Gazdák a Tiszántúlról!

Kategória: 'Ki kicsoda? - A gazdák', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
 1. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Szia!

  Igen simán ment TEGNAP-ig. Este elmentem aludni, gépet kikapcsoltam. Most fél kettő után be akartam jönni, de elsőre nem töltött be a gép. 100%-n pörgött, ami ezzel a keresővel nem fordult még elő. Kiléptem és vissza. A második próbálkozásomnál Rackónál napi ajándék átvétele után újra elkezdett betölteni, de szintén megállt 100%-nál. Tíz perc töltögetés után megint kiléptem, mert türelmetlen vagyok. A harmadik próbálkozásnál beadta a fő farmot félig és ismét csak tologatta az egyik bamba birka a másikat. Ezt követően elmentem másik internetes játékba Chrome-mal. Nem volt semmi gond, működött. Onnan kilépve idejöttem, szintén Chrome-mal. Gond nélkül betöltött, mindent el tudtam végezni, bár néha lassabban, mint máskor. Ettől függetlenül én nem vagyok hajlandó próbálgatni, hogy épp melyik keresővel hajlandó a Farmerama működni, melyikkel nem. Majd ha normális állapot lesz jövök, ha nem, hát nem. Nem fog összedőlni a világ egy játék miatt. Ahogy a cirkuszban is mondotta a bohóc: van másik. Ez így igaz.

  További jó játszadozást és sok-sok türelmet a gazdálkodáshoz itt!
  -------------------------------------------------------------------------
  Büntetés ideje lejárt. Újra be lehet lépni és dolgozni a farmon.

  Reggel naggggyon felhúztam magamat. Ha tegnap elfogadhatóan működött a No Flash módban, akkor mi a bánat történhetett éjjel, amikor a Gizi tentikélt velem együtt. A kezdéskor elvégeztem a sütitörlést a Ccleaner Browseren, nehogy az gond legyen. Oszt valami vagy valaki beleköpött a levesembe. Mint fentebb írtam. nem lehetett belépni a játékba azzal, amivel előző nap simán. A gépem nem romlott el, ebben biztos vagyok. Persze megint csak ÉN lehetek a hibás, mert más senki nem. (Hozzászoktam.) Ettől függetlenül semmi pénzért nem lennék moderátor sem most, sem később, régen meg eddig sem akartam. Amit kaptak az elmúlt 24 órában a gazdáktól, az modinként több elkövetkező (reinkarnációs) életre is elég lesz. Igazából nem is az a baj, hogy kísérleteznek a Flash utódjával, hanem az, hogy túl későn! Egy másik internetes játékban is vagyok, ott már az év elején el kellett felejteni a Flasht. Ilyen gond már réééégen nem lenne, ha IDŐBEN kezdtek volna a fejlesztők ezen dolgozni. Kérem még öt hét és vége lesz a Flash támogatásának. Az nem azt jelenti, hogy kiherélik és nem lesz tovább elérhető, de a nem támogatottat le kell cserélni másra, mert a Flash megbízhatatlan már most is. A mostani állást nézve setét felhőket látok a jövő év legelején, nem pedig kivilágosodott virradatot. Adja isten, hogy ÉN lássak rosszul ezekkel a vaksi szemeimmel!

  Legutóbbi bónuszkód: HARVEST20
   
  Utoljára szerkesztett: 25.11.20
  henrietta1223, busika02, Fatther és 6 más kedveli ezt.
 2. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Szép napot Mindenkinek!
  Visszaállt minden, így már szép a délutánunk! :) - nem akarom elkiabálni, az event este kezdődik, remélhetőleg zökkenőmentesen.

  Kód beváltva, jó helye van a polcon, mikor szükség lesz majd rá, akkor meg előkapom. :)

  Egyelőre a most-tal foglalkozom. Most lehet játszani, most nem lassú, most lehet területet váltani, most jó. Januárban mi lesz, azt nem tudom, de ráérek akkor bosszankodni, ha lesz miért. Mostani meglátásom szerint lesz, de ne legyen igazam!

  November 25-e Katalin-napja - Katalin-napi népszokások és időjárási jóslatok  Régebben, mivel nem volt meteorológia előrejelzés, nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás-előrejelzést illetően az emberek, mint tapasztalataikra, megfigyeléseikre és abból vontak le különböző következtetéseket, összefüggéseket. A novemberi megfigyelésekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.
  November 25-e Katalin-napja. Katalint házasságszerző szentnek tartotta a néphagyomány.

