Gazdák a Tiszántúlról! | Archívum

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. Tündi100149

Tündi100149 Fórum félistene

2. zsozso577

zsozso577 Fórum elő legendája

Sziasztok!

Az eventet elkezdtem, mert event és az csinálni kell.
    A véleményem az....hogy itt nagyon nagyot álmodott a készítője! Túl van méretezve! Minden tekintetben.
    Sok minden kell a minijátékhoz és sok kell a nagy jutalmakhoz. Amennyiben valaki a mammutfákat célozta meg....
    annak mindent sok mindent be kell vetnie....és még igy sem biztos, hogy ki tudja váltani.
    Persze az érméket pedig nem tudjuk elkölteni....jó lett volna egy fajta átváltási lehetőség.
    A főjutalmak már teljes egészében ki vannak pipálva...ott a piros átló.
    Trivia-pontokkal az eddigi célom már teljesült. Most a fogaskerékre hajtanék...ott még sok kell...mivel a Kk-alap mammutot
    szeretném kiszedni...ha nem lesz annyi pontom keddig...akkor csemegézek.....ez egyebekből.

3. Csacskamacska

Csacskamacska Fórum elő legendája

Szép napot mindenkinek!

Zsozsó, egyetértek, itt valami nagyon el lett mérve! Talán annak tudható be, hogy a mamut alapfák eredetileg nem voltak benne, a nyereményekben, a sok panasz után végül bekerültek, de a mennyiségek már nem lettek hozzáigazítva! meg lehet persze így is csinálni, de ahhoz nagyon sok + kell! Akinek nincs mamutfája annak fáj a szíve érte, így, ha teheti, áldoz rá, ha nincs miből, akkor csak marad a vágyakozás.
    Gőzös hozta anno, így van, de jó lenne még az is, ami most itt kínálkozik. Hogy meg tudom e szerezni azt nem tudom, mert még csak most kezdek az igazi hajrás társasosázhoz. A felhőt megszereztem még pénteken, de azóta nem volt időm hosszú ideig a gép előtt ülni, már pedig ide fenék és idő kell! Kissé túl is kombinálták, társasozz, dobálj és még számolj is, hogy melyikből is kellene a több, hova lépjek a táblán és így tovább.
    Lajos, megértelek, hogy nem örülsz, hogy elkezdted! Nem sétagalopp!
    Ági, hogy sikerült a hétvégéd? Bizonyára jól érezted magad!

Jó az idő, sokat vagyok kint, tegnap voltak az unokák is. Ma délelőtt ügyintézésem volt, délután vendég, így most lettem szabad.
    Szombaton és tegnap is itt hatalmas eső esett. Volt egy kis jég is, de nem volt vészes szerencsére. Locsolni napokig nem kell az biztos. A földeken még mindig van, ahol áll a víz a város határában.

zsani_apja, _Ilona49_, -W-595- és 3 más kedveli ezt.
  4. Tündi100149

Szép napot!

Nagyon ürülnék ha legalább a Kacsa kata és a Szuper mamut meglenne,de még az sem valószínű.
    Már 2000 szuper és 1500 Kata bánta de még így is necces. Trivia ezen a farmon 116 Fogaskerék 88.
    Ha ennek vége lesz visszaállunk a dekorokra, arató gép sem kell ha naponta csak 1x lépek be,...csak 1 órás kuponból van vagy 60.
    Egy két hónapig elvergődünk így, csak tenyésztős féle eventet csinálok,azt is akkor ha megéri.

5. -W-595-

-W-595- Fórum ezredese

Sziasztok, jó reggelt!

A héten délutános vagyok.

