Dumaláda

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: .szigi., témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Sziasztok :)
    A férjem hozta a Fény utcai piacról.
    Szerintem a szamócára gondolsz, de a turmixom eperből készült :)
    Félre ne értsetek, semmiképpen nem kioktatásnak szánom, de nem ugyanaz a gyümölcs
    és sokszor
    összetévesztjük az EPRET az általunk epernek hívott szamócával, vagy a piros szederrel de egyik sem,

az EPER... az egy harmadik gyümölcs xD

. [​IMG] .[​IMG]

A tegnapi vacsink: paprikás krumpli, parasztkolbásszal és fokhagymás uborkasalátával :)

A mai vacsink: gezemice leves, sajtos-tejfölös tésztával :)
    Gezemice leves=mindent bele, ami otthon van maradékként :)
    Nálam az alap: olajon megdinsztelek hagymát, hozzáadok egy kis fokhagymát is, majd amikor "üvegesre" pirítom, akkor félrehúzom a tűzről és kevés pirospaprikát adok hozzá... megvan az alap. Ezután a képzeletemre bízom, hogy mivel is ízesítsem...
    Általában szoktam kevés gépi tarhonyát(sörétes tarhonyát) rakni a levesbe bele, de nagyrészt attól függ, hogy mi van a konyhámban.
    A fantáziámat ilyenkor szoktam bevetni, és amennyiben jóóóó a fűszerezés,
    akkor nincs gond, mindenképpen finom lesz a leveském :)

A képen látható Nusetti ilyenkor úgy működik a családunkban,
    hogy van mindig otthon kekszünk, azt szoktuk bekenni Nusettivel
    és 1pillanat alatt betoljuk az arcunkba :D:inlove:xD

Egy kis rafináltság: mostanában sokszor főzünk kukoricát, mivel MOST van a szezonja. A kukorica sós levét én (kb.1 literes mennyiségben, műanyag vödröcskében) mindig lefagyasztom. A tetejére ráírom, hogy kukoricalé. Egy évig simán felhasználható! Amikor a hideg téli estéken álmodozok a főtt kukoricáról, annak ízéről, akkor bevetem az általam lefagyasztott kukoricalét. Kis olajban, kevés lisztet zsemleszínűre pirítok, majd felengedem a kukoricalevemmel. Utána kevés tejföllel behabarom és máris kész a kukoricakrém levesem. Ilyenkor a levesgyöngyöt teszem rá a tálaláskor és kegyetlenül élvezem az IGAZI kukorica krémleves isteni ízét.
    Néha szoktam(üveges),boltokban kapható kukorica szemeket is beletenni, mikor-hogy :)
    Általában február-március környékén vagyunk kiéhezve a kukorica eszméletlen finom ízére :)

Utoljára szerkesztett: 25.9.15
    patakvera és zsozso577 kedveli ezt.
  2. zsozso577

zsozso577 Fórum elő legendája

Sziasztok!

Pife....olyan guszta kaját hoztál megint....hogy éhes lettem tőle.
    Én nem vagyok egy konyha-tündér.....nagyon alap dolgokat megcsinálok.
    Topi....én aratót, vetőt és néha állatgondozót veszek....ott nincs a paszuly.
    Deeee.... egyelőre nem is zavar.....simán leszedem, mint eddig.
    Egyszer lehet...kiprobálom....aztán rákapok az izére.
    Mi lett a titkosokból?
    Dolgos hétvégém lesz.....nem leszek....jaaaa nálatok is most lesz a Buli II!
    Boldogságot kivánok mindkét unokádnak és érezzétek jól magatokat!

