Gazdák a Tiszántúlról!

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. Csacskamacska

Csacskamacska Fórum elő legendája

Szép napot Mindenkinek!
    Itt valóban szép, süt a nap, szinte tavasz van! Jó, jó, de jobb lenne, ha lenne hó és fagyna, márciusban meg tavaszodna! Lesz még hideg, meg hó, meg fagy, csak csúszásban van az időjárás.
    Házszentelés nincs, hisz városom főleg református vallásúakból áll. Gyerekkori emlékeim vannak, apai nagyszüleimnél történő házszentelésről.

Házszentelés Magyar Katolikus Lexikon:

házszentelés, házáldás (lat. benedictio domorum): lakóház, lakás megáldása. - 1. Vízkereszt (jan. 6.) napján, ill. hetében a pap →szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat. Az ajtó szemöldökfájára (szentelt) krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a →Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 19 + G + M + B + 98. Más értelmezés szerint a 3 betű a lat. áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat ('Krisztus áldja meg e házat'). Végeznek ugyanilyen módon ~t a lakás fölújítása v. a ház fölépülése után is. - A népi hagyomány a ~nek gonoszűző jelleget tulajdonít. Régebben a ~ egyúttal a hívők lajstromba szedésének napja, s a pap és kántor javára fizető nap is volt. Néhol legutoljára a községházát sztelték föl, ahol az elöljáróság jelenlétében a bíró a papnak a tp. céljaira pénzalamizsnát adott át. Egyes helyeken a tp-ban aznap szentelt vízzel maguk a háziak szentelik meg házukat: szobájukat és az istállókat, ólakat is.

zsozso577, Tündi100, brozsa és még 1 ember kedveli ezt.
  2. mebajah

mebajah Fórum császára

Szia!
    Elnézést,hogy megemlítettem!
    Igyekszem Mindenki világnézetét tiszteletben tartani. Ez a gondolatod rosszul esett.
    De én hibáztam, ez magánügy, nem terhelhetlek vele, ne haragudj!

3. brozsa

brozsa Fórum parancsnoka

Nem tudtam, hogy téged ez zavar, ne haragudj.

mebajah, zsozso577 és Tündi100 kedveli ezt.
  4. mebajah

mebajah Fórum császára

Szia!
    Nem haragszom, Rád főleg nem!
    Nálunk csak oda megy be, ahova engedik. Tisztelettel végigcsinálja a szertartást, leül, elbeszélget.
    Csacska legalább utánanézett!Köszönöm!
    Most tanultam megint valamit az Élettől, én így fogom föl: Nem írok többet ilyesmiről, de fölvállalom, hogy nem ateista vagyok, hanem római katolikus. De fölfogásukat elfogadom, ez tényleg magánügy.

5. Koppi

Koppi Fórum elő legendája

Engem zavar? Távol álljon tőlem .
    6.- án mondhatni minden arról szólt a hírekben, hogy hol a Dunát, hol a Balatont, hol magánházat szenteltek föl.
    Tiszteletben tartom mindenkinek a vallását, legyen az katolikus, görög katólikus református, zsidó, baptista, iszlám hitű, vagy buddhista hívő.(Lehet maradt ki, azoktól elnézést kérek.)
    De a katolocizmus előretörése feltünt. Ennyi.
    Ezért írtam a vizcsapot..

zsozso577 kedveli ezt.
  6. Tündi100

Tündi100 Fórumgróf

Szép napot!

Hol hit, ott szeretet,
    Hol szeretet, ott béke,
    Hol béke, ott áldás,
    Hol áldás, ott Isten,
    Hol Isten, ott szükség nincsen.

Szenteljünk meg már valakit vagy valamit!

Persze, Fácánleves ebédre a farm meg üres!!!

_Ilona49_, Csacskamacska, Fatther és 2 más kedveli ezt.
  7. henrietta1223

henrietta1223 Fórum biztosa

Szép napot!
    Kicsit elfáradtam pedig nem is én csináltam a nagyját hanem a lányom.Festés kész vissza van pakolva ki van takaritva.
    Még virágokkal valo szötymörgés van hátra és szekrényben a ruhákat kell szépen elrendezni.Lajos szép ez a hit remény
    szeretet versike nekünk kis goblein képben volt meg szüleimnél vagyis még meg van csak a hugomnál.Mi finom grizgaluska zöldség-
    levest ettünk meg beiglit.Zsiráfom van fácánt vettem volna csak sajnos nincs 250 fa-m.Eventtel haladok mindjárt kezdem a
    4. ablakot.Tettszik ez az event haladható.!Meg jó hogy megmarad a hiuz.Itt viszonylag meleg van 7-8 fok volt napközben.
    Álmodjatok szépeket! Pihenjetek jól.

dili-lili, miklos4949, Fatther és 3 más kedveli ezt.
  8. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

Áldott Vasárnapot!
    Szeressük,és főleg tiszteljük egymást,ideértve egymás világnézetét is!!!!! Gazdálkodjunk szorgalmasan,békében,süssünk-főzzünk,unokázzunk - már akinek van,én ebben is hiányt szenvedek - legyünk leveli békák,vagy világmegváltók,kinek kinek kedve és vérmérséklete szerint.
    A háborúskodást,félreérthető viccelődést hagyjuk a békétlenkedő kívülállókra,ránk nem ez a jellemző!

