Gazdák a Tiszántúlról!

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. Csacskamacska

Csacskamacska Fórum elő legendája

Most hallottam a hírekben a tv-ben! Ilyen terv is felmerült, 6+3-as bontásban. Én is csak tátottam a számat.
    Lovaglásra itt Debrecenben és közvetlen környezetében is több helyen van lehetőség. A tanítványaim közül is többen járnak, aminek én nagyon örülök.

Tündi1001 kedveli ezt.
  2. Koppi

Koppi Fórum elő legendája

Röhej. Lassan tényleg visszamegyünk a 30-as évekbe: 4 elemi 6 polgári + 4 gimnázium

heliantus és Hölgy-világ kedveli ezt.
  3. Garabonciás

Garabonciás Fórummogul

Már csak reggel fogok tápot gyártani, de akkor már 1000-el..:)

4. Csacskamacska

No, akkor szenderegjünk álomba!
    Jó éjt!

5. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt!
    Én azt hallottam, hogy 4+5 lesz az általános. De Középiskola - gimnázium - most is van 4 éves, 6 éves, 8 éves, Akkor az hogyan lesz majd? 4-1=3 vagy 4? 6-1= 5 vagy 6 vagy 3+4? és a 8 éves az 7 vagy 8 vagy 9? Isten bizony nem igazodok ki már a sok variáción. És a szakközepek meg a szakképzők??? :p Beszéljünk inkább másról!
    Lovas nemzet? Ugyan már! A második világháború után a lecsökkent lóállomány is bőven 1 millió felett volt. Most megy 100 ezer paci sincs. Átlagban ezer "lovasnemzeti" polgárra jut 7 ló. Ennek zöme hátas, az igaz. De sokkal több drótszamár van az országban. Akkor nem inkább "szamár" nemzet vagyunk? Bááár ... ha arra gondolok, mennyi személygépkocsi is van, azokban pedig milyen sok LE (lóerő), akkor lehet hogy mégis csak "lóerő" lovasnemzet vagyunk. Már ebbe is belekeveredek, nem csak az oskolába! Na!!! Abba kell hagynom, mert mindig nehéz felfogású voltam, most meg már végképp belekeveredek mindenféle eszmefuttatásba. Visszavonulok a trópusokra gondolkodni. Ott nincs ló csak cápa. De azok csak harapnak, nem rúgnak!
    Gyerekkoromban Győr belvárosában laktam, ott nem tartottak lovakat. Legfeljebb tikot, esetleg kacsát. Pulykát is csak egyszer láttam 12 éves koromig. Azt is csak akkor, mikor a fejét vágták le baltával a favágó tönkön. Az volt a Tischlerék hétvégi eledele, amit a falusi rokonoktól kaptak. De ló, az nem volt. Csak az úton. Rengeteg cukorrépát és káposztát hoztak be Szigetközből. A szemetet is lovak húzta fedeles hombárokban vitték el. Kuka nem volt. A szemetesvödröket kiraktuk reggel, délután meg visszavittük az üreset. Ja! És NEM lopták el. Ma meg a kukákat is viszik. :)

6. Koppi

Hopp, jó reggelt kívánok !

Tápolok immár...Majd meglátjuk, hogy miként tovább...1 biztos ólcsó lesz a trágya...

Utoljára szerkesztett: 5.2.15
  7. Csacskamacska

Jó reggelt!
    Cumigyártás beindítva, most pedig tudjátok, szaladok...

heliantus, Tündi1001 és Hölgy-világ kedveli ezt.
  8. Hölgy-világ

Hölgy-világ Fórum veteránja

Jó reggelt!
    Ahhoz képest, már a cumikat gyártja a malom. Meg tenyésztődnek a barna birkák,és a báránykák! Na,de tovább tényleg nem csinálom, munkáskuponok meg kellenek!

