Capuccinó sarok

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: mazsok, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. Gobio55

Gobio55 Fórum hercege

Véget ért egy kis időre a hőség. Ma jó napok kezdődnek nálunk, mert hozzák az unokát. Még nem tudni meddig lesz itt, rajta múlik, meddig bírja ki a kutyája nélkül. Három hónapos a kiskutya, a csemete meg jövő héten lesz pontosan nyolc éves. Az elmúlt egy hónapban ők ketten nagyon összenőttek. A fiam szerint, aki a kicsi apukája, nem is gazdi és kedvenc a kapcsolat, hanem két testvér. Ha néha az unokám elmegy reggel és csak másnap ér haza, mondjuk táborból, ahol épp ott aludt egy éjjel, amikor kinyitja a kennel ajtaját és leguggol a kiskutyához, az olyan elánnal szalad, ugrik neki, hogy az unokánkat szó szerint fellöki. Nyüszít, "sír" a kutya, furakszik belé, puszilja (nyalja) ott, ahol éri és a farka oly sebesen jár, hogy szemmel alig követhető. Tudom, mert saját szememmel láttam. A fiamékat is üdvözli, felágaskodik, sebes farkcsóválás ott is van, de a GAZDI, aaaaz egészen más. Nagyon meghatóak olyankor. :) Ilyenkor szokta mondani a fiam:
    - Látod Bodza! (A kutya tisztességes neve ez, nem pedig a pedigrés, mert olyan is van neki, meg papirosa is, hogy ő fajtiszta, de az nem érdekes, csak a szeretet.) Megjött a tesód.
    Szép napot gazdák!

Fatther kedveli ezt.
  2. Anubisz44

Anubisz44 Törekvő

megint benéztem, de megint csak csend és pókhálók. régen nyüzsgött ez a csoport nem gyüztem követni az eseményeket. most meg, alig lézeng pár hazatérő lélek.
    Hol van a fönökasszonyunk? Mazsok!! Hahó!!! merre vagy?

3. szilvalé

szilvalé Utánpótlás-írogató

akib..ot ****** ,indenüket, hogy most kell karbantartást csinálni. Hogy az ember véletlenül se tudja befejezni az eventet. Jol kib.nak mindenkivel. Azért sem veszek farmaranyat a rohadékoktol, inkább nem lesz kész az event. miért mindig event vége felé kell karbantartást csinálni? mert ez szinte már rendszeres náluk. ennyire nem értenek hozzá, hogy toldozni foltozni kell a programot, vagy szándékodan csinálják? esetleg felsőbb utasitásra? >:(

4. Angyalszárny

Angyalszárny Fórum császára

Szia!
    A karbantartás, váratlanul érkezett a VÁRATLANUL felbukkanó hibák kijavítására! A játékosok érdekében!
    köszönöm a megértésed!

5. Anubisz44

Anubisz44 Törekvő

sehol senki? Neonolaztok, vagy nublonoztok?

6. Tündérke

Tündérke Fórum hercege

Szia Mindenkinek.
    Neon ólaztam, de az utolsót nem tudom megcsinálni. Nem lesznek neon állatkák, a lényeg hogy az ól megvan,nem lesz felhősor, de nem sírok. Van egy nagy örömem 700 ezer meg egy kicsi TP és meg lesz a 100 szint. Nagyon örülök neki, talán holnap este százas leszek. A nublonosokkal sem zavartatom magam bár még 50 kellene ahhoz hogy meglegyen az új terület következő része. Nos ennyi öröm - jó hogy kibírom nemde? Legyen szép az estétek és a holnapi ünnepetek. pá

Fatther kedveli ezt.
  7. Bandi66

Bandi66 Fórum mestere

Sziasztok kedves Játszótársaim és Barátaim! :)

A találkozás örömére, hoztam egy kis meglepit...

A TV tornyunk legújabb ledes világítási rendszere

Világítás másképpen
    (nem Photoshop-pal trükközve. Saját szememmel láttam ezeket a variációkat is. Pont rálátunk a toronyra, a lakásunk erkélyéről.)

Stílusosan egy extra capuccino Mindenkinek!
    Egészségetekre!

Hát nem édesek!? :)

Szevasz Anubisz kolléga!

