Épelméjűek

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: lukimi, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. onagger52

onagger52 Fórum császára

Igen, régen a sugárzás, az elnyelt sugárdózis egyik mértékegysége a Röntgen volt. De már régóta nem használatos, nem része az SI mértékegységrendszernek. Az emberi szervezet által elnyelt dózis mérésére a Sievert-t használják. Ez egy nagy mértékegység, ennek az ezredrészét használják a gyakorlatban, a millisievertet. mSv a jele. Az emberi szervezet a háttérből folyamatosan kap sugárzást. A földből, a házakból, a világűrből is, onnan sokat. A nap is tudna galibát okozni, ha épp úgy "gondolná". A radioaktív anyagok sugárzása az, ami számunkra itt a földön a legveszélyesebb. Ha balesetek történnek, mint Csernobilban is, akkor nagyon nagy lehet a baj. Voltak olyanok ott a kárelhárításnál, akik a veszélyeztetett zónába mentek dolgozni. Sokaknak összesen csak KETTŐ percet lehetett ott tartózkodni védőfelszerelésben. Azt követően azonnal kivonták, majd megfelelő kezelések után leszerelték őket. Soha sugárzó helyen nem dolgozhattak azután. De voltak olyanok is, akik vállalva a kockázatot, a biztos halált, mentek és tették a dolgukat. Ők rövid időn belül meghaltak sugárbetegségben, amivel ők számoltak is. Ha jobban tetszik, feláldozták magukat a többiekért, az emberiségért, hogy ne legyen még nagyobb a katasztrófa.
    Azt a 100 mSv értéket, ami éves szinten már okozhat bajt, nem olyan nehéz összeszedni. Az átlagember éves terhelése a környezetből éves szinten 5 mSv alatt van, de függ attól, ki hol él. Vannak olyan helyek, ahol a háttérsugárzás eleve magasabb, ilyen pl. délnyugat India is. Kevesen tudják, de az atomerőművek környezetében általában kisebb a sugárterhelés az átlagosnál, mert ott folyamatosan monitoroznak, mérnek, figyelnek, és nem utolsó sorban, jók a védelmi intézkedések. A régi tatabányai hőerőmű kéményéből távozó füsttel több sugárzó anyag került a levegőbe, mint Paksnál. Az oka az, hogy a felhasznált tüzelőanyag magasabb radioaktív anyagot tartalmazott. De az sem volt veszélyes a lakosságra. Ám felhívom azok figyelmét, akik olyan házban laknak, ahol nincs pince a ház alatt, hogy a földszinten lakók gyakran szellőztessenek, mert a földből folyamatosan jön fel sugárzó anyag. A föld belsejében még mindig tart a bomlás, ezért onnan állandóan radon jön fel. A radon radioaktív gáz. A pincében fel tud gyülemleni, de ott az emberek azért szellőztetnek, tehát olyankor onnan kimegy. De ahol nincs alápincézve, ott bizony a lakótérben fog felhalmozódni az a sugárzó gáz. Tehát aki ilyen épület alsó szintjén lakik, sűrűn szellőztessen. Ezt elmondtam a kicsi fiamnak is, mert ő olyan helyen lakik, ahol a magas talajvízszint miatt nem lehetett pincét építeni a ház alá. Nem akarok senkit riogatni, de ez tény.
    Olyan középiskolába jártam, technikumba, ahol az átlagosnál jóval több kémiát tanultunk. Harmincegy évet húztam le egy vegyészeti gyárban, egy kicsit értek a vegyészethez is. Katonaság alatt vegyvédelmi tiszthelyettes iskolát is végeztem, az egyik katonai képzettségem vegyvédelmi technikus. Ott is tanultunk egy s mást a radioaktivitásról. Végeztem emeltszintű sugárvédelmi tanfolyamot is a polgári életben. Azt követően a gyáregység sugárvédelmi megbízottjának a helyettese voltam. Ha sokat nem is, de az átlagembernél valamivel több ismerettel rendelkezek a sugárvédelem terén.
    Szerencsére az ötödik emeleten van a lakásunk, itt már tényleg nem lehet radon. Sok "réteg" lakás van alattunk, plusz a pince is.