  Katalinra, így szól a legismertebb mondás:
  Ha Katalin kopog, karácsony locsog, vagy fordítva, azaz Katalin locsog, karácsony kopog.

  A népi megfigyelés szerint ha Katalinkor fagyos az időjárás, karácsonykor esni fog, ill. fordítva, ha Katalinkor esik valamilyen halmazállapotú csapadék, nagy valószínűséggel karácsonykor fagyra számíthatunk.

  Katalinkor a januári időjárásra is tudunk következtetni. Katalin megmutatja január időjárását.
  Ezen a napon a kíváncsi férfiak párnájuk alá helyeztek valamilyen női ruhaneműt, és azt remélték megálmodják ki lesz a jövendőbelijük.
  A lányok ilyenkor egy ágat tettek a vízbe, ez volt a Katalin-ág, de élt még a szokás december 4-én is, akkor Borbála-ág, továbbá december 13-án is, akkor Luca-ág néven. Ha ez az ág karácsonyig kivirágzott, abból arra lehetett következtetni, hogy férjhez megy az illető.
   
  henrietta1223, Fatther, -W-595- és 3 más kedveli ezt.
 3. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Sziasztok!

  Vaaaaóóóóó!!!!!!! ...... simán megy minden!...és ahogy Judit!..... MOST én is annak örülök!

  Tihamér teljesen egyetértek veled!...már rég túl kellett volna lenni az egész átálláson! Nem is tudom ,
  hogy miért is vártak az utolsó pillanatig!????

  Olyan fura, hogy este kezdődik az event.....és csak reménykedni tudunk, hogy minden rendben lesz!
  Igy most csak állok a kapával a kezemben és várok!
   
  henrietta1223, Fatther, -W-595- és 4 más kedveli ezt.
 4. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Jó estét mindenkinek!

  Kéretik vigyázni a nyugati csücsökben! Ha isten akarja, még a kapanyél is elsül. Márpedig Zsozsó kezében a kapa nyele van. Veszélyes egy leányzó! ;) Csak takarásban mozogni arrafelé!

  Nálunk ilyentájt november végén nagyüzem van. A két menyünk Katalin, az egyik unoka Liza, ami az Elisabeth becézése, tehát Erzsébet. A nászasszonyunk is Erzsébet. A volt harmadik anyukám ( édesapám harmadik felesége) szintén Erzsébet volt, míg meg nem halt. Most kizárólag a Skype és a Telefon segítségével volt megköszöntve mindenki. Személyes találkozások, ölelgetések és puszilkodás majd a jövőben lesz bepótolva. Már ha megérjük ennek a kórságnak a végét. Jó lenne minél előbb!
   
  henrietta1223, Fatther, -W-595- és 3 más kedveli ezt.
 5. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Takarás van itt is, nálam semmi lazítás, takarás, fertőtlenítés és "maradj otthon!"
  Még jó, hogy megérjük! Nem adom magam a vírusnak és, ha ő talál meg engem, akkor legyőzőm, nem leszek vesztes!!- nagyon remélem és nagyon bízom benne!! Szedem az egészségemet turbózó bogyókat, eszem a gyümölcsöket,zöldségeket, próbálok mozogni a szabadban, emberektől távol. Mindent megteszek, hogy ne kapjam el!! MERT látni, ölelni, puszilni, szeretgetni akarom még az szeretteimet!
   
  henrietta1223, zsozso577, Fatther és 3 más kedveli ezt.
 6. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Jóóó reggelt ifjúság!

