Gazdák a Tiszántúlról!

Kategória: 'Ki kicsoda? - A gazdák', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
 1. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Sziasztok!

  Ilona olvastalak! DRUKKK.......DRUKKKKKK!
  Szorítok a jó eredményért!
   
  -W-595-, -elzemari-, Fatther és 4 más kedveli ezt.
 2. Fatther

  Fatther Fórum admirálisa

  Szép napot kívánok mindenkinek.


  Karai Gábor : Jó lenne még egyszer

  Jó lenne még egyszer ismét haza menni
  A kis tornácunkon egy kicsit megpihenni
  Jó anyámhoz jó apámhoz hozzá szólni
  Szeretetben békében ismét gyermeknek lenni

  A kapunál édesanyám boldogan várna
  Szeretettel ugranék az ő nyakába
  Illatát érezni a finom jó ebédnek
  Örülni a frissen sült kenyérnek

  Jó lenne még egyszer haza menni
  Édesanyámnak a kertből virágot szedni
  De már csak a múlt köde telepedik rám
  S hallom a valóvilág dübörgő zaját

  Lassan vissza térek a valóvilágba
  S tudom hogy engem haza már nem várnak
  Szomorú az álom de a nap mégis ragyog
  Hiszen álmaimban otthon voltam s boldog vagyok.​
   
  -W-595-, -elzemari-, zsozso577 és 7 más kedveli ezt.
 3. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Szép napot Mindenkinek!
  Ilona, most drukk, drukk, drukk! Rendben lesz bizonyára minden és megnyugszol! Várjuk az eredményt!

  Zsozsó, nekem sehol nem kínált ilyen lehetőséget, de máshol olvastam, hogy kaptak többen is.

  Fatther, köszönjük a megható verset!

  Szép idő lett mára, napsütéses, kellemes. Egy temető letudva, holnap jön a másik.
  Virágaimat rendezem, az érzékenyebbek már bent vannak, most hozok pár cserepet megint be, mert jön a hideg.

  Október 20.

  A csontritkulás világnapja


  Csontritkulás esetén a csontok anyaga kóros mértékben csökken. A csontok meggyengülnek, korábban könnyen elviselt terhelések hatására is eltörhetnek. Néma kórnak is nevezik, mert alig vannak tünetei. Általában az első figyelemfelhívó jel egy csonttörés. Leggyakrabban a gerinc, csukló, medence vagy a combnyak törik el. Nagyon előrehaladott állapotban már egy egyszerű mozdulat, lehajolás, köhögés, egy kisebb tárgy felemelése is csonttöréshez vezethet. A csigolyák összeroppanása súlyos fájdalommal jár, a testmagasság csökkenését, púposság kialakulását okozhatja. Hormonális betegségeket, állapotokat is kísérhet, vagy gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Szteroidok hosszú időn keresztüli szedése is elősegítheti. Harmincöt éves kortól kezdve mindenkinek csökken a korábban meglévő csontmennyisége. Ha van miből veszíteni, azaz normális mennyiségű csonttömegre tett szert az egyén, és a csökkenés nem túl gyorsan halad előre, akkor nem alakul ki probléma. A táplálkozással elegendő mennyiségben bekerülő D-vitamin és kálcium fontos a megfelelő csonttömeg kialakulásában. A nők nagyobb valószínűséggel szenvednek életük folyamán a csontritkulás következményeitől. Ugyanis a maximális csonttömegük kisebb, mint a férfiaké, tovább is élnek, és a változókor után a csontképződést elősegítő nemi hormonjaik szintje is drasztikusan csökken. 75 éves kor felett a férfiak már veszélyeztetettebbek. Nem tisztázott, hogy milyen módon hat a dohányzás a csontok állományára, de úgy tűnik, hogy a dohányosok ebből a szempontból is rosszabb helyzetben vannak. A testmozgás elősegíti a csontok tömegének növekedését. A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás vízhajtó hatású, aminek következtében a kálcium is fokozottan ürül a szervezetből, ez növeli a csontvesztés esélyét.
   