Nekem a napom nem egészen jól kezdődött,csatni nélkül arattam így még egy kört kellett vetnem,hogy az utolsóként beadandó csalánom meglegyen.Sikeresen túl jutottam eme akadályon,még faltörő kost sem vettem igénybe.Délre azért kiderült,csalán -most már csatnival - learatva,beszállítva, röpdöshettem a felhők újabb szárnyán. Ennek örömére szagos müge helyett gyöngyvesszőt vetettem,el is láttam minden földi jóval,érésgyorsítóval,persze csodálkoztam,hogy 1,56 óra után ismét arathattam volna.Azt már azért sem,a vasárnap a pihenésé,még nyögdíjasoknak is.Most azért ismét arattam,majd már éjszakára hagymát ültettem.Mára befejeztem a farmerkodást.

Ebéd mindenben egyező a tegnapival.A vacsorán még gondolkodom.
    Válogatós vagyok én is,szerencsémre párommal azonos volt az ízlésünk.Sertés comb,karaj,oldalas,csülök,az utóbbi kettő legfeljebb negyedévente egyszer,marha husi,bészin tatár -ünnep a köbön - ,csirke :mell minden változatban,comb ,máj,zuza,ritkábban és pulyka.Semmi körömpörkölt,vesevelő, szalontüdő,pacal, juh,vadhús,meg állandóan lubickoló.Férjecském ugyan a halat szerette,,de én -állítólag pszichés alapon - alergiás vagyok rá. Gyerekkoromban keresztbe akadt a torkomon egy szálka,majdnem megfulladtam.Azt követően valahányszor halat ettem fél órán belül tele voltam gombostűfej nagyságú,nagyon viszkető kiütéssel.A negyedik próbálkozás után,az orvosi véleményre is figyelemmel egy életre feladtam.
    Apám nagy vadász volt,gyakran hozott haza vaddisznót,őzet,fácánt,nyulat.Én néztem a szép halott állatot és egy falat se ment le a torkomon.Olyankor nem ülhettem a nagy asztalhoz,külön kisasztal mellett kis sámlin ücsörögve majszoltam a zsíroskenyeret.Paradicsommal vagy csalamádéval máig szeretem.
    A disznóvágásból is mindig kihúztam magam,olyankor műhely ügyeletet vállaltam.

Kukorica lisztet vagy darát sem főztem soha.
    Kedvenceim a sonkás- és a káposztás tészta ,fínom szaftos sertés,marha vagy zuza pörkölt nokival,ha lusti vagyok bármi mással.
    No,sikeresen megéheztettem magam,megyek eszegetni,nehogy már akár 2 dekát leadjak a szép gömbölydeddé tett 90 kilómból .
    Legyen szép estétek.

dili-lili, mebajah, Koppi és 4 más kedveli ezt.
  9. Csacskamacska

Hétvégén mindig ritkábban tudok jönni, így most is csak most értem ide.
    Vallás témához még néhány gondolat! Valóban magánügy, de nem bűn beszélni róla! Évekkel ezelőtt az általános iskolákban is újra bevezették a hittanórákat. A szülő választhatott, hogy gyermekét , római katolikus, görögkatolikus, vagy református hittanórára akarja járatni. Ezek mellett pedig volt az erkölcstanóra. természetesen a hittanórákat hittanoktató tartotta, míg az erkölcstant az osztályfőnök. Ezek az órák egy időben voltak, a délelőtti órarendbe beépítve. ( ill. most is így van, csak már én nem vagyok ott) Tapasztalat: körülbelül az osztály fele járt valamelyik hittanra, a másiki fele az erkölcstanórára. Az erkölcstanórák anyaga első osztályban: szeretet, barátság, családi ünnepek, viselkedési normák, stb. Szerettem tanítani.
    Az én saját gyermekeim nem lettek megkeresztelve kiskorukban. Természetesen kicsi koruktól ismerkedtek a különböző vallásokkal. Számtalan ilyen témájú könyveik voltak és a Gyermekbiblia sem hiányzott a könyvespolcukról, ill jártak templomba,( ha nem is rendszeresen) reformátusba is és katolikusban is. 10 - 12 éves korukban maguk döntötték el, hogy szeretnének megkeresztelkedni, s az döntött, hogy melyik vallás áll közelebb hozzájuk.
    Lajos, az általad idézett Házi áldás ma is megtalálható nagyon sok otthonban, elsősorban az idősebb korosztálynál.