  Kockásra aludtam a szemeimet. Annyira sokat aludtam az éjjel, hogy szinte el sem hiszem. Majd hét órát, pedig - remélem - nincs bajom. Eccem kicsi öcsikém mostanság többet alszik, mint amennyit ébren van, pedig az Ő korában sem kellene ennyit/annyit aludnia. Másfél évvel fiatalabb nálam az a taknyos kölök. A jövő hónap közepén lesz 67 éves. Még szemtelenül fiatal hozzám képest és felettébb szemtelenül is viselkedik velem, mint mindig. Még így sem hajlandó elismerni a közismert tényt, hogy ő egy másodszülött, tehát CSAK egy utángyártott, egy másolat, egy futott még kategóriába tartozó egyén. Állandóan azt akarja az a szerencsétlen flótás elhitetni velem és másokkal, hogy én CSAK egy prototípus vagyok, egy előgyártmány, a rendes, kiforrott, ténylegesen használható pedig Ő. Példa erre egy régi eset, ami még bőven abban a ma átkosnak tartott régi rendszerben történt meg velünk. Mentem Győrbe, gondoltam benézek öcsikémhez az akkor munkahelyére. Belépek a cége épületébe, egy számomra ismeretlen portás fogadott. Mondom neki, kivel szeretnék beszélni. Felemeli a telefont, rám pillant és kérdezi.
  - Mit mondjak Lacinak, ki keresi? Elvigyorodtam, majd közöltem vele.
  - Mondja azt, hogy a legszebb, a legokosabb, a legjobb.
  - Hogy MIT mondjak neki? -nézett tágra nyílt szemekkel a kapuőr, kezében a telefonkagylóval.
  - Ezt. A legszebb, a legokosabb, a legjobb. Ő tudni fogja. - Nézett rám, az őrültség nyomait kereste szemeimben, aztán megvonta a vállát és lemondóan odaszólt nekem halkan.
  - Ha maga mondja. - Tárcsázott s mondta, amit kellett. A következő pillanatban az öcsém hangját még én is hallottam a portás fülétől távolra tartott kagylóból.
  - Hányszor mondjam még annak az ütődött, elfuserált, ész nélküli .... stb. stb. - A lépcsőház zengett, ahogy öcsém lefelé jövet mondta az áldást folyamatosan. A kapuőr rám pillantott, elmosolyodott és megkérdezte.
  - A testvére?
  - Aha!- Ezt követően, ha mentem bármikor és Ő volt a "forgalomirányító és ellenőrző szakreferens a bejáratnál, megpillantott és kérdés nélkül a telefonon hívta az öcsémet, beleszólt vigyorogva: - Szia Laci! Megjött és téged keres a legszebb!!! Tudta, hogy KI VAGYOK én. Bezzeg az öcsém máig nem tanulta meg. Mellesleg napok óta valami kerülgeti, ezért fekszik sokat. Meg alszik. Mert egy lusta hétalvó. Tegnap délelőtt tízkor hívtam, de édesanyám vette fel a telót, s mondta, hogy még alszik a tesóm. Délelőtt tízkor! Micsoda dolog ez? Hogy lehet aludni ilyen későig? Én mát TÍZ perce felébredtem a kilenc órai elfekvésem után, frissen, kipihenten, üdén. A feleségem a konyhában sütöget valami fölösleges édességeket, az öcsém meg alszik? Hát milyen világban élünk? Hallatlan! Gyönge kifogás, hogy nem érzi jól magát. Küzdjön azzal a fránya bacival, vírussal, mittudoménmivel! Nem henteregni a heverőn, mikor más már ébren van. Mármint én, a legszebb, a legokosabb és a legjobb. Ráadásul a feleségem és a nagyobbik unokám is vitatja az ÉN "szentháromságomat". (Legszebb, legokosabb, legjobb.) A feleségem csak legyint, a nagylány (11 éves elmúlt) meg : De papa! Ez nem igaz! Nem te vagy az!
  Ne-eeem? Hát akkor ki? Csak nem az az osztálytársa, az a fiatal kölök, aki ráadásul nem is akar - még - semmilyen lánnyal sem együtt járni, pedig a kicsi igen csak tud olyan szemekkel pillogni rá, hogy hajaj? Láttam én már azt tavaly is az iskolájukban. :D
   
  henrietta1223, -W-595-, Fatther és 3 más kedveli ezt.
 7. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Szép napot Mindenkinek!

  Eltűnt a Bannerem!!!! Nagyon szomorú vagyok!:(:(:(

  Tihamér, kockás hasat már láttam, de kockás szemet még nem.

  Event halad, jól is állok a növényekkel, mert pörgettem bónuszt. A röpikből kevés van, így most arra várok mindkét eventnél, se gesztenye, se villáskulcs, se banner! Megyek, szomorkodom magamnak, nem rontom itt a levegőt.

