Dumaláda

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: .szigi., témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. patakvera

patakvera Fórum félistene

Na igen-elkezdeni biztosan elfogom,de nem biztos hogy lesz mindig FA,hogy be is tudjam fejezni....Költeni pedig nem szeretnék,mert itt a nyár lassan és minden forint számít!! / Jobb helyeken 220FT egy gombóc fagyi!!!o_O/

szellorozsa, zsozso577 és pifepöfe kedveli ezt.
  2. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Sziasztok :)
    No, tegnap este bátor voltam! adtam a családi multikultinak megint és vacsira készítettem egy (szerintem) igazi magyar görög gyrost.
    A középső lányunk Görögországba ment férjhez a Janisz(Γιάνης) -hoz, úgy hogy azóta is próbálom a görög konyha rejtelmeit/titkait(is) kiismerni, hogy kedvére tehessek a vejemnek, ha éppen itthon vannak. Eddig nem értem el kirobbanó ovációt(ennél) a vejemnél, de olyan édesen diplomatikus volt, hogy muszáj volt össze-vissza puszilgatnom.
    Azt mondta(angolul kommunikálunk) az ebéd után, hogy ha eltekint attól, hogy ez egy görög kaja lett volna, akkor rettenetesen finom volt, neki nagyon ízlett és megkérdezte, hogy
    mi a neve ennek a kajának, mert ilyent kér máskor a lányomtól is :)

Ezek után tudna bárki is megsértődni? Netán haragudni rá??? Dehogy!
    Igaza volt... a suszter maradjon a kaptafánál,
    ne akarjon egy izzig-vérig magyar háziasszony görög kajával kedveskedni egy született görögnek 8)xD

Viszont volt egy másik alkalom, mikor hazajöttek, igazi, magyar cigánypecsenyével vendégeltem meg, akkor meg rosszul lett szegényke, merthogy befalta egyszuszra, annyira ízlett neki, de azt nem kalkulálta be, hogy a magyar konyha neki eszméletlen zsíros lehet. A lányom 2napig ápolgattata, borogatta és tömködte bele a széntablettákat nehogy úton-útfélen összefoffa magát.
    Jóvanna, én csak próbálkoztam de nem egészen jött össze... van ez így ;)
    Ki érti ezt? ez se jó, meg az se jó :D
    Jajjjj de nehéz is egy vendégszerető magyar háziasszony élete...:sleepy:xD

Na! de visszakanyarodok a tegnap esti vacsinkhoz.
    Házi készítésű gyrost alkottam magyar módra, de (a görög konyha jellemző fűszerével) római köménnyel erősen megfűszerezve. A férjem odavolt tőle, mind a 10ujját megnyalta utána. Neki kegyetlenül tetszett, és azt mondta, hogy ezt minden héten előadhatom, ő vevő lesz rá, de mondjuk
    ebben nagy szerepe lehetett a jóóó nagy mennyiségű reszelt zsályás sajtnak is...:p

Fogalmam sincs, a net-ről szedtem le a képet, de nekem olybá’ tűnik,
    mint ha a magyarországi nagy árvíz idején készült volna... :oops:

Háááááát, akkoriban a zabszemnek(abban a bizonyosban) nálam se sűrűn lett volna helye...;)xD

3. patakvera

Megjött a kenyérsütőm! :D Kipróbáltam és....kérek tanácsot,hogy a kenyér ne legyen ennyire tömött....o_O....mit ........ el...:sleepy:

szellorozsa és zsozso577 kedveli ezt.
  4. topipogi

topipogi Fórum félistene

Szia!
    Nagyon köszönöm!!:inlove:
    Holnap bumm!! Már csak 1-et kell aludni.;)
    Jót túráztál??
    Örök hálám az ajikért, ma úgyis ajándékkapós napom van.;)xD