  -W-595-, -elzemari-, zsozso577 és 3 más kedveli ezt.
 4. _Ilona49_

  _Ilona49_ Fórum bárója

  Szervusztok!
  Itthon vagyok.KÖSZÖNÖM a drukkolást,ennyi jókívánság csak jó eredményt hozhat....eredmény mához egy hétre.
   
  -W-595-, -elzemari-, zsozso577 és 5 más kedveli ezt.
 5. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Sziasztok!

  Ma utazunk Borsodba...valamikor hétvégén jövünk vissza....már útra készen vagyok!
  Vigyázzatok magatokra!
   
  -W-595-, -elzemari-, Fatther és 3 más kedveli ezt.
 6. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Szép délutánt Mindenkinek!
  Zsozsó, jó utat, érezd jól magad!

  Kicsit sűrű napom volt, de nem baj. Délelőtt temető, délután körte eltevése. Drága gyermekemnek hiába mondtam, hogy van még körtém, csak hozott 2 rekesszel. Nem tudok annyit megenni, így kiválogattam és ami még nincs kellően megérve, azt elraktam befőttnek. Jó lesz télen! Citromkarikákat is szoktam beletenni és egy gondolatnyi szegfűszeget.

  Eventet csinálom, mert miért is ne? Még a fák kint vannak, hogy a flakon gyűljön, elég sok kell belőle. Majd váltok növényre, de azt tudom 0 percezni, ha muszáj.
  Szép, napsütéses őszi idő volt ma, maradjon is még egy darabig, így szeretem, így szép az ősz! :)

  Ma, Orsolya napja van.
  Orsolya a néphagyományban

  A népi megfigyelés szerint Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást, azaz leginkább Orsolya árulja el, hogy milyen lesz a tél. A régi öregek úgy tartották, érdemes ilyenkor figyelni, mert ha Orsolya napján szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad. Az asszonyok fontosnak tartották, hogy leszedjék a káposztát, nehogy később a rossz idő miatt kirepedezzen. Kőszeg környékén és a Somló-vidéken ez a nap volt a szüret megkezdésének az ideje. Somlón ekkortájt híres szüreti mulatságot is tartottak.

  Szent Orsolyát a legenda szerint apja egy pogány királyhoz akarta feleségül adni, a lány ugyan beleegyezett a házasságba, de hogy időt nyerjen, megkérte apját, hadd zarándokolhasson el Rómába, a szent városba. Orsolya nem utazott egyedül, társnői kísérték el az útra. Van olyan történet miszerint tíz, mások szerint tízezren tartottak vele, ez utóbbi szám valószínűleg túlzás. A történet szerint hajójuk éppen egy nagy folyón úszott, amikor pogány csapatok (a történet szerint hunok) meglátták őket, hatalmukba kerítették a hajókat, a szüzeket pedig karddal és lándzsával lemészárolták. Így Orsolya a hit mártírja lett 383-ban. Ő a szabók és a takácsok védőszentje.
   
  -W-595-, busika02, zsozso577 és 6 más kedveli ezt.
 7. -elzemari-

  -elzemari- Fórum elő legendája

  [​IMG]Szervusztok kedves Tiszántúliak!

  Erre vitt az utam, igy aztán nem álltam meg, hogy ne köszönjek be nektek.Most egy kicsit jobb lett az idő felénk, mert még ha nagyon haloványan is, de kisütött a napocska.Lerúgta magáról azt a csoda csúnya szürke takarót, amit valaki ráhúzott.

