Épelméjűek

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: lukimi, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. .Emama.

.Emama. Fórum elő legendája

Sziasztok, szép napot mindenkinek! :)

Szia Miksza! :) Hát ez nem fényes, mint ahogy Lovagunkon kívül senkinek nem lett az, ha jól olvastam a történéseket. Én nagyon keveset tenyésztettem a Picin, de az ugyanilyen vacak volt.

Szia Biciklis Lány! :) Köszönöm szépen a jókívánságodat :)

2. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Felénk röpködnek a mínuszok, nem is halogattam a begyújtást, már melegek a radiátorok.
    Attól függetlenül, hogy reggel lett egy tüzes szamaram alapból, szerintem a tenyésztés katasztrófa. A halaknál szivárványnál, a szamárnál teherhordónál nagyobb nem lett (csak az az egy). Rénből is csak a kötelező.

Nekem lett a tüzes, de nem tudok neki örülni felhőtlenül...
    Tegnap egész nap a réneket pakoltam, egyszerre négy sorban, nem csak alapokat és kettő angyalszarvasom van.

3. Vakond-Gazda

Vakond-Gazda Fórum bárója

Sziasztok, Szép Napot, Mindenkinek!:)

Gabi, Boldog Névnapot Kívánok!:)

Ema, Jobbulást, hamar gyógyulj meg:) Sajnos nem sok időm van mostanában, de a babát meg lestem, nagyon ügyes vagy:)

Janzi, Gratulálok a jó tenyésztéshez:) Nálam a szokásos nem akarnak ugrálni...:)

4. kpe59

A rént pakolom, azt se bánom már, ha nem ugrik, csak jó sok alapot adjon vissza... Csak alapot rakok be, tenyésztettet már nem.

5. Vakond-Gazda

Vakond-Gazda Fórum bárója

Rénit én is tenyésztek, szeretnék angyalkát, de nem akar adni:mad:

6. .Emama.

Szia Kukucska! :) Gratulálok a tüzeshez, az azért már egy csinosabb ugrás ;)
    A réniket én eladom, egy darabot nem tenyésztettem belőle. Még mindig jó ára van ;)xD

Szia Betti! :) Köszönöm a jókívánságot és a gratulációt is:)

7. kpe59

Venni nem vettem rént, csak azt pakolom, ami volt a pajtában.
    Az első tenyészdögöt nem, de a másik hármat jobb áron váltják be, mint a halat és a szamarat.
    Ha már pocsékolom rá a szuper tápot, akkor valami pici haszna legyen....

Vadóc, Zsémbes-banya, .sylvia72. és 2 más kedveli ezt.
  8. .Emama.

Nekem megvolt a nagy farmon a teljes bedobnivaló, a Picin is csak egy keveset tenyésztettem. Jó kis Csp forrás az most nekem, pár M-t összeszedtem az állatok eladásából.
    Ha muszáj tenyészteni és ráadásul többet is, akkor jogos a magasabb pajtaértékűt részesíteni előnyben :)

9. SZERENCSELOVAG

SZERENCSELOVAG Fórum admirálisa

Kellemes délutánt mindenkinek:):)
    Luca-napi babonákról,népszokásokról és hiedelmekről hozok 1 kis összeállítást.:music:

Luca széke, Luca-napi búzaültetés, Luca-napi kotyolás és dologtiltás: többek között ezek a népszokások és fogalmak élnek a köztudatban december 13-val kapcsolatban. De vajon mi az alapja az ismert és kevésbé ismert népszokásoknak?

Mivel a Lucia név a latin lux, azaz a „fényesség“ szóból származik, nem véletlen, hogy fényhozó Szent Lucáról beszélünk. Hozzá imádkoztak a vakok, a szembetegségben szenvedők, de a földművesek, kézművesek, párnakészítők és varrónők is, mivel mind hegyes szerszámokkal dolgozott.
    Mivel az év legsötétebb időszakára esik Luca napja, amikor a néphit szerint a gonosz, alantas szellemek visszajárnak, a fény és vidámság mellett negatív hozadékai is lehetnek – így tartották vidéken egészen a 20. század közepéig. A keresztény világban tisztelt Szent Lúcia mellett ugyanis az ősi hiedelemvilágban élt ágy ártó, rontó nőalak is, mégpedig Luca asszony.