Archiválásra szükség van időnként. Van jó pár olyan topik, ami túl hosszú, mert sok hozzászólást tartalmaz. Az ilyeneket kell időnként elmenteni, s az utolsó pár oldalt meghagyva tovább használni. De esetenként lehet más oka is. Azt hiszem ezzel Koppi is egyetért. Ennek a taglalásába NE menjünk bele, ne vitassuk meg. ITT ne. Saját levelezésben, bagolyban, emailban lehet, de itt NE!

Lassan este lesz, sötétedik. Jó éjszakát!

Utoljára szerkesztett: 5.4.21
    sutimami57, zsona416, Bonnbonn és 4 más kedveli ezt.
  2. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

3. Koppi

Koppi Fórum elő legendája

sutimami57, Fatther, Bonnbonn és 3 más kedveli ezt.
  4. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt, jó locsolkodást!

Itt szép napos idő van, nincs hőség, nincs szúnyog. Csak kopaszhonyát kellett főzni, minden más van ebédre. Maradék, de egyszer annak is el kell fogynia. Nálunk nagy tolongás ma sem lesz. Feleségemet az általa kiválasztott parfümjével "megjelöltem". Kívánságára csak a hajára ment, amit délután megmosva nem nem lesz "pacsuli szaga". Igazából az egyik fiunk jöhet el csak, a másik este ment haza Budára. A kicsi tegnap reggel kereste a húsvéti nyuszi fészkét a győri mama kertjében és láss csodát meg is találta. - Csak nagyon sokáig kellett keresni papa. Nagyon eldugta a nyuszi - panaszolta. Hát igen! A jót hamar meg akarja kapni az ember, hátha még kicsi gyerek, az illető.

sutimami57, zsona416, Fatther és 5 más kedveli ezt.
  5. Koppi

Szia !
    Nálunk sincs felhő az égen. De meleg sincs. 9 fok van, széllel...
    A páromat én is megöntöztem reggel, most anyósomat készülök lespriccelni némi kölnivízzel.

6. mimi

mimi Fórum elő legendája

Sziasztok! Vége a szabadságnak, megnézem, mi történik veletek. Remélem, jól telik az ünnep!
    Először válaszolok Annának és Editnek:
    A répatorta nagy kedvenc itthon is, a fórumtalálkozókon is :D :music: ;)

Répatorta:
    (Amióta a cukor nem mehet, eritrittel, és teljes kiőrlésű liszttel készítem, amit magamnak tartok meg.)

3 egész tojást felver, bele 200 g porcukor kikever,
    bele 175 ml olaj kikever

külön összekeverve:
    2 közepes méretű répa reszelve
    100 g aprított dió (esetleg mandula)
    félretesz

külön tálban:
    200 g finomlisztbe:
    1,5 kiskanál sütőpor
    1,5 kiskanál szódabikarbóna
    1,5 kiskanál őrölt fahéj
    1 kiskanál őrölt gyömbér
    csipet só

összeöntjük, alaposan kikeverjük.
    Sütőpapiros vagy vajazott-lisztezett tepsiben, kuglóf- v. tortaformában sütjük
    (előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 percig)

Ha tetszik, lehet közé krém:
    50 g porcukor
    200 g tejszínes krémsajt (javaslom a mascarponét)
    1 evőkanál citromlé (vagy narancslé)
    fél kiskanál vaníliaaroma
    jól kikeverjük, és a süti tetejére simítjuk, mikor az már kihűlt.

Kuglóf-formában sütöttem, cukormázzal díszítettem, nem volt krém benne.

