Gazdák a kilencedik X-en túl

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Tigrislady, témanyitás ideje: 26.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. onagger52

onagger52 Fórum császára

Szia!
    Én Győrött születtem valamikor réges-régen. Tiszától ugyan messze voltunk, de vízfolyás nálunk is volt, van. Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal. Plusz Ipar-csatorna, ami mesterséges meder, a régi monarchiabeli ágyúgyár kiszolgálására épült. Aztán 1919-ben eljöttek hozzánk a román csapatok és mindent elvittek onnan. A csatorna megmaradt. Ezek gátjaikról mi is tudtunk szánkózni. A legmagasabb győri domb úgy 15 méterrel magasodik a környék fölé, de az a város szélén van, oda azért nem kutyagoltunk volna ki szánkózni. Emlékszem arra, hogy 1960-ban vagy 1961-ben az év elején rendes tél volt, esett hó, majd kicsit melegedett, épp csak annyira, hogy az utcán a hó megrogyott, kezdett kásássá válni. Aztán jött a fagy és majd két hétig a kevésbé forgalmas utcák lefagytak. Azon korcsolyáztunk ingyen. 3-400 méter hosszan lehetett siklani a jégen. Forgalom akkor alig volt, hiszen magántulajdonban pár személygépkocsi volt csak. Sok lovaskocsi volt, szállították a terményt a teherpályaudvarra előttünk. Mi a Budapest és Bécs közötti országút mellett laktunk, a belvárosban. A főúton fel volt törve a jég, bár hóekékre még nem emlékszem az akkori időkből. Viszont nyáron locsolókocsikkal mosták, frissítették az utakat. Ez biztos, mert előttünk volt a tűzoltó vízcsap a járdán, onnan töltötték fel a tartályaikat a kocsik. Ma locsolókocsi nincs is. Mert nem elmaradt korszakban, hanem fejlett társadalomban élünk, mindenféle elektronikus kütyükkel felszerelt világban. Ide meg nem kell a locsolókocsi, ami hűtené az utat. Inkább örüljünk, hogy nem kell nyáron fűteni, nem pörög a gázóra számlálója! :p
    Ha valaki viszont tényleg hosszan akart szánkóval lesiklani, csak el kellett mennie vonattal 10-15 kilométerre és máris a Nyúli-havasoknál találta magát. Ez a Sokorói-dombság közkeletű neve. Sokoró a Bakony északi nyúlványa, 250-320 méter magas "hegyekkel". Még délebbre aztán tényleg a Bakony volt. Ott meg sok megfelelő magaslat van még mindig.

Tigrislady, _Ilona49_, Gabi922 és 3 más kedveli ezt.
  2. Koppi

Koppi Fórum elő legendája

Szia !
    Szép napot....:)
    A gyerekkoromról...miután egy lapos helyen élünk máig is a legmagasabb domb 3 helyen volt. 1., a Fürdőkert melletti részen ahol depónak összegyüjtött föld domb magasodott olyan 10 méterre, onnan lehetett lecsúszni szánkóval. Ott csak az zavarta a delikvenst, hogy ha jó nagy lendülettel érkezett, ott volt a kerítés......
    A másik hely a "messzilátó" dombja volt. (egyesek azt mondták, hogy ősi, tatárok által épített domb, bár valójában térképészeti céllal magasodott a környék fölé...) Ez a Várostól olyan 3-4 km.-re a régi debreceni út mellett volt. Ahova gyalog esetenként lovas szánkóval lehetett kimenni a felnőttekkel...
    A harmadik a "mélyvölgy" elnevezésű lankás rész, ami kb 10 km.-re volt tőlünk. No ide nagy nehezen lehetett kijutni és a dolog pikantériája az, hogy az M35-ös főút keresztezi máig is.
    Volt még egy 4. is ami nem magas volt, hanem mély. Ez az úgynevezett "sárgaföldes gödör" ahonnan a fél város építkezett hajdanán.
    Ez is a 35-ös mellett volt. (Mára már eltünt, föltöltötték és ott vannak a nagyobb boltok, amik a városban már nem fértek el.)
    Ide jártunk telente csúszkálni a fagyos havas és jeges partoldalon. Illetőleg korcsolyázni is ha volt mivel. Nekem amolyan fölcsavarható korim volt, amit a bakancsra /amit "durábel"-nek hívtak anno/ lehetett rakni. Ennek volt olyan tulajdonsága is, ha orral lökted volt magad a korival a bakancs sarka egy az egyben leszakadt.....
    Ez viszonylag sűrűn előfordult...

