Gazdák a Tiszántúlról!

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. Koppi

Koppi Fórum elő legendája

Csacskamacska aztán tényleg jól eltünt.
    Tudom mondta, hogy hiányozni fog a névsorolvasásnál, de akkor is hiányzik !
    Mint ahogy TündiLajos is....
    Gyertek vissza mihamarább...:)

Utoljára szerkesztett: 9.1.17
    hagymácska44 és mebajah kedveli ezt.
  2. onagger52

onagger52 Fórum császára

Nekem is hiányoznak. Mebajah bejelentkezett, de ő is maródi. Én meg virgonckodok itt a mínusz 5 fokos melegben. Jelenleg Dunántúlon van a "hőség", ez a vidék a melegebb zóna. Fejfájásom ritkán van, migrénem meg soha. Az főként a nők betegsége, a dűltmirigy nagyobbodása meg főként a férfiakat "érdekli". Nőknél még nem jelentkeztek ilyen tünetek. :p
    Koppi! Küldtem emilkét a Hanság lecsapolásáról. Itt röviden csak annyit szeretnék megemlíteni, hogy a lecsapolást követően - szinte azonnal!!! - kellett vízpótlásra csatornákat ásni és a Mosoni-Dunába vezetett víz egy részét "visszakormányozni". A talajvíz 3-4 méterrel esett le, ezért a terület az addigi vizenyős, párás helyett nagyon száraz lett. Az élővilága pótolhatatlan károkat szenvedett. Ma már egyre több helyen próbálják meg az eredeti állapotokat visszaállítani. De! Ha valakinek amputálják a karját és helyette műkezet kap, az azért nem az igazi. Ugye?
    (Hm! Mivel én 52-s évjáratú vagyok és a Hanság lecsapolásának végső fejezete 1958-ban kezdődőtt, arra gyanakszom, hogy én kaphattam valamiféle "fertőzést" annak idején. A fertőzés lappangási ideje nagyon hosszú és csak pár éve jelentkezett nálam a "vizenyősödés" az alsó végtagok vizesedése formájában. Az, hogy közben éveim száma meghaladta a hatvanat, szerintem annak semmi köze hozzá. A rajtam lévő úszógumiknak sem lehet hozzá közük, hiszen ezek is a vizes területeken segítik elő a közlekedést, tehát azok NEM lehetnek károsak.)

3. Koppi

Köszönöm a részletes okfejtésed. Érdekes olvasmány. Anno amikor a "Hanság lecsapolásáról" tanultunk a környezetvédelem valahogy kimaradt belőle....:(
    Az amolyan nyugati és úri huncutság volt. (Jelenleg az atom is ebbe a kategóriába tartozik).

4. Csacskamacska

Csacskamacska Fórum elő legendája

Befutottam. Kívül, belül megfagyva, kihűlve, nyűgösen, fáradtan, éhesen, szomjasan. Most meleg teát iszom és rátelepedem a radiátorra. Talán kiengedek, lehet, hogy tócsa is lesz alattam...Tulajdonképpen nincs olyan nagy hideg, csak -5 fok, de, ha sokáig van kinn az ember, akkor már az is sok. Reggel szállingózott egy kis hó, de abba is hagyta. A kocsiban nem kapcsoltam be a fűtést, mert rövid ideig ültem csak benne, így ott is hideg volt. Tankolást elhalasztottam, holnap csökkentik az árát. Aki citromot akar venni, most vegyen az ALD.- ban, olcsó és érett, lédús. Láttam a SPA..-ban vödrös narancsot, de nem vettem, nem tetszett, zöldes, szerintem savanyú. Vett valaki?
    Még nem olvastalak vissza Benneteket, talán este lesz rá időm és akkor megteszem.

5. zsozso577

zsozso577 Fórum elő legendája

Sziasztok!

Jöttem lejelentkezni és szólni.....hogy egy darabig köddé válok.
    Nagyon sürüek lesznek a napjaim.....igy nem lesz időm forumra jönni.
    Vigyázzatok magatok és egymásra!

hagymácska44 és Csacskamacska kedveli ezt.
  6. onagger52

onagger52 Fórum császára

Az atomenergia tiszta, csak a maradványokkal lesznek gondok. Ki fogja befogadni a nálunk kimerült, de még sokáig sugárzó fűtőrudakat? Az oroszok beintettek, nekünk nincs olyan kialakított tárolónk, ahol hosszú ideig lehetne megoldani az elhelyezésüket.
    Csacska! Ma voltam életem értelmével egy német tulajdonú A bötűvel kezdődő láncban, de citromot nem vettünk. Vettünk viszont sárgahüvelyű zöldbabot, (279 Ft/kg), batátát (479 Ft/kg) és még több mindent. Most is van fél kilogramm körüli sárga citromunk. Az nem kellett. Sárgarépa is 100 alatti áron van, ömlesztve (lédig).
    Eventnek vége. Nagy sírást emiatt nem olvastam sehol, csak azt, hogy: Végre vége! Ezt is megértük hajasan. :D

hagymácska44 kedveli ezt.
  7. Koppi

Nekem még volt a földben eventgaz. Jó fizetett Tp.-ben. Leadni egy dekát sem adtam le....Megálltam...:)
    A batáta mire jó?
    Remélem nem lesz hosszú a távolléted. Mikor jössz a névsorolvasásra?

