GYIK Csibeszoba, ahol Te is lehetsz mentor!

Kategória: 'GYIK archívuma', témanyitó: -East17-, témanyitás ideje: 15.11.13.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
 1. -East17-

  -East17- Fórum elő legendája

  A csibeszoba a tanyaházra kattintva érhető el:

  [​IMG]

  Itt 5 fület találhatunk:
  • Megbízások
  • Címerkönyv
  • Gyűjtőalbum
  • Csibeszoba
  • Üvegház
  Jelen ismertetőben a Csibeszoba fül kerül részletezésre.

  Általános jellemzők


  A mentorrendszer lényege az, hogy lehetőséget ad a tapasztaltabb játékosok számára, hogy segíthessék az új játékosokat. Ez úgy valósul meg, hogy a tapasztalt játékosok mentorálhatják a kezdőket, más néven "kiscsibéket". A rendszer természetesen mindkét fél számára előnyös. Az új játékosokat a rendszer ezen a módon tudja segíteni, hogy könnyebben beilleszkedhessenek a Farmerama közösségébe. Emellett a beépített szociális funkciók segítségével erősödhet a kapcsolat a mentor és kiscsibe között. Ha egy kiscsibe eléri a 40. szintet, onnantól kezdve már ő is mentorrá válik, és lehetősége lesz kiscsibéket örökbe fogadni.

  Kezdetek

  A csibeszoba használatához először csatlakozni kell a rendszerbe. Ez mindkét félnél hasonlóan működik: a megjelenő képernyőn a Kipróbálom! gombra kell kattintani.
  [​IMG]

  A sikeres csatlakozásról felugró ablak tájékoztat.


  [​IMG]

  Mentor

  [​IMG]

  Egy mentornak legalább 40. szintűnek kell lennie. Kezdetben minden mentornak 3 üres helye van, ahová kiscsirkéket vehet fel. Később ez még kettővel bővíthető, ha nagyobb mentorszintet ér el (3. és 5. szint), de erről majd később szólok. Tehát maximálisan 5 kiscsirkéje lehet végül egy mentornak.

  Ha rákattintasz egy üres helyre, a rendszer automatikusan elkezdi keresni a megfelelő kiscsirkét a számodra. Ilyenkor a képen látható is, hogy a lámpa a tojásra fókuszál.
  [​IMG]

  A mentornak lehetősége van a kiscsirkéit törölni. Minden alkalommal, amikor egy mentorált szintet lép, a mentora mentorpontokat zsebelhet be, amelyeket később hasznos dolgokra válthat be.

  [​IMG]

  Kiscsirke

  [​IMG]

  Ezen új funkció indulásakor csak azok az új játékosok vehetnek részt a rendszerben, akik teljesítették az oktatási feladatokat. A későbbiekben reményeink szerint egyre több játékosra ki tudjuk majd terjeszteni ezt a lehetőséget. Természetesen a részvétel nem kötelező, így a kiscsibéknek lehetőségük van kilépni a rendszerből, ha inkább maguk szeretnék felfedezni a játékot. Ettől függetlenül, ha ki is lépnek esetleg, később lehetséges számukra immár mentorként ismét csatlakozni a rendszerhez, ha elérték a 40. szintet.

  A csibék el is hagyhatják a mentorukat, ha nem elégedettek az aktuálissal, vagy egyszerűen csak váltani szeretnének. Azonban ezt legsűrűbben 12 óránként tehetik meg.

  A kiscsirkék láthatják a mentoruk többi csibéit is, és természetesen tarthatják velük is a kapcsolatot normál módokon (farmüzenet, normál ajándékozás, szomszédlistára való felvétel). Mentorváltásra is van lehetőség, a régi mentor elküldésével és új felvételével.

  [​IMG]

  Piros: Megjelenés megváltoztatása
  Zöld: A mentor többi kiscsibéinek adatlapja
  Kék: Mentor adatlapja
  Fehér: Mentor elhagyása

  [​IMG]  A mentorrendszerben ugyan a kiscsibék és a mentorok párosítása automatikus, a rendszer arra ügyel, hogy azonos nyelven játszó játékosokat válogasson össze. A sikeres párosításról a rendszer felugróüzenetben tájékoztat.