patakvera és pifepöfe kedveli ezt.
  3. topipogi

topipogi Fórum félistene

Szia!
    Igen, eltaláltad, a szamócára gondoltam. Én úgy ismerem, hogy faeper. Mert hát eperfán terem, és nagyon szeretem. Persze nem tudsz olyan gyümit mondani, amit ne szeretnék.xD
    Már alig lehet kapni kukoricát, de ha látok a piacon, veszek, ezt a krémlevest kipróbálom.Ilyet még nem is hallottam. Köszi, hogy hozod ezeket a jó kis ötleteket.
    Szia!
    A felhők tetején ott a munkagép, arra rákattintottál??
    A szigeten lett 2 majomkenyér,, annak nagyon örültem, mert eddig csak 1 db volt. A farmon lett egy homoktövis, amit megéljeneztem, hisz nem volt eddig. Kovhai is lett egy, a többi az xl-es fák.
    Vasárnap lesz a buli, de nászomék már holnap jönnek, ittalvós buli:p lesz.
    Köszönöm, az unokák nevében, átadom nekik.
    Ne dolgozd agyon magad, csak szépen, nyugodtan.;)

zsozso577, patakvera és pifepöfe kedveli ezt.
  4. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

[​IMG] -esen ;)
    ...és hogy nagyobb kedved is legyen hozzá, itt egy kis nyálcsorgató kép róla xD:p:D
    egy kevés friss, aprított petrezselyemmel megszórva is finom marad :)

zsozso577 és patakvera kedveli ezt.
  5. patakvera

patakvera Fórum félistene

Szép reggelt Mindenkinek!

Aki ma bulizik-annak jó szórakozást. :music: Pifepöfe étkeit nézve nem nagyon van kedvem megenni a szerény kis virslimet....8) Ez a dobálós event nekem nem nagyon jött be...kevés volt a felröpim...meg persze az elején dobáltam mindenre...:wuerg:
    Szomorú idő van felénk-pedig ma sétát terveztem a párommal....:(....így megyünk boltolni-ágyat szeretnénk cserélni!o_O Már előre félek az áraktól!o_O
    Kislányom ma anyósomnál van-így csendes a lakás! Azt hiszem megyek megnézem mik a hírek a nagyvilágban!;)

zsozso577 és pifepöfe kedveli ezt.
  6. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Pedig ma nálunk is az volt reggelire, finom füstölt,főtt virsli mustárral/tormával ;)xD

.

.
    .
    .
    .
    Ma volt kedvem főzőcskézni és ezt ettük ma:
    Sajtleves, Tiroli tál tükörtojással és hagymás paradicsom saláta :)

(a férjem Zofingenből származik és kissé több svájci kaját eszünk, mint általában a magyar családok)

Sajtleves: margarinból és (picurka) réteslisztből világos rántást készítünk, felengedjük hideg vízzel, simára keverjük, felengedjük húslével, vagy vízzel és beleteszünk egy marha húsleveskockát. Reszelt fokhagymával, őrölt borssal, késhegynyi gyömbérrel vagy pár csepp gyömbérolajjal, sóval ízesítjük és 10-15 percig takarék lángon összefőzzük. Egy kis tálkába teszünk tejfölt, reszelt sajtot (jócskán!), picinyke cukrot és egy tojássárgáját(csak sárgáját, a sűrítés miatt). Fakanállal jól össze dolgozzuk és egy nagyobb leveses tálba öntjük. Állandó keverés mellett rámerjük az elkészült, forró levest, megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és -vagy leves gyönggyel vagy pirított zsemlekockával-, forrón tálaljuk.

Tiroli tál: pulyka vagy csirkemellet csíkokra vagdosunk, hagymás zsiradékon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és félpuhára pároljuk. Apró parázsburgonyát "dörzsi" szivaccsal -víz alatt- jó alaposan lecsutakolunk, (NEM hámozzuk meg és nem is kaparjuk le a héját, mert abban van a vitamin) vastagabb karikákra vágjuk és félretesszük hideg vízbe. Lángolt kolbászt hideg víz alá tartunk 1-2 percig, utána szépen egyben lehúzzuk a héját, függőlegesen 4 fele vágjuk és fektetve felkarikázzuk, hogy kocka kolbászt kapjunk. Tepsibe olíva olajat öntünk, egyenletesen elterítve beleszórunk újhagyma aprított zöldszárát. Egy tálba beletesszük az újkrumpli karikákat, hozzáadjuk a leszűrt és félpuhára párolt pulykamell csíkokat, a kolbászkockákat és kézzel óvatosan összekeverjük őket. A keveréket egyenletesen elterítjük az előkészített tepsinkben, megszórjuk petrezselyemmel, egy kis -aprított- zöldhagyma szárával, kedvünk szerint díszítgetjük zöldpaprikával, paradicsommal és előmelegített sütőben (közepes) lángon 20-25 percig sütjük.
    Tálalás előtt tányéronként egy-egy tükörtojást sütünk rá és
    -bármilyen savanyúsággal- elfogyasztjuk a Tiroli tálunkat :)