  Nektek szebbeket, jobbakat!
   
  henrietta1223, -W-595-, Fatther és 3 más kedveli ezt.
 8. _Ilona49_

  _Ilona49_ Fórum veteránja

  Szervusztok!
  Ígéretemnek megfelelően a rémregényem töröltem.A megpróbáltatásaim azonban tovább folytatódtak.A változatosság kedvéért december 1-től kirívóan törvénysértő módon a nyugdíjam 75%-át letiltották. / maximum 50%- lehetne,de itt a jogosult egy így szerintem 33% lenne a törvényes,ha sikertelen lesz az árverezés,azt követően / A maradékból tudom fedezni az életben tartásomhoz szükséges gyógyszereket és a rezsiköltségeim és talán napi 25 dkg kenyérre és 2 l vízre is futja.....ideje megtanulnom vadászni bár az ég madarait és a csúszó-mászókat nézegetni szeretem,fogyasztani nem!
  Nem adom fel azért sem.......ami sok az sokkkkkk.Levél piszkozatok félig készek.
  TÁMADÁS!!!!!

  Már megint Nektek panaszkodom.

  Ide jövök kicsit kikapcsolódni,feltöltődni.
  Havasi_Gyopár! Köszönöm a gyors segítséget.

  Csacska! A bannerek már legalább két hete eltüntek,nem csak a Tiéd..Én már testvéri segítséggel visszaszereztem.

  Ma befejeztem az otthonülőket,elkezdtem az őszi kavalkádot ..laktózérzékenység miatt a tejes feladatot hanyagolom.Minden talpalatnyi területet terményes ólakkal telepítettem be......igaz hol állat,hol táphiány.." van másik"....ólcsere....
   
  henrietta1223, -W-595-, Fatther és 6 más kedveli ezt.
 9. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Ilona, az igazságnak kell győzni! Támadj, harcolj az igazadért!

  A bannarem pedig visszakerült!!:):):):):):):)
  Annyira szomorú voltam, hogy megfordult a fejemben, hogy többet nem írok, mert a bannerem nélkül nem én vagyok.
   
  -W-595-, Fatther, -ágianyu33- és 2 más kedveli ezt.
 10. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Sziasztok!

  Ilona....hajjjrrrááá harcolj az igazadért!

  Tihamér Te "a legszebb, a legokosabb, a legjobb"!!!....Nem semmi!xD Hecceltétek egymást rendesen!

  Judit....Az én bannerem is eltűnt régebben....de sajnos nekem nincs is elmentve....így ruhátlan maradtam!

  Az őszi varázslattal végeztem....a TOP.ba beadtam...amit gondoltam!....egyelőre nem foglalkozok vele...
  a 3000-ben szeretnék bent maradni!
  A tejessel is haladok szépen..... lassan! 1x biztosan végig csinálom....aztán meglátom!.....megállok-e vagy tovább megyek!
   
 11. onagger52

  onagger52 Fórum császára

  Iiiigen, de jelen sőt még jövő időben is így lesz. Amíg az öcsikém - egyébként nálam 15 centivel magasabb - meg nem tanulja. Vagy valamelyikünk el nem dobja a kanalat, vagy fel nem dobja a talpát.

  Érdekes, de amíg egyesek fent vannak és szorgalmatoskodnak, addig mások az ágyban fekszenek, húzzák a lóbőrt, szuszognak, de semmi aktivitás. Azt nem mondom, hogy henyélnek, de vízszintes testhelyzetben kevés munkát végeznek, hacsak nem élvezkedés céljából. Ámbár alapesetben azt meg párosával végzik. Mert párosan szép az élet. A kenyér tésztáját kivettem a pofozógépből. Abból a kétkarosból, ami adja neki rendesen jobbról is, meg balról is. Én meg csak nézem, hogyan szenvedi el mindezt az a gaz tészta. Ha jól viselkedne, nem kellene püfölni. De mivel nem fogad szót, hát kap rendesen maflásokat. Most a kelesztő tálban sírdogál bent a mikrobiban. Az első kelesztést ott szoktam megejteni, a második már a beépített szekrényen lesz. A mikrobit nem kapcsolom be, azt nem kell, kel a tészta magától is. Viszont amíg bent pihen nem érheti huzat, ami a kelő tészta halála. Pláne, ha épp fánk az, aminek kelnie kell. Amikor még mentem rendszeresen dolgozni, az ágy háromnegyed négykor kirúgott magából, havonta ha egyszer keltett a mobilom. Az volt az ébresztőm végső esetben. Épp hat éve hagytam el a munkába mászkálást, leszoktam róla. De a korai kelésről nem sikerült. Pedig isten a tanúm rá, hogy próbálkoztam, sőt még most is próbálkozok vele, de nem megy. Mindegy, most a kenyér a fontos. Mire feleségem felébred, készen lesz a kilós új kenyér.

