Gazdák a Tiszántúlról! | Archívum

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. Ádám011

Ádám011 Utánpótlás-írogató

Szép estét! :)

2. Tündi1001

Tündi1001 Fórum parancsnoka

Szia Ádám!
    Milyen rég nem voltál!

Jó éjszakát![​IMG]

Ádám011, henrietta1223, -W-595- és 3 más kedveli ezt.
  3. Tündi100

Tündi100 Fórumgróf

Réti pipitér.

4. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

Örül a lelkem.hogy mindannyia jól vagytok.
    Tündikémék is a körülményekhez képest.Lajosom azért nem tudom véka alá rejteni,IGAZAT adok neked,de a frászt hozod rám,ha belegondolok mire készülsz.Igaz én is egy évig szuriztam a párom.
    Marika!Mielőbbi testi-lelki gyógyulást!Találd meg mielőbb a régi önmagad!
    Jó éjt,álmodjatok szépeket.

Tündi100, henrietta1223, busika02 és 4 más kedveli ezt.
  5. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt!

Ha valakit érdekel.: https://hu.wikiquote.org/wiki/Magyar_nyelvű_palindromok_listája

Az imént benéztem a moziba. Az előtér ajtaja nyitva volt. Na, na! Talán lesz vetítés. Belépek, ki van írva a nagy monitorra: Akarsz nézni filmet? - Naná! Azért jöttem. Ráklikkelek. Kiírja: Kérlek, várj... Várok. Semmi. Kimegyek az épületen kívülre. Illedelmesen bekopogok, majd ismét belépek. A monitoron feltűnik az előbbi kérdés. - Akarsz nézni filmet? - Még mindig akarok. Ismét ráklikkelek, ismét a másik felirat. - Kérlek, várj... - Várok, várok. Elkezdem mondani Janikovszky Éva versét. Álldiga és várdiga, várdiga és álldiga.... Semmi, továbbra is semmi. A sok ácsorgás az idegeimre megy. A mozigépész szórakozzon azzal, aki a világra hozta! Ő biztosan örülni fog neki, mert én aztán nem. Inkább megyek máshová. Na pá!

Tündi100, henrietta1223, busika02 és 3 más kedveli ezt.
  6. Csacskamacska

Csacskamacska Fórum elő legendája

Szép napot kedves gazdatársak!
    Lehet nem is olyan szép? Se mozi, se napsütés. Lépjünk túl rajta és azért is legyünk vidámak! :)
    Ilona, hogy vagy? Az elesésed lila foltjai elmúltak már? Fáj még valamid?
    Tihamér mi újság a felújítással kapcsolatban? Minden szép és jó?
    Ági, fejfájás volt, elmúlt?
    Lajos, varratkiszedés miként történt?
    Zsozsó, mit csinálsz ebben a csúnya időben? - itt legalábbis az van, igaz van néhány kilométer közöttünk.
    Többiek? - mindenki szorgoskodik?

Délelőtt temetőben voltam, vittem friss virágot, körbesepertem a sírt, stb. Már esőt mond, így ma még meg tudtam csinálni, még nem esik. Gyógyszertárban is voltam, az egyik patikában akciós egy vitamin, amit szoktam szedni. 100+30 szemes, így kitart egy darabig.

Farmon gazdaköribe termelek, az event befejezése után hiányoltam, hogy semmi visszajelzés, hogy kész, így többször is végigbogarásztam, hogy nem maradt ki valamelyik lépés. A kütyüket még aratom, ha nem is 3 óránként, majd visszaváltják egy kis apróra.

Balázs napjához fűződő népszokások
    Balázs napja február 3-án van. Ehhez a naphoz kapcsolódik egy régi népszokás: a balázsolás. Mit jelent ez a szokás, és mit jelentett régen?
    Mi a balázsolás?
    A balázsolás vagy balázsáldás a katolikus egyház áldása. Február 3-án, Balázs napján, vagy az ahhoz legközelebb eső vasárnapon a pap a szentmise vége után két kereszt alakba tett vagy összecsavart gyertyát tart a hívek álla alá, miközben ezekkel a szavakkal áldja meg őket:

„Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Ámen.”