Utoljára szerkesztett: 26.9.15
  7. zsozso577

Sziasztok!

Itt vagyok......de nem ragyogok!xD:cry:

Vera....én szeretem a virslit.....sőt még a párizsit is!
    Pife....hozd csak továbbra is a jó kajákat....Olyan Jól mutatnak.
    Ez a Tiroli-tál fenséges lehet!
    Topi.....Buli II....Milyen volt!
    Most romeltakaritasz?:p
    Vett valaki titkosólat? Milyen lett az eredmény?
    Én vettem....nahhhh nem csomagot....de a rendszer biztosan
    tudta, hogy padlon vagyok és vigaszul adott tatulakot!;):p:cry:

Szenvedek a felhő-aratással.....lassan minden jó kedvem elpárolog!
    Nahhhh...ma reggel simán le tudtam szedni....lehet ma nem is megyek fel....
    ne hogy elmenjem a kedvem!

pifepöfe és patakvera kedveli ezt.
  8. patakvera

A jó minőségű virslit én sem vetem meg....csak pifepöfe képei közül szívesebben ennék valamit! Na de ha más nincs-jó a virsli is! ;)
    Vettem pár ólat-1 Tatum lett!:D

9. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Most én nem vettem titkost, mert meg is feledkeztem róla és az elmúlt eventekből volt a menümben 16 darab titokól azokat nyomattam. Ami említésre méltó az 2 kacsacsőrű és egy jégmadár, a többiből már van pár példány. Találtam még a menüben egy rahedli titokfát is, tökre elfelejtettem őket. Ki is ültettem azokból lett Tamarindusz, Kowhai, Cédrát, Moringa, Csavarpálma, Fügefa, Amtershia stb. ez egy jó eresztés volt :)

Mára egyszerű, hétköznapi kaját találtam ki: paradicsomos káposzta, sertéssülttel.;)

Paradicsomos káposzta, ahogy én készítem:
    veszünk egy jó tömör fejes káposztát, felnégyeljük, kivágjuk a torzsát és robotgépen pillanatok alatt lereszeljük.
    Lábosban olaj és rétesliszt keverékével egy vékony rántást készítünk. Felengedjük egy liternyi paradicsom ivólével és felforraljuk. Teszünk bele egy zellert négy darabba vágva és belerakjuk a reszelt káposztát. Borsozzuk, cukrozzuk, kicsit meg is sózzuk és takaréklángon hagyjuk megpuhulni. Közben egy serpenyőben libazsírt forrósítunk, és beledobjuk a sertéscomb szeleteinket, amiket előzőleg klopfolással kissé megpuhítottunk, megsóztuk, megfűszereztük aprított fokhagymával, borssal, csöppnyi köménnyel. A forró zsírban (mindkét oldalát) hirtelen sütögetjük fehéredésig, majd felengedjük egy kevés vízzel és -fedő alatt- puhára pároljuk.
    Ma így tálalom a férjemnek a paradicsomos káposztáját. :)
    Sajnos én nem bírom a paradicsomot semmilyen formában, ég a belem tőle
    :eek:

.

10. topipogi

topipogi Fórum félistene

Szép napot mindenkinek!!

Szia!
    Húúúú de jó neked. Micsoda mázlista vagy. Ez igen. Nekem nem volt ilyen szerencsém. 4 ólat vettem.