  Az eventet csinálom, igaz mindig türelmetlen vagyok, hogy jobban haladjak, igy aztán szupertrágyáztam, nulláztam, tenyésztettem, szóval minden olyat, amit nem kellett volna.Igy aztán a felhőt elértem a többi meg már csak hab a tortán.
  Ó de jó is lenne egy szép és jó kis tortaszelet.Igaz készitettem császármorzsát mazsolával, az is finom lett.Éredekes én nem lisztből készitem, hanem búzadarával.
  A császármorzsáról, a bécsi konyha legismertebb édességének keletkezéséről többféle legenda is született, és senki nem tudja, hogy pontosan melyik lehet az igazság, de egy biztos: Ferenc József császár nevéhez köthető.
  Egyesek szerint a Kratzete nevű (eredetileg sós), hasonló technikával készült bajor palacsintából készített egy fogadós vajas-édes verziót épp akkor, amikor Ferenc József egy vadászat során a fogadójában járt. A végeredmény annyira elnyerte a császár tetszését, hogy utána rendszeresen visszajárt az édesség miatt ebbe a fogadóba, míg végül egy alkalommal magával vitte az egyik szakácsát, hogy tanulja meg a receptet, hogy otthon is bármikor elkészíttethesse kedvencét.
  Egy másik történet szerint a nádszál karcsú Sissinek köszönhetjük a császármorzsát , aki nagyon édesszájú volt, de úgy érezte, hogy túl nehéz desszerteket készítenek a szakácsok, ezért arra kérte őket, hogy találjanak ki valami könnyedebb édességet az étkezések végére, amit ő is jóízűen megehet majd. Ezt teljesítve készítették el a császármorzsát, ami aztán Sissinek egyáltalán nem ízlett, és sérelmét elpanaszolta férjének is, aki igazságot akart tenni, ezért megkóstolta az édességet. Óvatosan kezdte, és Sissi már elégedetten hátradőlt, biztos volt benne, hogy férjének sem fog ízleni, csakhogy a császár pár perc alatt egy egész tányérnyit megevett, és azt mondta, ennél jobb nem is lehetett volna. Ha ízlett volna Sissinek, talán ma is Sissi-morzsaként emlegetnénk, de így ez a dicsőség a császárt illeti meg.

  Hááát ennyit a császármorzsáról én is nagyon szeretem.

  Szép estét kivánok!
   
  -W-595-, busika02, zsozso577 és 5 más kedveli ezt.
 8. Fatther

  Fatther Fórum admirálisa

  Szép estét kívánok mindenkinek !

  Tihamér, bocs' amiért nem válaszolok az e-mail-re, de napok óta sz...kodik a rendszer, egy beérkezett levelet megnyitok, aztán lefagy az egész levelező"iroda".
  Más, egy kis vidámság kedvenc előadómtól, nagyszüleim "rokonától":  (akik nem hallják, azoknak íme a szöveg)
  Nyugdíjas – álmában! – előveszi a hűtőből a töltött káposztát. Előveszi a gyufát, de az utolsó gyufaszál leesik a földre. Nagy nehezen lehajol érte, de ahogy felegyenesedik, beveri a fejét a szekrénybe. Felriad: a francba, ettem volna meg hidegen!...

  Pihentető hosszú hétvégét és kellemes időtöltést, jó játékot kívánok.
   
  -W-595-, zsozso577, Csacskamacska és 5 más kedveli ezt.
 9. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Jó reggelt!

  Hosszú hétvége, mert pénteken megjöttek fiamék Bjudapesztről és tegnap este mentek haza hat órakor. A kicsi adta a puszikat anyának, apának, lelkesen integetett, - sziasztok, sziasztok! - és rohant vissza mert a játék aaaaz fontos. Apáék mentek, mert mind a kettőnek dolgoznia kell 2-3 napot, az óvodába összevonták a maradékot, egy nagy csoport lesz, kevés óvónővel. Ezért maradt nálunk a "nagylány", aki hamarosan betölti a 39. hónapot. Hála a magasságosnak semmi gond nem volt papával és mamával, ... illetve ... este a papa hanyag volt, mert (az egyébként tiszta) gumidugó a mosdókagyló felett piszkos volt, éééés NEKI kellett megmosnia. Meg is rótt, majd megmosta az ő kezét is kétszer. A kézmosás közben mondta:
  - Ha megint jövök és ha megint piszkos lesz a dugó, majd megint megmosom. Papa rendetlen vagy és szólok is neked. A mamának is megmondom, ha ÉN nem vagyok itt, szóljon neked, hogy ne piszkold össze a dugót. Nézd még a kabin is milyen piszkos! Nem törölted le fürdés után. A mama le is törli MOST!
  Khm! A papa tegnap fürdött és le is törölte a felesleget vízcseppeket, de ha Ő ÚGY látja, akkor az úgy is van! Slussz. Mama kuncogva, de kívül és belül letörölte a "nemlétező" vízcseppeket, addig, míg nem jött az elégedett hang.
  - Már jó! Papa! Vigyázz a kabinra!
  Este a fiam elmenetelkor adott feleségemnek papír pénzt koszorúra, mert nem tudnak jönni halottak napján. Tavaly nálunk, idén a feleség rokonai a sorosak. VOLT rokonait látogatják meg a temetőkben. A nejem mondta, hogy nem fogadom el, így is lesznek koszorúk, nem kell a pénz. A fiam meg erősködött, hogy de, kell, fogadd el anya! A kicsi hallgatta a vitát majd a kezét kinyújtva (anyja karjaiban volt) elkapta a pénzt és diadalittasan mondta.
  - De én elfogadom, az enyém. - A pénz természetesen nem lett az Övé, de mi dőltünk a nevetéstől.
  Most is idehozta a nemezből kivágott madárkát, melynek alkatrészeit össze kellett ragasztani. A ragasztás a mama segítségével meg is történ, de mikor idehozta, a farka, mely nem volt felragasztva, leesett.
  - Mama! mama! Nézd, a papa elrontotta! Meg kell csinálni. Rossz vagy papa! - Ebben maradtunk.