A balázsolás ókori eredetű szokás. Diokléciánusz és Licíniusz római császárok idején már elterjedt volt. Szent Balázs püspök volt, aki különleges tetteket hajtott végre, például súlyos betegségben szenvedőket gyógyított meg. Egyszer egy fuldokló kisfiút vittek hozzá, egy halszálka akadt a torkán. Balázs püspök kereszt alakban két gyertyát tartott az álla alá, és áldásával megmentette a gyereket.

Szent Balázst ettől kezdve a torokbetegségek védőszentjeként tartották számon. Ha valakinek szálka fordult keresztbe a torkán, azt kellett mondani:„Balázs vértanú és Krisztus szolgája mondja: Vagy le, vagy föl!”

Később egyéb betegségekben is az ő segítségét kérték. Ha valaki megbetegedett, ember vagy állat, gyertyát gyújtottak meg Szent Balázs tiszteletére.
    Balázs püspök és az állatok
    Balázs személye az állatokra is különleges hatással volt. Szerettek a közelében lenni, a barlangja köré csoportosultak, és barátságban éltek vele. A püspök értett a nyelvükön, gondolataival és szavaival képes volt irányítani őket.

Egyszer egy malacot magával vitt egy farkas, de Balázs imája hatására nem ette meg, hanem estére visszavitte a gazdájának.

Sokfelé szokássá vált, hogy Szent Balázs napján vízszentelést is tartanak, amellyel megszentelik a templom elé hajtott állatokat.

A gyerekek Balázs napon
    A balázsolás hagyományához tartozik az a népszokás, hogy gyerekek jelmezbe öltözve, csákóval vagy süveggel a fejükön házról házra járnak a faluban, hogy társaikat összetoborozzák, és ajándékokat gyűjtsenek tanítóik és a többi iskolai alkalmazott számára, jövedelmük kiegészítése céljából, munkájuk megbecsülése jeleként.

Régen gyakori volt, ma már egyre ritkább az ilyen fajta ünneplés.
    A torokbetegségek védőszentje

Szintén balázsolásnak nevezik azt a szokást, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy ezzel a betegséget okozó gonoszt elűzzék.

Babits Mihály költő is Szent Balázshoz folyamodott gyógyulásért súlyos gégebetegsége idején Balázsoláscímű versében.

busika02, -W-595-, _Ilona49_ és 4 más kedveli ezt.
  7. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó napot!

Felújítás még tart, de a hét közepére befejeződik. Remélem. Érdekes, de a kosz minden nap kisebb-nagyobb mértékben, de újratermelődik. Hiába a takarítás, valahogy mindig lesz új. Bár így tenne a bankszámlámon lévő pénz is! Azzal meg lehetne barátkozni. ;)

Ronda szürke nap van, néha pötyög valami fentről.

Gyerekkoromban én is láttam a templomban balázsolást, de valamiért már akkor sem bíztam a hókuszpókban. Az orvos megbízhatóbb. Ráolvasástól még nem gyógyultam meg, de a gyógyszerektől sokszor. Meg ha az ember akar is gyógyulni. Mert az a legfontosabb!

busika02, Csacskamacska, _Ilona49_ és 4 más kedveli ezt.
  8. Tündi100

Tündi100 Fórumgróf

Szép napot mindenkinek!