Szia!
    Buli lezajlott, jól sikerült. Romok eltakarítva. Még egy kicsi torta van.
    Mi baj a felhővel?? Belejössz majd, tuti. Nem rossz. Én most csak a haladósokat arattam le, Majd event kezdéskor visszamegyek.
    Nagy szél van mifelénk. Nagyon nem szeretem.
    Erdőjárás?? Mész minden nap?
    Szia!
    Bevallom, én nem szeretem a papadicsomos káposztát, nem is csinálok. Kisebbik lányom nagyon szereti, a nagymamája szokott neki csinálni, de nem így. Valahogy egész másképpen. De nem tudom.o_O Ha nem szeretem, minek tanuljam meg?? xD
    Nálunk ma borsó főzelék lesz. Már nem is emlékszem, mikor ettem utoljára.

11. zsozso577

Sziasztok!
    Szia
    Kérek....kérek egy kis tortát!

Nem lehetett aratni a felhőt....beleőszültem....mégsem érte a végére....ott is hagytam.
    Azóta ez a része megjavult. Este pedig a kedvencbe behuztam mindazokat amelyeket
    bármikor arathatok.....igy talán könnyebb lesz.....ill. reggel könnyebb is volt.
    Ezt olvastam....javasolták!

Nem szereted a paradicsomos káposztát? Pedig egyszer már beszéltünk róla....de erre
    nem emlékszem. Légyszi kérdezd meg a receptet? Kiváncsi vagyok, hogy lehet még
    elkésziteni.
    Én hasonloan csinálom, mint Pife....a sorrend más! Nekem ugy mutatták, hogy először a
    káposztát teszem oda főzni.....só és cukor bele....utána rántom....a végén a paradicsomlé
    vagy süritmény.....és persze én még köményt teszek bele......de csak öröltet....
    Mi általában sült-foghagymás oldalassal tálaltuk!

12. topipogi

topipogi Fórum félistene

Szia!
    Én nem variáltam a felhőn. A haladásra kattintok, azokat bármikor lehet aratni. Már ha vannak munkások. Mert különben marad a hagyományos aratás. Magad uram, ha szolgád nincsen.xD
    Na..........felhívtam anyukámat. Kivallattam paradicsomos káposzta ügyben. Jót nevetett.
    Ahogy Ő csinálja: Csinál pörköltet, ahogy illik. rak bele 1 fokhagymát, köményt. Amíg ez félig megfő, addig a káposztát felszeleteli, és leforrázza. Lecsöpögteti, és belerakja a félkész pöribe. Pici vizet rak rá, és felengedi paradicsomlével. /házi/ Ha bolti, akkor több vizet rak bele.Egy pici cukrot tesz bele. A végén nagyon pici rántás.
    Event? Hogy jönnek a felröpik?

13. zsozso577

szia
    Gondolom, hogy nem értette....mire ez a nagy érdeklődésssss?xDxD
    Ezt a verziot még nem halottam.....viszont igy sem rossz!
    Hogy haladsz az eventtel?

14. topipogi

topipogi Fórum félistene

Szia!
    Kérdezte, hogy nincs-e jobb témánk, pont azt tárgyaljuk, amit nem szeretek. De hát ilyenről is kell beszélni. Próbáld ki egyszer. vejem mondta, hogy jobb, mint amit anyukája főz. Azért az nagy szó.xD
    Event.............ültetek, és 40 túrafelszerelést kevertem eddig.
    Gondolom Te is haladsz, hisz mindig előttem jársz.:pxD
    Ma nagyon csúnya idő van. Hűvös, és fúj a szél. Ez a "nagyon nem szeretem idő."

15. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Ma ez volt a vacsi nálunk:

Milánói spagetti, zöldpaprikás káposztasalátával :)
    Sajna most nem tudok többet írni, mert kell a férjemnek a gép, majd írogatok holnap :sleepy::)

16. zsozso577

Sziasztok!
    Szia
    Igy van.....arról is beszélni kell.....amit nem szeretünk!:pxD:cry:
    Elképzelem az arcát....ez a lány megőrült....ugyan kinél akar bevágodni!xDxD
    Én az event végén járok.....felröpikre várok....most sporoltam az sztp-vel....
    kivárom....amig összejön....van időnk! Talán holnapra kivégzem....ha nem akkor szombat!
    Mi történik akkor????!!!:p:cry:Az 5. szint arany és gyémántja hiányzik!
    A kicsiken holnap szeretnék végezni.....mert a hétvége dolgozos lesz....akkor már csak
    a szépitgetés jöhet szoba:p;):oops:!

17. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Pedig csinálhatnál... :)
    ...hogy miért is? Azt itt, mindjárt elmesélem Neked... :)

Gyermekkoromban(voltam 10 éves) egy falusi/rokoni nyaralásom alatt kénytelen voltam megenni egy olyan tökfőzeléket, amit nem akartam volna, mert nem úgy főzte a nagynéném, ahogy az anyukám szokta(kaprosan/tejfölösen). Belém erőltette a nagynéném, aminek a vége (lovaskocsis beszállítással) a miskolci kórház lett... a lényeg: nem csak hogy nem szerettem a tökfőzeléket, hanem egyenesen gyűlöltem ez(ek)után, már a paprikás-zsíros-KAPROS szagtól is kifordult a gyomrom. Asszonykoromban soha nem is főztem tökfőzeléket. A férjem viszont imádta, de megmondtam neki, hogy ha velem akar tökfőzeléket főzetni azt zaklatásnak veszem és válóoknak minősül, úgy hogy amikor vágyott egy tökfőzelékre, ment egy telefon tőlem az anyósomnak, hogy mama a fia tököt akar enni!
    Drága anyósom, akkor egy 5 literes lábassal főzött tökfőzeléket, nehogy éhen vesszen a szegény kicsi fia :)
    Amikor a férjem otthon elkezdte enni a tökfőzeléket, én laposkúszásban kivonultam a konyhából mert még a szagát sem bírtam. Sajnos egy nap meghalt az anyósom, és érthetően ez a férjemet rettenetesen lesújtotta. Anyósomat én is nagyon szerettem(!!!), mert én csak jót kaptam tőle, soha nem bántott, akkor miért is ne szerettem volna? Pár héttel a halála után egyszer csak a férjem szomorúan megkérdezte tőlem: ki fog most nekem tökfőzeléket főzni?
    Pfúúúúúúúú...azanyádat!

Másnapra összevakartam magam, és felhívtam a muteromat telefonon, hogy hogyan is kell tökfőzeléket főzni? Amúgy a 3 gyerek mellett elég jól megtanultam, olcsón, táplálóan és ízletesen főzni de a tököt azt nem!!! Anyu elmondta, hogy ő hogy szokta főzni, leírtam és teljesen másképp főzte, mint az anyósom. Na, mind1, gondoltam, hogy meglepem estére a szomorú, gyászoló férjemet, főzök neki egy tökfőzeléket, örüljön is egy kicsit, felejtse el egy pillanatra a gyászát. El is kezdtem, de amikor megéreztem a kapor szagát a konyhában elkezdtem öklendezni. Kirohantam az erkélyre és kismamalégzéssel visszaküldtem a gyomromba a feltörekvő cuccost. Megint mentem a konyhába, fedő felemelve, öklendezés újrakezdve!!! Szidtam magamat mint a bokrot, hogy lehetek ennyire hülye, hogy még egy vacak tökfőzeléket sem tudok megfőzni?
    Ahogy ott mélázgattam az erkélyen, megakadt a szemem a szárítókötélen...
    Itt a megoldás!
    Ruhacsipesz az orromra, a számon veszem a levegőt és vissza a konyhába tököt főzni, hurráááá!!!
    Így is lett, csipesszel az orromon meg is főztem egy nagy lábosban az első tejfölös-kapros tökfőzelékemet. A férjem jött haza elsőként a melóból és látta, hogy nincs megterítve, kérdezte: mit főztél? Mondom tököt, azt kérdi, hogy hol van? Hát a sütőbe tettem, hogy ne érezzem a szagát se. Előszedte a hatalmas lábost, és megkérdezte, hogy ezt te főzted??????

