Épelméjűek

Kategória: 'Törzsasztal', témanyitó: lukimi, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
 1. kpe59

  kpe59 Fórum elő legendája

  Üdv mindenkinek! [​IMG]

  Ma van a Magyarországi Német Önkormányzatok Napja és a 2. magyar hadsereg emléknapja.

  1976-ban ezen a napon halt meg Agatha Christie angol krimiírónő és 1878-ban Molnár Ferenc író, drámaíró.

  1782-ben II. József német-római császár, magyar és cseh király kiadja szekularizációs rendeletét, amelyben feloszlatja azokat a szerzetesrendeket, amelyek nem végeztek iskolai oktatást vagy betegápolást.
  A szekularizáció a modern vallástudományi, vallásszociológiai, keresztény teológiai és politikai fogalom. A társadalom egészének mindennapi életéből egy adott vallás és egyház szokásainak kiszorulását, vagy inkább elkülönülésének folyamatát jellemzi.
  Az egyházi vagyon visszavételét először 1648-ban, a harmincéves háborút követően, a vesztfáliai béketárgyalások idején nevezték szekularizációnak, amely egyházi birtokokat érintett. Angliában VIII. Henrik oszlatott fel kolostorokat, amely szekularizációs lépés volt.
  Régiónk szempontjából külön jelentősége van a jozefinizmusnak, melyet bizonyos megszorításokkal a kommunista egyházpolitika előfutárának is lehet tekinteni. II. József egyik első intézkedése a türelmi rendelet volt 1781-ben, amely a reformátusok, evangélikusok és ortodoxok számára szabadabb vallásgyakorlást engedélyezett a korábbinál. Ebben az évben zárolta a Rómának küldött egyházi jövedelmeket, majd rendelkezett, hogy a pápai bullákat, mielőtt kihirdetnék, az udvarnak ellenőriznie kell. A jozefinista politika értelmében az egyház az állam egyik eszköze, szerve, amelynek minden más alattvalóhoz hasonlóan akkor van létjogosultsága, amennyiben az uralkodó célkitűzéseit szolgálja. Ezt a politikát instrumentalizálásnak is nevezik, melyben az egyház az állam eszköze, instrumentuma. Az uralkodó 1782. január 12-én szekularizációs rendeletet hozott, amellyel 140 olyan kolostort oszlatott fel, melyek nem végeztek sem oktatási, sem betegápolási tevékenységet.

  A tenyészlakban még mindig várakoznak az állatok a kiengedésre. A farm többi része a szokásos napi munkálatokra van beállítva.
   
 2. mimi

  mimi Fórum elő legendája

  Sziasztok!
  Az erőnlétem még pocsék, de már a javulás útján járok. Ma egy egész órát kóvályogtam a környéken, intéztem néhány elmaradt dolgot. Jól elfáradtam. Tegnapról maradt májgombóc leves, káposztás tészta, nagyon finom volt.
  Egy-két hétig nem főzök (parancsba kaptam a fiamtól), de nagyon jó konyhát találtam. :))

  Az állatokat én is beküldöm most a lámpás házba, de csak este nyitom rájuk az ajtót. Jó lenne, ha a szaporulaton látszana, hogy van idejük. :D:D:D
  Legyen szép napotok!
   
 3. kpe59

  kpe59 Fórum elő legendája

 4. -elzemari-

  -elzemari- Fórum elő legendája

  Szép estét kivánok!

  Örömmel olvasom, hogy javulgatsz.
  A házat én is beüzemeltem, aztán majd kiderül, hogy mik fejlődnek ki belőlük.Állitólag mindegyikhez lesz jelvény, az jó lenne, mert ellenkező esetben .....de hagyjuk is.

  Vidám játékot kivánok!
   
 5. stadler42

  stadler42 Fórum admirálisa

 6. kpe59

  kpe59 Fórum elő legendája

  Kész vannak a titkosaim.
  Fácán, sólyom, menyét, narancs hal, piros stucc.
  Hangyász, víziló, anakonda ++, narancs pálcika gyár, narancs panda.
  A felhő még az este kész lett, tovább nem mentem.
   
  lukimi kedveli ezt.
 7. mimi

  mimi Fórum elő legendája

  [​IMG] Jó reggelt!
  Este elértem a felhőt, tovább nem is megyek. Egyetlen egyszer lett ugrás, de az is csak egyel nagyobbra. Ezt régen a tölgy rúnája is megadta, ehhez a boom nem kellett. Kár, hogy elrontották. Sokkal többen vennének sok sz.tápot.