Én ejtőernyőztem régen, de ez azért kissé más volt.
    Megkóstolnám azt a zsályás sajtot. El se tudom képzelni, milyen íze lehet. Biztos jó erre a magyarosan görög kajára.
    Ma csináltam juhtúrós kukoricaprószát. Életemben először. És a lányomnak ízlett!!!! Ez nagy szó, mert piszok válogatós. Pedig gyereknek nem volt az.
    Nagyon köszönöm az ajikat, hatalmasat lódított rajtam, holnap kész is leszek.
    Szia.
    Gondolom az az élesztőtől van. Nekem is volt már, hogy nagyon bodagos lett. Porélesztő volt? Nekem az nem mindig műkszik.

zsozso577 és patakvera kedveli ezt.
  5. patakvera

Szia!
    Nem -rendes élesztő....tegnap sütöttem kalácsot is vele! Ez is nagyon finom lett,de szintén tömött nagyon!

szellorozsa és zsozso577 kedveli ezt.
  6. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Na, erről meg eszembe jut egy olyan rumlis nap, amikor a lányunk barátnője(nevezzük Reninek) az újdonsült, 24 éves aktuális barátját(nevezzük Andrásnak) kihozta a reptérre, hogy megreptessük, mert még életében nem ült repülőgépen és Reni örömöt akart szerezni neki. Reni meglepinek szánta és nem is mondta meg Andrásnak, hogy hova készülnek menni. Meg is érkeztek a reptérre és amikor Reni mondta Andrásnak, hogy milyen meglepit készített elő neki... kitört a parasztgyalázat. András el kezdett kiabálni Renivel, hogy miért nem mondta neki, hogy mire készül, akkor el sem indultak volna, mert ő nagyon fél a repüléstől és ezzel elrohant a helyszínről.
    Ott álltunk mindannyian megdöbbenve, földbe gyökerezett lábakkal és nem értettük az egészet. Reni elindult megkeresni az Andrást, nemsokára visszajött és kért engem, hogy segítsek, mert András a hangár leghátsó sarkában a földön ül, feje lehajtva, remeg és nem hajlandó kommunikálni. JézusMária itt elég nagy a baj...
    Családi és baráti körökben ismert az a tulajdonságom, hogy ha nagy gebasz van egy társaságban, akkor eszméletlen nyugalom száll meg, higgadtan, csöndesen igyekszem elsimítani/megoldani a felmerült problémát.
    A többieket elzavartam, hogy ne tördeljék a kezeiket, ne idegeskedjenek, ne aggódjanak, minden rendben lesz, menjenek a férjemmel bulirepülni egyet.
    El is mentek.

Odasomfordáltam Andráshoz, leültem mellé és egyetlen szó nélkül megsimogattam a hátát. Rám nézett és bocsánatot kért a viselkedéséért. Rendben! mondtam, semmi gond mással is megesik néha, hogy kiborul. El kezdte hadarni, hogy neki kiskora óta nagyon sok gondja volt a szívével és egyéb belső szerveivel, többször is műtötték hol ezzel, hol azzal és nagyon gyenge a szervezete, anyukája óvja mindentől, ami árthat neki. Szépen, csendben hallgattam, gondolkodtam azon, amit elmondott, próbáltam kitalálni a helyes magatartást/hozzáállást.
    Váratlanul felhajtotta a pólóját és megmutatta a felsőtestét, látod? erről beszélek!
    Atyaúristen!!!
    Addigi életem során ennyi műtéti heget/vágott sebet még nem láttam emberen!!! :(
    Lehengerlő volt, a meglepetéstől nyelni/köpni nem tudtam.
    Jól van szívem, akkor menjünk a büfébe, a Marisnak olyan rejtett fagyicsodái vannak a mélyhűtője alján, amilyeneket te még nem is ettél. Úgy hogy mentünk egy fagyitúrára a Marishoz a reptéri büfébe.
    Nagy ívben lacartuk, hogy ki hogy van, hol van, merre van, a miénk volt a világ :)
    .
    .
    .
    Renivel és a lányunkkal később megbeszéltük az eseményeket, Reni nem volt hibás, ő csak jót akart az új(friss) kapcsolatának, nem tudta, nem ismerte az előzményeket és még nem ismerte eléggé Andrást sem.
    Magam is tanultam ebből az esetből.
    SOHA, senkinek, semmilyen jó szándékú meglepetést ne akarj szerezni... HA nem ismered még eléggé!!!