Zsozso és Judit, teljesen egyet értek veletek, nagyon nagyot álmodtak a játék készítők..... persze tudom a mamutok nem kis ajándékok és meg kell értük " dolgozni "....
    Nagyon korán felébredtem, és nem sikerült vissza aludnom :eek:.
    Az eventet legszívesebben elengedném már..... de mivel vasárnap mikor hazajöttem, sok mindent aktíváltam - bónuszokat, Jack-eket.... pörgettem is... de " csak " egy 100 % termény bónuszt sikerült - persze örültem neki - de lehetett volna több is... hááát, nem véletlenül hívják szerencsekeréknek.... na nem is ragozom tovább, pedig tudnám, és nem vagyok vele egyedül.
    Szóval letermeltem elég sok gazt, és felröpi hiányom van - nullázni még nem szeretnék -
    A felhő a rávalókkal megvan, a piccolókat, a farmaranyat, a bónusz ládákat kiváltottam, jaaaa bónusz láda.... kinyitottam 50 db-t és nem volt bőkezű....na mindegy ez is. Most a felröpiket gyűjtöm, és már csak az 1 db szuper mamut fáért küzdök, a többit elengedem....

A hétvége jó volt, ámbár picurka elég nyűgös volt ( jönnek a fogacskái ) a fiamék esküvőre és az utána lévő vacsorára voltak meghívva, és én maradtam a picivel - ámbár a szertartásra őt is elvitték, majd utána haza hozták.

6. Csacskamacska

Napsütéses szép napot mindenkinek!

Lajos, biztos meglesz! Hajrá, ne add fel! Beáldoztál sok dolgot, hogy elérd a célod, így már be kell fejezni!

Ági, lényeg, hogy amit kitűztél, azt el is érd!
    Picurka még nyűgösen is cuki, igaz nekünk nehezebb velük olyankor.

Szoktam én is nyűgös lenni, de velem már senki sem foglalkozik..xD

Naggyon unom ezt a társasozást, meg dobálózást, de már a végén járok. Amit akartam, azt kiszedtem. A Piccolokra már nem nagyon hajtok, mert amit kapok belőlük, hát az igazán nem nagy szám. Múlt héten kitettem 13 db-t, egy árva Jack sem lett belőle, FA fáról nem is beszélve, de zsenim az van 8 db!
    Szeretnék visszamenni az időben, amikor jött a gőzös és hozta a sok értékes új fákat, ólakat. A válogatások is jók voltak, amíg újakat hoztak. Nekem ezek hiányoznak! Fizettünk ezekért is, de valószínű, hogy az csak aprópénz volt és már nem éri meg.

Mostam ma, már vasaltam is, jó az idő, így hamar szárad a ruha. Eső remélem már nem esik, mostanában esett elég, most napsütésre van már szükség!

Hiányolom Ilonát, Henikét, Elzemarikát, Rózát...meg másokat is! Jó lenne hírt hallani felőlük!

-elzemari-, _Ilona49_, zsozso577 és 4 más kedveli ezt.
  7. henrietta1223

henrietta1223 Fórum biztosa

Szép jó napot!
    Csacska hívtál itt vagyok.!!!:):)
    Mérgelödöm mert a balta dobálos nem jön be már kétszer probálkoztam vele.Lefagy és igy már tiz ajándéktól estem el.
    Szerintem Lajosnak volt igaza el sem kellett volna kezdeni ez igy nem az én eventem.
    Ági neked nagyon jó hogy kis babázhatsz, most született és már jönnek a fogai!? ez igen nagyon rohan az idő.
    Zsozso igazad van túl méretezték a játék készitői igy igazán nem élvezhető és nincs semmi siker élmény.Már régóta nem
    csinálok minden eventet de ezt most túl gondoltam.Azt hittem egy jót társasozok, de sajnos menet közben jöttem rá hogy
    sok gazt is kell termelni meg minden játsza a kitalálója.
    Ilona Tihamér brózsa és elza merre vagytok?-gyertek erre is hogy tudjunk felőletek!!!
    Ebédeltem egy kis rakott karfiolt,vacsorám krumpli lángos lesz paradicsom itallal.:)
    Jó játékot és jó pihenést!!

8. zsozso577

Sziasztok!