  [​IMG]


  Copyright © 2013 - Magyar FARMERAMA csapat

  Megjegyzés: Az itt leírt adatok tájékoztató jellegűek. Az itt megjelenített információkat megpróbáljuk mindig a lehető legaktuálisabban tartani, ennek ellenére előfordulhat, hogy téves, esetleg nem aktuális adatok, értékek jelennek meg.
  A Bigpoint GmbH, a Farmerama játék üzemeltetője fenntartja magának a jogot a játékban szereplő elemek változtatására, akár előzetes bejelentés nélkül is.
   
  Moderátor által utoljára szerkesztve: 14.10.15
  osztrak12 és Gio kedveli ezt.
 2. -East17-

  -East17- Fórum elő legendája


  És akkor most lássuk, hogy milyen elemekből is épül fel a kapcsolat a két fél között.

  Mentorpontok (MP) és mentorszint

  Ez a két fogalom összefügg, ugyanis a mentorpontok gyűjtésével lehet mentorszintet lépni, hasonlóan mint a tapasztalatpont és a farmszint esetében.

  Azonban egy kicsit mégis eltér ettől, ugyanis a megszerzett mentorpontok később elkölthetőek, de ilyenkor a mentorszint nem csökken. Tehát a mentorszint gyakorlatilag a mentorpontok számlálója: ha szerzel egy mentorpontot, az eggyel növeli a mentorszinted pontjainak számát, de innentől kezdve már független a kettő. Ebből következik, hogy a mentorszint csökkenni nem tud, csak növekedni. A mentorpontok beválthatóak hasznos dolgokra a Mentorok áruházában. A mentorpontok és a mentorszint egyben megmutatják azt is, hogy a mentornak mekkora tapasztalata van a kiscsirkék gondozásában.

  Mentorpontokat csak a mentorok gyűjthetnek!

  Összesen 5 mentorszint van, a szintek a mentorpontoktól függően a következőképpen alakulnak:
  • 1. szint: 0-999 mentorpont (szintlépéshez szükséges: 1000 pont)
  • 2. szint: 1000-2499 mentorpont (szintlépéshez szükséges: 1500 pont)
  • 3. szint: 2500-5249 mentorpont (szintlépéshez szükséges: 2750 pont)
  • 4. szint: 5250-9049 mentorpont (szintlépéshez szükséges: 3800 pont)
  • 5. szint: 9050-... mentorpont (nincs szintlépésre lehetőség)
  A csibeszobában a mentorpontoknál az adott szinten meglévő illetve elérendő pontszámunkat látjuk.

  [​IMG]

  Minden szintlépéskor feloldódik egy újabb rész a Mentorok áruházában, emellett a 3. és az 5. szintre lépéskor feloldódik egy újabb kiscsibe-hely, tehát aki sokat foglalkozik a kiscsibéivel, csak annak lesz lehetősége újabbakat felvenni.
  A mentorpontok 2 féle módon gyűjthetőek:

  1. Csibék szintlépése után

  A mentorok nyomon tudják követni a csibéik aktuális tapasztalatpont-mennyiségét és szint állapotát. Ha a csibe szintet lép, a mentor mentorpontokat kap az alább olvasható táblázat szerint. Ha a mentor nem gyűjti be a mentorpontjait a csibe szintlépése után egészen addig, amíg a csibe ismét szintet lép, akkor sincs semmi gond: a korábbi pontok automatikusan jóváíródnak, tehát nem vesznek el. Szintén automatikusan kapja meg a mentor a mentorpontjait abban az esetben, ha csibéje a 40. szintre lépett.
  Ez után már nem jár több mentorpont, és a csibe önállósodik.
  Ilyenkor a mentor felugró üzenetet kap a jóváírásról.
  A begyűjtés a kék Bónusz gombra kattintva végezhető el.

  [​IMG]

  A mentorpontok a megfelelő szint elhagyása után járnak, tehát akinek a csibéje a 8. szintről a kilencedikre lép, annak 8. szint alatt levő mentorpont mennyiség jár!

