Közlemény Március 15.

Kategória: 'Hivatalos hirdetmények', témanyitó: Swallow, témanyitás ideje: 15.3.23.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
 1. Swallow

  Swallow Board Administrator Team Farmerama HU


  Március 15-i megemlékezés

  [​IMG]

  Ezen a napon az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Először 1927-ben nyilvánították hivatalosan Nemzeti ünneppé.
  A bécsi forradalom híre ösztönző hatással volt a magyar radikális ifjakra is.
  1848. március 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak.
  Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t.
  Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. (a néphagyomány szerint) Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.
  Ma is még március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára. Ez a hagyomány a francia forradalom nyomán keletkezett, a magyar szabadságharcosok viseltek először nemzeti színű szalagot.


  Kívánjuk, hogy a személyes emlékezések a régmúltra, a történelmi hagyományokra szép pillanatokat jelentsenek mindenkinek! Akik magyar emberként felelősen gondolkodva az együvé tartozás fontosságát, a hagyománytiszteletet és hazafiságot tartják követendő elveknek.

  Szép ünnepet kívánunk!

  [​IMG]
   
  CoraQueen, Utacho, zsoxxya és 91 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.