Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Szép napot kivánok!

Látod, ha száz évig élek, akkor sem jutott volna eszembe, hogy erre kell tenni.Köszi szépen.

Felénk elkezdett szállingózni a hó, szerintem itt is van az ideje.Nagyon jó, hogy tegnap tettünk egy kis kirándulást a kertbe, és nem ma..

Vidámság és derű kisérje a napotokat.

jolanda1948, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  2. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép napot !

Nálunk meg érkezett a havazás, szépen szállingózik, Ide bentről nagyon élvezem nézni, ahogy a hó pihék egymásra hullnak. Sütike a képek amiket felraktál, nagyon jól sikerültek. A fénypontja persze az unokád aki nagyon aranyos, meg te aki ezt mind megcsinálta. Jutus ! kár hogy az utadról a beszámolók már elfogynak, élvezett volt olvasni őket. Biborka köszi a kávét, eltettem majd ebéd után meg iszom. A farmon állatok és fák vannak, azoknak is szaporodni kell. További jó játékot kívánok nektek.

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  3. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

A legutóbbi tevés [​IMG] kitehető is ilyen volt, amelyiknél a legnagyobb fejlesztés valamilyen dobozt [​IMG] is ad.
    Felénk délutánra ígérnek havas és ónos esőt, az ónos nem hiányzik.

Nem fogyott még el, csak most hajózik [​IMG] a következő szigetre. Az meg egy kis idő, mire odaér.

Munkások akciós áron:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/munkások-akciós-áron.14645/

Utoljára szerkesztett: 4.1.17
  4. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Meg is jöttem! Tettem a környéken egy kis kurflit.... szállingózik a hó, de ebből nem lesz hóakadály.... Még a kesztyűmet sem kellett felvenni....nincs hideg, erre a szél sem fúj...

Rozika! Még jön két sziget:

Aruba:

Igen Erzsike szeli a habokat a Navigátor! (ez volt a hajónk neve). Bár most kevesebb csomóval, mert nagyon közel vannak egymáshoz a szigetek...

Ez egy még kisebb sziget. 193 négyzet kilométer, 36 km hosszú, 11 km széles.

Ez a sziget is Hollandiához tartozik, mint autonóm terület.

kb. 102.911 a lakosság száma Főleg meszticek élnek itt. A vallásuk itt is, nagyobb részt katolikus

Nyelv: holland, papiamento, spanyol, portugál, pidzsik, angol, (a legjelentősebb a spanyol és angol nyelv...használat)

Itt is az első lakók az Arawak indiánok voltak.

1499-ben elsőnek Amerigo Vespuci , és Alonso de Ojeda járt erre..

Ők hozták a híreket, hogy itt nagyon magas emberek élnek, úgy élnek itt mint Velencében, és a leírásukban valami brazil fát emlegettek.

1508-1636-ig Spanyol gyarmat volt. Ez látszik is az építészeti stíluson is.

Az első pap egy indián főnök volt: Kacika Simasnak hívták.

Az első kormányzó Ojeda volt, de a spanyolok jelöltek egy másikat is Juan Martinez de Ampuest.

1525-ben kiadott Cédula Real- királyi rendelet- szerint be kellett telepíteni mind a 3 szigetet.

Érdekes adalék, hogy a benszülötteknek több joguk volt mint a jövevényeknek.
    (Ez nekem tetszett -amikor olvastam- mert ilyennel sehol nem találkoztam az olvasmányaimban)

A II. Világháborúban nagy szerep jutott a szigetnek.
    Brit védnökség alatt állt a finomítók miatt. A németek U-156-os tengeralattjárója fel akarta robbantani a finomítót, de Nem sikerült. 1944-ben egy amerikai gép elsülyesztette. 1 ember élte túl.

Aruba gazdasága : aranybányászat, olaj feldolgozás, foszvát bányászat, Aloe termesztés, feldolgozás, idegenforgalom,

A legnagyobb kereskedelmet az USA-val bonyolítja és persze Hollandiával.

800 km-es közutak vannak.

A legmagasabb hegy Jamanota (bár ezt nem néztem meg milyen magas)

Itt csodálatos fehér homokos part van... Sokan búvárkodnak a kristály tiszta vízben.