Hirtelen ennyi jutott az eszembe az írásod alapján.....:):)

onagger52, Fatther, Gobio55 és 4 más kedveli ezt.
  3. Tigrislady

Tigrislady Fórum admirálisa

SzIasztok!

na végre én is ideértem.. két napig kivágott a játék, pedig napközben is próbálkoztam...

Mindenkinek Áldott szép karácsonyi ünnepet mára is!
    Egy jó dolog volt benne, hogy nem engedett a játék: tudtam sokat aludni tegnap is.. Az elmúlt heteket próbálom utólag behozni... :D

Puszi mindenkinek, itt hétágra süt a nap.

Gabi922, Anika_9_, onagger52 és 4 más kedveli ezt.
  4. Koppi

Szia !

Boldog Karácsonyt Neked is, így utólag...:)
    Nekem szerencsére nem volt belépési gondom, mert ritkán kellett idejönnöm aratásügyileg.:)
    Nem is volt olyan rossz ez a hosszúérés...:)
    Mi, most itthon kutyálkodunk. Itt van a fiamnak a vizslája. Elhoztuk, mert magányos volt. Egy udvarban él ahol rajta, mármint a kutyán kívül más nincs. Legyen már Karácsonya is az ebnek alapon....

Tigrislady, Gabi922, onagger52 és 3 más kedveli ezt.
  5. lukimi

lukimi Fórum elő legendája

Sziasztok.
    Azokról a korizós, sinkózós cipőkről (meg a többiről) lehetne özönet mesélni. 20-30 gyerekből 1-2-nek volt olyan bőrcipője/cipősarka aki a korit bátran felfogathatta mert semmi probléma nem lett belőle. Mi többiek meg csak nézők voltunk, hiszen a legtöbbünknek kori is csak álom volt.

Tigrislady, Gabi922, onagger52 és 4 más kedveli ezt.
  6. Koppi

Ezzel egyetértek, hogy az igazi kori álom volt. Ilyen felcsavarhatós korcsolya több barátomnak is volt, de ami a cipővel van egybeépítve, nos olyan nem.
    Már lassan felnőtt lettem amikor egyáltalán élőben láttam olyat. Ma már?......
    Telente itt a városban a gimi udvarán mindig volt koripálya. A gimisek csinálták meg minden évben. 1.-Ft volt a beugró, hogy ott korizhass...
    Már 16-17 éves lehettem, amikor is az unokabátyám elvitt a Tócó völgybe korizni.Neki akkor egy "bogara" volt
    Történt ugyanis, hogy a patak kiáradt ősszel, de úgy, hogy a teljes környéket elöntötte. Aztán jött a fagy és 20 centis jég lett rajta. Közben a víz visszahúzódott és a jég egy az egyben lesüllyedt az alatta lévő rétre. Na ott lehetett hatalmasat korcsolyázni....
    Körülbelül 700 x 500 méteres jégről volt szó.
    Csak úgy suhantunk....:) Régen volt, szép volt...