  [​IMG]

  2. Telítődött csibepont-mérő leszedése után


  Egy másik új fogalom a csibeszobával kapcsolatban a csibepont.

  Minden egyes kiscsibéd adatlapján láthatod, hogy a csibepont mérőd aktuálisan mennyit mutat. Maximálisan 50 csibepont gyűjthető össze egyszerre, és amikor ezt egy csibédnél eléred, akkor a csibepont-mérő telítődik, és lehetőséged van a pontokat begyűjteni a Bónusz gombra kattintva, és a mérőt ezzel lenullázni, hogy újrakezdhesd a gyűjtögetést.

  Figyelem! A csibepontoknál érdemes a telítődés után azonnal begyűjteni a mentorpontokat, ugyanis amíg 50 ponton áll a csík, addig nem tudsz újabb pontokat gyűjteni!

  [​IMG] [​IMG]

  A begyűjtött 50 csibepont ilyenkor átváltódik 5 mentorponttá, tehát nem 50 mentorponttal leszel gazdagabb, hanem öttel!

  Fontos tudni, hogy egy csibénél a csibepont-mérő maximum 30 alkalommal szedhető le!

  Mindkét esetben igaz, hogy a Bónusz gomb megnyomása után szükség lehet egy frissítésre (F5) ahhoz, hogy a megszerzett mentorpontok láthatóvá váljanak a Mentorok áruházában!

  Csibepont

  Fontos megjegyezni, hogy amíg a mentorpontok minden kiscsibe után egy közös helyen számlálódnak, addig a csibepontokat kiscsibénként külön lehet gyűjteni.

  Csibepontokat is többféle módon lehet szerezni, szám szerint 3 lehetőség van erre:
  1. Normál farmüzenet küldése a csibe és a mentor között

  Természetesen a normál üzenetek száma nem korlátozott, tehát bármennyit írhattok egymásnak. Viszont minden nap az első üzenet után amit a mentor ír a csibéjének, a mentor csibepontokat kap, egész pontosan 5 pontot. Vagyis ha rendszeresen tartjátok a kapcsolatot egymással, az meglátszik a csibepont-mérőn is.

  2. Mentor => Csibe irányú ajándékozás

  Ha a mentor ajándékot küld egy kiscsibéjének, akkor cserébe 5 csibeponttal gazdagodik.

  3. Csibe => Mentor irányú ajándékozás

  Ilyenkor alapértelmezésben nem jár csibepont, hacsak nem direktben csibepontokat küld a kiscsibe. Mentori ajándékküldés keretében 5 pontot küldhet.

  Az ajándékozási rendszerről bővebben a következő hozzászólásban olvashattok.

  Copyright © 2013 - Magyar FARMERAMA csapat

  Megjegyzés: Az itt leírt adatok tájékoztató jellegűek. Az itt megjelenített információkat megpróbáljuk mindig a lehető legaktuálisabban tartani, ennek ellenére előfordulhat, hogy téves, esetleg nem aktuális adatok, értékek jelennek meg.
  A Bigpoint GmbH, a Farmerama játék üzemeltetője fenntartja magának a jogot a játékban szereplő elemek változtatására, akár előzetes bejelentés nélkül is.
   
  osztrak12, újfarm53, barbi021951 és 3 más kedveli ezt.
 3. -East17-

  -East17- Fórum elő legendája

  Ajándékozási rendszer

  Egy mentor és csibéje között speciális ajándékozási lehetőség áll fent. Ez a normál napi ajándékozástól teljesen független. Mindkét irányban működik a rendszer, és naponta 1 mentor-csibe viszonylatban mindkét irányban egyszer lehet használni.

  1. Mentor => Csibe irányú ajándékozás

  A mentorok olyan tárgyakat küldhetnek a csibéiknek, amik alacsonyabb szinten hasznosak. A küldött tárgyak nem a mentor raktárából vonódnak le, tehát nem a saját dolgait küldi! A rendszer felajánl lehetőségeket, amelyek száma a csibe szintjének emelkedésével párhuzamosan növekszik, hiszen magasabb szinten több tárgy érhető el a játékban.