Luca széke
    Luca boszorkányos jellegéhez kapcsolódik az ötszög alakú lucaszék készítése is, melyet ezen a napon kezdtek faragni. Készítéséhez kilencféle fát (kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát) kellett használni, s karácsonyig el kellett készülnie. Mivel a lucaszék lassan készült, minden nap csak egy műveletet lehetett rajta elvégezni, innen ered a mondás is, miszerint „Lassan készül mint a Luca széke“.
    A szék készítője magával vitte a széket december 24-én az éjféli misére, s ekkor a székre ráülvén megláthatta, hogy a gyülekezet tagjai közül kik a boszorkányok. Miután a szék készítője a boszorkákat felismerte, gyorsan szaladnia kellett, s maga mögé mákot szórva biztosítania, hogy leleplezett üldözője ne érjen a nyomába. Az otthon már biztonságot nyújtott, de a lucaszéket mindenképpen el kellett égetni.

Luca-napi búzaültetés és Luca kalendáriuma
    Luca napjához köthető a búzaültetés. Ezen a napon kis tálkába búzát szórt a háziasszony, amit karácsony napjáig öntözgetett, s minél magasabbra hajtott ki, s minél jobban kizöldült addigra, annál bővebb termést jósoltak a következő esztendőre. Belsejébe mécsest, gyertyát volt szokás helyezni.
    A búza zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.
    A Luca naptól karácsonyig terjedő időszakban időjárásjóslásra alkalmas praktikákat űztek, ennek a tizenkét napnak az időjárásából következtettek ugyanis az elkövetkező egy évre. Úgy vélték, hogy amilyen az első nap, olyan lesz az eljövendő év első hónapja, amilyen a második nap, olyan a második hónap és így tovább. Ezt nevezik Luca kalendáriumának .

Luca-napi kotyolás
    A termékenység bebiztosításában szerencsésen besegítettek a Luca-napi alakoskodók/kotyolók, akik házról-házra járva mondták termékenységvarázsló rigmusaikat. A kotyolásnak nevezett szokás segítette az eljövendő bő termést és a jószágok megfelelő szaporulatát.
    A kotyolók – akik a néphagyomány szerint fiúk voltak – lopott szalmát vagy fadarabot vittek magukkal, s arra térdepelve mondták el a köszöntőjüket. A szalmát, amit a térdük alá tettek, a gazdasszony a tyúkok alá vitte. Amennyiben a kotyoló legények nem kaptak adományt, így fenyegetőztek: „Egy csibéjük legyen, az is vak legyen“!
    Egy másik néphagyomány szerint a háziasszony vízzel fröcskölte le és kukoricával öntötte le a kotyoló fiúkat, majd libáival, tyúkjaival etette-itatta fel a „maradékot“. Maga a köszöntő kezdősora „Luca, Luca kitty-kotty“ volt, innen ered a kotyolás kifejezés is.

Luca-napi jóslás
    Luca napján készítették el a hajadon lányok azokat a jóslási cédulákat, melyeket 12 férfi nevével láttak el. Minden nap a tűzbe vetettek egyet, s akinek a neve az utolsó, megmaradt papírdarabon szerepelt, vőlegény lehetett.
    Jósló, varázsló eljárások között szerepel a tollaspogácsa, ún. lucapogácsa készítése. A jósló eljárás lényege az, hogy akinek sütés közben a pogácsáján a toll megperzselődött, annak közeli halált jósoltak.

Luca-nap – dologtiltó nap
    Mivel az asszonyoknak biztosítani kellett a következő évre is a sok tojást, ezért be kellett segíteniük tyúkjaiknak, hogy jó kotlósok legyenek, ezért egykor hasznosnak tartották, ha az asszony sokat ült ezen a napon. Emellett hagyományosan dologtiltó napként tartották számon Luca napját. Tilos volt ilyenkor minden asszonyi tevékenység, így például a fonás és a varrás, mert bevarrták volna a tyúk fenekét, a mosás, befőzés, kenyérsütés stb. Akit pedig Luca tilalomszegésen kapott, akár kővé is válhatott.

