Gazdák a Tiszántúlról! | Archívum

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Szervusztok.

Nyakék..

2. zsozso577

zsozso577 Fórum elő legendája

Sziasztok!

Tihamér....jó látni téged!....Légyszíves gyere gyakran.
    Jól vagytok?

Mindenkinek köszönöm a választ. Én először meghökkentem a kérdésre....aztán mondtam neki, hogy szerintem nincs szabály ....
    hogy mikor melyiket használjuk.....függ a szöveg környezettől

A szó pedig
    tartalék

3. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Tisztelettel üdvözlök mindenkit, külön örömömre szolgál, hogy Tihamér ismét "köztünk" van.
    A hozzászólásod pedig telitalálat a javából.
    A kiemelt példád - nyolc óra magasságában - pedig szó szerint hasogassa a fülemet, ennél már csak a brutális kifejezés ilyen-olyan használata "veri ki nálam a biztosítékot". Ezzel a szóval kapcsolatban egyetlen kifejetés ismerek, brutális gyilkosság - jogi, pontosabban kriminalisztikai meghatározás/fogalom, s szerintem "máshol, más fogalomban nincs helye" - (van rá más kifejezés). Pedig nem egyszer hallani a médiában - szegény Lőrincze Lajos, Grétsy László és a többiek "forgolódnak" ilyenkor -

A szó: pék

SzuperTájfun, -elzemari-, -W-595- és 6 más kedveli ezt.
  4. Csacskamacska

Csacskamacska Fórum elő legendája

Grétsy László iskolánk meghívott vendége volt egyszer. Nagyon közvetlen és igen érdekes előadást hallhattunk tőle. Előadása után kérdéseket tehettünk fel. Többek között elhangzott az a kérdés, hogy mit szól az egyre terjedő szleng szavakhoz, mint például a piacon a "kovi", "ubi", "pari", " sali" szavakhoz, melyek olvashatók a portékák mellett. Válasza az volt, hogy bár Ő sem rajong érte, de ma már elfogadható.
    Nos, nekem ezek a szavak (is), kiverik a biztosítékot! Gazdag szókincsünk megtépázásának tartom. Brrr!!!

Következő szó: fazék

SzuperTájfun, -W-595-, _Ilona49_ és 4 más kedveli ezt.
  5. néri51

néri51 Fórum-zöldfülű

Az én szavaim: ajándék, festék
    Remélem, nem gond, hogy kapcsolódtam a játékhoz. A versmondás, vagyis versírás is nagyon tetszett!

6. Csacskamacska

Örülök, hogy benéztél újra és írtál is!:) Gyere máskor is!
    Köszönöm, hogy részt vettél a szógyűjtésben! :)

SzuperTájfun, -elzemari-, -W-595- és 3 más kedveli ezt.
  7. zsozso577

Akkor este még egy szót leírok:

verejték.

Jó éjszakát!

SzuperTájfun, -elzemari-, -W-595- és 4 más kedveli ezt.
  8. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

BUÉK!
    vezeték, emlék,töltelék

Még hogy egy fecske nem csinál nyarat!? !
    Zsozso! kérdéseddel nagyszerűen sikerült felkavarnod a jó ideje álló vizet.
    Nagy örömömre még Tihamér is "feladta" az önként vállalt száműzetését.......remélem nem csak átmenetileg!!!!!! Hiányoznak a "világ legjobb nőiről szóló beszámolók,az ínycsiklandó receptek, a mindennapi életünkről szóló tanulságos,elgondolkodtató,szórakoztató eszmefuttatások, rejtett új ismeretek,emlékképek........
    Csacskát is újult kedvre, ötletes játék indítására késztetted.

Kellemes,vidám álmokat.olyat,mint amilyenné tettétek a napomat.

9. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Továbbá: ék (mint csavar, lejtő), százalék, ezrelék, lepedék, boríték, nyesedék :p, fék, vészfék, teríték, .......

10. Csacskamacska

Köszönöm, maradék-talanul örülök, hogy részt vettetek a játékban! Pocsék hangulatom is múlóban. Gondolataim annyira lekötöttek, hogy a moslék meg itt maradt és nem adtam oda a malacoknak! Holnap lehet folytatni, hátha álmodtok még ék-es szavakat! :) Jó éjt!