Cukormáz:
    10 dkg porcukor
    1 ek víz (forró)
    1 tk citromlé

Nekem békés ünnepem volt, unokáim - bár maszkban - megöleltek a NAgyfiammal együtt, a KIsfiam felívott úgy másfél órát dumáltunk. :)
    Ebédem egyik nap taj-kaja volt, másik nap z.borsó főzelék serpenyőben sült csirkével, nagypénteken kelbimbó főzelék tojáslepénnyel.
    Ma rakott káposzta volt az ebédem hagymalevessel, holnap hagymaágyon sült csirkefalatok tepsiben, sajttal megszórva sütve. :)

sutimami57, zsona416, Fatther és 8 más kedveli ezt.
  7. lujza5353

lujza5353 Fórumőrült

Sziasztok! Végre be tudtam jönni. Nem géphiba volt, a családomba keresendő az oka. Képzeljétek a lányom 3 embernek igért húsvéti sütemény-kóstolót, de mivel itthon van a láthatatlan ember, bizony igencsak silány a sütemény felhozatal. Ergo,sütni kell, hogy vinni tudjon. Erre ment a délelőttünk. Ámbár végig élveztük, imádunk együtt tenni-venni a konyhában.
    Tihamér ! Egyszer én is kapcsolatba kerültem a doziméterrel. Mivel a baleseti műtőben állandóan használtunk Rtg gépet, monitorosat, lábpedállal működött, ha megnyomtuk a pedált, élőben közvetítette a csontműtét folyamatát. De csak akkor működött, ha aktívan eregettük a sugarat neki. A mai gépek, már kimerevítik a képet a monitorra, nem kell folyamatosan nyomni. Na, egyszer nekem támadt egy korszakalkotó ötletem, hogy kérjünk mi is dozimétert, mert bizony gyakran volt, hogy nem volt rajtunk ólomkötény, és jött a mindennapi szöveg, hogy csak egy pillanatra ránézek, aztán másfél óra múlva még mindig ment a sugár. Meg is írtuk a beadványt, alátámasztva rendeletekkel stb, az orvosok is csatlakoztak hozzánk. Kb egy hónap múlva kaptunk egy hivatalos leiratot, hogy mi nem kaphatunk dozimétert, mint a röntgenesek, mert mi túl sokat vagyunk sugárban. Pont. hu. Ez volt akkoriban a mi kórházunkban a munkavédelem.De hát akkor( a lányom szerint a dínók korában) más idők jártak. Ez most csak úgy Eszembe jutott . Voltak sugárterheléses tüneteink, nekem például a fejem tetején mindig volt a hajamban egy mai 20 forintosnyi lyuk, mert ott elment a hajam. Másnak másféle tünetei voltak. Aztán évek múlva megtudtuk, hogy azért nem kaptunk dozimétert, mert akkor veszélyességi pótlékot is kellett volna adni, az meg ugye pénzbe kerül.....
    Most egy kis délutáni pihi következik, aztán megpróbáljuk kiélvezni azt a pát órát, amíg a gyerekek itthon vannak.
    Holnaptól már ismét többet leszek.

sutimami57, zsona416, Fatther és 7 más kedveli ezt.
  8. Koppi

Szia !
    Jó, hogy jöttél már kezdtem elanyátlanodni...
    Én 1986 májusára emlékszem, hogy mentem dolgozni motorral a tőlünk 10 km.-re lévő munkahelyemre és olyan marha nagy szél fújt északkelet felől, hogy alig tudtam haladni. (Utána tudtuk meg, hogy volt az a csernobili buli...)
    De bennünket ez nem érintett. Mondták. Az viszont biztos, hogy nagyon olcsó volt a saláta akkoriban...
    Hallottam a tévében, hogy elment Svédország felé a felhő....
    Hozzánk nem.
    A másodikról már nem szólt a fáma, pedig akkor bekaptuk...

sutimami57, zsona416, Fatther és 4 más kedveli ezt.
  9. szöszi50

szöszi50 Fórumfelvigyázó

Szép napot kívánok!Minden kedves épnek,és nem épnek Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok!;):)

sutimami57, zsona416, Fatther és 6 más kedveli ezt.
  10. Koppi

Ahogy nézem mára kifulladt a topik...
    Megyek én is. Most vettem be 2 szem dipankrint, mert rendetlenkedik a gyomrom...
    Jó éjt...[​IMG]

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sziasztok !
    Utólértem magam...:(
    Keleten felhős az ég és hűs van. (hideg.)
    Lóg az eső/hó (!) lába is...
    Elkapkodtam a gumi cserét... :(

Utoljára szerkesztett: 6.4.21
  11. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt!