A vizet itt is a tengervízből nyerik. (mint a legtöbb szigeten)

Amikor leszálltunk a hajóról, mi különváltunk az ifjú pártól, mert én nem vágtam bele egy buszos túrába. Nem akartam a jeges fuvallatnak kitenni magam.

Így mi a parton sétáltunk, a város főutcáit jártuk végig. (tettem már fel képeket)

Fullasztó meleg, 70-80%-os pára....

A boltokban itt is jeges hidegre van állítva a légkondi, így innen amilyen gyorsan csak lehetett kijöttünk.

Az a fa amiről a felfedezők meséltek, a Divi-divi fa. Erről annyit tudtam meg, hogy aki eltéved a szigeten keressen egy Divi fát, mert az mindig nyugatra dől!

Flamingokról is írtak, de mi nem láttunk, csak pelikánokat. Amikor fürödtünk láttuk, hogy mint a stukák csapnak le a vízben úszó áldozatukra...
    Sajnos nem tudtuk lefotózni, mert a fotó aparát a parton volt.

Sétánk közben egy csodás parkban lévő étteremben ittuk a holland sört, és figyeltük az apró madarakat, ahogy az asztalokra szállnak és figyelik, mit lehet felcsipegetni?

Tovább sétáltunk a csodásan szép pálmák, -kókuszdiós, datolyaszilvás - között, ahol egyszer csak a járdán átbaktatott előttem egy barna szakállas "szörny". Laguána..
    Aztán már csak azt vettük észre, hogy itt- is ott is, 2- 4-8 kicsi, nagy, zöld, barna, pirosas laguánák, másznak, rágcsálnak valami fáról leesett gyümölcsöt.... Egy bokor alatt meg egy hatalmas "család" hűsölt... percekig ácsorogtunk, és bénultan figyeltük őket.

A farkuk 2x, 3x hosszabb volt mint a testük....

Végűl csak elindultunk a kikötő felé, ahol kisebb hajók, katamaránok, vitorlások pihentek.. a víz itt is, kristály tiszta volt, még a halakat is láttuk..

Minden olyan pedáns tiszta, még a kék lovak is (sok helyen volt bronzból). Felújított rendbe tett házak, a bazár sor is valahogy olyan rendezett volt, az eladók sem voltak erőszakosak.

Indulás előtt begyűjtött információk között találtam, hogy itt az a szokás, hogy mindenki köszön egymásnak az utcán is!

És Valóban! Nem győztünk visszaköszönni a szembe jövő embereknek...

Végre itt megint gyakoroltam a spanyolomat.... lealkudtam (ezt is írták, hogy "kötelező" az alkudozás) egy kis nyakba akasztós táska félét. (telefonnak, ciginek, öngyújtónak) Az öreg néni mosolyogva adta oda a kialkudott árért.

Nagyon tetszett ez a sziget is... Andrással beszéltük, hogy szívesen eltöltenénk itt pár hónapot, és csak tavasszal jönnénk haza...

De nem lehet...

Lassan lejárt a "kimenőnk". Beszállás, ellenőrzés, és mehettünk ebédelni pár falatot. A vacsora úgy is csak késő este lesz.

Felmentünk a 11 emeleti fedélzetre.. Mindig szerettük nézni ahogy a révkalauz kivezeti a hatalmas hajót a zátonyok között.
    De most csak szirénázó mentő autó jött! És hova? A mi hajónkhoz. Sajnos elvittek egy embert...csomaggal együtt.. Így késve indultunk... Na, nem mintha számított volna, mert
    a másik sziget -Bonaire- is közel van.

A meleg szellő, a lemenő nap a fedélzeten tartott bennünket... de megérte, mert csodálatos szivárvány nyúlt el előttünk a sziget felett. Mi több dupla!
    Mind a hárman csattogtattuk a gépünket....

Én, leódalogtam még, elszívni egy cigit, mielőtt visszamentünk volna készülődni az estéhez...

Csodás nap volt.... egyre feketébb lettem... az egyik pincér-egy fekete- még a karját is a karom mellé tette, hogy már majdnem olyan a színem mint az övé! Én azt válaszoltam Neki, hogy Afrikai akarok lenni! Igencsak megnevettettem...