Jelentem részemről itt vagyok, egy "pici" kihagyással. A valós és a virtuális világ másik része, elsodort tőletek.
    De mint látható, nem felejtettem el se a játékot, se a csipet-csapatot. Melynek létszáma valóban drámaian lecsökkent, az itteni forgalomról nem is beszélve.
    Ezt a mostani eventet részben kihagyom, részben pedig kiválóan felhasználtam arra, hogy sok-sok CSP-t gyűjtsek be magamnak. Kb. 7 milliónál járok már pluszban, az event kezdetéhez képest. A neonos ólak és figurák jók lennének, de számomra túl sok energiát és időt igényelne a beszerzésük. Majd a legközelebbi csere-berés napokon megpróbálom begyűjteni a hiányzó darabokat.
    Nálad mi újság ezen a téren?

Kezedet csókolom drága Mamikám! :)

Látom nagyon szépen haladsz a játékkal és kitartóan küldöd nekem a szezonális ajcsikat. Próbálom azért viszonozni, de nem mindig sikerül. Kérlek nézd el nekem!

Vihar vagy heves esőzés volt arra felétek? Itt egész éjjel (sőt még most is csepereg egy kicsit) esett, de szél és jég nélkül. Vagyis ideális módon. Hiányzott már az itteni földeknek a csapadék, a lehűlés meg nekünk városlakóknak.

Május 23-a óta, túl vagyunk 4 esküvőn. A mi sajátunk volt az első.....aztán jöttek szépen sorban a bátyám legidősebb és középső, illetve a Párom testvérének középső gyermekének a Nagy Napjai! :) Csodaszép és érdekes volt mindegyik.

Ezt a csodálatosan vidám és pozitív érzéseket sugárzó dalocskát, sok szeretettel küldöm Mindenkinek!​

Utoljára szerkesztett: 20.8.17
  8. Anubisz44

Anubisz44 Törekvő

na megvannak a neonolak, a felhősor meg nem érdekel, igy is elég sok állatomat megzabálta az event. nublonokat csak ugy ami összejön, nem adok neki sokat. a fényvirágot nyomatom, azzal etetem őket ,azt amit adnak. a többi lényegtelen.

9. Tündérke

Tündérke Fórum hercege

Kedves Bandi.
    Nagyon szép a fénykép az új világítással. 67 - ben és 76 - ban voltam Pécsen két két hétig, üdülni. Az már nagyon régen volt. Azóta sokat fejlődött és szépült szeretett városod. A képeket amit küldesz ezek hátterében csodálom.
    Gratulálok az esküvőhöz és kívánok nagyon szép és boldog éveket együtt.
    Persze, hogy elnézem, nagyon szívesen teszem mert sokat gondolok a régi kedves társaságra, és persze egy úri emberre Rád. Mindig volt kedves mondatod egy lélekben fiatalos idős asszonyhoz.
    Az idő szerencsére jó akár esett akár viharzott a jég elkerült, aminek nagyon örülök, mert a kocsim csillag garázsban pihen.
    Kívánom Neked és minden kedves levelező parternek hogy legyen szép napotok.

10. Bandi66

Bandi66 Fórum mestere

Örülök, ha Neked is tetszik amit látsz! :)

És itt egy újabb zseniálisan szép fotó. Ez déli irányból (vagyis onnan ahol mi is lakunk) készült. [​IMG]:)

Most olvastam a (számomra) legújabb infókat:

"...Jelenleg 20.30-tól hajnali 5.30-ig üzemel a díszvilágítás, hamarosan azonban elhelyeznek olyan érzékelőket is, amelyek ténylegesen napnyugtától napkeltéig működtetik a fényeket..."

"A tv-torony pompás fényshowját minden este 20.30-kor, 21.00-kor és 22.00-kor figyelhetjük meg, de pontosnak kell lennünk, mert a fényjáték mindössze negyven másodperces..."

Utoljára szerkesztett: 21.8.17
  11. Tündérke

Tündérke Fórum hercege

Nagyon szép valóban.
    Úgy szeretnék én is ilyen büszke lenni a lakóhelyemre, de nem tudok. Édesanyám apai és anyai részről is idevaló, így én is. Nagyon szeretem Terenyét, és azért fáj hogy megrekedt a fejlődésben. Nagybátony és Kisterenye egymás melletti nagyközség volt és kitalálták legyünk város. Így lettünk Nógrád megyében, Bátonyterenye város?? igencsak nagy jó indulattal mondható annak. Bátonyt fejlesztik Terenye meg visszafejlődik.Itt lakóknak fáj, és most itt a 21 út a településünk közepén megy régi fákat, házakat tettek semmivé és választják ketté a települést, ezer meg ezer kérelem, sirám, petíció meg amit csak lehetett ellenére sem értünk el semmit a kikerülésért. Azt hiszem elég ennyi. Te csak küldj képeket ha teheted mert nagyon szép amit látok. Nagyon tetszik hogy ennyire szereted városodat.
    Legyen szép estéd, és mindenkinek aki olvassa. üdv.