Az eventből kiszedtem , amit szerettem volna...ez egy számomra reális cél volt. Az e-gazt még nappal termelem...meglátom, hogyha
    szerdán lejátszom a játékokat, hogy mire is lesz elég. Sok mindenre nem....az biztos!
    Tegnap és ma megtisztítottam az ablakokat. Tegnap délután kezdtem el....és esőben fejeztem be...de akkor is megcsináltam.
    Utána lehúztam a redőnyöket.;):pxD

9. Tündi100149

Szép napot mindenkinek!

Ma estig még elbotladozok,..a következő event már jobban tetszik.

Hétvégén 1 kis beton 1 kis térkő és egyebek úgy hogy nem fogunk unatkozni.

Ezzel meg majd valamikor megbirkózunk:Event - A vadon állatai - XVI. event - 2022. május | Farmerama HU 510 szupertáp ebből visszajön 30.
    Event - A kusza krimó | Farmerama HU

Megnéztem a hőmérsékletet idebent 24,9 és odakint 32,6.
    Nagyon érezni a különbséget az erkélyen és idebent.

Holnap kosarazás és még Zsoltinak szülinap,...már 45?!
    Hétvégén meg "maszekolunk".

Jó lesz gyűjtögetnem a Zsakarandát,neki van a legjobb pajta értéke 1030.https://kepkuldes.com/image/LMYje7

Mini-Event - Szupertáp vásár, Baby boom, Farmpengős tenyésztés, Luxus bájital csomagok vásárlási akció | Farmerama HU

Utoljára szerkesztett: 11.5.22
    -elzemari-, busika02, zsozso577 és 5 más kedveli ezt.
  10. Csacskamacska

Mosolygós szép napot Mindenkinek!

Henike, örülök, hogy jelentkeztél! Igazán finomat ebédeltél!
    A baltáson sokan bosszankodtak,én már nagyon untam!

Zsozsó, szuper ötlet, hogy lehúztad a redőnyt! Kár, hogy nekem nincs! Nálam az ablaktisztítás után a homokos eső jött..Jó dolog, hogy a kitűzött célod elérted! Ügyes vagy!

Lajos, aki sosem unatkozik, mindig dolgozik! Jó betonozást, térkövezést!

Fiadat Isten éltesse még sokáig!

Átestünk a ló túlsó oldalára, nyári meleg lett pillanatok alatt. Bent szinte fázik az ember, ha kintről bejön. (hogy nekünk semmi se jó!? :)

Eventet befejeztem, kiszedtem a fákat, Piccolokat és némi apróságot.

Mostani eventet elkezdtem, csinálom. Tenyésztőst szintén, azzal mindjárt kész is vagyok.

Tegnapi napom élménydús volt. Este 18 órára hivatalos voltam a volt tanítványaim táncvizsgájára. Nálunk szokás, hogy a nyolcadikosok társastáncot tanulnak. Karácsony előtt szokott lenni a vizsgaelőadás, de most elcsúszott, így tegnap rendezték meg. Szeretek ezen a rendezvényen részt venni, olyan sokat változnak a gyerekek! A lányok szinte kész hölgyek és a fiúkat is alig ismerem meg, annyit változnak. Főleg meg most, hogy már nem vagyok néhány éve egy épületben velük. Gyönyörködtem bennük! :) Beszélgettem velük és a szüleikkel is, jó volt újra találkozni! :)

-elzemari-, busika02, zsozso577 és 5 más kedveli ezt.
  11. zsozso577

Sziasztok!

Jelentkezem....most és nem tudom, hogy mikor fogok írni megint.
    Jövő héten lesz egy vizsgálatom Sz.helyen...addig rendesen stresszelek...ma talán elintéztem mindent hozzá.
    Tudom, hogy addig még lenne időm jönni...de ideges vagyok és én ilyenkor zárok!
    A tenyésztős eventet tegnap elkezdtem és be is fejeztem..
    A másikat is elkezdtem...de már ma is akadályozva lettem....de mindent bevetve...be szeretném fejezni...keddig.

