Kuncogó kuckó

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: kukac42, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. gyongyvergazda

gyongyvergazda Fórum hercege

Ne haragudjatok, hogy ennyi videót hozok, de egyszerűen csodálatosak , nem tudok ellenállni :music::oops:xD!

Jolanda azt a pogácsát muszály volt megkóstoljam, nem lehet valahova tartalékolni belőle :music::)?

Utoljára szerkesztett: 12.10.14
    Zsémbes-banya, georga06, terika01 és 5 más kedveli ezt.
  2. kukac42

kukac42 Mindentudó orákulum

Természetesen! Este körbeüljük a tüzet és lehet beszélgetni, csipegetni, sütögetni, ha valaki még éhes lenne:)
    Nálunk is ez volt ma az ebéd:)

3. gyongyvergazda

gyongyvergazda Fórum hercege

Emama már hozott egy verset, amit nagyon szeretek. (Petőfi Sándor: Az Alföld)

Most egy másikat osztok meg veletek:

4. Zsémbes-banya

Zsémbes-banya Fórum elő legendája

Megint lemaradtam tőletek, de ennek oka volt ám.
    Találkoztam Sándorommal, a Rózsával. Kértem beszéljen egy picit az életéről.
    Mintha csak egy ismertető lenne, olyan simán jöttek belőle a szavak:

Éppen vihar tombolt, ezért neki is rabiátus természete lett. Már születésekor olyan erős volt, hogy kirúgta magát a pólyából. Már gyermekkorában nagyon erős volt. Apját korán elveszítette, mert lólopásért felakasztották. Mindez nagy hatással volt életének további alakulására. Természetesen előítélettel kezelték. Bojtárként kezdte, de egész fiatalon, 1836-ban börtönbe került tehénlopás miatt. Hiába bizonygatta ártatlanságát, másfél évre és botozásra ítélték. A börtönből megszökött, s innen hosszú bűnlajstrom terheli. Megölt két katonát, a makói csendbiztost, tanyákat rabolt ki, szarvasmarhákat, lovakat hajtott el. Mindezért állandó menekülésben, üldöztetésben volt része. Az alföld hatalmas pusztáin, tanyáin bujkált, állítólag a Veszelka családnál talált gyakorta menedéket.

1845-ben kegyelmi kérvényt nyújtott be a királyhoz, miszerint szeretne becsületes életet élni. Azonban a kérvényt elutasították. Nem hittek a betyár szándékának tisztaságában, sőt még nagyobb erőfeszítéseket tettek kézrekerítésére. Azonban nem jártak sikerrel, mert a tanyákon rejtegették az emberek, s a városban is voltak urak, akik hittek jobbuló szándékában és segítették.

1848-ban Rózsa Sándor azzal a kéréssel fordult a Honvédelmi Bizottmányhoz, hogy bűnbocsánat fejében kész a haza jó polgáraként 150 pusztai lovassal hadbaszállni. A megyei nemesek hosszú töprengés után hozzájárultak a bűnbocsánathoz. Úgy gondolták, hogy aki ennyi éven át ki tudott csúszni az igazságszolgáltatás kezei közül, annak helyismeretének nagy hasznát vehetik. Ha azonban tovább üldözik, esetleg átáll a másik oldalra, és az komoly veszélyt jelenthet.
    Rózsa Sándor és szabadcsapata tehát októberben hadba vonult. Erről több korabeli újság is hírt adott. Azonban a csapat nem volt hozzászokva a katonai fegyelemhez, s nemsokára feloszlott. tagjai közül némelyek honvédnek álltak, némelyek hazamentek a tanyákra. Rózsa Sándor Szeged környékén csikósnak állt és megnősült. A szabadságharc leverése után természetesen el akarták fogni. Bár sikerült elmenekülnie, azonban megint bujdosni kényszerült. Az a hír járta róla, hogy forradalmi szervezkedés irányítója. Elfogatása érdekében szokatlanul magas, 10000 pengő vérdíjat tűztek ki a fejére. Sokáig ennek ellenére sem sikerült kézrekeríteni, mígnem 1857-ben komája, bizonyos Katona Pál szegedi tanyás gazda kiadta a pandúroknak. Tárgyalását 1859 februárjában tartották. A szabadságharcban való részvétele óta nagy népszerűségnek örvendő betyárt nem merték kivégeztetni, az ítélet életfogytig tartó börtön lett. A büntetést a híres Kufstein várában kezdte letölteni, szigorú őrizet alatt. Itt 1865-ig raboskodott, majd Theresienstadtban, később Péterváradon őrizték. 1868-ban amnesztiával szabadult.