Tihamér a szódás is lóvontatta volt elég sokáig,főleg falun, még láttam. No meg azt is,hogy a ló tudta melyik a gazdi törzskocsmája, és ha totál mátyósan felrakták rá szegény kocsis bácsit, hazataláltak maguktól a paripacik. néném tudta,hogy ha 6 után ért a fogat a kapu elé,akkor aznap már nem kellett a meleg vacsora. Leszerszámozta a lovakat, Kocsis bácsit meg lerángatta a szénára,reggelig nem volt gond az öreggel! Ez vala mindennapos, télen az öreg 5-kor már otthon volt.
    No meg az,hogy magánházakhoz egy héten 2x szállított, a tejes meg 3x és le lehetett adni tojásra is megrendelést,ha véletlen kifogyott a tik a baromfi udvarról.

9. Koppi

Mennyire így volt Ildikó az biztos.
    Nekünk bizonyos Kitáyer bácsi nevű tollas zsidónk volt. Emlékszem egyszer felkérezkedtem a kocsijára, amit 1 kivénhedt ló húzott. Mekkora megtiszteltetés volt az Öregtől, mert nem igen kedvelte a gyerekeket ! Csak úgy kopogott a patkó a grániton, amikor végig rántottunk a fő utcán !
    Régen volt, valamikor a 60-as évek elején.

heliantus kedveli ezt.
  10. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Jó reggelt kivánok mindenkinek, sziasztok.

Azt hiszem ez az iskola "reformáció" már megint egy átgondolatlan koncepció. Két gyermekemmel, két ilyet éltünk át. Hát mit mondjak, az sem volt egy nagy durranás, de mi szülők ittuk meg a levét, kezdve a halmazoktól a törtekig, stb.......

Nekünk (szerencsére) nem tanították a halmazokat, szerintem nektek sem, de el vagyok nélkülük most is. Így visszagondolva sem az egy-két ismeretlenes egyenletek, sem pl: a határérték számításához nem volt szükség ennek az ismeretére, mégis megoldottuk a feladatokat.
    Nálunk is lovaskocsival szállította a házikészítésű szódavizet a szomszédban lakó szódás, ő Halla nevezetű volt. Nyaranta nagy jégtömbökre rakta a faládákban levő szódát, hogy hideg legyen a szomjasan hazatérő bányászoknak. Nemcsak Ajkán, hanem a környező településekre is szállította a szódát. Ilyenkor mindíg tudtuk merre jár, mert az egész utca vizes volt utána. Talán akkor láttam először lovat.

......."Lovas nemzet? Ugyan már! A második világháború után a lecsökkent lóállomány is bőven 1 millió felett volt. Most meg 100 ezer paci sincs. Átlagban ezer "lovasnemzeti" polgárra jut 7 ló. Ennek zöme hátas, az igaz. De sokkal több drótszamár van az országban. Akkor nem inkább "szamár" nemzet vagyunk? Bááár ..."......

Tihamér bááááár, ezzel kapcsolatban lehet egy véleményen vagyunk, de szerintem nem "szamár" nemzet vagyunk, hanem ........

És mindehhez, egy kis "frissítés":http://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/italok/a-magyar-froccs-6-tipusa/113929
    és egy másik: http://hg.hu/cikkek/design/7677-elfelejtett-targyaink-a-szodasuveg

További mosolygós szép napot mindenkinek.

11. heliantus

heliantus Törzsjátékos

Sziasztok!

Van úgy, hogy az ember lánya befejezi az eventet idő előtt. Ez most velem történt :) (tudom, hurrogtam az event dömping miatt, amit fenntartok, de a pajtában volt még néhány tenyészállat, amit ha nem adok be a feladatba éhen hal :) )
    Lovakra visszatérve, szépen csendesen végezték a mindennapi munkájukat, nem szennyezték a levegőt, és igen képesek voltak haza vinni a kissé pityókás bácsikat :) Felénk is van számtalan lovas lehetőség, sokan járnak pacigolni gyerekek, felnőttek. Kikapcsolódás, sport, vagy csak megnyugtatásképpen.
    A farkasokról eddig úgy tudtam, hogy húsevők, de gondolom mint ragadozó néha eszik egy kis zöldet is, de hogy a brokkoli hogy jön hozzá azt nem tudom. Nem kifejezetten erdőben termő vad zöldség. Lehet változtak az alapelvek az agráriumban, tanulhatok tovább :p
    Iskola, amikor gyerek vagy, alig várod, hogy vége legyen, amikor felnősz vágysz vissza a gyerekkorba. Nekem az a 16 év tanulás elég volt! Egyébként meg folyamatosan tanulnunk kell képezni magunkat, ezt nem váltja ki akárhány osztályt végzel, mert a világ és minden ami körülötted van folyamatos mozgásba van és változik.