12. Tündi100149

Szép napot mindenkinek!
    Ez talán lefut nélkülem is,..ha csak bele nem botlok:Mini-Event - Készülj az újrahasznosításra! - 2022. május | Farmerama HU

Tegnap kosaraztunk és ünnepeltünk,..ma már dolgozós nap lesz.

Köszönöm Judit!
    Kosarazás után mondtam a Vikinek akkor ma szülinapozunk, a 45-öt,,..de Papa nem 45 hanem 46.
    Azt a,..amikor az ember nem tudja hogy a fia hány éves,..mert 76-os, ott van 4 év 80-ig, 2020 után van 2 év és akkor a Papának a 4+2=5.
    Igen mert a 2x2 is néha 5!

Tegnap negyed kilenckor értem haza és be lett fejezve a tenyésztős. A többi nem számít úgy sem lennék itthon.

13. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Szervusztok kedves Tiszántúliak!

Gyalog jöttem, mert nem találom a bicajomat.Kicsit elmaradtam, de meg is volt az oka.Nem volt kedvem egyszerűen és nagyszerűen.Sok a bajom, igy aztán a nyűgömet minek teregessem.
    A játék mellett sokat gondoltam rátok, de nem vitt rá a kezem, hogy bejöjjek.A csudába, igy aztán a játékkal is fene mód elmaradtam, úgy mint legutóbb is.

Ma nézem a leveleimet és a Farmeráma is jelentkezett képzeljétek.Ott áll teljes harci diszben a kendermagos tyúkom és a Tapsi Hapsi, nagy vigyorian.
    Hiányzol, irták.Térj vissza a Farmerámába, szólt a szives invitálás és egy csomó ajándékkal csábitottak vissza.Volt abban minden, még egy varázskalap is, amit 40x használhatok.Ki tud ennek ellenállni?Hát igy kerültem vissza.S ha már bejöttem, akkor természetesen ide is benéztem.

Sajnálattal hallottam, hogy Father, már az égi farmon műveli a gazdaságot.Nagyon sajnálom!!

Jó játékot kivánok!

14. Csacskamacska

Szép napot Mindenkinek!

Zsozsó, bármi is következik nálad, az idegeskedés nem segít! Nem vagyunk egyformák, az elzárkózás nem biztos, hogy a legjobb, mert akkor csak a gondodra figyelsz, azzal foglalkozol! Megértem én, hogy nálad az a menet: a kitűzött napig elzárkózás és "körömrágás". Bármi is legyen, itt egy kicsit kikapcsolódsz, terelő hadműveletnek is jó ez a fránya játék! Azért majd adj jelt, hogy: vagy és, hogy jól vagy, mert jónak kell történnie veled!

Marika, de örülök, hogy benéztél hozzánk! Vannak nyűgjei mindenkinek, de az életnek menni kell tovább és ez a farmozás meg már annyira hozzánőtt az életünkhöz, hogy hosszabb kihagyás után hiányzik ám! Gyere csak, kicsit tereli a figyelmed és mindjárt jobb lesz a hangulatod! :) A nyűgödet meg teregesd nyugodtan, ha megkönnyebbülést hoz! Bizonyára kapsz tőlünk néhány biztató, vagy együtt érző szót!

Lajos, gyenge vigasz tudom, de, ha valaki megkérdezi, akkor én is számolok, mert fejből nem tudom. Az meg, hogy elszámolunk,mert én is elszámolok ám, ó, azon ebben a korban már meg sem szabad lepődni! Ami elkeserítő, hogy egyre hosszabb ideig számolok...borzasztó! A magam évei számát sem tudom soha, azt is mindig számolnom kell.
    Fiam is 76-os és elgondolkodtató, hogy ó, már annyi, de az még borzalmasabb, hogy, ha a fiam 46, akkor én már mennyi is vagyok..Na, tudjátok ezért nem számolok én! Mennyire zokon vettem, amikor, talán tavaly, egy eladó hölgy lenénizett. Néni a csuda, hol vagyok én még attól!10-20 évre! - mondják akkor, akkor már elfogadom!- vagy ki tudja!