Heni, nagyon jó most Neked, szép tiszta minden! A virágok és a ruhák elrendezése már gyerekjáték lesz! :) Az event befejezése már biztos, gratulálok hozzá!

Ilona, tetszenek a szép gondolataid, melyek nagyon igazak!
    Mindegyikőnkkel előfordult már, hogy csatni nélkül aratott, vagy mást vetett, ezek akkor bosszantóak voltak, de túlléptünk rajta! Aki dolgozik, az tévedhet is és téved is! Volt amikor a zsályát meglocsoltam... Neked is gratulálok az event befejezéséhez!
    Nem vagyunk egyformák, disznóöléseket nem szerettem, de a vadat igen. Anyai nagyszüleimnél sokat ettem gyerekkoromban, nagymamám nagyon finoman tudta elkészíteni.

Mára elköszönök, szép álmokat, jó éjt!:)

mebajah és Tündi100149 kedveli ezt.
  10. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

Jó éjt!
    Éjszakai baglyok még szerencsésen az igazak álmát álmodják,vagy már a kávét szürcsölgetik csak még társalkodó partner híján nem ültek a géphez.
    Az én világnézeti nevelésem igencsak kétarcú volt.Apám bigott kommunista,a kemény sztálinista irányvonalat képviselte,de a hibákat kritizálni merte ezért kicsapták a pártból.Mérgében és csalódottságában maszek szabó lett 1952-ben.Az is maradt haláláig,igen rövid idejű kitérővel.Édesanyám szintén - csodálatos tehetséggel megáldott -szabó volt,és természetesen apámmal együtt dolgozott.
    A háztartást anyai nagymamám vezette,főzött,mosott,az öcsém és az én nevelésemről is ő gondoskodott. Ő őszinte Istenhívőként minden vasárnap vitt minket templomba.6- 7 évesen az eső áldozás előkészítéseként hittanra járatot mindkettőnket,míg véletlenül apám meg nem tudta.
    De megtudta és raportra maga elé állított minket. "Ha még egyszer beteszitek a lábatokat a templomba,kitagadlak benneteket a családból" hangzott az apai dörgedelem. Mi kellőképpen megszeppentünk.Az öcsém attól kezdve úszó edzésekre járt,majd 19 éves koráig versenyszerűen űzte eme sportot,sok sikerrel.Én titokban változatlanul templomba jártam nagymamámmal,és a következő évben első áldozóként verselhettem a társaim és szülei előtt,rendkívül lámpalázasan,legnagyobb bánatomra rövid fehér kosztümben,fátyol nélkül,nehogy apámnak feltűnjön.
    A többi kislány kis menyasszonyként hosszú fehér ruhában,fátyolban,és én nagyon írigykedtem.
    A gyermekkori hatásoknak köszönhetően felnőttként a józan észt,őszinteséget,becsületet,segítőkész emberséget tisztelem politikai és vallási elkötelezettség nélkül.
    Lassan megvirrad, meg is éheztem,eszem majd megpróbálok még egy kicsit aludni.

brozsa, Tündi100149 és Csacskamacska kedveli ezt.
  11. mebajah

mebajah Fórum császára

Kellemes hetet kívánok!
    Nagyon szép gondolatokat olvastam, jó így indítani a napot, hetet. Még 1 gyönyörű érzésre igyekszem vigyázni: a szeretet uralkodjon életemben.
    Pajtatöltögetek, de a gazdakörik nyertek, már nem bírom követni 100%-osan ezeket a mennyiségeket.
    Remélem, mindnyájan befejeztük ezt a kellemes eventet!
    Kocsi még mindig nincs, de köd akkora, hogy 10 m-re sem látok.

12. _Ilona49_

_Ilona49_ Fórumgróf

Terike! Remélem nem csal a memóriám és jól emlékszem a nevedre. Nagyon szép angyalszárnyút sikerült ide varázsolni. Előbb-utóbb majd csak nekem is sikerül.Fatther az útbaigazítást megadta,amit ezúton is köszönök.

Tündi100149, Csacskamacska és mebajah kedveli ezt.
  13. mebajah

mebajah Fórum császára

Köszönöm szépen!
    Mamarygen segített, de sajnos elfelejtettem kimásolni a mappámba, és most nem találom. A mérettel van még bajom, de azt Ő megoldotta. Olvasom, értem, de megcsinálni nem tudom. De megkeresem, mert követem.