Tigrislady, Gabi922, onagger52 és 4 más kedveli ezt.
  7. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt mindenkinek!
    Leteltek a karácsonyi ünnepek, a csemeték az ajándékaikkal játszhatnak, ha már nem tudnak se korizni, se hógolyózni. A felnőttek meg vagy dolgozni indultak vagy maradnak ágyban, kipihenni az ünnep fáradalmait.
    Tegnap nagyobbik fiamék jöttek el a kis unokánkkal, aki kettő nap múlva lesz öt hónapos. Délután volt már, amikor olyan kéne enni, de még nem vagyok éhes, aludni is kellene, de nem vagyok annyira álmos idő lett nála. Kicsit kezdett nyűgös lenni, bár hol itt volt kézben, hol valaki mellette volt játszani, énekelni, szóval el volt foglalva. Jött egy telefonhívás a menyem okosára, amin lehet folyamatosan élőben közvetíteni az "adást". Mondja a menyem az édesanyjának, hogy akkor mutatom nektek a Lizát, nézzétek. (Náluk a nagy rokonság újabb csapata robogott be rokonlátogatóba, csak épp a nagy család legkisebbje nem volt ott.) Amikor a kicsi felé fordították a kamerával ellátott okost, a kicsi nyűgössége elszállt. Mosoly, vigyor, karattyolás és folyamatos kéz-láb mozgatás sebesen. Adta magát elő, mint egy díva a filmkamerák előtt. Megállás nélkül, ha egy újabb valaki jelent meg, még ha először is látta életében, akkor is újabb heves kézmozgás, mosoly és a hozzá tartozó szöveg. Csak lestem mint a vett malac. Ilyen nincs! De. De van! Hogy honnan tudja ez a csöppség, hogy neki MOST kell produkálni a magát, ez rejtély volt számomra. Mikor vége lett a telefonálásnak, a picinél ismét előjött a nyűgösebb idő, ami az etetéssel rendeződött. Teli pocakkal békésen szundizott majd háromnegyed órát. Mondtam is a menyemnek, hogy én még ilyent nem is láttam. Nem is tudom elképzelni, honnan tudja a kis lányka, hogy neki el kell adni magát a telefonnál. Azt válaszolta, hogy ő sem tudja, de a kis tündér, ha okostelefont vagy tabletet lát, akkor biz ÍGY viselkedik. Mindig.
    - Mert igazi lány, igazi NŐ - vágta rá a feleségem. Hát ha ő mondja, biztosan így van. :) Hát ha tényleg így van és lesz, akkor ez a csöppség a férfiszívek veszedelme lesz hamarosan.
    Szép napot mindenkinek! Akinek hiányzik a hó, annak havat is kívánok! Magamnak nem, mert csak latyak lesz belőle, nehéz lesz a közlekedés, szóval most nem hiányzik. De ha jönne egy hét mínusz 10-15 fokos zimankóval, akkor utána kellene a puha, "meleg" hótakaró a vetéseknek. A férgese előbb meg a hidegben ritkuljon meg. Az én véleményem az, hogy hideg csak mínusz tíz fok alatt van, addig csak hűvösről beszélhetünk. Hűvösben én rövid ujjas pólóban slattyogok le a kukákhoz levinni a szemetet.

Tigrislady, Gabi922, Sonche és 2 más kedveli ezt.
  8. Koppi

Szia !

Nálunk sokkal kisebb a Család. Az én rokonaim régen sem és most sem tartják velünk a kapcsolatot.
    Városi népek, ahogyan a feleségem jellemzi őket.
    Maradtak a gyerekeink azok barátja és barátnője a Mama és a Papa, no meg mi kettecskén.
    Gyorsan eltelt az Ünnep....
    Fölhívtam a Öcsémet és nagybátyámat, beszélgettünk egy jó adagot... ...ennyi volt a Karácsony...

Utoljára szerkesztett: 27.12.17
  9. Angyalszárny

Angyalszárny Fórum császára

10. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt gazdák!
    Tegnap délután a kisebbik fiam és az unokám eljöttek és maradtak estig. Amikor haza kellett menni, a tündérkénknél eltörött a mécses. Nem akart hazamenni, mindenképp itt akart nálunk maradni. Mondtuk, hogy holnap buli lesz náluk, többek születésnapját tartják, ezért kell neki hazamennie. De akkor sem akaródzott elmenni innen. Vigasztaltuk, hogy pénteken jön hozzánk és csak szombat este fog hazamenni megint, itt alszik, itt játszik majd velünk. Nem könnyen, de sikerült meggyőznünk. Szóval várjuk a holnapi napot, amikor ismét velünk lesz. :) Jó ez a téli szünet, jut nekünk is a kislányból.
    Ronda eső esik órák óta. Úgy néz ki, hogy ma sem fogunk napsütésben fürödni. A szél is megmaradt, pedig nem volt kicsi tegnap sem. De tenni ellene nem tudok, nem vagyok Télapó/Mikulás/Hóapó vagy minek is hívják azt a piros kabátos nagy szakállú Ho-ho-hóóó-zót.
    Szebb napot, mint amilyennek indult!