Event halad, jelenleg röpire várok.

15. -W-595-

-W-595- Fórum ezredese

Sziasztok!

Én is ide értem, jelenléti aláírva.

Zsozso, tudom ilyenkor hiába mondják, hogy ne idegeskedj... de azért én is ezt mondom, ne idegeskedj, reméljük minden rendben lesz!

Marika, én is örülök, hogy jöttél, és teljesen egyet értek azzal amit Judit mond.

Lajos, Isten éltesse a fiad, boldog szülinapot kívánok!

A társasos eventből sikerült kiváltanom az alap szuper mamut fát, de a többi mamutot el kellett engednem, az event növényt túl, - nagyon is túl termeltem, de a felröpik nem tolongtak, nullázhattam volna, de sajna idő hiányom volt, és nem tudtam volna lejátszani a paklikat.

A tenyésztős eventet tegnap megcsináltam, vagyis majdnem kész, de elszámoltam magam és 10 db hüllők jelvény hiányzik a balodali részhez. Sárkánykának pedig a zuhatagok szigetén kerestem helyet.

A krimós eventet is elkezdtem, a 8 órás növényt ültetem és azt hiszem a 4 órást el se kezdem.
    Pörgettem párat, de sajnos most nem sikerült semmi bónusz, a kamra polcot pedig nem fosztogatom.

Ma délelőtt, a fürdőszobát és a mosógépet takarítottam. A mosógép szösz gyűjtőjét is kiszedtem és meglepődtem azon amit benne találtam, egy színfogó kendőt, nem tudom hogy került oda, mert mikor kiveszem a ruhákat a gépből, vagy a dob alján van, vagy az oldalára tapad, de van, hogy a ruhák közül esik ki. A dob mellet elég kicsi a hézag, hogy ott csúszna le és nem veszem észre - felültöltős gépem van.

16. Csacskamacska

Mosolygós szép napot Mindenkinek!

Ági, a társasos nagyon időigényes volt, így elhiszem, hogy nem volt rá időd, hisz mindig rohansz, pörögsz, viszont a mamutfához gratulálok! :)
    A mosógép már csak ilyen, okoz nekünk meglepetést! Ennek a meglepetésnek inkább örülj, mert lehetett volna kellemetlenebb is!

Mondhatni nyári meleg van. Igaz kint még nem voltam sokat, mert a konyhai event fut nálam.

Event halad, felhő be van üzemelve, csinálom tovább, nem kizárt, hogy végig is tudom vinni.
    A Piccolo is meglepetés, mint az Ági mosógépe! Ki tudja, hogy mit rejt! ?

Nálunk most van a Tavaszi Nagyvásár, holnap tervezek egy sétát. Anno nagyon jó volt, sok kézműves, iparművész hozta el munkáját, de sajnos mára már ezekből a termékekből alig van kínálat. Vásárlás igazából nincs betervezve, kivéve, ha valami olyat látok meg, amire szükségem van, vagy tetszetős különlegesség. Nagy esély nincs rá.

Megyek vissza a konyhába, még a mákos guba nincs kész.

-W-595-, busika02, -elzemari- és 4 más kedveli ezt.
  17. -elzemari-

[​IMG]Szép napot kivánok kedves Tiszántúliak.

Megtaláltam a bicajomat, szépen kifényesitettem,felkaptam a kalapomat, meg a sálamat, s irány a Fórum.

Tenyésztős evenetet megcsináltam, de a kocsmásat későn kezdtem, igy aztán csak az ültetés miatt megyek a kis karibi szigetemre.Bááár az igazat megvallva, ott most nagyon jó a klima.Szép kék a tenger .A Kincses szigeten enyhén fodrózódik a viz,jó lenne kiülni a szélére és elnézni a távolba.