  Szép és jó reggelt minden szorgalmas és még alvó gazdának!
   
  henrietta1223, -W-595-, busika02 és 2 más kedveli ezt.
 12. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Sziasztok!

  Tihamér....értem már, hogy miért is volt köztetek ez a nagy heccelés!xD Öcséd volt és mégis fel kellett néznek rá!xDxD

  Nagyon szürke az idő itt a csücsökben. Rossz kinézni az ablakon! " Este van, este van...a tűz sem világít"
  Ma nem terveztem, hogy kimegyek. Holnap viszont menni kell a boltba és főzni is kell valamit.

  Indul még valaki a TOP-ban? Kinek szurkoljak?
  A szezonosnak ma vége lett és reggel én is megszereztem a hiányzó ólat....GEkko még nem volt!
  Bérletet vettem....azért végeztem ma....így lett kiszámolva....eltervezve! Azon imádkoztam, hogy ne hogy
  elfelejtsek reggel belépni!.....most eszemben volt!
   
 13. Tündi100149

  Tündi100149 Fórum parancsnoka

  [​IMG]
   
  busika02, -W-595-, Csacskamacska és 3 más kedveli ezt.
 14. miklos4949

  miklos4949 Törekvő

  TündérLalám! Testvérkém!
  Végre-végre életjelt adtál........lehetne kicsit bővebben......csak miheztartás miatt ....örüljünk,vagy szurkoljunk az eddiginél is jobban??!!!
  Vagy csupán egyetértesz Zsozsoval?
   
  henrietta1223, -W-595-, _Ilona49_ és 3 más kedveli ezt.
 15. Fatther

  Fatther Fórum admirálisa
  Légy üdvözölve kedves Lajos .....❤️❤️❤️❤️❤️
   
  henrietta1223, -W-595-, Kuzdern és 3 más kedveli ezt.
 16. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Sziasztok
  Segítség, hogy tudok felöltözni?

   
  Utoljára szerkesztett: 27.11.20
 17. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  Szép napot, vagy inkább délutánt, estét Mindenkinek!

  Lajos, nagyon örülök, hogy jelentkeztél! Legközelebb talán néhány sort is írsz, hogy tudjunk rólatok!

  Zsozsó, gratulálok az új ólhoz! :) Nem versenyzem, én olyan gyűjtögető vagyok, nem adom a vagyonkámat.
  Bizonyára kapsz segítséget, hogy "felöltözz", nekem most ott az aláírásom, visszakerült, nem tudom, hogy hogyan. Nem kiabálom el, mert 2 napja olyan, mint a mese, hol volt, hol nem volt. Lehet egy jótékony manó segített!;)

  Tihamér, Te vagy a legjobb, legszebb, legokosabb! - ha Te mondod bizonyára igazad van! Ennek ellenére azért csatlakozom szép csendesen a nejedhez és az unokádhoz, mert ugye, ha ennyire szépet, jót mond magáról valaki, ott általában "bűzlik" valami...;) A legszebb viszont az, hogy békességben, szépen éltek! :) Szeretnek a gyermekeid, unokáid, no és persze a feleséged! Ez nagy kincs, őrizd meg, ameddig csak tudod!

  Alvásról annyit, nem panaszkodom, jól alszom. Tény, hogy éjfélkörül fekszem le, majd a hajnali kapálás után még visszabújok az ágyba ás jön a pótszundi. Napközben nem alszom.

  Szürkeség honolt ma felénk 2-3 fokkal és délután óta ködöl. Kora délután elmentem a gyógynövényes asszonykához, most kapott olyan készítményt, amit kerestem.

