Épelméjűek

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: lukimi, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. _Cygnus_

_Cygnus_ Fórum elő legendája

Sziasztok Épek!:)

Gondolj az elmúlt 12 hónapra,
    Minden gondod múljon el holnapra,
    Nemsokára vége lesz az utolsó éjnek,
    Kívánok Nektek: Boldog Új Évet!

Minden kedves topiclakónak sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

mimi, Vadóc, .Emama. és 6 más kedveli ezt.
  2. SZERENCSELOVAG

SZERENCSELOVAG Fórum admirálisa

Kellemes óévbúcsúzást és újév várakozást kívánok nektek és mindenkinek:);):);):)
    Hamarosan vége ennek az évnek,

remélem szebb lesz jövőre az élet!

Eltelt 365 nap és sok-sok óra,

ma senki nem térhet nyugovóra.

Hiszen búcsúztatni kell ezt az évet,

az emberek torkából felcsendül az ének.

Durrannak a pezsgők, és itt van éjfél,

pár perc és az új esztendőbe léptél.

Szerpentin szalag díszíti a házat,

a finom ételek megtöltik a tálat.

Pontosan éjfélkor egy nagyot kiáltok.

Mindenkinek Boldog Újévet Kívánok!!!

DJ-SLÁGERGYÁR, lazanne, mimi és 9 más kedveli ezt.
  3. Zsémbes-banya

Zsémbes-banya Fórum elő legendája

Ennyi sok jókívánság után kezdem hinni, hogy a küszöbön álló év tényleg jó lesz!:)

Utoljára szerkesztett: 31.12.15
    mimi, .sylvia72., brozsa és 6 más kedveli ezt.
  4. Tündi1001

Tündi1001 Fórum parancsnoka

Mindenkinek,..B.U.É.K. 2016-ban!

mimi, .sylvia72., Vadóc és 5 más kedveli ezt.
  5. Zsémbes-banya

Szia! Köszi szépen. Úgy legyen! Neked is minden elképzelhető szépet és jót hozzon az új esztendő!:)

mimi, .sylvia72., Tündi1001 és 3 más kedveli ezt.
  6. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

[​IMG] Milliónyi jó kívánság, köszönet érte! Hadd legyen eggyel több! [​IMG]BÚÉK MINDENKINEK!

mimi, .sylvia72., Zsémbes-banya és 5 más kedveli ezt.
  7. Zsémbes-banya

Ezerszeresen szálljon rád vissza Sütike!:)

sutimami57, mimi, .sylvia72. és 2 más kedveli ezt.
  8. SZERENCSELOVAG

Szilveszteri babonák, népszokások

Különösen fontos szerepet kap a zajkeltés, amelynek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Fontos szerep jut az egészségnek és a szerencsének.

Magyar babonák:

• Egy középkori babona szerint ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.

• Ne feledjük, hogy tilos baromfihúst ennünk, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket.

• Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben.

• A gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani.
    Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

• Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint „elszáll a tehén haszna”.
    A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken – ezek szerint Budapesten is – szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.

• A Dunántúl egyes részein úgynevezett tollaspogácsát sütöttek: a pogácsák közül előre kijelölték, melyik családtaghoz tartoznak, és egy-egy tollat szúrtak beléjük, majd a tollak sütés alatti sorsából következtettek az emberek sorsára. Akinek a tolla megégett, az már nem érte meg a következő tollaspogácsa-sütést.
    Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítás is, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani.

• Erdélyi hagyomány a nagyobb ünnepeken – így húsvétkor és pünkösdkor is – a tüzeskerék-engedés. Szalmával betekert kereket meggyújtottak, és legurították a domboldalról. Úgy tartották, a kerék összeköti az óesztendőt az újjal.

• A bukovinai székelyek szilveszterkor hagymából jósoltak a következő évi időjárásra. A gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla, ezek jelképezték egyenként a hónapokat. Mindegyikbe szórt egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, ha azonban a só megmaradt a hagymalevélben, akkor szárazságra lehetett számítani.

• Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, hogy ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amikbe gondosan belerejtették a papírra írt legkülönfélébb férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljött a víz felszínére, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.

• Az új év első napján igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. Ugyanígy kerülendő volt mosni, teregetni, varrni, fonni, ez akár a család egy tagjának halálát is hozhatja!

• Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.

• Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

Szerencsehozó étkek:

A malac, azaz malacsült

Disznóhúst azért érdemes ennünk, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Ezért még a megrögzött hitetlenek is boldogan ragadnak kést és villát a malacpecsenye láttán. A megszokott, sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús, szóba sem jöhetnek, szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat. Az egyébként értéktelennek tartott, olcsó húsféléknek a szakácsok ilyenkor nagy figyelmet szentelnek.
    Franciaországban a puhára párolt sertésfület felgöngyölítve, hagymás csicseriborsóval tálalják. Németországban bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével. Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével.

A lencse

A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele ugyanis a lencse. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Egyéb szemes termények is hasonlóan hoznak szerencsét: a köles vagy a rizs.
    Ugyancsak bibliai történet az éhes Ézsaiásé, aki egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát.

Sógoréknál, Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr lencsesalátával. A rémisztőnek hangzó fogás természetesen csak az orr hátsó részét, a puha húst jelenti, amelyet zöldséges lében főznek meg. Hozzá friss reszelt tormát és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát kínálnak. Szilveszterkor pezsgővel, más alkalmakkor sörrel öblítik le. A főtt – gyakran füstölt – fejhús mustárral és hagymás-ecetes burgonyasalátával körítve szintén közkedvelt, hagyományos újévi fogás.

Külföldiek:

Oroszország: Aki orosz családhoz hivatalos szilveszterre, jól gondolja meg, hogy miként viselkedik. Már az érkezésnek is megvan a maga ceremóniája.

•Csak a küszöböt átlépve szabad kezet nyújtanunk a házigazdának, mert ha nem így teszünk, bajt, szomorúságot, szerencsétlenséget zúdítunk a háziakra.
    A vendégnek ügyelnie kell arra is, hogy csak páratlan számú virágszálat vigyen a ház asszonyának, mivel a páros szám szerencsétlenséget hozhat az új évben.
    • A gazdagodás előjele, ha az érkező vendégek némelyikét a házigazda nem ismeri föl, vagy éppen összetéveszti valakivel.
    • Szilvesztereste népes társaságok, család, barátok gyűlnek össze a jolka, az újévi fenyő körül, hogy megajándékozzák egymást. Nehogy bárkinek is eszébe jusson zsebkendőt, szúró-vágó szerszámot ajándékozni, mert az bajt zúdít a családra. De órát se, mert az meg az élet idő előtti végét jelenti. Ha netán mégis ilyen tárgyat venne elő a vendég, akkor a házigazda néhány kopejkáért jelképesen megveszi tőle.
    • Ha a háziak kedvelik a vendéget, gazdagon terített asztalhoz ültetik. A vég nélküli ünnepi lakoma: krumplisaláta, hagymás hering, tucatnyi rafinált, ínycsiklandozó, vodkás toroköblítést kívánó előétel. A falatozást csak az éjféli pezsgőbontás és tűzijáték idejére függesztik föl.

Moldva: Hejgetés; célja az új esztendőben a gabona, a kenyér mágikus úton való biztosítása.
    Résztvevői legények, akik elsősorban a lányos házakat keresik fel. A mondókát ostorok csattogása, harangszó, furulya, dob és a köcsögdudához hasonló „bika” hangja kísérte. A hejgetés a búza élettörténetét mondja el a mag elvetésétől a kenyér elkészültéig.

9. Zsémbes-banya

Janzi ezt öröm volt olvasni. A magyar szokásokat ismertem, és volt olyan külföldi is amiről már hallottam, de a nagy részéről nem.:)
    Szeretem amiket hozol.:) Jól megjegyeztem, hogy ha esetleg orosz családnál kellene a közeljövőben szilvesztereznem, nehogy durva hibát kövessek el.;):pxD

sutimami57, Vadóc, .Emama. és 2 más kedveli ezt.
  10. .sylvia72.