  Farmra valamiért nincs időm.
   
  -W-595-, busika02, zsozso577 és 5 más kedveli ezt.
 10. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Szép napot Mindenkinek!
  Kissé sűrű napjaim voltak, de most itt vagyok!

  Marika, nem nagyon szoktam Császármorzsát készíteni, az okát nem is tudom, de, hogy olvastalak, kedvet kaptam hozzá, fogok készíteni!
  Fatther! xD eljutunk mi is ide?
  Tihamér, az unoka, az unoka! Nagyon értik, hogy hogyan kell manipulálni a nagyszülőket, szülőket! Aranyosak, meg is teszünk értük mindent örömmel! Nekem a legnagyobb, már nagykorú lett e hónap elején, pedig még nem is oly rég született. Hmm, szalad az idő!

  Farmon kevesebbet kapáltam, mint máskor, de az event e részét befejeztem. Baltadobálás nem a legsikeresebb, nagyon változó, volt már mikor 4 ládát kaptam,de a legtöbbször csak 1 db a "jutalmam". Kibontáskor sem vagyok elhalmozva kristályokkal.

  Kis kikapcsolódás, kirándulás is belefért a 4 napba. Igazán kellemes volt az idő, tettünk egy várlátogatást, ahol olyan szerencsénk volt, hogy pont megérkezésünkkor kezdődött a lovagi torna, majd hallgathattuk a vár történetét is. A csodás őszi színekben pompázó fák szegélyezte út pedig lenyűgöző volt!
  http://keptarhely.eu/view.php?file=20201026v01tekfkd.jpeg
  http://keptarhely.eu/view.php?file=20201026v01tnyp0.jpeg
  http://keptarhely.eu/view.php?file=20201026v01ti07r6.jpeg
  http://keptarhely.eu/view.php?file=20201026v01thp5ik.jpeg
  http://keptarhely.eu/view.php?file=20201026v01trab7t.jpeg
  http://keptarhely.eu/view.php?file=20201026v01tw0ue4.jpeg
   
  -W-595-, busika02, zsozso577 és 5 más kedveli ezt.
 11. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Sziasztok!

  Már Sopronban vagyok.....jó volt elmenni....de számomra ennyi elég volt. Kb 2-3 hét múlva már megint mennék.
  Most azt hiszem, hogy az évbe nem fogok menni....a biztonságos otthonból nem fogok kimozdulni.
  Judit....szép helyen jártatok. Helyileg hol van? Nekem annyira ismerős volt, mintha már jártam volna ott!
  A dobálós eventtel hasonlóan vagyok, mint Judit...csinálom! ...de nem vagyok benne biztos, hogy lesz annyi kristály, hogy a
  2 felhőt és a dekort ki tudjam venni! Nahhhh...ezt szerencsefaktoros dolgokat nem szeretem! ...azzal vigasztalom magam,
  hogy hol van még a vége!!!!
  Ilona...eredményed van már?
  Tihamér!...ejnye....ejnye!.....hogy Te mennyi bosszúságot okozol a pici lánykának!xDxD Gondolom, azóta már
  ragyog az egész lakás!xDxD
   
 12. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Jó napot mindenkinek!