  Farmomon bő 4 óránként veszem kezembe a kapát. Nem szárnyalok, de haladok.
   
  henrietta1223, -W-595-, Fatther és 2 más kedveli ezt.
 18. zsozso577

  zsozso577 Mindentudó orákulum

  Huhhhh!!!!! Sikerült!
  Lajos nagyon szépen köszönöm!
   
  busika02, henrietta1223, -W-595- és 3 más kedveli ezt.
 19. _Ilona49_

  _Ilona49_ Fórum veteránja

  Tihamér!
  A leglényegesebbet szándékosan hagytad ki? Azt,hogy Te vagy a legszerényebb is.
  A családodon belüli kölcsönös szeretetnek,megbecsülésnek évek óta tanui vagyunk....Szerintem,azzal is ezt bizonyítod,hogy a mi vállunkon "sírod" ki magad,nehogy a Világ legjobb nőinek"okozz" ezzel rossz napot.....ez végtelenül tiszteletreméltó,követendő....a magam részéről már csak irigylendő.

  Csacskám! A bűzzel való eszmefuttatásod ....az előzőekben írt okok miatt is....kicsit sántít,görbebotot igényel.
  Csekély irodalmi ismereteim szerint valami Dániában bűzlik.
   
  Utoljára szerkesztett: 27.11.20
 20. Csacskamacska

  Csacskamacska Fórum elő legendája

  A Nobel-díj alapításának emléknapja - november 27.

  Az emberiség jövőjére kiható tudományos eredményeket világszerte elismerik, jutalmazzák.
  Ezen kitüntetések közül a Nobel díj a legjelentősebb.

  Alfréd Nobel Stockholmban született, 1833. október 21-én. Kivételesen tehetséges volt, és több jelentős találmány is fűződik nevéhez. Családtagjai a gazdaság különböző területein tevékenykedtek, olajlelőhelyek kiaknázásában is jelentős szerepük volt. Nobel felfedezte, hogy a nitroglicerint, amit robbantásokra alkalmaztak, hogyan lehet "megszelidíteni", kezelhetővé tenni. Mivel családot nem alapított, örököse nem volt, vagyonát végrendeletében (1895. november 27.) alapítványra hagyta, s annak kezelését is megfogalmazta:

  "Vagyonom egészét a következőképpen kell kezelni: a végrendeleti végrehajtóim által biztos értékpapírokba fektetett tőke egésze képez egy alapot, amelynek kamatait évente azok között osszák ki díjakként, akik a megelőző évben a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek. A jelzett kamatokat öt egyenlő részre kell felosztani, amelyeket azután a következőképpen kell megosztani:

  - egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a fizika területén;
  - egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a kémia területén;
  - egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette az élettan, illetve az orvostudomány területén;
  - egy részt annak a személynek, aki az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá;
  - egy részt pedig annak a személynek, aki a legtöbbet, illetve a legjobbat tette a nemzetek közötti barátság ügyéért, az állandó hadseregek megszüntetéséért, illetve csökkentéséért, a békekongresszusok megrendezéséért és elősegítéséért.
  A fizikai és a kémiai díjakat a Svéd Tudományos Akadémia; az élettani, illetve orvosi díjakat a stockholmi Karolina Intézet; az irodalmi díjat a stockholmi Akadémia; a béke előmozdításáért adandó díjat pedig a Norvég Stortinget (Parlament) tagjaiból választott, öt személyből álló bizottság ítéli oda. Kifejezett kérésem, hogy a díjak odaítélésénél ne játsszon szerepet a jelöltek nemzeti hovatartozása, hanem egyedül az, hogy az arra legérdemesebb kapja, függetlenül attól, hogy skandináv-e vagy sem.".

  Az odaítélés módjában még kiköti: az eredmény az elmúlt év publikált munkái lehetnek, korábbiak csak akkor, ha azok jelentősége nem derült ki korábban. A díj maximum 3 részre felosztva is kiadható.

  Az Alapítvány Ünnepi Napján, december 10-én, a végrendelkező halálának évfordulóján, a díjat odaítélő testületek minden egyes díjazottnak átadják a díj összegének megfelelő csekket, az oklevelet és egy, az alapító képmását ábrázoló és megfelelő felirattal ellátott aranyérmet. Mivel a díjat a vagyon évi hozadéka, illetve a kamatok teszik, a díj összege évről évre változik. Mindegyik díjazott kap egy kb. 200 g súlyú, 23 karátos aranyból készült érmet. (Érdekes, hogy az érem vastagsága, és így tömege is változhat kissé. Szent-Györgyi Albert érmének tömege 206 g.)
  A három tudományos és az irodalmi díjjal együtt adományozott érmet Erik Lindberg, a századforduló jelentős svéd szobrásza tervezte. A 64 mm átmérőjű érmek előlapja azonos: Nobel profilban ábrázolt arc-, illetve mellképe. Felirata: A kép bal oldalán ALFR./ NOBEL, a kép jobb oldalán NAT./MDCCC/XXXIII/OB./MDCCC/XCVI. Alul bevésés: E. LINDBERG 1902.
  .