Háziorvos meglátogatta a Tündit,..véleménye ugyan az volt mint Juditnak és Ilonának,,...azt mondta ezt csak úgy muszályból nem lehet csináli így.
    Eme két hölgy látogatásától pedig le volt nyűgözve.Azonkívül hogy Tündit is megnézte még utána egy jót beszélgettünk.
    Le is fényképezte a vágást és a varratot megmutatja egy sebész ismerősének.
    Mert még ketten sem értettük a befejezést, ha 2 szál fut és 1 masnira van kötve akkor is 2 végnek kellene lenni,csak 1 van,...kiszedés még ráér.
    A rokonságba 1 ortopéd DR van csak ért a varráshoz.
    Azt viszont nagyon helyeselte hogy nem akarom vinni tömegbe főleg betegek közé.
    Megnézte hova adom a szurikat és kérdezte,biztos hogy beadtam mert Ő 1 nek sem látja a helyét.
    Várd meg amíg én rádolvasok annak nézd meg a hatását,..mert ha nem akkor ahogy Csacska viccében van ,..jöhet a méreg!!
    Lehet hogy azzal is úgy leszel vagy használ,...vagy nem!

busika02, henrietta1223, -W-595- és 4 más kedveli ezt.
  9. Csacskamacska

.....ezt most olvastam: ( mindenki arra gondol, akire akar!)
    - Tényleg lófejem van drágám?
    - Á, dehogy Kincsem!
    Pukkadoztam rajta!xDxDxDxDxD

henrietta1223, Ádám011, Fatther és 3 más kedveli ezt.
  10. Kuzdern

Kuzdern Mindentudó orákulum

Szia, én is olvastam...tudom mire gondolsz...xDxD

busika02, henrietta1223, _Ilona49_ és 4 más kedveli ezt.
  11. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

Üdv az éjszakai baglyoknak,szép álmokat a Többieknek.
    Az első versszaknyi alváson túl ,de még kicsit félálomban bátran kijelenthetem,hogy "Kincsem" nincsen,de lovagolni sem tudok.
    De ha jól belegondolok Tihamér napi szenzáziós találmányával, mármint ha a felújításoknál keletkező sitt- és porhalommal egyenesarányban növekedhetne a bankszámlánk.....a kincstelenségen is könnyen lehetne változtatni...…..nem is beszélve a felújítási kedv ugrásszerű növekedéséről.
    Sielni sem tudok,pedig apám mindent megtett,hogy síbajnoknőt neveljen belőlem.Megboldogult lánykoromban,amikor a tél még tél volt,szép nagy csillogó hóval,minden hétvégét a hegyekben töltöttünk Lillafüreden,Bánkúton,és egész nap csúszkáltunk két bakancsra erősített sílécen.A szelidebb lankákkal még nem volt bajom,de amikor a dőlésszög a 45 fokot meghaladta a lábamban még meglévő mersz valahogy nem jutott el nyaktól felfelé.Lecsúszni ugyan lecsúsztam,ha már felaraszoltam...akkor még nem voltak síliftek...de amennyire csak bírtam fékeztem a botokkal, az aljban gyakran derékig fúródtam fejjel a hóba.Drága édesanyám nem győzött kihúzgálni.Volt,hogy még hátizsákot is "szereztem" a lécre.Az öcsém száguldott,mint a villám,de ő az úszás,én a korcsolya mellett döntöttem,később a kórus és a néptánc
    Ebben a síző eventben úgy haladok,mint valamikor a sípályán..lassan,fontoltan.A 2 pálya közepén tartok, 4 TV-vel azért ezt nem adom fel!
    A szivárványszíneim eltüntek,de a fájdalom nagyon ragaszkodó.Még mindig kicsit halkuló indiánüvöltés kíséretében két kézzel emelem ágyba a jobb lábam.A térdem,könyököm már tűrhető,ma már mosogatni is tudtam...igaz ideje volt,mert lassan kifogytam a tiszta edényekből.
    Lajosom! Csak vigyázz arra a Tündéri lányodra,......kicsit hosszabb pórázzal.A varrat nem felszívódó? Záróban nincs valami útbaigazítás?????
    Tiszteltetem őket!
    A tegnapi nap is tanultam sok újat a balázsolásról Csacskának köszönhetően.
    Elköszönök még mielőtt meguntok. Talán tudok aratni.
    További szép álmokat! Gépész nincs,köd előtte,köd utána.,
    Aratás,vetés TV.zés megvolt,de még mindig hiányzik 1000 eventgaz a továbblépéshez.