11. henrietta1223

henrietta1223 Fórum biztosa

Sziasztok!

Boriték, zenék, derék, fenék (mint popo ) Szép álmokat!

SzuperTájfun, -elzemari-, -W-595- és 5 más kedveli ezt.
  12. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Jó reggel kivánok!

Aprólék,kerék,

SzuperTájfun, -W-595-, busika02 és 5 más kedveli ezt.
  13. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Jó reggelt kívánok mindenkinek !

Még egy kis -ék: álöltözék, címjegyzék, pocsék, fedezék, választék, időérzék, babfőzelék, ágyék, szakadék, menedék, érzék, fazék, sarkvidék, hajlék, takarék, jövedék, árnyékszék, verejték, mesejáték, humorérzék, osztalék, dicsértessék ......... mára ennyit, jöhet a következő szójáték

Mosolygós szép napot, jó játékot.

SzuperTájfun, -elzemari-, -W-595- és 5 más kedveli ezt.
  14. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

Jó reggelt,jobbat mint az enyém!
    Az én mosolyom Ziegfried alaposan megnyirbálta,mert valamit nagyon elrontottam.
    A felhőért még szükségem lenne 440 vizibogyóra,de csak 42 van,szúrósgombából van 400 feleslegem,cserére szántam volna magam. 400 szúrósgombát adnék 400 vizibogyóért.Az 1x1 cserearány érdekében beadtam 6500000 csengőpengő értékű árut ,de a cseregomb nem zöldül,lefagyott.....valahol lépéshibát követtem,de nem tudok rájönnni,hogy hol. A raktárkészletem se írja ki.Ha valaki tudna segíteni örök hálára kötelezne.

Aki hüle Hűbele Balázs és már gondja van az értő olvasással....... az szenvedjen.

Mag helyett érett növényt erőltettem.Csak sikerült önerőből javítani saját ostobaságom......Meg lesz az a hőn óhajtott felhő!!!!

Utoljára szerkesztett: 6.10.20
  15. henrietta1223

henrietta1223 Fórum biztosa

Sziasztok!
    Egy kis verselés,egy kis szójáték olyanok vagyunk mint a gyerekek, de ez igy van jól!Hát kit láttak szemeim Tihamér
    előbújt .mert tetszik a játék!Jól vagy minden rendben?
    Judit tanár néni elő a játék feladatokkal mert Te biztos sokat tudsz.Ilonám én nem tudok segíteni de remélem lesz segítség.
    Ennek az eventnek mindjárt vége jön a következő és ahogy néztem az előre jelzést teliholdas lesz jó sokáig.
    Zsozso Te is ügyes vagy jó kérdést tettél fel először azt sem tudtam miről van szó de azután számomra is kiderült .
    Csülkös bableves lesz az ebédem egy kis őzpörkölttel azután délutáni pihi következik .
    Jó játékot!

16. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

A felhő felröppent.A csalódásom majdnem olyan nagy,mint az érte való igyekezetem volt.

Azért ...... a nemzeti gyásznap tiszteletben tartása mellett....... a mosoly megmaradt.

Szép magyar nyelvünk játékos ápolását és a tegnapi örömteli napot szeretném folytatni a mai nap kérdésével :
    Melyik költőnk hőse Hűbele Balázs,és miről "nevezetes"?

17. Csacskamacska

Szép napot Mindenkinek!

Köszönöm, hogy részt vettetek a játékban! :) Öröm volt számomra!:)
    Most Ilona kérdésére adjatok választ!

Október 6. – miről nevezetes?

A tizenhárom aradi vértanú emléknapja.