Tigrislady, Gabi922 és Sonche kedveli ezt.
  11. Anika_9_

Anika_9_ Fórum biztosa

Sziasztok!!

100-as szintű lettem :)

Emelett Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok:inlove:

Eszméletlenül megvagyok fázva, levegőt alig kapok:mad: úgy h ki kell gyógyítanom magam, mert jan 2-án már melo :oops:

Tigrislady, Gabi922, Sonche és még 1 ember kedveli ezt.
  12. Koppi

Gratulálok ! Ez az utolsó nagy menet volt nekem is anno.
    Innentől már megy minden, mint a karikacsapás...:) Ugyanis mi az a 25 milla a 100 fölöttihez képest ?
    Továbbá mézes teát "írok elő" és tessen pihengetni, amennyiben lehetséges.:)

Szia !

Nekünk egyelőre nincs unoka, mint tudod, de itt sem egyszerű az Élet...:)
    Ma reggel még sütött a nap, de mostanra veszettül elborult. Ám még nem esik....Jó lenne, ha bírná még eme állapotot, mert még nem végeztek a mesterek a ház csatornázásával...
    -------------------------------------------------------------------------------------------Na, szerencsére alig esett valami esőke, így a mesterek tudtak dolgozni.
    Hideg sem volt. Most 10 fok van.
    Bolond egy idő.....:(
    Lassan sötétedik, de némely autósnak valószínűleg röntgen szeme van, mert nem gyújtja fel a kocsija lámpáit.
    Lengyel országban városon belül is kötelező a tompított, vagy LED - es jelzőfény használata. Szerintem így korrekt. Nálunk is be lehetne vezetni..., mert iszonyú zavaró tud lenni, ha jön veled szemben egy kocsisor és egyeseknek nem ég a lámpája...:(:(
    Akkor még nem beszéltünk a ködről, mert minek felgyujtani a tompított fényt, (?)....Mert ő átlát a ködön is...:(

Utoljára szerkesztett: 28.12.17
    Fatther, Tigrislady, Gabi922 és 4 más kedveli ezt.
  13. onagger52

onagger52 Fórum császára

A szép kerek szintlépéshez gratulálok, a kórsághoz nem. Aki beteg, az feküdje ki, mert szilveszterkor is sokat kell dolgoznia, ha az eventet meg akarja csinálni! Na meg lehet üríteni a pajtát. Nem kis mennyiségeket kell beszállítani.
    Reggel esett, délelőtt elállt. Aztán délben kiviharzottunk feleségemmel a városszéli Aldiba, kellett vennem kézikocsit (van aki molnártalicskának ismeri), mert néha szükség lenne rá. Kis helyen elfér, összecsukható, 90 kilóig terhelhető. Ha valaki pontos megnevezést akar a terhelhetőségnél, akkor vegye úgy, hogy 900N erővel lehet terhelni a tengelyét, kerekeit. A leírás szerint, én még nem próbáltam ki. Néha kikukucskált a nap, de már nagyon bevackolta magát megint a fellegek mögé. Szerintem aludni készül. Én még nem.
    További szép napot és mielőbbi gyógyulást a betegeknek!

Tigrislady, Gabi922, Sonche és 2 más kedveli ezt.
  14. Koppi

Nem is tudom még, hogy mi lesz szilveszterkor ?
    Itthon leszünk a feleségemmel és az egyik baráti házaspárral kártyázni fogunk....(kanaszta...)
    Jelenleg vigasztalanul esik az eső. Ez abból a szempontból jó, hogy nem kell seperni, de inkább seperném, mert akkor már megint hó lenne.
    Egyelőre ez még távoli vágy...
    Megyek én is aludni, mert reggel korán kelek.(Igaz előtte olvasok kicsit, de nem annyit mint tegnap, hogy hajnali fél kettőig olvastam, azaz ma reggel... és utána 5 kor föl is keltem....)
    Igaz addigra Te már újfent szundikálsz ....