Szabadulása után megpróbált becsületesen élni, de az előítéletek ezt szinte lehetetlenné tették. Így hát megint összeszedte cimboráit. Postakocsikat, vonatokat raboltak ki. Végül megint elfogták. Hosszas vallatás után először halálra, majd életfogytig tartó rabságra ítélték. A börtönben szabóság illetve később gyengesége miatt harisnyakötés volt a munkája. Egészsége azonban nagyon megromlott, s 1878 novemberében gümőkórban halt meg.

Tudjátok elgondolkodtam, vannak akik örökké élnek, ilyen ez a Sándor gyerek is. 1878 óta egy és egynegyed század telt el, és még mindig úgy emlékszik mindenre mintha ma történt volna. Csak ahogyan meséli abból lehet tudni, hogy ez már a múlt.:)

5. .Emama.

.Emama. Fórum elő legendája

Köszi a kis életrajzot :) Érdekes, de egyben elég borzasztó is.

6. breki072

breki072 Fórum elő legendája

7. András

András Kivételes tehetség

-"Jó reggelt kedves hallgatóim!

A körűlmények késztettek arra bennünket, hogy a két riport alanyunkkal hajnali 2 órakkor találkoztunk.

A helyszín a Hortobágyi nádas közepe. Sajnos már csak kevés terület maradt meg a pusztulás miatt.

Egy nádkunyhóban ülünk. A deszkából ácsolt dikókon, egy X lábú asztal, rajta szalonna, hagyma, köcösgben bor, és két bugylibicska.

A szegre akasztva, pár ostor, elöltöltős puska.

Két nagy hírű betyár látott vendégűl bennünket. A pandurok miatt kellett erre a rejtekhelyre jönnünk.
    kalandos volt az érkezésünk is, mert bekötötték a szemünket, a felszerelésünket is elvették, a mobilokat is ki kellett kapcsolnunk, nehogy bemérjenek bennünket.

Sobri Jóska, Angyal Bandi és Rózsa Sándor a riport alanyunk.

Élőben nem akartak megszólalni, de ennek is az volt az oka, hogy nehogy felismerje az "ellenség"
    a hangjukat.

El sem hinnénk, hogy Angyal Bandi nemesi származásu volt. 4 nyelven beszélt.
    De nem igazán kedvelte az "úri világot, és lovakat lopott, orgazda volt, és sokszor

segített a szegényeken. A legenda szerint is JÓ betyár volt.

Az ellopott állatokat volt olyan is, hogy bekötötte a szegény emberek udvarába az éj leple alatt.

Aztán a többszöri börtön után, visszavonult az egyik birtokára és ott töltötte öreg napjait.

Sobir Jóska, egy kicsit vadócabb volt, mert a zsandárokat is megtámadta, mi több volt, hogy meg is őlte őket. De legtöbbszőr Ő is a gazdagabb, módósabb embereket
    rabolta ki. Azembereivel sem bánt "keszyűs " kézzel.

Sajnos az Ő élete is meg volt pecsételve. Börtön volt végűl az otthona.

Rózsa Sándor, akit a mi korosztályunk jobban "ismer", köszönhető a népszerű filmnek is, már sokkal összetettebb ember volt.

Rendkívűl jóképű férfi, finom vonásait, csak kis bajusza törte meg, kék világitó szeme végig fűrkészve figyelte minden mozdulatomat.

Bevallom kicsit zavarba is voltam, miközben a kérdéseimet feltettem.

Hangja mély, öblös, mégis kellemes baritonos csengése volt. Kezein látszott, hogy a szabadban töltött idő érdessé tette.

A múltja meghatározta a jövőjét. Lótolvaj családban látta meg a napvilágot. Itt már eldőlt, hogy becsületes kétkezi munkás-földműves soha nem lesz.

Sokszor elkapták, börtönt is többször megjárta. Sajnos gyilkosságok is vannak a rovásán, mert katonákat, hivatali személyek életét is elvette.

De csapata, társai, sokat segített az elesett, kifosztott szegény embereken.
    A zsákmányt Rózsa S. mindig igazságosan osztotta szét a társai között.

1848-ban Kossuth engedélyével szabad csapatot szervezett és a szerbek ellen harcoltak.
    De nem sok sikerrel.

üldözték. Otthagyta a családját, és ismét bújkált.

Azt csak "mellékesen" említette", hogy a jó útra térését azzal is bizonyitani akarta, hogy jelentkezett pandurnak. Hatékonyabban tudta volna űldözni a valódi bűnös betyárokat.

De sajnos, nem tudott írni, olvasni, így esélye sem maradt.

A sors íróniája, hogy egy olyan gazda miatt fogták el aki az évek során sokat segítette, bűjtatta.
    Ez a gazda vitába kerűlt Rózsa S.-al (elárulta), és a vita hevében Sándor megszúrta, de a gazda felesége fejszével leütötte.
    Így fogták el ismét.