Mindig tanul az ember...

szellorozsa, patakvera és vje0315 kedveli ezt.
  7. zsozso577

zsozso577 Fórum elő legendája

Sziasztok

Topi...igen-igen!..... ésss ma is megyek.....csak délután!
    Lehet a Bomm kezdésre nem is fogok hazaérni....de itt lesz az egész
    hétvége.....ami szomoru, hogy rossz időt jósolnak!

Vera....én ugy tudom, hogy gépbe por-élesztő kell! ......vagy nem?????
    Ha nagyon sürü...akkor lehet, hogy liszt sem megfelelő....
    vagy tegyél több vizet....vagy olajat bele!
    Deeee....nekem is tömörebb....mint a vett vagy sütőben sütött!

pifepöfe, szellorozsa és patakvera kedveli ezt.
  8. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Gratulálok! teljen mindnél több örömed benne! :)

Tapasztalataimnál fogva én 2 lehetőséget látok a (nem kívánt) "tömör" állagot tekintve.

1. kevés!!!(vagy nem jó minőségű) a porélesztőd, amit beleraktál.

2. nyitogattad menet közben a kenyérsütőd fedelét, mert nem bírtad ki, muszáj volt belekukucskálnod :)

Mindkét tipp(em) csökkenti a kenyér magasságát, lyukacsosságát, szellősségét, könnyedségét.
    A kenyérsütőgép által készített kenyér könnyedségét (az eddigi tapasztalataim szerint) segíti a porélesztő,
    és a kíváncsiság teljes körű mellőzése :)
    Amikor elindítod a kenyérsütést a géppel... onnantól kezdve csapj a kezedre, uralkodj magadon és meg ne próbálj belekukkantgatni abba, amit csinál. A kíváncsiság árt a kenyérnek! Mindnél többször nyitod ki a kenyérsütő gép tetejét, annál laposabb/tömörebb lesz a kenyered... ez van a kenyérsütő gép arcul csap és visszapofázik :)

EZ ITT NEM a reklám helye..., hanem tapasztalat.
    NEM nyitogatjuk a kenyérsütő gép fedelét amikor már beleadagoltunk mindent!!!
    Békén hagyjuk a kenyérsütőt, hagyjuk, hogy végezze a dolgát és kibírjuk!!!,
    NEM emelgetjük a kenyérsütő gépünk fedelét!
    A Dr.Oetker Expressz(nagy csomag) porélesztője, a legjobb a kenyérsütő gépekhez.
    Amikor a kenyérsütő gép eredeti leírása 1 adagolókanált javasol,
    akkor NYUGODTAN 2 adagolókanálnyi porélesztőt rakj bele. El nem rontja, legföljebb lyukacsosabbra dagad.

.

Jól tudod...egy kenyérsütő gépbe semmiképpen sem szabad Friss élesztőt tenni!!!

A friss élesztő(a nedvességtartalmánál fogva) helyből hazavágja a kenyérsütő gépben sülő kenyeret!
    Egy kenyérsütő gépbe csak és kizárólag PORÉLESZTŐT szabad használni!!!
    Benne van ez a kenyérsütő gép leírásában is, és aki nem figyel oda erre, az ne lepődjön meg a kudarcon :)

Utoljára szerkesztett: 22.4.16
    patakvera, szellorozsa és vje0315 kedveli ezt.
  9. topipogi

topipogi Fórum félistene

Sziasztok!!

Lányok nagyon köszönöm a hozzájárulást a virágkötő befejezéséhez. Jelentem sikerült, kész vagyok, most nem megyek pár napig, megvárom, hogy legyen palettám, nagyon megcsappant az állomány.o_O

Tiétek volt a világ, meg a sok fagyi.!!! Velem ilyen nem fordulna elő, imádok repülni. Sajna kevesebb jut belőle, mint szeretném, de ez van.

Vera téged nem tudtalak idézni.