Utoljára szerkesztett: 28.12.17
    Fatther, Tigrislady, Gabi922 és 3 más kedveli ezt.
  15. onagger52

onagger52 Fórum császára

Ha vigasztal, akkor: Most nálunk esik, de nem eső, hanem HÓ. Nem csak a fű, meg a föld, de a járda és az úttest is fehér. Persze ha holnap pluszban lesz a hőmérséklet, akkor elolvad. Majd meglátjuk, ki fog győzni. Rézi vagy Tél úr. (Ő a Télapó? A Mikulás? A Hóapó? Aki tudja írja meg!)
    Már aludtam két órát, most egy ideig olvasgatok, mert nem tudom a pilláimat lecsukva tartani. Felpattannak és akkor muszáj vagy netezni vagy olvasni. Mivel feleségem is elaludt, mást nem tehetek. (A beszélgetésre gondoltam!!!)
    Jó éjszakát mindenkinek!

Fatther, Tigrislady, Gabi922 és 2 más kedveli ezt.
  16. Koppi

Szép jó reggelt kívánok !

Setét van még és nem esik semmi az égből....:)
    Túl a reggeli kávén és a füstölögni valón indulhat a Nap...
    (Az én párom most olvas....:))

Fatther, Tigrislady, Gabi922 és 3 más kedveli ezt.
  17. grilleprof

grilleprof Junior szaki

Jó reggelt Kedves Gazdatársak!

Tegnap én is tanultam egy kártyajátékot, hű elfelejtettem a nevét, de majd megkérdezem. Élveztem, bár én nagyon szeretek nyerni, de most kevés alkalommal sikerült:) hű valami dereng, igen römiztünk, de nem a rabló változatát, mint megtudtam.
    Apum volt nagy kártya játékos, ő talán pókerezett, időnként eltűnt otthonról, persze anya engedélyével:D.
    Jó játék ez a kártyázás, lehet többet is meg kellene tanulni!

Itt is ítéletidő van, legalábbis úgy hallom...

Szép napot! Kriszti

18. Koppi

Szia !
    Jó a sima kirakós römi, de a kanaszta jobb !
    Ma reggel elintegettem a fiamat...ment Ausztriába a barátnője után..sielni...
    Jövőre jön haza...:)

19. grilleprof

grilleprof Junior szaki

Hurrá!

Akkor ma megtanulok kanasztázni:)

Nagyon jó utat és végtelen sípályákat gyermekednek. Én egyszer síeltem, nagyon mókás volt és kicsit döcögve ment, nem is szerettem meg elsőre. Aztán megtörtént fejben az áttörés és suhantam lefelé. Be kell vallanom, nem lett a kedvenc téli sportom. Szánkózni viszont most is szeretek, no és hóembert építeni...úgy várok már egy kis havat.:)

Pusza

20. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt!
    Reggel elmentem boltba, hoztam kenyeret, mert azért enni kell valamit. Az este esett hó kissé megolvadt, majd lefagyott. Ennek következtében a járdák szépen csillogtak, csúsztak. Ahol lehetett ott a füvön mentem, mert valamiért nem akartam magam hanyatt dobni a jégpáncélon. Tipegtem, mint egy kis galamb, bár azok kisebb méretűek nálam. Meg az én fejem nem billeg előre-hátra járás közben. Az alak passzol, a galamb sem egy girhes jószág, én sem vagyok az.
    Szánkózni utoljára gyerekkoromban voltam, aztán csak a csemetéimet vittem ródlizni, mert felén mondják ennek is. Korcsolyát is kisgyerekként csavaroztam fel utoljára. A síelést eddig nem próbáltam, az esélye igen kicsi, hogy valaha is kipróbálom a deszkákon való siklást. Inkább nézem. Ha biatlon lenne, akkor beszállnék. A cimbora rohangálna a deszkákon, én meg pufogtatnék a lőfegyverrel. Bi mert mi ketten lennénk, meg megint bi, hiszen lenne síelés meg durrogtatás is. Néha még a lőlapot is eltalálnám. :D
    Hóember építésében most is hajlandó vagyok részt venni. Pláne, ha a tündérkémmel csináljuk közösen. Dohányzást továbbra is mellőzöm. Meg a pipálást, a szivarozást. Nem akarok szívni semmit, anélkül is szívatnak engem eleget elegen. :p
    További szép napot gazdák!

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.