Fatther kedveli ezt.
  12. onagger52

onagger52 Fórum császára

Ahol én tanyázok immár 46 éve, ez is egy országos fűútvonal által kettészelt település. Ez a város is két fő részből állt össze a harmincas években. Addig mind a kettő város volt, de önálló. Mind a kettő a Budapest-Bécs országút mellett van, de itt nem utólag lett az út megépítve, hanem az út mellé épültek a házak. Meg a várak. Mind a két településen volt. Az egyik a XIII. században pusztult el végleg, a másik központja most is áll, ott van az "Akadémia", a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaságtudományi és Élelmiszertudományi Kara, központi épülete.. Ez az oskola jövőre ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. Nem mai alapítású. :) A déli része Moson, az itt volt valamikori vár adta a megye nevét is, Moson vármegye. Önálló volt, míg a trianoni döntés után beleolvadt Győr megyébe Pozsony megye maradék részeivel, majd 1950-ben csatlakozott Sopron vármegye is. Most Győr-Moson-Sopron megye a tisztességes neve. Az északi település Magyaróvár, ez a nagyobb lélekszámú része volt, de most a két rész határán lévő Városközpont a legnépesebb. A két település még a húszas, harmincas években összenőtt, az országút mellett jött létre a villasor, majd a hetvenes, nyolcvanas években a panelekből álló Városközpont. A település hivatalosan 33-34 ezer fős, ténylegesen ennél tízezer fővel nagyobb, mert sok máshonnan jövő ember él és dolgozik itt, Pozsonyban és Burgenlandban. Itt alszanak, dolgozni meg kijárnak. Viszonylag közel van Győr, Pozsony és Bécs is. Győrbe óránként mennek és jönnek a vonatok, a menetidő 25 perc. A távolság 35 km. Pozsony hasonló távolságra van, de Béccsel jobb a kapcsolódás. A vonatok rendszeresen mennek Győr és Királyhida között, (Bruck an der Leitha), itt volt a régi országhatár Magyarország és Ausztria között. A Lajta-híd egyik fele magyar, a másik osztrák földhöz tartozott. Nem kell útlevél, ritkán van ellenőrzés, úgy jövünk, megyünk, mintha itthon lennénk. Némi német nyelvtudás azért nem árt, de ha csak angol van, azzal is el lehet boldogulni. Csak magyarral is megy úgy, ahogy, mert sok kint dolgozó magyar van, aki értelemszerűen beszéli az anyanyelvét. Tévé adótorony nincs, van helyette "rádióállomás". Nem annyira látványos, mint a Misinai torony, de régebbi. Több régi nagy cég megszűnt vagy átalakult, de jöttek létre újak is. Munka van, még a környéken is sok cég települt, nem egy 500 vagy ezer fő feletti létszámmal. Itt alacsony a munkanélküliség, sőt! Kevés a jó szakember. De ebbe ne menjünk bele, mert sokáig lehetne csevegni erről.
    Én betelepült vagyok, eredetileg győri lakos voltam. Középiskolát Veszprémben a királynék városában jártam ki, majd idejöttem dolgozni a szakmám miatt. Színesfémipari technikumot végeztem, a tudásomat jól tudtam kamatoztatni. Az egyik cég ahol dolgoztam 1856-ban lett alapítva, a másik 1900-ban, míg a legfiatalabb csak 1934-ben. Mind a három most is működik. :)
    Azért a topik régebbi "lakói" gyakrabban is jöhetnének ide.
    További szép napot!

Fatther kedveli ezt.
  13. Bandi66

Bandi66 Fórum mestere

Drága Mamikám! :)
    Ha nem veszed zokon kérlek legyél csak büszke a lakhelyedre (Ami egyben szülőhelyed is, ha jól sejtem?), mert minden csak és kizárólag nézőpont kérdése. Vagyis ha sikerül elsajátítanunk a pozitív gondolkodásmódot, akkor történhet bármi (más szemszögből nézve rossz, lehangoló, negatív), a körülmények és az első rossznak látszó dolgok, teljesen megváltoznak és köddé válik minden negatív érzés.
    Egy ideje sikerül így élnem az éltem és egészen megdöbbentően (korábban nem sűrűn tapasztalt) JÓ dolgok sora történik velem és családom minden tagjával. :)

Kicsit utána néztem annak a helynek ahol élsz. Te természetesen ezeket mind tudod, csak gondoltam magamnak és minden erre járó Fórumozó társunknak megmutatom Bátonyterenye értékeit. Mert ahogy olvasom és nézem a képeket is, nagyon szép és értékes település, ahol élsz.