Utoljára szerkesztett: 4.2.20
    Kuzdern, busika02, Fatther és 3 más kedveli ezt.
  12. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt!

Komoly gondban vagyok. Már vizsgálgattam magamat a felkelés után, de semmi olyant nem tapasztaltam, éreztem, mint máskor, kivéve azt, hogy az éjszaka hét órát aludtam. Megnéztem, nincs lázam. (Higanyos hőmérő, nem hazudik.) Törést nem érzek. Semmi plusz fájdalom nincs, csak a szokásos ízületeket érzem. Epém sem jelez semmit. MI BAJOM LEHET? Megcsíptem magamat, de fájt, akkor ébren vagyok, nem álmodok. Este fél tízkor letettem a fejemet, kettő percen belül aludtam. Felébredtem ugyan éjfél előtt, de öt perccel később ismét aludtam. Majdnem háromnegyed öt volt, amikor arra ébredtem fel, hogy feleségem kilopja magát az ágyból. Több perc elteltével sem jött vissza. Utánamentem, mert a világosság a konyhából szűrődött be. Nekiállt a zöldbabfőzelék elkészítésének. Érthető, mert ha lezárják a vizet pár órára, akkor macerás főzni, de meleget enni azért nem ártana ebédre. Nyolc előtt megjelennek a szakik, folytatják a felújítást. Talán holnap kész lesz. Akkor indul majd a takarítás, mert az a fránya finom por mindenhová képes eljutni, ha akarom, ha nem. Délután is ahogy elmentek négy után, már nyúltunk is a partvis-lapát-felmosó szett hármas felé. Meg a portörlő rongyok is a kezünkbe akadtak, csupa véletlenségből. - MI A FRANC lehet velem??? Mitől aludtam ennyit? Nem tudom kiverni a fejemből. Ennyit aludni?

Szép napot mindenkinek! Aki beteg, gyógyuljon meg mielőbb! Aki eventezik, annak meg sikeres eventet!

busika02, Fatther, Tündi100 és 3 más kedveli ezt.
  13. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

Vidám ,szép napot!
    Talán az a kis változatosság tett jót?!

Kuzdern, busika02, Fatther és 3 más kedveli ezt.
  14. onagger52

onagger52 Fórum császára

A takarításra gondolsz? Az kizárt. Annyira nem vágyom rá, hogy előtte alaposan kialudjam magamat, hátha jobban megy majd. De mivel takarítani sem csak a feleségem szokott, - bár ő jobban ért hozzá - nem is ódzkodok tőle, ezért nem is menekülök az alvásba a takarítás elől. Számomra még mindig rejtély ez a hosszú (csak nekem, csak most) aluszékonyság.

busika02, _Ilona49_, Tündi100 és 3 más kedveli ezt.
  15. Csacskamacska

Szép napot Mindenkinek!
    Tihamér, szerintem most kialszod magad, hogy amikor kész lesz a felújítás, akkor éjjel-nappal abban fogsz gyönyörködni és nem marad időd alvásra.:);)
    Ilona, kár, hogy ritkán írsz, mert igen élvezetes olvasni írásod! Tihamérral együtt viszitek a pálmát! A szókincsetek, szófordulataitok, gondolataitok megfogalmazása remek! Tőlem kaptok 4 igent! -biztatásként, hogy írjatok többet!:):);)

Most pedig megyek, a kisfiammal lesz találkozóm.

Kuzdern, henrietta1223, busika02 és 3 más kedveli ezt.
  16. Tündi100149

Tündi100149 Fórum félistene

Szép napot!

Mi ez "Nyári zápor" villámlás és dörgés nem volt csak.
    Ilonám, a terápiánál szó sincs ilyenről,ez csak szóban mondták el hogy ki kell szedni.Terápia elég szűk szavú.

Tihamérnek meg semmi nem tetszik,ha keveset alszik az sem meg ha netalán sokat meg az sem.Elégedetlen vagy magaddal?