12. Koppi

Szerencsére mi még szótagolva tanultunk:" Ottó ütött, talált ötöt"...:)
    Halmaz? Maximum "az enyém a vár tied a lekvár!" halmaza volt.
    Abakuszon is tanultunk számolni. A mai gyerekek azt sem tudják mi fán terem?

13. Csacskamacska

Hogy mennyi igazságot írtatok délelőtt! Le a kalappal előttetek! Vannak hasonló emlékeim a lovak hazatalálásáról, a nagyapám nem vetette meg a jó kis borocskát...nagymamától hallottam elég számomra nevetséges történetet, most felnőtt fejjel már nem nevetnék rajta.
    A farkas a brokkoli mellett hagymát is eszik, nekem ez is tetszik.....hagymaszagot még nem éreztem a farkas közelében..
    Iskola, csak egy mai példa: kapott a könyvtár fejlesztésre majd 100 ezer forintot. Szép, egy hibája van, hogy van egy lista amiről lehet válogatni, hogy milyen könyveket szeretne a könyvtáros. Vásárolni egy bizonyos "cégen" keresztül lehet és a lista is az ő készletükben lévő könyveket tartalmazza. A legújabb kiadású könyv: 2001-ben adódott ki!!! NEM ELÍRÁS!! Hmm, na erre mit mondjak? - jó, hogy van....

heliantus és Tündi1001 kedveli ezt.
  14. Koppi

Miket nem mondasz Csacskacica ?!

Csak irányítottan lehet venni a könyveket? Hmmm. Anno 6 évvel ezelőtt nem volt ilyen...Ja kérem akkor más világ volt..:) Fúj fúj Lassan visszajön a FIN is..ha így haladunk.
    Tudom, tudom mászunk vissza, minden tekintetben. Ez a könyvbeszerzés is oda tartozik immár.
    Megyünk fáklyás felvonulásra ? (Mekkora bulik voltak !!)

15. Csacskamacska

Holnaptól Baby Boom, igaz már szerintem a legtöbb gazda letenyésztette, de aki kivárt, az jobban jár. Ez van.
    Igen Kopi, jó bulik voltak a KISZ táborokban is...a mi korunkban ezek voltak a bulik, meg az 5 órai tea. Nosztalgiázzunk, a szódásüveg emléke is az. Volt ahogy volt, nekem sok szép emlékem van a középiskolás éveimből.

aranymálinkó, heliantus és Tündi1001 kedveli ezt.
  16. aranymálinkó

aranymálinkó Törekvő

Szép délutánt!
    Ugye milyen szép napos,tiszta levegőjű,csak nem mehetek ki, megtaknyosodtam,addig jártam ecsetelésre..
    Utána érdeklődtem ennek az ált. isk.-i tervezetnek, és hiába emelik fel a kötelező ált. iskolai évek számát, szövegértelmezésen, helyesíráson, szóalkotáson nem fog segíteni.
    Míg a szülők ipad,dvd,hangoskönyv elé ülteti le a csemetét, továbbá nem gyakorol/tat/ja a helyesen írást, olvasást addig emelhetik az egekbe,mert nem fognak tudni középfokú tanintézményi elvárásnak megfelelni a srácok. Az alapvető műveltséget nem lehet helyettesíteni.
    S ezek a szülők visszaemlékeznek,hogy ők milyen nehezen-keservesen tanulták meg azért elnézőek,nem akarják szenvedtetni az utódot.