  Elment a világ legjobb nője a másik mamához és papához, de nem könnyen. Jó lett volna még itt játszani, de ott más játék is van, ezért nagy nehezen ráállt az indulásra. Nehéz egy kis gyerek élete. A papa továbbra is rendetlen, még mindig nem törli le a vízcseppeket és megint NEKI kellett rendbe tenni a kabint. Meg a gumidugót is.
  Este eltört a mécses a lefekvés előtti mese nézése közben. A mama is csak nagyon nehezen tudta megvigasztalni a csöppséget. Nehéz és keserű egy kis leányka élete. Nincs neki olyan éjjellátó szemüvege, mint Kajunak a mesefilmben. Pedig neki KELL. És MOST, nem majd, nem holnap. MOST!!! Mama mondta, hogy itt nálunk nincs. Akkor venni kell. De már sötét van, a boltok zárva vannak. De Pesten nyitva vannak. Neeem, Pesten is zárva vannak. De .. de ... Majd anya vesz, ha felmentek holnap Pestre. Nem! Most kell! Akkor mama vesz és felküldi csomagként. Úgy jó lesz? Nem. MOST kell. Nehéz ez az élet........
   
  -W-595-, zsozso577, Fatther és 2 más kedveli ezt.
 13. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Napsütéses szép napot Mindenkinek!

  Zsozsó, Boldogkőváralja és a képek útközben készültek. Kedves kis út megy Erdőbénye fele, tiszta "erdőalagútban". Ezt a szót még a gyerekeim találták ki, mikor olyan helyen mentünk, hogy az út fölött összeértek a fák koronái. Elég sok kirándulóval, túrázóval találkoztunk, sok pihenőhelyen álltak kocsik. Hazafele megint betértünk Tolcsvára egy kis borocskáért. Az aszú literje 2000 Ft és naggggyon finom!!!! Nos most gondolhatjátok, hogy milyen nagy iszákos vagyok! :) A muskotályos, meg hasonló, nem édes borokat is 400 Ft/l -ért mérik. Még javában szüretelnek, sok embert láttunk a szőlősben.

  Tihamér, igazából, mi nagyszülők is legalább annyira szenvedünk, mint az unoka, mert nem tudjuk néha teljesíteni valamilyen okból a kívánságaikat. Ti, most ilyen helyzetben voltatok. Nos, elég határozott a kis leányzó, vajon kitől örökölte? Sokszor eszedbe fog még jutni, hogy zuhanyzás után nem törlöd le a vízcseppeket, meg a dugót.:)

  Itt süt a napocska, ki is használom, a kertben tevékenykedem. Lassan bekerülnek a virágok, de a leanderek, muskátlik még kint maradnak a fagyokig. Az első kertbe ültettem délelőtt árvácskát, meg egy másik virágot, hogy télen, tavasszal is szép legyen. Levendulát visszavágtam, majd tavasszal hajt újra és szép bokros lesz.

  Mindjárt 14 óra, eventre fel! :)
   
  Utoljára szerkesztett: 28.10.20
  -W-595-, Kuzdern, zsozso577 és 3 más kedveli ezt.
 14. Fatther

  Fatther Fórum admirálisa

 15. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Jó ... neeeem! ... JOBB napot!