Aham, de először és utoljára az tutti!
    Levette a fedőt és úgy, ahogy volt lábossal együtt leült és megkóstolta. Te anyu ez nagyon finom! Akkor egyed, ne is lássam többet. Pár percre rá megérkeztek a lányaink és az apjuk elújságolta nekik, hogy anyátok főzte a tököt, el sem hitték! A nagyobbik lányunk középre húzta a nagy lábost és 3 kanállal ették a lábosból a tökfőzeléket és mindhárman esküdöztek, hogy ez kegyetlenül finom. Tíz perc alatt eltüntették azt a hatalmas mennyiségű tököt. Még jó, hogy a harmadik lányunk nem szereti, mert annak már egy kanállal sem jutott volna. Ezek után kénytelen voltam megemberelni magam és felkerült a főzési palettámra a tejfölös-kapros tökfőzelék is. Mondjuk én a mai napig nem eszem meg, de főzni már megfőzöm. Sajnos azóta az én anyukám is meghalt és nem is lenne más, aki mama módon főzze a tökfőzeléket az én kis ínyenc családomnak.
    Na! Topipogi, most már tudod miért kell megtanulni és főzni is a paradicsomos káposztát? :)

Utoljára szerkesztett: 1.10.15
  18. patakvera

Szép napot Dumások!

Nagyon nagyon szépen süt a nap itten! :) Nyami,de jók ezek az ételek...

:( Sajnos a nagymamám már nincs köztünk.....na az ő tökfőzeléke és paradicsomos káposztája mesélni tudott. Azóta sem ettem olyan finomat. Na meg édesapám rántott galambjáról nem is beszélek.:sleepy: Nagyon hiányoznak mindketten!:(

19. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

...háááát... sajna’ az a helyzet, hogy ha nem ír be (utánam)senki ebbe a topikba, akkor törölnöm kell(majd) az utolsó hozzászólásaimat, mert olyan lenne, mint a rétestészta... csak nyúlik...nyúlik...nyúlik,
    és 1idő után élvezhetetlen lenne ez a topik.
    Ugyan is a moderátorok összevonják az azonos nick-ről nyomatott hozzászólásokat! :(

Ma reggel lefagyott a lábam, hirtelen jött a hideg, úgy hogy be kellett vetnem a fűthető papucskámat.
    Később gondoltam volna bevetni de a lábilábim már most fázik.
    Nagyon jóóóó ez a papucska, finom, meleg, és lehet vele kóvályogni a lakásban... :)

Utoljára szerkesztett: 2.10.15
  20. topipogi

topipogi Fórum félistene

Szia!
    Végigolvastam a történetedet, hol nevettem, hol szomorkodtam. Már én is gondoltam rá, hogy meg kéne tanulni ezt a fránya paradicsomos káposztát, pont ilyen okokból kifolyólag. Remélem sokára lesz rá szükségem.
    Én szeretem a tökfőzeléket, szoktam is csinálni. Mostanában óriás cukkiniból gyártom.
    Ma nálunk rakott krumpli lesz Kép nélkül. Én nem vagyok olyan ügyes, mint Te. :(
    Szia!
    Képzeld el tegnap az arcát. Kérdezte barátnőm, hogy csinálom a birsalma sajtot. Na én sehogy, mert azt se szeretem. Megkérdeztem anyumat, mert ő szokott csinálni, és mindenki azt mondja, hogy finomat tud gyártani. Fél óráig csak nevetgéltünk a dolgon.
    Utolsó adag eventgaz érik. És kész leszek.
    Lehet, hogy most az egyszer megelőztelek??? ;)xD

Szia!
    Itt is szuper idő van.
    Hááát igen. A nagyik főztje.......... Néha én is szeretnék olyanokat enni, mint amit nagymamám főzött. Hiába csinálom ugyan úgy, sose lesz olyan.

patakvera, pifepöfe és zsozso577 kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.