Szerintem be kellett volna kapcsolni a fűtést a kocsiban. Pillanatok alatt melegszik...:)
    Nem olyan már mint régen...:)
    Én a Lidiben vettem szombaton (lédig) mandarint...:)

8. Csacskamacska

Kopi, tudom, hogy pillanatok alatt melegszik, csak mikor a meleg kocsiból kiszállsz, jobban fázol... és nem mentem hosszú útra. Amikor hosszabb útra megyek, természetesen fűtök.

9. Koppi

Én úgy szoktam beszállni, hogy leveszem a télikabátom.Így ha ki kell szállni, nem fogok fázni. Még ha rövid útra is megyek...:)

10. onagger52

onagger52 Fórum császára

Koppi! A batátát hívják édesburgonyának is. Ennivaló és nagyon finom. Nem csak én szeretem, de a családom többi tagja is. Általában 800 forint körüli áron szokták vesztegetni. Ha akcióban van, mint most is, akkor biztosan veszek.
    Mára már mindenféle farmermunkát elvégeztem. Reggel majd jelentkezek, ha még élek és a Gizi is úgy akarja.
    Jó éjszakát!

11. Koppi

Ezt tudtam, de mire használod? Körítésnek, vagy valami másnak?
    Sózod, vagy cukrozod?

12. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Szia, szerintem attól függ, mit akarsz belőle készíteni??? - ugyanis különleges az íze, rendkívül egészséges, tápanyag összetétele kiváló, és számtalan formában elkészíthető. Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle.

Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Nagyon egészséges, gazdag bétakarotinban és proteinben is. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, 15-30 mg/100 g. A többi zöldségféléhez viszonyítva sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Energiatartalma száz grammban 117 kalória.
    Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin.

Interneten rákeresel, rengeteg étel készíthető belőle.

Sok sikert, jó éjszakát.

Ez egy más fajta "növény", most olvastam, hátha tudjátok alkalmazni:

Megvéd a reumától, a daganatos betegségektől és a szívproblémáktól az igazi gyömbértea

A gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet.

A gyömbér – rendszeres fogyasztása esetén – védelmet nyújt a gyomorfekély ellen. Mivel szabályozza a gyomorsavműködést, rágcsálásával csökkenthető a kiadós italozások utáni másnaposság is.

Influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.

A friss gyömbér rágcsálását vagy a gyömbéres mézes tea fogyasztását a népi gyógyászatban régóta használják megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne.

A gyömbér – rendszeres fogyasztása esetén – védelmet nyújt a gyomorfekély ellen. Mivel szabályozza a gyomorsavműködést, rágcsálásával csökkenthető a kiadós italozások utáni másnaposság is.

Természetes gyógyszer az időseknek
    Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. Gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését, csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre. Jótékonyan hat a visszerekre, reumatikus betegségekre és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeinket is. A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam. A hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére is javasolják. Kiváló szer a műtétek utáni, illetve a terhesség alatti rosszullétek csökkentésére

Igazi vitaminbomba
    Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír és 330 mg kálium rejlik.

Gyömbértea hozzávalói
    5 g frissen reszelt gyömbér,
    2 evőkanál frissen facsart citromlé,
    1 evőkanál méz,
    1 csipet őrölt bors,
    1 csipet ánizs,
    2 liter víz.
    Elkészítés
    5 percen keresztül főzzük a vizet, majd hagyjuk kihűlni. Ezután tegyük bele a reszelt gyömbért, a citromlét, a mézet, a borsot és az ánizst. Ezt szürcsölgessük egész nap, főként étkezések előtt érdemes egy bögrével meginni.