17. onagger52

onagger52 Fórum császára

Aha! De csak addig, míg nem jövök rá erre az aluszékonyságra. Évek óta nem aludtam ennyit egyhuzamban. Ennek kell, hogy legyen valami észszerű magyarázata.

Itt nem az eső, hanem a szél az, ami a szokottnál is erősebb. Nálunk ritkaság, ha nem fúj, na de ennyire? Érdekes, de a felhőket nem tudja vagy nem akarja elfújni. Nincs kedvem vitamint gyűjteni ebben az időben. (Dé dá dú, te vagy az a nagy szájú!)
    A csempefelrakás lassan a végére ér. Oszt mehetnek isten hírével tovább, mert ma már azzal többet nem tudnak csinálni. Míg a csempe alatti ragasztó nem szárad meg, a munkának itt annyi. Kivéve a takarítást. De az már a mienk. Ha mégsem találtam el a munkaabbahagyást, akkor tévedtem. Nem az első eset lesz életemben. Meg az utolsó sem.
    Megyek a szakiknak fekete levest főzni.

18. -W-595-

-W-595- Fórum ezredese

Sziasztok!

Kicsit bekukk....jártam erre, olvastam is... csak az írás nem jött össze.
    Elkapott valami kórság.... nátha szerű.... orrcsöpögős nyavalya :(, nem fáj semmim, csak az orrom környéke a sok törölgetéstől.
    Itt eső.... és ború.....

Tihamér, lehet hogy pont ennyi alvásra volt szükséged.

Ilona,reméljük, a fájdalmak is el maradnak nem sokára.

Lajos, Tündinek probléma mentes gyógyulást.

Szép délutánt Mindenkinek.

Kuzdern, busika02, henrietta1223 és 4 más kedveli ezt.
  19. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Szép és szélcsendes napot kívánok mindenkinek.

Tihamér, lehet a ragasztóanyagból szálló por tett aluszékonnyá.:)
    A csempe alatti ragasztó száradása egy dolog, a mostani jó időben hamar megtörténik, főleg ha nem "telibe" ragasztották fel a csempéket. Utána még kifugázzák, ami a négyzetméter függvényében kb: egy fél délelőtt vagy kevesebb idő, aztán lehet fizetni ;).
    A Dö-vitamin gyűjtés még csak-csak, de elfújja a már szinte orkán erejű szél.

A vastagon szedett mondatodhoz egy "közmondás": addig örülj, amíg én számolok rád és nem a háziorvosod.

Mosolygós szép napot, a betegeknek és lábadozóknak gyógyulást, jó játékot és aki már végzett a "csempész eventtel, annak jó takarítást" 8).

Kuzdern, -W-595-, henrietta1223 és 4 más kedveli ezt.
  20. onagger52

onagger52 Fórum császára

Iiiigen. De az sem egy utolsó mondás, miszerint: Rajzoljon téged körbe Doszpot Péter! Persze ezt is csak az idősebbek értik igazán.
    Szél megmaradt, szakemberek elhúztak máshová, mást boldogítanak estig. Némi takarításnak álcázott tevékenység és már csak a holnap reggelt kell várni az újabb zajokért, koszért. Ki mit érdemel!
    Ragasztó? Megkérdeztem a szakit, ha az a ragasztó cement alapú kötőanyag, akkor miért ragasztó? Elmondta, hogy van benne egy műanyag alapú gyantaszerű valami, azért nevezik ragasztónak. Szóval lehet, hogy az illékonnyá vált mesterséges akármi kigőzölgése miatt lettem alomszuszék. Lehet, de nem fogom elmondani a feleségemnek, mert amióta nézeteltérése volt a daganatos betegséggel, azóta ami mesterséges, azt lehetőleg kerüli. Azóta még rúzst sem használ. Igaz, nekem így is szép. :)
    Sötétedik, de nem csoda, lassan este lesz.

Jó éjszakát minden szorgalmatos és nem aluszékony gazdának! Betegeknek kiadva az ukáz, sürgősen gyógyulni!

-W-595-, busika02, henrietta1223 és 5 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.