Én azért használtam rendes élesztőt, nem volt vele bajom. Lehet, hogy a porból kevesebbet raktam a gépbe, ezért nem sikeredett.
    De.......igazán jó akkor lett, mikor csak dagasztotta a gép, aztán a rendes sütőben sütöttem meg. A nehéz munkát jó egy masinára bízni. És a LISZ!!! Csak jó lisztből fog igazán sikerülni.
    Szia!
    Jól tudod a por élesztőt, de az ember szeret kísérletezni.:wuerg:xD Nekem volt hogy bejött.
    Most sétáld ki magad, esőt mondanak hét végére, meg hideget is.:( Az eső kell, de a hideg...........na az nem.
    Bummra fel!!! Lehet, hogy csak fél7 felé érek haza, de hamar lezavarom.

pifepöfe, patakvera és szellorozsa kedveli ezt.
  10. szellorozsa

szellorozsa Fórum császára

Sziasztok:)
    Föld Napja
    :inlove:

****Zászlók****
    Kenyérsütést én is végig olvasom:)

pifepöfe kedveli ezt.
  11. patakvera

Lehet beletenni ezt is azt is. Mindkettőt kipróbáltam....8) Egyenlőre recept szerint mentem,de látom változtatni kell valamin...o_O...de min? o_O

pifepöfe és szellorozsa kedveli ezt.
  12. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Szerintem (talán) az összetételek/hozzávalók arányán...
    Sajna' mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia egy kenyérsütő gép kontra környezet adta lehetőségeket. Mint általában nem mindegy egy kézzel készített kenyérnél sem, úgy a gépinél sem mindegy az anyagösszetétel.
    A több margarin, lágyítja a tésztát, de nehezebben emészthetővé teszi, a több cukor könnyebbé/lyukacsosabbá teszi, felfújja a tésztát, de az az ízén is változtat, a több só nem változtat az állagán, csak az ízén.
    Próbálgasd Verocska, előbb-utóbb összejön az az isteni kenyér, amit kigondoltál magadnak és a családnak :)

Szurkolok Neked, hogy sikerüljön az, amit elképzeltél ;)xD

Utoljára szerkesztett: 22.4.16
    patakvera és szellorozsa kedveli ezt.
  13. topipogi

topipogi Fórum félistene

Van egy receptem, amit már párszor megsütöttem, mindig sikerült. Holnapra elővadászom Neked.

pifepöfe, patakvera és szellorozsa kedveli ezt.
  14. patakvera

Na akkor megvan mit rontottam el...:D....mert bizony nyitogattam jó párszor!xD
    Amit nekem adtak a sütőhöz receptkönyvet,az engedélyezi a friss élesztőt...o_O
    Na de megfogadom a tanácsodat! Hétfőn sütök dupla élesztővel és semmiképpen sem nyitogatok!:p
    Köszönöm előre is!:)

pifepöfe kedveli ezt.
  15. topipogi

topipogi Fórum félistene

Szia!
    Megkerestem, írom is!
    Rozsos-diós kenyér.
    1 szárított élesztő
    4 evőkanál+ 3dl langyos víz
    20 dkg rozsliszt
    30 dkg rétesliszt
    5 dkg dióbél /picit meg kell pirítani/
    1 evőkanál oliva olaj
    1 evőkanál só
    1 teáskanál bors
    2 teáskanál barna cukor
    1 teáskanál kömény.
    Mindent úgy csináltam, ahogy a gép használati utasítása irta. Másodszor csak dagasztottam, aztán kivettem, átgyúrtam, még fél órát a sütőlemezen letakarva pihentettem, és a sütőben kb 55 percig sütöttem, 200 fokon. Ott sokkal lazább lett. Már nagyon régen csináltam, de most, hogy ígyszóba került, asszem sütni fogok egyet.