A börtönből úgy szabadult, hogy Mária Valéria hercegnő a születésnapja alkalmából amnesztiádott adott neki is.

Kedves hallgatóim! Meghatódva kicsit elérzékenyülve vettünk búcsút a 3 legendás Betyártól.
    Jó volt vissza menni az időben 200-300 évet.

De most is csak Rózsa Sándor kutató, fűrkésző szemei lebegnek elöttem.

A rejtekhelyről, megint bekötött szemmel vezettek ki bennünket. A Gémes kút mellett hagytak magunkra, ahol csendesen megvártuk a reggelt."

Ennyi volt a múlt kedves hallgatóim, és most folytassuk a jelennel........

Itt a Jutus rádió hangja szólt.....

georga06, greenfields, eszter.77 és 7 más kedveli ezt.
  8. terika01

terika01 Fórum admirálisa

Rózsa nagyon jók a videóid, inkább hozzál még:D:D

9. breki072

10. terika01

11. Tavirózsa

Tavirózsa Fórumőrült

Ne tegyétek ezt velem, ennyit nem bírok visszaolvasni és közben csak írtok, írtok, hozzátok a gyönyörű képeket, amiknél jól le is ragadokxD. Brekuszom nem szóltál hogy elviszel a repülő szőnyegen Magaddal, ezért én is lóra pattantam

http://lovasok.hu/lovarda/gallery_func/lovarda_images/87_446187.jpg

így jutottam el nagy nehezen utánatok a pusztába. Györgyi szerintem a repcsin is sütött-főzött, mert ezt a rengeteg finomságot képtelenség lett volna ma megcsinálni:)
    A nyereg igencsak feltörte a hátsóm, ezért betértemhttp://1.bp.blogspot.com/-SKDNgwYjLkw/U3DL7NbY2kI/AAAAAAAAeyU/8nOtE4y2Q6A/s1600/12-2013_1031_125827-pano.jpg. Miután degeszre tömtem a hasamat egy sétára vágytam:http://4.bp.blogspot.com/-a57vtshL2...e0M/oaWbjN6PJvM/s1600/41-2013_1031_124725.jpg
    Megnéztem ezt is- azt is:http://2.bp.blogspot.com/-F4K2fr1J9...e1k/uIrWVATEv38/s1600/48-2013_1031_125708.jpg http://3.bp.blogspot.com/-B_JKasL07...Ae20/2afYts9Qbz0/s1600/5-2013_1031_133731.jpg,
    A puszta és a lovak, meg a csikósok:

...................

Túlméretes kép linkre cserélve. A megengedett méret 550x300 képpont. /-East17-/

Moderátor által utoljára szerkesztve: 12.10.14
  12. terika01

13. breki072

14. kukac42

kukac42 Mindentudó orákulum

15. nyific

nyific Fórum elő legendája

Na pont jókor jön ez a kis könnyű kaja,:p jól elaludtam, de rá kellett néznem a rabszolgákra akik a kertben
    még a maradék almát szedegetik, de a web kamerám nem működött, így fel kellett másznom a kilenclyuku hídra,
    hogy lássam őket.
    Volt hőbörgés, hogy én miért nem vagyok ott, de helyre raktam őket. Itt vagyok:)

16. Zsémbes-banya

Ühüm. Csak az a baj ezzel, hogy aztán az ember odaáll a tükör elé, és akkor már nem az a szöveg jön, hogy "guszta könnyű kis szalonna";)xD
    Betyár egy világ ez! Betyárvilág.:)
    Nekem egy picit sok volt ezekből a nehéz kajákból, ezért elugrottam Kecskemétre eredeti fütyülős barackért. Ehune a kupicák, tartsátok csak hamar!:):D

galfranciska, georga06, terika01 és 5 más kedveli ezt.
  17. nyific

nyific Fórum elő legendája

18. Zsémbes-banya

Andi11, galfranciska, georga06 és 5 más kedveli ezt.
  19. breki072

Véget ér e szép nap, lassan indulunk hazafelé igaz most az egész csapat egyszerre ér haza mert az ezeréves sólyom röpít minket majd

20. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Kedves Kuncogók,
    igazán kitettetek azért, hogy jól sikerüljön a kirándulás.Minden volt, ami szem szájnak ingere, és jókedv kacagás.Köszönöm szépen az invitálást, további jó játékot kivánok!!A sólyom szerencsésen landolt itt Alsódughagymafalván
    Kicsit aggódtam mert a szárnyai alatt találtam egy üveg jófajta pálinkát.Kénytelen voltam elkobozni!!
    Remélem a Ti is jól földet értetek.

Utoljára szerkesztett: 12.10.14
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.