Bátonyterenye címere
    (Kaboldy a feltöltő saját munkája)

Gondolom ezt például a következőkből:

"...Bátonyterenye Nógrád megye harmadik legnagyobb városa, a Bátonyterenyei járás székhelye. A város térsége már a bronzkor második felében i. e. 1500 körül lakott volt, amelyet jelentős archeológiai lelőhelyek bizonyítanak, első írásos emléke viszont csak 1216-ból származik. Bátonyterenye 1984. január 1-jén jött létre Nagybátony (az 1965-ben hozzácsatolt Maconkával), Kisterenye és Szúpatak egyesítésével, városi rangot 1989-ben kapott. A város híres szülötte Abonyi Lajos író..."

Gyürky-Solymossy-kastély
    (Katt a zöld szövegre!)

A kastély télen
    (Katt a zöld szövegre!)
    A szerző:
    By hu:User:IJoe = Birincsik József - hu:File:Kastély.jpg, CC BY-SA 2.5 hu, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19972652

"...A kisterenyei városrész nevezetességei közé tartozik az 1790-ben épült késő barokk stílusú, egyemeletes, két hagymakupolás, zsindellyel fedett, saroktornyos Gyürky-Solymossy-kastély, illetve annak 13 hektáros ősparkja, ami számos ritka növénye miatt természetvédelmi terület. Abonyi Lajos író emlékműve is itt látható.
    A Kárpát-medence északi részének nevezetes barokk kastély-típusának legdélibb példája, Magyarország egyetlen ilyen építménye. 1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban. A nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony teszi jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain zsindelyes hagymasisak van. A kastélyt az 1840-es évek végéig a Gyürky család nyári lakként használta. Az 1900-as években házasság révén a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került. A második világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, majd magára hagyták, s földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították és a salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt. A kastélyt Bátonyterenye önkormányzata 1996 végén vásárolta vissza igen leromlott állapotban. Azóta sikerült kívül-belül felújítani, az emeleti szintet funkcióval (állandó kiállítás) megtölteni.
    A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István szobrászművész születésének centenáriumi évfordulóján 2003-ban nyílt meg a „Fába faragott élet” címet viselő állandó emlékkiállítás a Kossuth-díjas művész tiszteletére. A kiállítás emléket állít a művész munkásságának, átfogó képet nyújt életművéről. A kiállítás kiemelkedő darabjai a két legjellegzetesebb műcsoport: a néprajzi tárgyú művek és a bányászattörténeti sorozat. Az utolsó teremben id. Szabó István szobrászműterme látható, berendezésül felhasználva a művész által használt szerszámokat, eszközöket.
    A kastélyban található továbbá a Salgótarjáni Kohászati Üzemek Gyártörténeti Gyűjteménye..."

Mamikám! :)
    Hát ez több mint gyönyörű. Bátyusommal nagyon szeretjük a régi lakó és egyéb jellegű épületeket. Várakat, kastélyokat főleg. Nem is tudtam, hogy arra felétek ilyen csodák is vannak. Jövő nyáron, ha addig nem felejtem el (kérlek emlékeztess majd időnként erre!), lehet megcélozzuk Magyarország eme szép részét is a párommal.

Utoljára szerkesztett: 22.8.17
    Fatther kedveli ezt.
  14. Anubisz44

Anubisz44 Törekvő

Akkor mint ex-győrit külön üdvözöl egy tényleges győri akár egyszer öszze is röffenhetnénk egyet sörözni.