pifepöfe és patakvera kedveli ezt.
  16. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Na, megjöttem. Kissé zűrös hétvégénk volt, a nagylányunknál festés volt oszt’ hívott bennünket segíteni. Vittem a kis gőzgépemet aztán adtunk a festés utáni nagytakarításnak. A férjemék visszaszerelték a polcokat, meg a képeket meg csapokat szereltek meg mindenféle elmaradt melót elvégeztek a lyányom nagytakarított, szőnyegpucolt a gőzgéppel stb. én meg a kajáról gondoskodtam. Itthon megcsináltam a szendvicseket, kávét termoszba, söröket, üdítőket rekeszbe tettem a csomagtartóba, megfőztem az ebédet, aztán vittem nekik készen, mert ott rumlis lett volna elkészíteni. Kész minden, a lakásuk ragyog, mint a Salamoné, a légy is hasra esne rajta/benne.
    El is fáradtunk mindannyian, de megérte :)
    Pénteken ezt készítettem vacsira: gombás, hagymás szaftos sertés apróhusi, zöldséges rizs, csemege uborka.

zsozso577, patakvera és vje0315 kedveli ezt.
  17. patakvera

Köszönöm...jövő héten lesz időm talán ki is próbálom! Imádom a diót!:p
    Nagyon rendes vagy,hogy ennyit segítesz....:)....na de egy igazi anyuci ilyen!:) Hmmm.....ez a kaja ismét nagyon gusztusosra sikeredett!;)

pifepöfe és zsozso577 kedveli ezt.
  18. zsozso577

zsozso577 Fórum elő legendája

Sziasztok!

Vera....várom a receptet....ami legjobban bejött nálad!

Pife.....tényleg mozgalmas volt a hétvégétek! Ámmm ilyenkor olyan jóóó bemenni a lakásba!

Topi....gratula a virágkötészethez! ....akkor az is kipipálva!

Eventet hétvégén kivégeztem....még a lovakat tenyészgettem....de hagytam
    szpt-t a köv. teny. eventre is!

pifepöfe és patakvera kedveli ezt.
  19. pifepöfe

pifepöfe Fórum biztosa

Mindenkinek van otthon iratok doboza/kazettája/fiókja, de leginkább iratok-kupija!!! :)
    Pénteken rendet raktam az "iratok" fiókunkban. Már nem nagyon fért volna bele újabb papírlap vagy dokumentum, úgy hogy nagyon muszáj volt már rendet vágni benne.
    Azért nagyon nehéz az ilyen rendrakásra rászánni magunkat, mert nem elég csakúgy... sittysutty! ezt ide, azt meg oda rakjuk, hanem alaposan át kell olvasgatni az iratokat, hogy mi is az, ami még a miénk és mi is az, amit már a gyermekeinknek tovább kell(ett volna) adni, mert rájuk tartozik, őket érinti és tul’képpen már semmi közünk hozzá...
    pl. gyermekkori oltási könyvek, kórházi zárójelentések, fertőző gyermekbetegségek laboreredményei, amik fontosak lehetnek... mármint nekik stb.

Ilyenkor óhatatlanul újraéli az emberlánya azt a dokumentumos időszakot akár akarja, akár nem.
    Mindenkinek üzenem: soha, semmilyen hivatalos családi (ok)iratot bármilyen régi is,
    NEM szabad kidobni!!! Valakinek a családban az még kincs lehet az életében még akkor is, ha te magad azt nem úgy gondolod, vagy nem is tartod annyira fontosnak!!!
    A rendrakás kapcsán a kezembe akadt az oltási könyvek zacskóban, többek között a Szuszi oltási könyve. Szuszi a családunk kedvenc ebe(kutyája,családtagja) volt. Szuszi egy Rhodesiai Ridgeback(afrikai oroszlánvadász) kutyusunk volt. Fura volt látni, jóval a halála után az oltási könyvét...
    Eszembe jutottak az együtt töltött éveink, amikor nézegettem az oltási könyvét, JÓÓÓ szívvel emlékeztem rá és közben potyogtak a könnyeim. Rohadtul utálom a hasonló emlékeket. Emiatt nem is szeretek rendet rakni az iratok között.

Klikk a képre:
    A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
    u_.j<a kép

Utoljára szerkesztett: 25.4.16
    vje0315 és patakvera kedveli ezt.
  20. patakvera

:) Igen-én sem dobok el szinte semmit....pedig már lassan nem férünk el!:eek: Kutyus aranyos volt-remélem békében távozott!

pifepöfe kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.