Itt szerencsére nincs hőség, nem abajgatnak a szúnyogok.

Azt vettem észre, hogy a pulzár visszafejlődött és nem fekete lik lett belőle, hanem fehér törpe. Ritkaság a csillagászatban az ilyen folyamat. Mégis csak nagy varázslók vannak ott a központban. Még a természeti folyamatokat is képesek visszaállítani. Kis fehérség ragyogja be- vagy homályosítja el, kinek hogy - a földeket. :p

Korán reggel negyed négykor arra ébredtem fel, hogy fáj az én pici szívem. Ez a változékony idő nem tesz jót az egészségemnek. Mindegy, egy feladatom van, túlélni! Az, hogy a feleségem sem érzi jól magát, elgondolkodtató. Tegnap meglocsoltam, szárazság nem léphet fel nála. ;) A menyem is belázasodott az éjjel, de erre számított, mert tegnap nem csak kívülről kezelték, de belülről is, kapott húsvét hétfőn szurit. Ő kivételezett egyén lett. Annál az izénél, amivel belülről kezelték, gyakori utóhatás a láz. Ja kérem, valamit valamiért! Ő lázas lett, nekem meg a szemeim ferdülnek. Ráadásul olyan távolkeleti tájszólással kezdek karattyolni. :)

Szép napos napot és egy kicsit melegebb időt mindenkinek!

sutimami57, zsona416, Fatther és 3 más kedveli ezt.
  12. HéricsBáró

HéricsBáró Fórum elő legendája

Sziasztok
    Szia
    Amikor főzöd a kávét , a kávéporba tegyél egy pici fahéjat , és a víz ami áthalad rajta , lesz egy pikáns íze így . :inlove:
    A teába meg mézet .

sutimami57, zsona416, Fatther és 6 más kedveli ezt.
  13. mimi

mimi Fórum elő legendája

Olyan napot kívánok mindenkinek, amilyet szeretne, hiszen magunk alakítjuk. ;) A természeti adottságokat meg felülírjuk télikabáttal. :D Pedig már elcsomagoltam. Nu, sag schon!
    Nagyon erős szél van, lehet hogy valami nehezéket is kell tennem a banyatankba, nehogy belekapjon a szél és vitorlának használja.... De akkor is mennem kell.

14. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Sziasztok...

Ünnep letudva, az idő utálatos, az eventben a felhőm nem lesz meg.Most hogy legyek ezek után pozitiv?Állandóan egyik böngészőből ki a másikba be...folyamatos frissités....szóval nem jól kezdődik ez a a hetem.

Nem is zavarok tovább nehogy továbbadjam nektek is ezt a hangulatot.

15. Koppi

Szia !
    Nálunk hatalmas pelyhekben hull a hó...és megmarad a hidegebb (minden hideg), helyeken.
    A Barátom tegnap felhívott mobilon, hogy előjegyzést kapott egy rakétára... Aggódik.
    Mondtam neki, hogy a szökési sebességet nem fogja elérni, de jó lesz úgyis...:D
    Ártani nem árt, tehát meg fog felelni neki...:D

16. lujza5353

lujza5353 Fórumőrült

Sziasztok! Ünnepek letudva, a gyerekek elvonultak Siófokra. Én meg eltakarítottam a romokat, felporszívóztam felmostam, csilli villi minden, jöhetnek a laza, nyugdíjas napok:):)
    Reggelre nálunk is kifehéredett minden, de mostanra eltünt a hó , sőt, megkockáztatom, hogy 2 óra felé amikor kisütött a napocska, majdnem kellemes volt az idő. Akkor vágtam a csalánt a tikoknak, (bizony, mert olyan szépen nőnek, hogy hamarosan tyúkok lesznek) jól is esett kinn lenni egy kicsit.
    Mostanra már megint hideg van, be is üzemeltem a kazánt, ne ám , hogy a nyakamon maradjon a fa:oops::oops:
    Marcsi ! Gyere csak nyugodtan és mond el, hogy mi bánt,ha kiírod magadból, lehet könnyebb lesz utána. Mi meghallgatunk szívesen:)
    Most megyek tovább henyélni. A holnapi eventet megnéztem belevágok, nem rossz az a felhő ott a végén. Meg aztán nem is túl bonyolult event, könnyű lesz megcsinálni.
    Aki még belevág, annak szorítok:Lujza

ursa11, sutimami57, zsona416 és 6 más kedveli ezt.
  17. mimi

mimi Fórum elő legendája

Belevágok, de tudom, lesznek kihagyásaim. Most viszont jó éjszakát, korán kikapcsolok.