17. Csacskamacska

Ez így van Ildikó, mindennek az alapja a gyakorlás. 32 elsős gyereket nem tudtam volna megtanítani olvasni, számolni, ha a szülők nem partnerek. Nekem szerencsém van, ill. a mi iskolánkban, a szülők többsége partner. Alsó tagozatban még jó a helyzet, felsőben már vannak kamaszkori lázadások. Félévkor az iskola tanulmányi átlaga 4,4 volt. Van mikor már túlzásba is viszik a szülők, mert jár a gyerek úszni, zenedébe, focira, néptáncra, jéghokira, műkorcsolyára..külön angolra, matekra ....és folytathatnám. Persze ez nem baj, csak néha átbillen a mérleg nyelve és túl fáradt a gyerek.

18. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó napot mindenkinek!
    Szerintem a farkasoknak oroszlánszaguk van. Volt szerencsém sokszor ragadozókat "szaglászni" az állatkertekben. Enni is láttam őket, - kutyavezetői kiképzésben is részesültem a Határőrségnél - de karfiolt, brokkolit, karalábét és egyéb zöldségeket meglehetősen ritkán ettek. De! A valós életben a nagyragadozók először az elejtett növényevők bél és gyomortartalmát eszik meg, majd folytatják a nem vegetariánus ételekkel.
    Pedagógusoknak mélységes tiszteletem. Egy szem húgocskám, mindkét menyem is pedagógus végzettséggel (is) rendelkezik. Ennek ellenére az idősebbik fiam elsős tanítónénijével sok vitám volt. Ő magyarázta, hogyan kell gyereket nevelni, mert Ő tanulta. Én meg az életben gyakorló szülő voltam. Ő csak később lett az. Évekkel később a csemetéje az istennek sem akart szót fogadni, nem jött ki a pocsolya kellős közepéből. Ő meg csak futkorászott, mint tyúkanyó a kiskacsák körül, mikor a vízben úszkálnak. Bánatosan mondta, nem bír a gyerekkel. Akkor azt találtam mondani:
    Tudja Tündike! Az eszmei ráhatás! Na most mutassa meg!
    A feleségem utána nagyon letolt, hogy miért mondtam neki ezt. Aztán meg... Én a csemetémet szó-ta-gol-va gyakoroltattam otthon, de az oskolában szóképolvasás volt és tiltották a szótagolást. Az egyszereggyel is megküzdöttünk. A fiam karácsonyra tudta a 10-s szorzótáblát. Tilos volt tanítani. Ezen is összekaptunk a tanító nénivel. Aztán második év végére meg kötelező lett. Tapasztalatom, aki tud szótagolni, az általában jó helyesíró is. De igazából erről többet Csacskáék tudnak mondani. Ők gyakorló pedagógusok.
    A halmazok ismerete bizony szükséges. Jó ha a csemeték tudják mik azok. Középiskolában már kell, anélkül nehéz több mindent megérteni. Felsőfokú tanodákról nem is beszélve!
    Már megint sokat jártattam a kezemet. Megyek is tovább, mert máshol is van munkám. Mármint más farmomon.

Ha szabad megkérdeznem, a fent említett számológépet a Szovjetunióból importálták hozzánk? Ott láttam ilyeneket mindenhol. Ha pénztárnál befizettünk, akkor a pénztáros a pénztárgépet EZZEL ellenőrizte, hogy jól számolt-e. Számomra relikvia. :D

Hsz. összevonás /Laboviti/

Moderátor által utoljára szerkesztve: 6.2.15
    aranymálinkó, heliantus és Fatther kedveli ezt.
  19. Tündi1001

Tündi1001 Fórum parancsnoka

Szép napot!
    Nálunk az abakusz mindennapos,ha kell.[​IMG]

Vakok ezt használják a számoláshoz,nekem egy kicsit bonyolult.
    Az elemes számoló gépek már rég lemerültek,..papír és toll.

Félbehagytuk a tenyésztést holnap este folytatjuk.

aranymálinkó és heliantus kedveli ezt.
  20. Koppi

Ezt nem tudom. Viszont tényleg volt abakuszunk...:)

aranymálinkó kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.