.sylvia72. Fórum császára

sutimami57, Vadóc, .Emama. és 3 más kedveli ezt.
  11. Zsémbes-banya

Szia, köszi!:) Bármelyikből szabad venni? Úgy értem, hogy mindkettőből? Végül is mindegy, mert nem tudtam ellenállni, és már eszem is.:);):p

sutimami57, Vadóc, .Emama. és 2 más kedveli ezt.
  12. mimi

mimi Fórum elő legendája

Azt is nagyon szeretem, már régen ettem. :)
    Hogy ízlett? Szólj, csinálok neked bármikor. ;)

Annyi szép, jó kívánságot olvastam itt, hogy most megyek zsepiért. :inlove:
    Áldott, minden jóban bővelkedő új esztendőt kívánok mindnyájatoknak! :)

sutimami57, Vadóc, .Emama. és 3 más kedveli ezt.
  13. Zsémbes-banya

Hogy ízlett? Szólj, csinálok neked bármikor. ;)

Annyi szép, jó kívánságot olvastam itt, hogy most megyek zsepiért. :inlove:
    Áldott, minden jóban bővelkedő új esztendőt kívánok mindnyájatoknak! :)[/QUOTE]
    Nyami volt!:D
    :) Az ilyen sírás jó...., egy kicsit "felszabadítja" az embert.:) Én szinte mindenen képes vagyok sírni. Tücskön, bogáron, filmeken - még egy rajzfilmen is -, verseken, bármin, de főleg a Himnuszon. Annak csak felcsendül az első pár hangja és már fojtogat a sírás.:)
    Köszi a jókívánságot, szálljon vissza rád minden szava!:)

mimi, sutimami57, brozsa és 4 más kedveli ezt.
  14. Arrah

Arrah Törzsjátékos

Sikeres és boldog új évet Épecskék!

15. SZERENCSELOVAG

Örülök,hogy tetszett.:) Tévében valamelyik adón nézel vagy néztek anyukáddal szilveszteri műsort?
    Szilvi mind1ikből 1et elvettem,köszönöm szépen.;)Pedig megkóstoltam volna a házikódat.:p:music:
    Köszönjük és viszont kívánjuk.:)

16. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Kivánok nagyon boldog új évet Mindenkinek!!​

sutimami57, Vadóc, .sylvia72. és 2 más kedveli ezt.
  17. .sylvia72.

.sylvia72. Fórum császára

Igen mindegyikből vegyél légyszi a fasírtgolyócskákat se hagyd ki.Életem első produkciója,rájöttem tudok főzni.:D:D:D
    Most lesz hétvégén,aztán hétfőtől diéta.:oops:
    Nyami volt!:D
    :) Az ilyen sírás jó...., egy kicsit "felszabadítja" az embert.:) Én szinte mindenen képes vagyok sírni. Tücskön, bogáron, filmeken - még egy rajzfilmen is -, verseken, bármin, de főleg a Himnuszon. Annak csak felcsendül az első pár hangja és már fojtogat a sírás.:)
    Köszi a jókívánságot, szálljon vissza rád minden szava!:)[/QUOTE]
    Én régebben nem igazán sírtam,de mostanában ugyan az mint Nálad.Főleg zenén:)
    Egészségedre.Ott van a mézeskalács süti is,csak nem házikó formában.:)

18. .Emama.

.Emama. Fórum elő legendája

Nagyon érdekeset hoztál ismét, köszönöm szépen :)

Nagyon guszta és szép ez a terített asztal :)

19. Zsémbes-banya

Sziaám!:) Köszönjük szépen! Neked is hozzon az új esztendő minden szépet és jót!:)
    Mama a Saskabarét nézte eddig, én csak néha - néha bekukkantottam hozzá. Az előbb úgy döntött, hogy most már alszik. Megpuszilgattam, aztán majd reggel virslizünk és koccintunk.:)
    Köszönöm szépen Elze! Kívánom, hogy 2016-ban részed legyen mindabban amire vágysz! Kerüljön el a baj, de találjon meg minden jó!:)
    Én régebben nem igazán sírtam,de mostanában ugyan az mint Nálad.Főleg zenén:)

Egészségedre.Ott van a mézeskalács süti is,csak nem házikó formában.:)[/QUOTE]
    Háháááááá! A fasírtgolyókra nem is figyeltem. Rögtön, rögtön veszek belőlük. Imádom őket.:)
    Remélem téged nem zavar, hogy el tudsz érzékenyülni. Engem sokáig zavart, de már régóta nem. Rájöttem, hogy sokkal jobb mintha egyáltalán nem éreznék semmit, és megkönnyebbülést ad.:)

sutimami57, brozsa, Vadóc és 3 más kedveli ezt.
  20. SZERENCSELOVAG

Szép estét Marika:) Köszi,és viszont neked is.:)

Újévi babonák és szokások a világ minden tájáról

Németország

Németországban az újévi szokások zöme az evéssel kapcsolatos. Az esztendő első napján jobbára sertésételek kerülnek az asztalra, amelyek gazdagságot és boldogságot hoznak, baromfiból készült fogásokat viszont nem fogyasztanak. Kivéve a Rajna vidékét, ahol az újévi libasülttel kívánnak boldog új esztendőt. Az ünnep persze nem lenne az igazi édességek nélkül! A marcipánmalac, a gyümölcskenyér és az újévi kalács, amibe pénzérmét sütöttek, mind-mind pénzben és egészségben gazdag évet ígérnek.