Az 1848-49-es szabadságharcban játszott szerepükért Aradon október 6-án kivégeztek tizenhárom honvédtisztet. Batthyány Lajost, az első felelős magyar miniszterelnököt pedig Pesten. A kivégzés előzménye a világosi fegyverletétel volt, melyre 1849. augusztus 13-án került sor. Görgei Artúr honvédhadserege az orosz cár inváziós hadserege előtt tette le a fegyvert. Szimbolikus jelentésű is volt ez az esemény, hiszen Görgei azt kívánta ezzel jelezni, hogy nem a Habsburg Birodalom, hanem a cári haderő győzte le a magyarokat. Az oroszok, ígéretük ellenére átadták a foglyokat az osztrákoknak. Haynau, Magyarország kormányzója erősítette meg, és írta alá az ítéleteket. A tisztekhez méltó golyó és lőpor általi halálban mindössze négyen részesülhettek, a többieknek kötél által kellett befejezniük az életüket. A tizenhárom vértanú: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Gáspár András, Knezic Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József és Török Ignác. Ezzel befejeződött Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, amely a nemzeti identitás részeként 1848. március 15-én, a 12 pont érvényre jutásával kezdődött.

18. zsozso577

sziasztok

Ilona örülök, hogy a felhőt sikerült megszerezni....gratula!

Hűbele Balázs Arany László "A délibábok hőse" -ben szereplő hős.

Megnéztem a holnap kezdődő eventeket....természetesen csinálom őket.....már nem hadakozok a kezemmel.
    A tenyésztős szerintem már holnap kész lesz. ....bár később fogom elkezdeni őket....15 óra után érek majd haza.
    Remélem, hogy a 24-t így is meg fogom tudni csinálni.

19. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Szép napot kívánok mindenkinek.

Gratulálok a felhődhöz, az el nem ültetett bogyókat lehetett CSAK cserélni.

Hűbele Balázs apukája nem más, mint Arany László koszorús költőnk, Arany János fia, akiről így irt Petőfi Sándor:

“Laci te,
    Hallode?
    Jer ide,
    Jer, ha mondom,
    Rontombontom,
    Ülj meg itten az ölemben,
    De ne moccanj, mert különben
    Meg talállak csípni,
    Igy ni!”

A címadó név az évek során köznévvé "ment át", nyelvtanilag jelző lett: a hűbelebalázs módjára viselkedő embereket illetjük vele. Például szalonnasütéskor látványosan megnyilvánul az emberek személyisége. Van például a hübelebalázs, aki már akkor süti a szalonnát, amikor még parázs sincs. :cry:
    De létezik más típus is.
    Az, aki épp hogy megpirítja a szalonnát. Gyakorlatilag sütés nélkül el is fogyasztja. :wuerg:
    Aztán ott van a precíz. Ő az, aki gondosan csöpögteti a zsírt a kenyérre. Akkor süt, amikor tökéletes a parázs, és csakis precízen átsült – nem szenes – szalonnát fogyaszt. :)
    Ismerünk anyácska/apácska típusú szalonnasütőket. Ők azok, akik mindenkinek segíteni szeretnének, és megmondják a tutit. Rájuk nyugodtan rábízhatod a nyársadat, amíg elmész sörért.;)
    Végül, vannak a főnök típusú emberek. Náluk nincs nyárs, de mégis van szalonnájuk.xD:cry:

Update:

Létezik egy régi magyar szólás is:

Hűbele Balázs, lovat ád az Isten.
    (Így szólítják a hebehurgyát, hogy óvatosabban lásson a dolgához.)

20. -W-595-

-W-595- Fórum ezredese

Sziasztok!

Kicsit bekukk... jelenléti aláírva... a sok írásaitok elolvasva.
    Nagyon nem ráérősek a napjaim ..... mivel jelenleg nem egyedül lakom a lakásom, na de nem gond.

Ilona, örülök a CT eredményednek, és jobbulást továbbra is.
    A felhőhöz gratulálok.

Fatther, szép verseket és zenéket hoztál.

Judit és Tihamér, örömmel olvastam írásaitokat.

A gyógynövényes eventet sikerült végig vinnem, igaz én is benéztem Ziegfried-hez, csere ügyben, és én is a növényeket akartam elcserélni :wuerg:, de meggondoltam magam és nem tettem.
    A ma kezdődő eventeket elkezdem...... - igaz most nem tudok sok időt a farmra áldozni -, de reménykedem......

Itt be van borulva és esik az eső..... hideg viszont nincs.

Vigyázzatok magatokra!

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.