Na majd hozom Bonaire-t.

Most hagylak benneteket olvasni... nekem megint lejárt a gép...

Ha van kérdésetek szóljatok...vagy bőven elég amit leírtam...

Kellemes estét..délutánt....

jolanda1948, sutimami57, Fatther és 2 más kedveli ezt.
  5. kpe59

Tényleg érdekes, hogy a benszülötteknek van több joguk, attól függetlenül, hogy nem megszokott, így lenne normális másutt is.
    Míg áthajóztok a másik szigetre, addig van idő megemészteni az információkat...

6. -elzemari-

Jutus,
    most már tudom, hogy miért gyűrted a spanyol nyelvet!!!

7. kpe59

8. András

András Kivételes tehetség

Sziasztok!
    Marcsi! A spanyolt már 4 éve gyűröm! De eddig csak a Kanári szigeten Tenerifén, -bár itt keveset - mert a fiúk németül, jól elboldogultak. Csak amikor egyedül bóklásztam használtam.

Itt már több helyen tudtam gyakorolni... Ez jó volt, mert a barátnőm segít a gyakorlati részekbe... bátortalan vagyok ... bizonytalan... de nem vallottam kudarcot... a nyelvtan még nem mindenhol ugrik be, de nem volt gond...

A német meg ragad rám a fiúk mellett... eladni már nem lehet németül sem. De azért azt mondom, hogy nem beszélek németül. De egy étlapot ki tudok bogarászni, amit akarok elmagyarázok....

Tudod amikor elkezdtem 4 éve, arra gondoltam, hogy az olasz, spanyol áll hozzám közel a habitusom miatt... (az olaszt is tanultam pár évig)

Na szóval....

Jön az utolsó sziget Bonaire:

Ez a sziget 288 négyzet kilóméter.

Az első lakók a Caiqueto indiánok voltak. Ők Venezuelából telepűltek ide.

A történelme nem túl régi. 1499-ben egy Bonaire nevű spanyol talált rá a szigetre.
    a 17 sz.-tól van Holland kézben. 19.sz.-tól véglegesen is.
    Nem akartak sosem függetlenek lenni. Az "anya" ország továbbra is támogatja.

Itt is az olajfinomitó ad munkát többek között az embereknek, de túrizmus, a búvárkodás, is sokaknak ad munkát. (a védett korallok miatt csak kisérövel a kijelölt helyen lehet búvárkodni)

Van egy "kis Bonaire " is. Ide is csak hajós kisérövellehet kirándulni..

sutimami57, Fatther és mimi kedveli ezt.
  9. -elzemari-

Jut eszembe..
    Tényleg, a Lujzáék elvesztek?Merre járnak, nem láttátok őket valamerre?

10. stadler42

Hát tényleg el vesztek Lujzáék, de remélem ha hiányzunk nekik, akkor be néz hozzánk a nyugiházba. Itt ülök a meleg szobában, és egyre jobban érzem hűl lefelé az idő de nagyon. A tv mondja a héten nagyon hideg lesz, aki teheti ne mozduljon ki a jó meleg lakásból. Mindenkinek jó éjszakát, és szép álmokat.

11. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Na folytatom, mert a másikon már önállósította magát az írásom...nem akart szóközt hagyni, kitörölte amit írtam, oda ugrott ahova nem kellett volna.......

Szóval 9 körül léptünk partra.. itt szokás szerint minden utazást szervező egymást túl licitálva próbáltak utast szerezni (ez is egy munka a helyieknek)
    Mi egy 9 személyes kisbuszt választottunk. Bíztam benne, hogy ebben nem működik a "jégfúvóka", mert elég rozogának nézett ki.

Összejött a 9 ember és már indultunk is. Az ajánlatba volt flamingó, teknős nézés, miközben bejárjuk a kis szigetet.

Na ez volt ám a túra! A csodálatos rendezett utcákról egyszer csak olyan 5-öd rangú útra tértünk, kacskaringós, meredek is volt.
    De a mi vezetőnk úgy száguldozott rajta, hogy azt hittük, hogy valami versenyen vagyunk.
    A dzsungeles út érdekes volt. Fa méretű kaktuszok, aloe verák, és mindenféle fák, bokrok szegélyezték.