Ausztria

Természetesen Ausztriában az újév a keringőzenétől hangos, a bécsi Városháza előtti téren valódi bállal köszöntik az új esztendőt. Az osztrák fővárosban hangulatos szilveszteri ösvényen szilveszteri standok között is sétálhatsz az I. kerületben, ami a Stephansdomtól indul, és ide is vezet.
    Az alpesi hegyek között újévi énekesek járnak házról házra a lakókat és az új évet köszönteni. Egy régi szokás szerint az esztendő első napján kitakarították és kifüstölték a házakat és az istállókat, hogy elzavarják az ott rejtőző gonosz démonokat. A legtöbb faluban ezt a szertartást rémisztő boszorkánynak, krampuszasszonynak öltözött "takarítónők" végezték.

Románia

A szomszédos Romániában a gyerekek járják végig a szomszédokat csokorba kötött gyümölcsfaágakkal újév napján. Az alma-, körte-, cseresznye- vagy szilvafagallyak ugyanis boldogságot, gazdagságot, egészséget és szapora gyermekáldást hoznak azoknak, akiket megcsapkodnak a gyerekek az ágakkal.

Anglia

Az angolok az év első napján meglátogatják szeretteiket és ismerőseiket, borral, teával és saját készítésű finomságokkal ajándékozzák meg őket, hogy személyesen kívánjanak minden jót az új esztendőre. A szigetország több vidékén újév napján háromszög alakú süteményeket sütnek, amelyeket fűszeres darált hússal töltenek meg, és ezt adják családtagjaiknak, szomszédjaiknak, barátaiknak. London éjfélkor az Auld Lang Syne című daltól hangos, de a brit fővárosban a buli 1 órakor véget ér, amikor a puboknak be kell zárniuk.

Skócia

A skótok újévkor szűk családi és baráti körben ünnepelnek, a házigazdák black bunnak nevezett fekete kenyeret és haggist, azaz töltött birkagyomrot szolgálnak fel a vendégeknek, az ünnepi menüt pedig természetesen skót viszkivel öblítik le. Skóciában az újévi pezsgő nem divat, a viszkin kívül hot pinttel koccintanak, ami egy forró ital erős sörből, viszkiből és tojásból főzve. Egy régi szokás szerint nem sokkal éjfél után a társaság egyik magasra nőtt, fiatal férfiembere egy üveg itallal, egy mazsolás kenyérrel és egy darab feketeszénnel a ház ajtajába áll, hogy így csalogassa a házhoz a jó szerencsét.

Dánia

A dánok szilánkokkal és cserepekkel kívánnak szeretteiknek boldogságot, szerencsét és minden jót az új évre. Ilyenkor régi edényeket törnek el családtagjaik, szomszédjaik és barátaik ajtaja előtt, minél nagyobb zajjal. És minél nagyobb a hangzavar és a cseréphalom, annál boldogabb lesz az új esztendő, hiszen sok barátja van az illetőnek.

Oroszország

A pravoszláv hagyományok szerint az óév utolsó napja január 13-a, míg az új esztendő első napja január 14-ére esik. Ekkor Oroszországban borsccsal és kutyával, azaz kásaszerű étellel köszöntik az új évet. Ezek az ünnepi finomságok a reményt szimbolizálják. Míg a szintén az asztalra kerülő méz és mák az örömet és a sikert csalogatják a házhoz. Moszkvában a Vörös téren évről évre hatalmas tömeg gyűlik össze ünnepelni, miután az óra elütötte a 12 órát, fantasztikus tűzijáték veszi kezdetét.

Örményország

Az örmények különleges és tradicionális fekete kenyeret készítenek az új év köszöntésére. A kenyér tésztájába papírdarabokra írt jókívánságokat gyúrnak, és ezzel kínálják vendégeiket, akik üdvözlik őket e reményteli ünnepnapon.