10. fénylő.

fénylő. Kivételes tehetség

Ha Luca fényhozó volt, én is fénylő fényhozó vagyok :) :p

Köszönöm kedves Szerencselovag az szép leírást :)

11. Zsémbes-banya

Zsémbes-banya Fórum elő legendája

Sziasztok! Kellemes délutánt és estét Mindenkinek!:)
    Mivel ez a mániám, hát hozzákerestem a név jelentését Janzi ismertetőjéhez.:)
    A név jelentése: virradatkor, hajnalhasadáskor született.
    Jellemzői:
    A Luca olyan személyiség kialakulását támogatja, aki nagyszerű munkaerő, kedveli a megszokott elfoglaltságokat, mert ezek során könnyen és jól végezheti dolgát, és végére is járhat annak. Szereti, ha a maga tempójában dolgozhat, bármifajta nyomás, sürgetés nélkül, lépésről-lépésre haladva. Ha túl sok változás, vagy váratlan tényezo "zavarja" meg a munkáját, az ingerültté és szétszórttá teheti.
    Szeretem olvasgatni a babonákat, hiedelmeket, népi hagyományokat. Már régóta tudom, hogy nem ebben a korban kellene élnem.:p
    Mit fénylő?!!! Egyenesen ragyogó! Mit ragyogó?!!! Kifejezetten tündöklő!;):pxD
    Neked is szép napot, és szia!

Az összehasonlításhoz, amit Miksza végzett:
    már régóta morgok ezen, és semmiféle szerencsefaktorra való hivatkozás és magyarázat nem tántorít el attól, hogy nem egyformán vannak a szervereken a tenyésztési esélyek beállítva. Mint ahogy az is a fejembe vette magát, hogy ezzel az új tenyészteleppel egyidejűleg - amit egyébként nagyon jónak tartok - lefele húztak még egyet.

Utoljára szerkesztett: 13.12.15
    Vakond-Gazda, Vadóc, .sylvia72. és 3 más kedveli ezt.
  12. .Emama.

Szia Janzi! :) Ez nagyon érdekes volt, köszi, hogy hoztad :)
    Mi régen a gyerekeimmel, még korábban meg Anyukámmal ültettünk búzát minden évben. Pici földet is tettünk alá, hogy ne penészedjen be a búza, a közepére egy poharat, abba került aztán a gyertya. Nagyon szerettem :)

Szia Zsémbi! :)
    Nagyon vacak a tenyésztés, nekem is az az érzésem, hogy meghúzták :(

13. Frankné

Frankné Fórum biztosa

14. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Be kukkantottam. Most az egyszer nem futok, pihizek egy kicsit. Rá kell hangolódni a jövő hétre, ami megint diliház lesz. Köszi a jókis információkat, Janzi, remek oldalakat hoztál!

Megint csak egyet értek a tenyésztéssel kapcsolatos megjegyzéseitekhez. Nálam éppen olyan alacsonyra volt állítva a tenyészet, mint nálatok. A kis farmon egy volt, színes halakból lett egy gyöngy hal. A nagyon semmi.

Hamar el telt a hétvége...Szép estét, jó pihenést!

15. SZERENCSELOVAG

Melyik farmodon lettek ezek,és mi lett a soruk Imi?
    Köszi szépen Betti,ma szünnapot tartottam.:music:
    Anyukád,hogy van Zsémbi?:)
    A tegnapi napi esemény után,ma milyen napod volt Ema?:)
    Szia Évi:)
    Diótörés közben is vigyázz a szemedre,mert a dióhéj röpköd össze-vissza.:)
    Kellemes esti pihenést kívánok,nyugtató farmozással.:)

16. lukimi

lukimi Fórum elő legendája

A lukimin és azok amiket vártál az este, hogy majd referáljak az eredményről. Mire én beírtam lilával az eredményt, te beírtál alulra és így nem láthattad kicsit feljebb pedig azért írtam lilával.xD
    Mi lett a sorsuk? Amit feketével írtam beraktam, a lilával írott lett belőle. Amint látod egyetelen 1 ugrott kettőt, csábos lett belőle.

17. SZERENCSELOVAG

Láttam a lilát,azért kérdeztem mi lett a sorsuk,hogy eladtad őket,vagy meg tartod őket?
    Böde hatalmas sérülését láttad?

18. lukimi

lukimi Fórum elő legendája

Nem adtam el szinte 1 tenyészetet sem adok el.

Nem láttam Bödét.

19. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Köszi szépen! Farmozgatok. Pakolok, ki néztem a piacra, még mindig csillag árak vannak.

20. SZERENCSELOVAG

Nem beszéllek rá,csak úgy írom,pedig szép pénzt keresnél vele.;)Én az aranymalacot a levesmesterbe betettem.A szerelmest,meg 4 zűrtehenet,meg 3 bájost piacra dobtam,hála isten mind megvették.Lassan 200 milkám lesz.:music:
    Ha érdekel Böde sérülése,nézz a neten utána.90 fokkal elfordult a bokája,kb fél év kihagyás.:sleepy:
    Mit szeretnél a piacon venni Sütike?:music:

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.