  Szürkeség, borongós hangulat, köd és szemetelő eső. Kell ennél több? Több nem, de jobb igen. De nem jön. (A lukból az egér. <A la Hofi-Koós duó>) Csend van a lakásban, csak a Mosó Masa morog kint a kabin mellett a feredőben.
  Azon gondolkodtam éjjel, mikor már felevett a rosseb kettő órakor, hogy ha nem jönnének - valamiért - a kisebbik fiamék hétvégén, ki kellene menni a temetőbe előbb, letudni a "letudni valókat", ne tolongásban kelljen bóklászni a sírok között. Tudom, illik ilyenkor időben menni, de az a fránya izé idegesít. - Alattunk egy szinttel az egyik család szerencsejátékot játszik, itt a piros, hol a pirost. - Feleségem majd megkérdezi a csemeténket, mi is legyen? Hm! Piros. Meg vörös. Szinonimák. A veres a régebbi. Elvileg szabadon felhasználható a két kifejezés a szabályok szerint, de mégsem. Akár hogy is csűrjük, csavarjuk, mégsem szabad. Mondhatják nekem, hogy de hát az akadémiai meg a nyelvészeti izék, na meg a helyesírási kézikönyv aktuális akárhányadik kiadása is megengedi, nem és nem. Mert ugyan hol látható a vörös róka kifejezés? Mindenhol. És piros róka? Na? Na??? Na ugye, hogy sehol. Oszt van vörös vértest, de piros vértest megint nincs. A csemetékkel, unokákkal játszottam, néha most is, a piros pipacs nevű kézcsapkodós játékot, de soha nem hallottam senkitől, hogy veres pipacsot játszunk. Aztán a zászlók. Hát ott van minden. Vörös zászló leng, lengeti a szél ... A magyar zászló színei a piros, a fehér és a zöld. Ezt viszont lehet így is, meg úgy is. Van régi és szép nőnevünk, a Piroska. De azt sem illik Vereskének, netán Vöröskének mondani. Nesze neked idegen nyelvű tanuló, ki magyar nyelvet akar tanulni! :)

  Esőmentes és LÁTHATÓ szép napot!
   
  -W-595-, Fatther, henrietta1223 és 2 más kedveli ezt.
 16. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Igen, szebb napot, jobb napot!
  Itt is szürkeség, talán egy fél órára, ha kidugta fejét a napocska.

  Temetőben voltam délelőtt, itt is és a férjem sírjánál is. Nem szeretnék a tömegben menni, ezért döntöttem így, hogy ma megyek és még kimegyek majd hétfőn is, hisz tulajdonképp halottak napja az november 2. Itt már ma is sokan voltak, abban a kisvárosban, hol a férjem nyugszik, ott kevesen.

  Tihamér, tetszik a fejtegetésed a piros színről!
  Hozok én is két példát: A Vörös - tenger, az nem lehet "Piros" - tenger, vagy Veresegyháza sem lehet "Vörösegyháza", de még "Pirosegyháza" sem!

  Kinek van kedve még hasonló példákat hozni?
   
  -W-595-, Fatther, busika02 és 2 más kedveli ezt.
 17. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Jó majdnem estét!

  Csacska! Van egy ötletem. Ne kínlódjunk itt a fórumon, térjünk át az e-mailos levelezésre. Eddig is írtunk egymásnak, ezután is írunk. Ha itt kimaradunk, nem gond, más nemigen jár ide írni. Akkor ne küzdjünk feleslegesen! E-mailban részletesen kifejtem ötletemet.
   
 18. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Sziasztok!

  Tihamér... csak fejtegess itt a topikban! Nagyon jókat írsz és én szeretem olvasni! Ne bújjatok el az e.mail-ben!
  Itt néha-néha azért bele is kontárkodunk a beszélgetésbe.

  Judit...most nem tudok példát hozni....de egyetértek azzal hogy nem mindig a piros a vörös és nem minden vörös piros!
  Nálam a két szín sem egyforma...igaz sokszor nehéz különbséget tenni köztük....de a piros az piros..a vörös pedig halványabb
  árnyalatú! Ahogy Tihamér is írta a vértest vörös....nálam pedig a vér az piros és nem vörös! Persze, ha egészséges!
  Csacska a vörös és a veres az már más! Mi vörös? és....Mi veres? Hol vörös a veres .....és hol veres a vörös?
  Ugyan melyik a helyes?
   