  [​IMG]

  Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a küldés a mentor számára is előnyös, mivel 5 csibepontot zsebelhet be érte az adott csibe csibepont-mutatóját növelve. A küldési szándékot meg is kell erősíteni:

  [​IMG]

  Ha az ajándék elment, akkor aznap már ugyanannak a csibének nem küldhetsz ajándékot még egyszer, szürke lesz az ikon.

  [​IMG]


  [​IMG]


  2. Csibe => Mentor irányú ajándékozás

  A csibék a mentor szintjétől függetlenül a nem tölgyön szerezhető mesterségek alapanyagait és csibepont csomagot küldhetnek a mentoruknak.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  [​IMG]

  Megjegyezném, hogy ha esetleg napközben a csibe mentort vált, aznap már nem lesz lehetősége az új mentorának ajándékot küldeni, ha még a váltás előtt ajándékozott aznap a régi mentornak.

  [​IMG]

  Ha a mentorodnál összegyűlt az 50 csibepont és még nem szedte be, akkor ameddig nem gyűjti be a pontokat, nem tudsz számára újabbakat küldeni.


  Természetesen a normál, barátlistán keresztül történő ajándékozás is megejthető naponta egyszer mindkét irányban, ugyanis ez funkció független a mentorrendszertől. Mint korábban említettem, a csibék látják mentoruk többi csibéjét is, és itt is találhatóak Üzenet és Ajándékozás felirat gyorsgombok. Azonban itt csak normál ajándékozás jöhet szóba - ezért a gyorsgombok is ezt a felületet nyitják meg.

  Logó / Avatar kiválasztása


  Mindkét félnek vannak bizonyos lehetőségei az előnézeti képük kiválasztását illetően, ami a másik fél számára is látható (illetve kiscsibék esetén nem csak a mentor, hanem a mentor többi csibéje részére is). Azonban ezek a lehetőségek nem egyeznek meg mentor és mentorált esetében.

  1. Mentor avatar

  A mentor a logóját a csibeszoba középen található ikonra vagy a Kinézet megváltoztatása gombra kattintva változtathatja meg. Összesen két lehetősége van: a nemtől függően tyúkot vagy kakast lehet választani.

  [​IMG]

  2. Kiscsibe avatar

  Itt már több lehetőség kínálkozik. A változtatás végrehajtásához szintén a saját logóra, vagy a Kinézet megváltoztatása gombra kell kattintani. Ebben az esetben nemet változtatni ugyan nem lehet, de helyette 4 grafikai elemet is változtathatunk: a tollazat színét, a fejfedőt, a háttérképet és az "ülőalkalmatosságot".

  [​IMG]


  Copyright © 2013 - Magyar FARMERAMA csapat

  Megjegyzés: Az itt leírt adatok tájékoztató jellegűek. Az itt megjelenített információkat megpróbáljuk mindig a lehető legaktuálisabban tartani, ennek ellenére előfordulhat, hogy téves, esetleg nem aktuális adatok, értékek jelennek meg.
  A Bigpoint GmbH, a Farmerama játék üzemeltetője fenntartja magának a jogot a játékban szereplő elemek változtatására, akár előzetes bejelentés nélkül is.
   
  zsani_apja, osztrak12, újfarm53 és 2 más kedveli ezt.
 4. -East17-

  -East17- Fórum elő legendája  A mentorok számára a Mentorok áruháza az a hely, ahol a gondos munkával megszerzett mentorpontokat beválthatják.


  Megnyitni a csibeszoba jobb alsó részén elhelyezkedő Mentorok áruháza gombra kattintva lehet.
  Az áruház bal felső sarkában jelenik meg a mentorszint-mutató sáv, és a rendelkezésre álló mentorpontjaink száma.

  [​IMG] [​IMG]

  Az ablak középső részében a mentorpontokért cserébe megvásárolható jutalmak látszanak.

  1_mentor.PNG

  2_mentor.PNG

  3_mentor.PNG

  4_mentor.PNG

  5_mentor.PNG


  Összesen 18 féle játékelemet lehet megvásárolni.
  5 szint van, amelyek a mentorszintünkkel párhuzamosan nyílnak meg.
  Tehát eleinte csak az első szintű jutalomból válogathatunk, 2. szintre lépve megnyílik újabb sor és így tovább.