14. Koppi

Koppi Fórum elő legendája

Szia !
    Majd segítenek a fiúk, ha megakadsz.. Vagy konkrétan Lajos, mert Ő itt van...
    Én meg ritkázom mostanában az itt létet.

brozsa és Tündi100149 kedveli ezt.
  15. henrietta1223

henrietta1223 Fórum biztosa

Szépséges szép napot minden kedves Gazdának!
    Csacska szép barack szinű lett a lakás,eddig mindig minden fehér volt.Köszi a gratuláciot valóban gyerekjáték a ruhák és a
    többi elrendezése, csak mindennek meg kell találni a helyét.Még hátra van az előszobába a fa fal és lambéria lecsiszolása és
    lakkozása (férjem csinálta) a festő aki a lányom osztálytársa volt és itt lakott a házban bevállalta.Különben nehéz szakembert
    találni ez is ugy derült ki hogy ért hozzá beszélgettünk róla igy felajánlotta segitségét.Nem sokára jön is,mert télen nincs annyi
    festői munkája.Jön még a fűrdőszoba és WC rendbetétele jövőhéten.Utána ha ez mind kész remélhetőleg február végére majd
    tökéletes rend lesz!!!Addig is túl kell élni.....:)
    Szép hetet!

dili-lili, brozsa, Fatther és 3 más kedveli ezt.
  16. Csacskamacska

Szép napot mindenkinek!
    Jó volt olvasni soraitok!:)
    Ilona, mindig azt mondtam a szülőknek, hogy amit gyermekkorban kapnak a "családi fészekben",az előbb utóbb dominál a gyerekeknél is! A csemetéink még tájékozatlanok, meg kell mutatni nekik a lehetőségeket, fel kell kínálni a választékot, jó, ha ki is próbálják azokat, s utána majd ők döntsenek, hogy mit szeretnének csinálni. Legyen itt szó sportról, zenéről, vagy bármi másról!
    Mebajah, a gazdakörivel hasonlóan vagyok, úgy érzem, hogy sohasem érek a végére.
    Henike, szép szín a barack, nálam is egy szoba az barack színű. Valamikor mindenki a fehér színhez ragaszkodott, ma már viszont bátran be lehet vállalni a színes, erősebb színeket is.
    A szakemberekről később írok, most nem fér már bele az időmbe.
    Anyáért megyek, a temetőbe megyünk, ma 22 éve, hogy nővérem eltávozott közülünk. Nem volt 44 éves.

17. Tündi100149

Tündi100149 Fórum félistene

Szép napot mindenkinek!

Képedet megnéztem 500x200-as!
    Vidd az egeret az aláírásképre,..nyomj 1 jobbost az egéren,..felugrik 1 kis ablak,válaszd a Mentés másként,...felugrik 1 nagyobb ablak balra fent,ott válaszd ki hogy hova szeretnéd tenni,...mert gondolom annak idején csak a linket vettétek le a képet nem!

zsozso577 és mebajah kedveli ezt.
  18. mebajah

mebajah Fórum császára

Szia!
    Kivételesen levettem a képet. Vaktyúk-szindróma. Köszi!
    Ha újat találok, elmentem, és itt "meghaltam".

19. Tündi100149

Tündi100149 Fórum félistene

Itt még nem kell meghalni,...gondolom van képfeltöltésre valamid,mint pl. kephost.com,... itt kattintasz a képfeltöltésre,..megint balra felül kapsz egy ablakot kiválasztod a feltöltésre szánt képet kijelölöd elküldöd,.. mégegyszer a feltöltés,...görgetsz egy kicsit lesz olyan hogy kódok a képhez,..kiválasztod a neked megfelelőt 1 katt ,..kék,..Ctrl és c,...máris nálad van az a kód amelyiket kijelölted,...itt felül csak húzod az egeret és mindig kiírja hogy mi micsoda,..a kép vagy link, ha jó amelyiket választod arra klikk,és ott már mozog a pálcika és akkor jön a Ctrl és a V, vagyis a beillesztés, és elküldöd!
    Kép hogy mekkora onnét tudod hogy a képeid között lassan sorba húzod az egeret klikkelés nélkül és mindig megjelenik 1 kis ablak az adatokkal!
    És ha tudod a méretet akkor a feltöltésnél azt a linket jelölöd amelyik neked jó!

A türelem rózsát terem,...szeretnél rózsát????

Nagyon sok mindent de köztük mint a kephost. com stb stb stb, mind a kedvencek, vagy a könyvjelzőbe landol és ott a legkönnyebb megtalálni!!

Fatther, látom a közelbe vagy, szekáljuk addig mebajah-t amíg nem hoz nekünk 1 képet!

Utoljára szerkesztett: 8.1.18
  20. mebajah

mebajah Fórum császára

Sziasztok!
    Így első olvasatra= latin. De holnap nekiveselkedek. Pusszantás!
    Igen,szeretnék, a sárga rózsa a kedvencem. Van is a kiskertemben.

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.