Utoljára szerkesztett: 9.1.17
    hagymácska44 és Leho69 kedveli ezt.
  13. Koppi

Köszönöm részletes felvilágosításod. Tudod mi itt "fődhöz ragadt pórnép" vagyunk és eleddig emilyen hívságokat nem vettünk és nem ettünk.:)

14. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Nem hívság ez - szerintem -, s fődhöz sem kell ragadni, hogy kipróbálja, megkóstolja valaki ezt a "terméket" és még csak ínyencnek sem kell lennie senkinek sem. Egyszerű kíváncsiság vagy életmód/váltás miatt vannak akik fogyasztják vagy kénytelenek fogyasztani. Magam is kóstoltam már, nekem ízlett, ajánlom mindenkinek.
    Egy "próbát" megér, ja és hazánkban is termesztik, immár 20 éve.

mebajah és hagymácska44 kedveli ezt.
  15. Leho69

Leho69 Fórum elő legendája

Szia!
    Ezt kétlem ilyen formában. Nobel díjat kapott két Ausztrál tudós azért, mert bebizonyították, hogy a gyomorfekélyt baktérium okozza. Évszázados tévhitet söpörtek le az asztalról. A gyomorfekély megelőzésére a legjobb a csípős paprika. Leggyorsabb gyógymód az antibiotikum.
    Ettől függetlenül a gyömbér a gyomorsav termelését szabályozhatja.

Fatther, hagymácska44 és -Holdfeny-. kedveli ezt.
  16. hagymácska44

hagymácska44 Fórum félistene

A gyömbért mézbe teszem karikásan + egy citromot belevágok, naponta egy kanállal eszem, kitart a tél végéig.
    Az édesburgonya nálunk nagyon menő, főleg a kicsinek van főzve belőle.
    Vödrös narancsot vettem, most is azt ettem, nagyon finom.
    Valami hóféleség esik nagyon apró szemű.
    Jó éjt!

Fatther és mebajah kedveli ezt.
  17. Csacskamacska

Gyógynövényboltban kapható gyömbérteám van, télen szoktam inni megfázás ellen, vagy annak kúrálására. Kicsit csípős, így nem szoktam sokáig áztatni. Szeretem, melegen iszom.
    Aludjatok jól, jó éjt!

18. onagger52

onagger52 Fórum császára

Jó reggelt!
    Mindjárt kiabálnak a kakasok! Csak fel kell ébreszteni őket mély álmukból. Itt reggel csak -8 fok van. Debrecen környékén -13 fokot láttam a hőtérképen. De Szeged, palócföld megint hidegebb még ennél is. Hó nem esik szerencsére.
    Fatther kivesézte a batátát rendesen, nekem nem is kell már mondanom hozzá semmit. Az viszont igaz, hogy a gyomorfekélyt baktériumok okozzák, fertőzéstől van. Ennek felfedezéséért kapott az a két ausztrál Nobel-díjat. Gyömbérteát még nem ittam, de ma ki fogom próbálni. Ha csípős, nem zavar. De ha arra gondolok, hogy az igazán csípős cseresznyepaprika - emlékeim szerint - kétszer csíp, nos akkor csak módjával fogyasztom majd azt a teát. :) Még diák voltam, mikor azon versenyeztünk hárman, ki eszik meg több ecetes cseresznyepaprikát zsíros vagy szalonnás kenyérrel. Én a második-harmadik helyen végeztem az egyik sráccal holtversenyben 10-10 paprikával. Az első helyezett pont egy tucatot csemegézett be. Másnap megint éreztük a paprika hatását, erejét, de nem a szánkban. Huhh!!!
    Szép napot mindenkinek!

Utoljára szerkesztett: 10.1.17
  19. mebajah

mebajah Fórum császára

Kávés, gyömbérteás jóreggelt Nektek!
    Nálunk legfeljebb szárított gyömbért lehet kapni.Pedig nagyon tetszik a mézes megoldás, jó lenne tudni, miből mennyit.
    Majdnem -15-öt nyaldossa a hőmérő.
    Elfagyott valahol a meleg vizem, tiszta jó napjaim vannak.
    Nektek jobbat!

20. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

Így nyolc óra előtt talán még aktuális a Jóóóó reggelt kívánok ! köszönés.

Köszönöm szépen mindkettőtök kiegészítését a gyömbért illetően, csupán a gyógyhatását szerettem volna prezentálni.
    A friss gyömbér "hatásosabb".
    A meleg víz nem "tud" elfagyni, csak a hideg ;)

Az erős vagy csípős paprika "hatása" számomra is ismerős, ennél "enyhébb" megoldás a nyers, reszelt krumpli /burgonya/ kifacsart leve, kb:0,5-1 dl mennyiségben (saját tapasztalat).

Mosolygós szép napot
    https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.ne...=f1a52b71cf91fce4bbe27e86ded60405&oe=59132755

Update:
    A szomszédból "hoztam" - szerintem - a hónap legjobb hozzászólását, kozmetikai tanácsadását:8)xDxDxD:cry:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/kuncogó-kuckó.10937/page-1200#post-634717

Utoljára szerkesztett: 10.1.17
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.