15. onagger52

onagger52 Fórum császára

Kérlek írj egy baglyot/galambot/varnyút az időpont és helyszín egyeztetéséhez! :)

16. Bandi66

Bandi66 Fórum mestere

Csodás csütörtököt kedves ex és aktív győri Játszótársaim! :)

Bizony-bizony! Számomra Pécs után Győr is a meglátogatásra kiszemelt városok között van. Ugyanis azt találtuk ki (már jó ideje) Párommal, hogy jövő nyár eleji kezdéssel szépen sorban végig látogatjuk (egy-egy szimpla vagy bővített hétvége alkalmával) Magyarország ismert vagy kevésbé ismert településeit.
    Csodás földrajzi területeink, falvaink és városaink, na és természetesen Fővárosunk van! Méltán lehetünk büszkék mindegyikre. Csak fel kell őket fedezni szépen. Na mi pont erre készülünk Hajnimmal. :)

Győr csodaszép címere​

A győri bazilika madártávlatból
    (Katt a zöld szövegre!)​

"...Győr városa Budapest és Sopron után a harmadik leggazdagabb magyarországi város a turisztikai látnivalók számát tekintve. A település belvárosának szinte mindegyik épülete műemlék vagy műemlék jellegű..."

Na pont ezért lesz értelme hozzátok is ellátogatni majd egyszer. :)

Utoljára szerkesztett: 24.8.17
  17. mazsok

mazsok Fórum admirálisa

Szép napot mindenkinek!
    Félve nyitok be hogy majd kapom a sok szitkot....hol voltam meg milyen dolog ez:(
    Most kitalálhatnék bármit...de őszinte leszek veletek...ugy érzem hogy kiégtem....olyan furi de igy tudnám kifejezni magam a legjobban.Sokszor itt ültem és nem tudtam mit irni...csak néztem a klaviaturát....ez van.Elöször a meló ami igazán elhuzott innen pedig az elején még ugy gondoltam sokkal több időm lesz:)
    Örülök hogy mindenki megvan....és itt van....igyekszem vissza vissza nézni....ne bántsatok légyszi:)

18. Bandi66

Bandi66 Fórum mestere

Drága elveszett Mazsok báránykánk, aki egyben a mi vendéglátó Háziasszonyunk is! :)

Jó, ha tudod a következőket:

1. Az, hogy mi (igaz egyre fogyatkozó létszámban és hol sűrűbb, hol ritkább előfordulással) itt lehetünk, csak és kizárólag Neked köszönhető. Mivel Te hoztad létre ezt a kedves virtuális kuckót vagy ahogy a nevében is benne van "sarkot"!
    Ezért csak hálásak lehetünk Neked!

2. Mivel Te hoztad létre a Capuccinó sarkot, ezért semmiféle beszámolási kötelezettséggel nem tartozol felénk.

3. Amikor érkezel (ez ahogy írtad is, élethelyzettől és kedélyállapottól függő) nagy örömmel fogadunk és eszébe sem fog egyikünknek sem jutni, hogy "bántson" Téged.

Hogy lásd mennyire őszintén gondolom ezeket a kijelentéseimet, újra itt léted alkalmából fogadd sok szeretettel a következő gondolatokat, egy csodás költői vénával megáldott embertől, aki mellesleg a kedvenc költőm:

Teremtő gondolatok

Tudod, a jó Isten nem lakik a mennyben,
    mert ő itt van köztünk, itt a közeledben!
    Amit épp cselekszel, Ő azonnal látja,
    s minden gondolatod valóra is váltja.

Jót, vagy rosszat gondolsz, előbb-utóbb meglesz!
    Hiszed Ő csinálja? Csudát! Te teremtesz!
    Ha a jó dolgokon járna csak az eszed…
    De te félsz, haragszol, és ezt rosszul teszed!

Tudnál teremteni sokkal szebb világot,
    kár hogy sok mindenben az ördögöt látod.
    Pedig nem létezik. Elméd szüleménye!
    Ott él, hol kifogyott az ember reménye!

A jó Isten azt ad, amit el tudsz hinni,
    amit csak képes vagy teremtésbe vinni.
    Amiről van képed, s képes vagy meglátni,
    azt tudod a létben, élőn megcsodálni!

Itt lakik az Isten, itt lakik te benned,
    csak el kéne hinned és komolyan venned.
    Mert a szíved tudja, mi is az igazság,
    szereteten nem fog álnokság, vagy gazság!

Ha rossz Istent szolgálsz, azt is te teremted,
    nem kéne ily tettre sosem vetemedned.
    Megértened kéne a teremtő elmét,
    s feledni a lelked sok rossz hiedelmét!

Van egy “varázspálcád”, szeretetnek hívják,
    helyesen használni sajnos nem tanítják.
    Amikor leszületsz máris megvan benned,
    míg lelkedben mások nem csinálnak “rendet”.

Szabályok, tiltások, rút fenyegetések,
    amit “jó szándékkal” az elmédbe vésnek,
    s akad néhány köztük, mely életed védi,
    de többségük káros, ördögi, s nem égi.