  Ez a torta, amit kaptunk, ez nem is nagy szám annak, aki nem hajtja a Tp-t. Talán hétfőn még tenyésztek farmpengőért, de lehet, hogy nem is forszírozom tovább. [​IMG]
   
 8. kpe59

  kpe59 Fórum elő legendája

  Üdv mindenkinek! [​IMG]

  1625-ben ezen a napon halt meg Id. Jan Brueghel flamand festő és 1932-ben született Szilvási Lajos író, újságíró.
  2012-ben Zátonyra fut a Costa Concordia luxushajó Olaszország nyugati partjainál.
  1568-ban János Zsigmond Erdély első fejedelme jelenlétében, Dávid Ferenc szuperintendens közreműködésével, a Tordán tartott országgyűlés alkalmával, Erdély-ben, a világon először törvénybe iktatják a vallásszabadság fogalmát. Ugyanakkor ezzel a dátummal jelölik az Erdélyi Unitárius Egyház fennállásának kezdetét is.
  A vallásszabadság – más kifejezéssel szabad vallásgyakorlás – azt az alapvető emberi jogot jelenti, mely szerint az embereknek nemcsak megengedett a hitük szerinti vallásgyakorlása, hanem ezek hirdetését is szabadon gyakorolhatják (amennyiben az mások személyiségi vagy egyéb jogait nem sérti). Tágabb értelemben a vallások és bizonyos (a fenti alapvető emberi jogokat tiszteletben tartó) világnézetek (beleértve akár az ateizmust is) egyformán hirdethető, képviselhető és az állam szempontjából egyforma elbírálásban részesülő, főként megengedő állapotát értik. A Vallásszabadság világnapját január 13-án ünneplik. 1568-ban január 6. és 13. között zajlott tordai országgyűlés, amelyen a világon először foglalták törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadságot.

  Reggel havas esőre ébredtem, azóta átment sima esőbe.
  Az ebéd lassan kész, de eddig még egyik gyerekem sem jelzett, hogy mikor érkezik. Egyszer csak befutnak, aztán kitalálunk valami jó programot délutánra.
   
 9. sutimami57

  sutimami57 Mindentudó orákulum

  Sziasztok! Kellemes, szép estét kívánok!
   
 10. lujza5353

  lujza5353 Fórum admirálisa

  Sziasztok! Bevonultunk Tapolcára barlangterápiára. Hálistennek most is minden olyan jó,int ezelőtt volt.Pihenünk, nagyokat sétálunk,délelőttönként barlanglakók vagyunk. Mintha szállodában kennénk. tenyésztek ezerrel, majd meglátjuk, hogy muire lesz elég.
  Mimi! Jobbulást kívánok. Halgass a tapasztaltakra, hidd el, a farmnak gyógyító hatása van. Gyere és legyél köztünki minél többet.
  Legyen szép estétek, most megyek, mert tálalják a vacsorát: Lujza
   
 11. kpe59

  kpe59 Fórum elő legendája

  Üdv mindenkinek! [​IMG]

  1905-ben ezen a napon halt meg Ernst Abbe német matematikus, fizikus, egyetemi tanár, a Karl Zeiss Optikai Művek tulajdonosaként ő vezette be először a napi nyolc órás munkarendet és 1875-ben született Albert Schweitzer elzászi orvos, lelkész, Nobel-békedíjas.
  1301-ben pedig véget ér az Árpád-ház uralma Magyarországon III. András halálával.
  Az Árpád-ház (Turul-dinasztia) a honfoglaló magyar törzsszövetség vezéréről elnevezett dinasztia.
  Árpád fejedelem leszármazottainak uralkodása idején került sor a magyar királyság megalapítására. A honfoglalást követően, körülbelül 900-tól Árpád eltűnik a forrásokból, a Kárpát-medence valós hatalmi viszonyai, a kialakuló fejedelemségek kiterjedése és jelentősége ismeretlenek. A honfoglalástól Gézáig terjedő időszak források hiányában gyakorlatilag teljesen ismeretlen. Árpád utódai közül a Géza által vezetett fejedelemség emelkedett ki a többi közül.
  Az uralkodóházak közül az Árpád-ház adta a legtöbb katolikus szentet, valamint egyedüli dinasztiaként, a pápai privilégiummal szemben, az Árpád-házi királyoknak kinevezési jogköre volt az egyházi tisztségek terén.
  A kor felfogásának megfelelően az Árpád-házi uralkodók születésük révén formáltak jogot a koronára. Azonban míg a vezérek esetében a család különböző ágai között öröklődött a fejedelmi méltóság, a királyok idejében már nem volt egyértelmű az öröklési rend: az elsőszülött fiú (primogenitúra), vagy a legidősebb férfi családtag (szeniorátus) jogszokása alapján öröklődjön a hatalom. A gyakorlatban mindkét elv érvényesült, s az ebből fakadó konfliktusok, nem ritkán testvérháborúk, végigkísérték az Árpád-ház uralkodásának háromszáz évét.
  Mivel IV. (Kun) László örökös nélkül halt meg, elindult oldalági utódjának keresése. II. András halála után született, ezért nem törvényesnek tartott Utószülött Istvánnak volt egy fia. Mivel rajta kívül csak leányági örökösök voltak, végül elfogadták a Velencében nevelkedett III. András trónigényét. Uralkodásának nagy részében idejét a főúri csoportokkal való harc kötötte le. 1301. január 14-i halála egyben az Árpád-ház kihalását is jelentette.
  A 24 Árpád-házi király neveit, rövid leírással Wiki kisasszony meséli el annak, akit érdekel.