Görögország

A görögök Vazul-kenyeret sütnek újévre, néhányba pénzérmét rejtenek, aki megtalálja az érmék egyikét, és nem nyeli le, vagy törik bele a foga, arra jólét és bőség vár az új esztendőben. Szent Vazulról a kicsik is megemlékeznek, szilveszter estéjén kitisztítják a cipőjüket, és a házuk elé teszik, Vazul, a szegények és gyermekek védőszentje pedig minden földi jóval megtölti a jó gyerekek cipőjét.

Olaszország

Az olaszok újévkor a hagyomány szerint makarónit, spagettit vagy más hosszú tésztából készült ételt esznek, a hosszú és egészséges élet reményében. Olaszországban szilveszter és újév éjjelén a még párjukat kereső nők és férfiak piros fehérneműt vesznek fel, hogy az új esztendőben rájuk találjon a szerelem.

Spanyolország

Spanyolországban szilveszterkor is kötelező a fieszta! A spanyolok éjfélkor minden óraütésnél egy-egy szem szőlőt kapnak be, az esztendő hónapjait szimbolizálva, hogy az új év mind a tizenkét hónapja gazdag és szerencsés legyen a számukra. Ha valaki elfelejti a szőlőszemeket szegénység és szerencsétlenség vár rá. Ez a szokás 1909-ből származik, akkor találta ki egy borász a gazdagabb termés reményében. Akár az olaszok, a spanyol szinglik is piros fehérneműben ünnepelnek, hogy az új esztendőben megtalálják a párjukat. Spanyolország egyes tartományaiban aranygyűrűt dobnak a pezsgősüvegbe, akinek pedig a poharában landol a gyűrű, szerencsés évre számolhat.

Portugália

Portugáliában is a gyerekek köszöntik először az új esztendő első napját. A kicsik házról házra járnak, és mindenhol eléneklik a Janeiros című dalt, előadásukért pedig pénzt és édességeket kapnak a háziaktól.

Izrael

A zsidó újév, a rós hásáná a hagyományok szerint szeptemberre esik, de január 1-jén is ünnepelnek Izraelben. Az izraeliek is finomságokkal várják az új év érkezését. Mézbe mártott édes almát és mézeskalácsot esznek, hogy az esztendő is mézédes legyen. Gyakran kerül meren, azaz egy édes répából készült fogás is az ünnepi asztalra, hogy a következő esztendőben is gyarapodjon a család.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban, csakúgy, mint más angolszász országokban családi és baráti látogatásokkal kezdődik az újév, a vendégségben természetesen záporoznak a jókívánságok, a vendégek pedig degeszre eszik és isszák magukat. Az amerikaiak általában babból készült fogásokkal köszöntik a boldog új esztendőt, hiszen a "kerek" ételek a tradíció szerint gazdaggá és boldoggá tesznek, az állandósságot és a folytonosságot szimbolizálják.

Latin-Amerika

A dél-amerikai Puerto Ricóban éjfélkor nem lustálkodnak az ünneplők! Ahogy az óra éjfélt üt, a Puerto Ricó-iak egy-egy vödör vízzel öntik le az ablakokat, hogy a leselkedő rossz szellemeket elijesszék. A Bahama-szigeteken az újévi készülődés már hónapokkal korábban elkezdődik! A bahamaiak ugyanis különleges, színes és tarka Junkanoo-ruhákban köszöntik az új esztendőt, a legérdekesebb jelmezeket varrókat pedig meg is jutalmazzák! Bolíviában szalma- és fabábukat akasztanak a házakra, hogy boldogságot és szerencsét hozzanak a lakóknak. Ecuadorban régi ruhába öltöztetett papírbábuk égetésével búcsúztatják az óévet és mindent, ami régi. Argentínában december 31-én kidobnak minden feleslegeset és ócskát, a régi papírokat és iratokat csíkokra vágják és kiszórják az ablakon, helyet csinálva az újnak és jónak. Brazíliában szilveszterkor fehér ruhába öltöznek az emberek, hogy szerencsések és boldogok legyenek, és békében éljenek. A brazilok éjfélkor virágokat dobálnak a tengerbe és gyertyákat állítanak a parti homokba, így köszöntve az új esztendőt. Chilében pedig akár az olaszok és a spanyolok piros fehérneműt vesznek fel, hogy szerelmes új évük legyen.

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.