  -W-595-, Fatther, busika02 és még 1 ember kedveli ezt.
 19. _Ilona49_

  _Ilona49_ Fórum bárója

  HÁÁÁÁÁT!!!!
  Az én fejem veresedet eme esztelen kezdeten.
  Perlekedek Veled Te feledékeny elvetemedett eretnek!
  Lenne lelked elcsenned a leglelkesebb "gyermeket"???????? NE TEDD EZT!!!! Ne vedd el lefejezett,elfelezett kedvemet!

  A világ "legjobb nőit" akkor valamilyen úton-módon ráveszem,hogy ezentúl ne sikálják utánad a vízcseppeket,és a gumidugót....és ne főzessék Veled az ebédjüket. Irgum-burgum......szólottam uff!

  Mindezeken túlmenően: Drága Párom ma lenne 71 éves,
  a házamra kiírták az árverést,
  az új CT eredményem még nincs meg,így kérdéses,hogy beigazolódik-e a hármas magyar igazság,
  vagyis a zsugorodó rosszindulatú tüdődaganatom és a 3-as fokozatú COPD mellé társul-é az agyhártyagyulladás

  Mindezeket összegezve az ötletedre öt vörös,avagy piros csillagot adok!
   
  Utoljára szerkesztett: 29.10.20
 20. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Zsozso!

  A veres vagy a vörös egyenrangú, úgy, mint a veder/vödör, seper/söpör. Ezek mind azonosak. A veres/vörös és a piros mindegyike ugyan azt jelenti. Semelyik nem halványabb, kékebb, sárgább, stb., csak a vörös az nagyon régi kifejezés. A piros, mint szó az ezerötszázas években jelent meg az írásokban, így a közbeszédben sem lehet sokkal koraibb.

  Ami a színárnyalatokat illeti, van olyan szín, amiről már SENKI sem tudja, hogy pontosan milyen volt. Ez a bíbor. Sok elképzelés, vélemény született, melyek megoszlanak a színt illetően. Maga a bíborcsigából nyert festék az idő múlásával változik, módosul. Ami a régi képeken, festményeken látszik, nos az ilyen is, meg olyan is. Van aki szerint kékes árnyalatú vörös vagy vörös árnyalatú kék (gy.k.: lila) , más szerint inkább zöldesebb, mások meg más színkombinációkra teszik le a nagy esküt. Amerika felfedezése után, a nyugati parton élő bíbortetűből nyerték a bíbor színhez szükséges festéket, ami más, mint a bíborcsigából nyerté. Ám mesterségesen is elő lehet már állítani. Ráadásul a bíborcsiga sem volt egyforma mindenütt. Itt ilyen, ott meg olyan színű festéket nyertek belőle. Nagyon drága volt, csak az előkelők viselhettek ilyent. A késői Római Birodalomban, (mi Bizáncnak, Kelet-római Birodalomnak ismerjük inkább) elő volt írva, ki milyen és mennyi bíborral ellátott ellátott ruhát, cipőt viselhetett. Tiszta bíborszínű cipőben csak a császár és közvetlen családja járhatott. Érdekesség, a bíborban született kifejezés azt jelenti, hogy az illető apja az Ő születése idején épp a birodalom császára volt, akkor uralkodott. Lehetett valaki bíbor cipőben járó akkor is, ha közrendűnek született, de bíborban született az bizony ritka volt. A kelet római császárokat ugyanis választották, nem öröklődött automatikusan apáról fiúra a cím és a hatalom. Ezért is voltak nagy villongások, leszámolások, hatalmi harcok a császár halálát követően. Ez mindig megremegtette a birodalmat.

  Még egy birodalmi megjegyzésem. A német nemzetnek is volt római birodalma. Fura ugye? De igaz! Heiliges Römisches Reich deutscher Nation Nagy Károly császársága is Római császárság volt. Később három részre oszlott. Nyugati frankok országa, a mai Franciaország nyugati része, aztán a burgund területek, melyek később francia tartományok lettek és a keleti frank részek, melyekhez csatolódott Itália egy része is. A keleti részek ma a Németország nevet viselik. Amikor az olasz (itáliai) országocskák ebből kiváltak, lett a Római birodalom az előbb említett Német Nemzet Szent Római Birodalma.

  Most már megyek aludni én is. Elég volt a történelemből.
   
  busika02, zsozso577, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.