  Jó végre olvasni, hogy pihengettek is egy kicsit rátok fér, meg biztos, hasznos is, nem véletlen küldtek megint oda.
   
 12. lujza5353

  lujza5353 Fórum admirálisa

  Nyertem a titokólakból egy "szerelem harcmezeje" nevű valamit. Az mire jó??????
   
 13. mimi

  mimi Fórum elő legendája

  Igyekszem, köszi. :)
  Be-benézek, mindent olvasok, még nem nagyon jön meg a szavam. De majd.... ;)
   
 14. kpe59

  kpe59 Fórum elő legendája

  Ez egy ilyen kütyü:
  A szerelem harcmezeje
  [​IMG]
  Terület igény: 2x2
  Érési idő: 22 óra
  Jutalom: 4800 TP
  Kihelyezhető: Farmos területeken


  Nem titokólból fejlődött, hanem egy éve volt egy event, az adta.
  https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/valentin-event-2017.14767/
   
 15. stadler42

  stadler42 Fórum admirálisa

  Jó reggelt !

  Nálunk olyan sötét van, úgy el van borulva. A betűket is alig látom, villanyt kellett gyújtanom. Ma nincs kedvem semmihez, de a kávét le főzöm és már hozom is.


  [​IMG] egészségetekre. lujza jó pihenést és főleg gyógyulást.
   
 16. mimi

  mimi Fórum elő legendája

  Jó reggelt!
  Lujza, igazán klassz amit most átéltek, váljék egészségetekre.

  Az idő itt is szürke, megértem Rozika a kedvetlenségedet.
   
 17. kpe59

  kpe59 Fórum elő legendája

  Üdv mindenkinek! [​IMG]

  Épp most pörgettem egy 25%-os tp-t három órára, a szép ebben az, hogy legközelebb késő délután kell aratnom. Azért a szokásos körtefa xxl sem maradhatott el, kb két hetente nyerek egyet, most néztem, a raktárban már 37 db van. Ha ezt aranyért kellett volna megvennem, az 4625 farmarany lett volna. Igaz semmi szükségem nem volt rá, nem is vettem volna egyet sem, de ha így nézem, akkor teljesen jó nyeremény...

  1519-ben ezen a napon halt meg Vasco Núñez de Balboa spanyol konkvisztádor, felfedező és 1908-ban született Teller Ede magyar születésű amerikai atomfizikus.
  1857-ben megjelenik az első sportlap Magyarországon Bérczy Károlynak köszönhetően. Címe: Lapok a vadászat és a lovászat köréből, 1759-ben megnyitja kapuit a nagyközönség számára a British Museum, és 2005-ben az Európai Űrügynökség SMART–1 űrszondája kalciumot, alumíniumot, szilíciumot és vasat fedez fel a Hold felszínén.
  A SMART–1 az első európai űrszonda. A SMART–1 tömege 370 kg, térfogata 1 m³.
  A világon először alkalmaztak űrszondán ionhajtóművet. Legfontosabb feladatai, az ionhajtómű kipróbálása, geológiai és kémiai vizsgálatok, a holdi víz egyértelmű kimutatása.
  A SMART–1 2003. szeptember 17-én indult Ariane–5 hordozórakétával. Előbb Föld körüli pályára állt, majd ionhajtóműve segítségével 15 hónap alatt megközelítette a Holdat. 2004 novemberében pályára állt a Hold körül. 2005. február 15-én kezdődött a szonda kiterjesztett küldetése. Korábban már minden feladatát teljesítette. 2006. szeptember 3-án a SMART–1 a terveknek megfelelően becsapódott a Holdba.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------

  Ahogy elnézem azzal az egy darab akkummal nem nagyon rúghatok labdába a Nublonoknál...
   
 18. -elzemari-

  -elzemari- Fórum elő legendája

 19. mimi

  mimi Fórum elő legendája

  Én is jöttem köszönni. Egész nap ügyintézés, hol sikerrel, hol nem. Még nagyon hamar elfáradok.
  Nem nagyon fogok a nublonokkal szóba állni, legalább is az elején. Inkább töltekeznem kell, mint odaadni.
  Ma nagyon kevés folyadékot ittam, hogy folyton úton voltam. És éjszakára nem is pótolhatom. :)
   
 20. lujza5353

  lujza5353 Fórum admirálisa

  Mimi! Vigyázz azért az egészségedre, ne vegyél túl sok tennivalót a válladra. pihenj, gyógyulj.
  Nekem csendes napom volt, van, lesz... hiába no, teljes kiszolgálás, kényeztetés ezer fokon stb. Ezt csak azért írtam, hogy irigykedjetek:D:D:D.
  Legyen szép estétek: Lujza