Eltanult dolgokkal lesz tele a fejed,
    ez lesz hitrendszered, mert komolyan veszed.
    Ezen a szűrőn át nézed a világot,
    azt hiszed, így találsz egyszer boldogságot.

Pedig, ha igazán szívedre figyelnél,
    az érzéseidtől boldogabb lehetnél,
    ám te ragaszkodsz a mások igazához,
    azért szenvedsz tőle, mert az meghatároz!

Mennyivel jobb lenne, ha szabad lehetnél,
    szíved motiválna, őszintén szeretnél!
    Képes lennél látni létedben a szépet,
    s ebből képzelnél el sok-sok kedves képet.

Csak jót teremtenél, gyönyörű világot,
    élő természetet, kinyíló virágot,
    mosolygós arcokat, szerető szíveket,
    s mindazt a sok csodát, amit vetít neked.

Próbáld hát világod boldoggá szeretni,
    álmodd meg, és várjad, a dolgod csak ennyi!
    A jó Isten pedig segít, ahol várod,
    képzeleted szerint teremti világod!

/ Aranyosi Ervin /

Gyere minél többször és mesélj, ami a szívedet nyomja vagy örömet okoz neki!

Légy jó és VUK! :)

Utoljára szerkesztett: 24.8.17
  19. onagger52

onagger52 Fórum császára

Örülök, hogy a topik "szülőanyja" megkerült. :)
    Bandi! Győr szép város. Nincs hegye, a legmagasabb pontja is 140 méter körül lehet a tengerszint felett. De nagyon sok régi épület található itt, s ami nálatok Pécsett nincs, az a sok víz. Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal folyók, Pándzsa-ér. Ipar-csatorna is van, ami mesterséges. Sok híd, mert ennyi vízen száraz lábbal máshogy nem lehet átlábalni. Az országban a legtöbb műemlék Budapesten, Sopronban és a harmadik helyen bizony Győrött van. Közép-Európa egyik legszebb, - véleményem szerint a legszebb - barokk tere is itt található A karmelita templom, ami a klastrommal együtt épült, a téren lévő összes ház, mind legalább 250 éves. Van, melyik sokkal több. Ott van még a Sforza félbástya, alatta a kazamaták, előtte 8 darab elöltöltős partvédő ágyú, melyek annak idején az Adria partját védték. A Sforza-félbástya egybeér a Kastély-bástyával. Ez a kettő maradt meg a régi, annak idején nagyon korszerű és nagy győri várból. A Kastély-bástyán található a Püspökvár, melynek alapjai ezer éve ott vannak. Valaha kettőezer évvel ezelőtt még a rómaiak egyik alájának (500 fős nem római, hanem zsoldos, ez épp szíriai lovas ezred volt) tábora is ide épült. Ez mellett jött létre a régi római kori civis város Arrabona. A római kort követően is lakott volt, különféle népek fontos csomópontja volt itt. A rómaiak erődje is az előttük épült kelta erőd helyén jött létre. A rómaiak után pár száz évvel később jött avarok egyik hercegi központja is itt volt. Aztán a magyarok is megszállták, mert mindig stratégiai fontosságú volt és maradt ez a hely.
    Aki szereti a vizeket, az megnézheti, bebarangolhatja Szigetközt is. Itt csak a mostani magyar oldalon több, mint 100 sziget van. Szemben Csallóközben ennél is több. A messziről jöttnek feltűnik, hogy itt az emberek csak kettő névelőt használnak. Egy határozatlant (egy) és egy határozottat (a). Ami nincs az az AZ. Na ezt itt senki nem használja, aki helyi születésű. Itt nincs az ajtó, az autó, az ablak, csak a ajtó, a autó, a ablak. Ez is része a tájszólásunknak. :D

20. mazsok

mazsok Fórum admirálisa

Sziasztok fiuk!
    Jöttem gyorsan....:))
    Event elkezdve...bár meglátom meddig jutok vele...mostanában nemmegy zökkenőmentesen egyik event sem.
    Vettem titokfákat..azoknak valahogy nem tudok ellenállni...meg az állatoknak sem....és néha....nagyon néha a felhőnek sem.....jaa meg egy-egy tojásnak...jaj nekem:)
    Vonatozok is...már majdnem irtam a supportra is mert nem találtam az erdőben a bahás fát..mirre leesett a tantusz már kb.5x frisitettem és 2pohár vizet megittam>:(:D:D

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.