ursa11, Bonnbonn, sutimami57 és 6 más kedveli ezt.
  18. lujza5353

lujza5353 Fórumőrült

Sziasztok ! Jó reggelt mindenkinek!!!! Igaz, 10 óra van már és sehol senki:cry::cry:. Azért bejöttem, hogy ipari méretemmel tömeget generáljak a topikba.
    Olllllyan hideg van nálunk ,reggel mínusz 10 fokot mutatott a hőmérő a teraszon. Azt hiszem a gyümölcsöket learatta április, a továbbiakban nem lesz rá gondunk.:mad::mad:
    Várom az eventkezdést. Addig felhívom az autó villamosság szerelőt, hogy mikor tudná fogadni a szuzit, mert ha indexelek, kigyullad a ködlámpám, és a féklámpa villog...
    Eventkezdésre itt leszek: Lujza

ursa11, Bonnbonn, sutimami57 és 5 más kedveli ezt.
  19. mimi

mimi Fórum elő legendája

Tréfálkozik veled. Olyan mind a kliens, én mióta észrevettem, hogy ami aktiválódik, az kiemelkedik, le tudom aratni pl. a fát, ha a kurzor nem is ott van. Mutatja az ólat és a fát aratja. :D Akkor van gáz, ha a vetőtáblán nem vagyok figyelmes - mint este voltam - és a havasi őszirózsa helyett egrest rakott a földbe. :oops:
    Na felröpi nem sok lesz kezdésnek. :(

ursa11, Bonnbonn, sutimami57 és 4 más kedveli ezt.
  20. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó napot!

Itt csak plusz 4 fok van, melegebb nincs. Igaz, mínusz 10 fok sem volt. Hogy környékünkön marad-e élő rügy, gyümölcskezdemény, kivirágzott virág, az kérdéses. Majd elválik két héten belül. Nagy az esélye annak, hogy megtörtént az idei lekvár és befőtt eltevése a húsvéti ünnepek környékén.

Voltam reggel boltban, a megszokott élelmiszerben. Odafele menet az néztem már messziről, hogy vagy nagyon sokan vannak bent, vagy elllopták a kocsikat. Nos a boltban csak négy vevő volt, velem együtt. Az eladók száma kint a pultoknál és a gondoláknál több volt, plusz még a bentiek, meg a pénztárosok. Ezek szerint a boltosok eltüntették a kocsik "felesleges" állományát, így nem lehet vita, hányan lehetnek bent. Jól csinálják!

Lujza! Lehet, hogy a kocsid megfázott, "félrebeszél". Ilyen zegernye időben lehetséges. A vicc szerint ami a fán nyávog, az a macska. Ha fán lévő állat viszont ugat, az is a macska, csak félrebeszél. Lázálmában. :) Szerelőhöz vinni a "lánykát" - Suzit - nem olcsó mulatság lehet. De szükséges rossz. Az a láthatatlan ember nem tudja látatlanban megjavítani? Már amelyik a sok sütemény eltűnésében - esetleg, de nem bizonyíthatóan - érdekelt?
    A jércéid kezdenek tikokká válni? Kerülgeti őket a kokas? Pajnánkodni kezd az ifjűság? Ja kérem, itt a tavasz, forr az a vér az erekben, fittyet hányva a mínuszoknak.

A robotkézen, tomata) arató-vetőgépen azt nem értem, hogy miért nem arat le géppel mindent? Miért végez félmunkát? Van olyan kitehető kütyü a többi között, legkevesebb három, amit csak kézzel tudok learatni.

ursa11, Bonnbonn, mimi és 4 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.