Velem sok dolog mostanában nem történik, mondhatnám semmi, igy aztán sok mindenről nem tudok irni sem...

További jó játékot kivánok!

18. Csacskamacska

Szép estét!
    Marika, kellemes volt a biciklizés gondolom ebben a szép időben! Bizonyára el is fáradtál kicsit és jó volt a szigeten pihenés. Valósban is teszel kellemes sétákat? A kertecskében szoktál pihengetni a szomszédasszonyoddal?

Nyári meleg volt ma is, pedig most voltak a fagyosszentek. Nem mintha hiányzott volna a fagy! Legyen már végre olyan idő, hogy a gyümölcsösben legyen jó termés, hogy ne aranyárban tudjunk gyümölcsöt venni!

A szentek legendája és az időjárással kapcsolatos megfigyelés között ugyan nincs összefüggés, a néphagyomány azonban teremtett. Az ország különböző tájain különböző hiedelmek, történetek kapcsolódnak a fagyosszentekhez.
    Topolyán úgy tartották: Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok. Ezért haragusznak ránk, emberekre.
    Mindszent idősebb népe szerint e szentek úgy fagytak halálra, hogy nyomorult betegeket a saját ruhájukkal takargattak. A betegek életben maradtak, ők azonban belehaltak a hirtelen támadt hidegbe.
    A szegedi tanyák öregjei szerint a garabonciások valamikor el tudták űzni a fagyosszentek haragját, mert ezekben a napokban könyvükből ráolvastak az időre.
    Baranya megyében és a Drávaszögben egyaránt ismert mondás: „Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz.”
    Egy berettyóújfalusi rigmus pedig így hangzik: „Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, fagyot ráz.”
    Ha májusi fagy érte a szőlőt, Eger szőlőművesei ezt mondták: „a fagyosszentek megszüreteltek”.
    A fagyosszenteket Göcsejben „fagyosnapok” néven tartják számon.
    A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették.

-W-595-, busika02, Tündi100149 és 3 más kedveli ezt.
  19. -elzemari-

[​IMG]Szép napot kivánok!lepe

JUdit,
    igen kisebb sétákat teszek, ami főképpen az orvoshoz járást jelenti.Sajnos , legalább is nekem, most nem ér rá a szomszédom, mert utazáshoz készül.Igy aztán magamban nem olyan szórakoztató.Bizom benne, hogy előbb utóbb én is csak megjavulok, és akkor bátrabban tudok kinn lenni.

Ma nagyon utálatos idő volt, többet volt a szürke lepel az égen takarónak, mint kellett volna.Az eső is megmutatta magát, igaz kevés sikerrel.Olyan nem kedvelem volt a mai idő.

Vidámság és derű kisérje a napodat..

-W-595-, busika02, henrietta1223 és 4 más kedveli ezt.
  20. Csacskamacska

Szép estét, vagy jó éjt!? :)
    Marika, kis türelem és már el is felejted a betegséget! Szomszédasszonyod is csak visszajön az utazásból és akkor élvezhetitek a kert nyugalmát, jó levegőjét!

Zsozsó, bízom benne, hogy semmi gond!

Lajos, merre jársz? Ugye nem rabolt el Piros?

Itt az éjjel esett az eső, a levegő is lehűlt, de azért nem volt nagyon hűvös.
    Délelőtt szépítkezés, délután munka vár rám. Ma még nem kellett főznöm, ami nagyon jó volt! :)

Eventet ma reggel fejeztem be, az utolsó röpik reggel röppentek be. Piccolo marad a menüben, majd valamikor kirakom őket.

Délután, mielőtt indultam, elvetettem a hosszút a holnapi eventhez. Holnap jó lenne a Pannikat nem elfelejteni kirakni.
    Szeretem ezt a repcsis játékot.

Eperből ki tesz el lekvárt? Nálam kimarad, túl drága. Annyit veszek csak, amennyit megeszem.