  [​IMG] [​IMG]

  Az érmek hátoldala különböző. A fizikai és a kémiai díjak esetében felhőkből kiemelkedő, Iziszre emlékeztető, kezében bőségszarut tartó nőalak. Egy másik, a tudomány géniuszát jelképező nőalak egy fátylat emel le az istennő arcáról. A körirat idézet Vergilius Aeneis című művéből: INVENTAS . VITAM . IUVAT . EXCOLUISSE . PER . ARTES. A fizikai és a kémiai érmek esetében a két nőalak mellett balról NATURA, jobbról SCIENTIA szavak, alul pedig az odaítélő testületre utaló REG . ACAD . SCIENT . SUEC. A hátoldal alján kártus van, melybe a díjazott nevét vésik.

  [​IMG]
  A fizikai és a kémiai
  érem hátoldala
  [​IMG]
  Az élettani, illetve orvos-
  tudományi érem hátoldala
  [​IMG]
  Az irodalmi érem
  hátoldala

  Az élettani, illetve orvostudományi érem hátoldalán ugyancsak két nőalak van. Az egyik, a gyógyítás géniuszát jelképező, térdén egy könyvet tart, egyik karjával egy szenvedő nőalakot karol át, a másik kezében pedig egy csészében forrásból csorgó vizet fog fel, hogy azzal a szenvedőt megitassa. Az érem alján az odaítélő testületre vonatkozó körirat: REG . UNIVERSITAS . MED . CHIR . CAROL .

  Az irodalmi érem esetében a hátoldalon egy férfi elbűvölten hallgatja és jegyzi le a Múzsa énekét. A kártus két oldalán: ACAD, illetve SUEC .
  Ezeket az érmeket a svéd Királyi Pénzverde készíti.

  A békedíjjal adományozott érmet Gustaf Vigeland neves norvég szobrász tervezte, és a norvég Királyi Pénzverde készíti. Az előlapon Nobel arcképe, melyet a következő körirat vesz körül: ALFR . NOBEL . NAT . MDCCCXXXIII . OB . MDCCCXCVI + . A hátoldalon három láncot képező, a testvériséget jelképező férfialak, a körirat pedig: PRO . PACE . ET . FRATERNITAE . GENTIUM. Ezen az érmen nincs kártus.
  [​IMG] [​IMG]

  A közgazdasági érem előlapján ugyancsak Nobel arcképe látható, alatta két egymásba fonódó bőségszaru van. A körirat: SVERIGES RIKSBANK TILL ALFRED NOBEL'S MINNE 1968. A hátoldalon középen egy ötágú csillag, felette egy nagyobb, két oldalán és alatta pedig egy-egy kisebb korona. A körirat: KUNGLIGA VETENSKAPSAKADEMIEN. Ezen az érmen sincs kártus.
  [​IMG] [​IMG]

  A különböző bizottságok tagjai minden évben kapnak egy aranyozott ezüstérmet, melynek előlapja megegyezik az adott Nobel-érem előlapjával, hátoldala pedig az odaítélő intézményre utal. Ezeknek az érmeknek 2,6 cm az átmérője, a tömege pedig 13 g. Ha egy bizottsági tag tíz érmet összegyűjtött, akkor azt becserélheti egy aranyéremre.


  A magyar,
  illetve a magyar származású
  Nobel-díjasok

  Név Szakterület A díjazás éve
  Lénárd Fülöp F 1905
  Bárány Róbert O 1914
  Zsigmondy Richárd K 1925
  Szent-Györgyi Albert O 1937
  Hevesy György K 1943
  Békésy György O 1961
  Wigner Jenő F 1963
  Gábor Dénes F 1971
  Wiesel Elie B 1986
  Polanyi, John C. K 1986
  Oláh György K 1994
  Harsányi János G 1994
  Kertész Imre I 2002
  Avram Hersko K 2004
   
  busika02, henrietta1223, -W-595- és 3 más kedveli ezt.