  A megvásárolható jutalmakat 3 kategóriába sorolhatjuk:

  • Egyszer megvásárolható: Csak egy alkalommal váltható ki, utána eltűnik. Jellemzően ezek a legértékesebb nyeremények az áruházban.
  • Heti: Ezeket a jutalmakat hetente egyszer válthatjuk ki.
  • Napi: Naponta kiváltható, kisebb értékű játékelemek ezek.
  Az utóbbi 2 kategória esetében a lejárati időtartam a megvásárlás pillanatától kezdve indul el. Amint megveszünk valamit, eltűnik a lehetőségek közül, és csak akkor jön vissza, ha már letelt a várakozási idő.

  [​IMG]

  [​IMG]


  Mentorok áruházának kínálata táblázatos formában
  (MP=mentorpont)​

  Szint
  Egyszeri
  Napi
  Heti
  Heti
  1. mentorszint
  25 csillag
  80 MP
  Szint X 100 TP
  10 MP
  35 db bájital
  50 MP
  1 db véletlenszerű 1. szintű tenyészállat
  75 MP
  2. mentorszint
  (csak) Aratógép 168 órára
  120 MP
  -​
  20 db szupertrágya
  50 MP
  1 db véletlenszerű 2. szintű tenyészállat
  125 MP
  3. mentorszint
  40 csillag
  130 MP
  1 db Csokis palacsinta
  30 MP
  10 db Kacsa Kata szupertrágyája
  50 MP
  1 szuperszomszéd
  150 MP
  4. mentorszint
  -​
  1 db Francia lepény
  40 MP
  10 db Kacsa Kata turbótrágyája
  50 MP
  1 db véletlenszerű 3. szintű tenyészállat
  150 MP
  5. mentorszint
  1 db Sárkánytojás
  200 MP
  1 db Töklekvár
  50MP
  10 db szupertrágya
  50 MP
  1 db Répás-almás csatni
  150 MP
  Az áruházban az összegyűjtött mentorpontjainkat (MP) válthatjuk be. A beváltás során a mentorskála nem fog csökkenni, hiszen a mentorpontok költése nincsen hatással rá!

  Copyright © 2013 - Magyar FARMERAMA csapat

  Megjegyzés: Az itt leírt adatok tájékoztató jellegűek. Az itt megjelenített információkat megpróbáljuk mindig a lehető legaktuálisabban tartani, ennek ellenére előfordulhat, hogy téves, esetleg nem aktuális adatok, értékek jelennek meg.
  A Bigpoint GmbH, a Farmerama játék üzemeltetője fenntartja magának a jogot a játékban szereplő elemek változtatására, akár előzetes bejelentés nélkül is.
   
  Moderátor által utoljára szerkesztve: 17.6.17
  fénylő., újfarm53 és Gio kedveli ezt.
 5. -East17-

  -East17- Fórum elő legendája


  Egy kis kiegészítés:

  a mentorok esetében a kiscsibék automatikusan felkerülnek a szomszédlista végére; valamint a kiscsibék esetében is felkerül a szomszédlista végére a mentor többi csibéje és maga a mentor is.

  Viszont attól hogy felkerülnek a csibék illetve csibetársak a szomszédlistára, még nem foglalnak szomszédhelyet, mert nem "igazi" szomszédok, és a szédült szántó kitakarításában sem vesznek részt.

  Ezt jelzi az, hogy nem kerülnek bele a szint szerinti rendezésbe, hanem minden esetben a sor végén vannak; valamint az is, hogy rájuk kattintva nem a megszokott panel jelenik meg, ugyanis a törlés és a szintlépés-bónusz leszedése gombok nem láthatóak, csak a normál ajándékozás és az üzenetküldés ikonja.

  [​IMG]

  Tehát ha valakinek 18 szomszédhelye van saját magával együtt, akkor 3 csibével összesen 21 név lesz a szomszédlistájában.


   
  Moderátor által utoljára szerkesztve: 17.6.17
  fénylő., Fatther, újfarm53 és 5 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.