A szamóca, avagy „földieper” a szezon első, Magyarországon is megtermő gyümölcse. Jellegzetes, semmi mással össze nem téveszthető íze, ragyogó piros színe és persze jelentős vitamintartalma miatt is sokak kedvence. Mi mindent érdemes róla tudni?

Csökkenti a rák kockázatát, óvja az érfalakat, lassítja az öregedést

Akár szamócának, akár epernek, akár földiepernek nevezzük, annyi bizonyos, hogy fölöttébb figyelemre méltó gyümölcsről van szó. A csoportos termések közé tartozik – egyetlen szem eperben számos pici, csonthéjas termés található (ezeket szokás közönségesen az eper magjainak nevezni), amelyeket lényegében a gyümölcshús tart össze, lévén, hogy annak felszínén, illetve abba kissé belesüppedve helyezkednek el.
    Földieper a diétában?

A földieper – minden édessége dacára – nem tartozik a különösebben magas szénhidráttartalmú élelmiszerek közé. Összes felszívódó szénhidráttartalma 100 grammra vetítve mindössze 5,7 gramm, amelynek nagy részét különböző cukrok alkotják. Ehhez járul még 2 gramm élelmi rost, 0,7 gramm fehérje és 0,3 gramm zsír. Tömegének több mint 90%-a víz (nedvesség).

A nyers földieper glikémiás indexe 41, ami kifejezetten alacsonynak számít, pláne ha figyelembe vesszük, hogy egy kifejezetten édes gyümölcsről van szó. Mi több, állatkísérletek és embereken végzett kutatások alapján egyaránt úgy tűnik, hogy az étkezés végén, mintegy „desszertként” fogyasztott eper kifejezetten jó hatással lehet az inzulin- és vércukorháztartásunkra.
    A mikrotápanyagok közül főként C-vitaminból tartalmaz sokat. Mangán- és B9-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. Igazi értékét azonban – nagyszerű íz- és illatanyagai mellett – főként antioxidáns-tartalma adja. Ezek közül főként flavonoidokból (egyebek mellett kvercetinből, kaempferolból, antocianidinekből) tartalmaz sokat, de található benne rezveratrol és többféle tannin is. Ezeknek az antioxidánsoknak főként a rákmegelőzésben, érfalaink épségének megőrzésében és az öregedés késleltetésében van kiemelt szerepük. Heti 1-2 adag eper elfogyasztása csökkenti az időskori elbutulás kockázatát is. Az erdei szamóca a termesztett változathoz képest még több élelmi rostot, vitamint és antioxidánst tartalmaz – ha alkalmunk nyílik csemegézni belőle, semmiképp se hagyjuk ki!

A szamóca a népi gyógyászatban

Az egykori füvesemberek, népi gyógyítók sokféleképpen használták a szamócát. Alaposan leszárított leveleiből bélhurut elleni teát főztek, a levelek langyos, ill. hideg vizes kivonatát pedig a szájüreg öblögetésére, fogínysorvadás és a szájüregi nyálkahártya gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére használták. A szamócagyökerekből készült főzetet hasmenés elleni szerként alkalmazták, a gyümölcsből pedig arcpakolást készítettek. Az epret ezenfelül számos kultúrában afrodiziákumként is számon tartották.
    Gasztronómiai felhasználása

A földieper eléggé romlandó, ezért célszerű minél frissebb állapotban elfogyasztani. A gyümölcs C-vitamin-tartalma hőre bomlik, emiatt legjobb az epret nyersen enni. Azt a széles körben elterjedt rossz szokást viszont, hogy a szamócát nagy mennyiségű porcukorral hintik meg tálalás előtt, ajánlatos volna minél hamarabb elfeledni!

upload_2022-5-17_21-56-19.jpeg upload_2022-5-17_21-57-14.jpeg upload_2022-5-17_21-58-58.jpeg

-W-595-, busika02, -elzemari- és 2 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.