Volt olyan ház is ahol a kerítés evvel az oszlopos kaktusszal volt kőrbe véve. Lehet, hogy nálunk is ez kellene, talán ezen csaknem másznának be ?

Egyszer csak az elszórt házak között megállt a vezető. Azt hittük, hogy itt van valami látni való. Félvállról szólt, hogy mindjárt jön, csak vesz a kutyájának enni valót....
    Na pár-perc és máris kifarolva, indultunk tovább. Ekkor megálltunk egy elég nagy háznál, -talán funérból,deszkából készülhetett, de szépen lefestve, a kertben kókuszpálma roskadozott a diótól-ahol a kutyus bújt elő. A vezető megint hátraszólt, hogy meg kell etetnie a kutyát..
    Utazott velünk egy kislány, aki ekkor már nyűgös volt.

Na akkor megint mentünk tovább...sokat nem láttunk, csak szegényes házakat elszórva, vagy épülő csodás villákat, templomot.
    A szegényes háznál "csodát" láttunk.. Egy nagyméretű gázpalack állt a ház oldalánál és egy csövön keresztül volt bevezetve a házba!
    Egyszer csak megint megálltunk egy kis boltnál...a sofőr kiugrott és már bent is volt.
    A kislány már sírt, mi meg morogtunk.... mint kiderült egy újságért állt meg.

Megint hegynek fel, dombon le... a szűk úton életveszélyesen előzött meg autókat...amikor végre megérkeztünk egy kiszögelésre. Innen lehetett látni pár flamingót, egy öblöt, a tájat. Sokat nem láttunk a rózsaszín madarakból, de ez volt..

Talán 10 percet sem voltunk itt, és már mentünk is tovább.. Egy keskeny töltésen "araszoltunk" 60-70 km-es sebességgel, a további látni való felé. Itt megint volt pár flamingó az alacsony mocsaras öbölben, mint kiderült ez egy nemzeti park!

Porzott a föld út!!!! mögöttünk, kint dőlt a meleg, mi bent majd megfagytunk, és "ugráltunk" a göröngyös út miatt. Kiértünk egy simább területre ahol megint kis színesre festett házak voltak elszórva. Aztán egy szélesebb úton egy két szintes kőházhoz hajtottunk be. Itt már találgattunk... mit fog venni, etetni, ebédel talán?, vagy végre valami múzeum lehet itt.????

Nem talált! A nagybátyjának bevitte az újságot! Na már a többi utas is velünk együtt morgott...az egyik hölgy még mondott is Neki valamit, amit a motor zajától nem értettünk.

De Ő csak mosolygott.... felértünk a hegytetőre. Itt egy szép keresztes kilátó volt. Az egész szigetet be lehetett látni, és ez egy emlék, zarándok hely is volt.

Itt fogtuk meg azt a zöld gyümölcs valamit, amit mártásnak, szósznak főznek meg.

Na itt is kb 10 percet kaptunk....

Vártuk már a teknős telepet, vagy kertet....

De láttuk a régi repülő leszállót, kaktuszokat, sürű erdős dzsungelt, mást nem.

Egyszer csak felbukkantak a parti házak... Szólt, hogy itt kiszállhatnak azok akik fürödni, napozni akarnak...

5-en ki is szálltak, csak mi 4-en maradtunk. Arra gondoltunk, hogy akkor most jön a teknős nézés.....de nem! Megérkeztünk a kiindulási ponthoz...a kikötőbe...

És mind ez 25.-dollár/főért!!! Nagy csalódás volt....

Ahogy láttuk itt csak a parton voltak szép régi házak, kis utcák ahol, boltok, közért, éttermek, kávéházak voltak...

Itt ketté váltunk a barátainkkal, mert mi nem akartunk vásárolni....

Nézelődtünk a kis piacon is, ahol finom illatos szappanok voltak, testápolók, krémek, tetoválási lehetőség, kézműves dolgok... Szappant vettem volna, de amikor megláttam mennyibe kerül már szedtem is a lábam, és tovább álltam.

Már taplós volt a szánk, és ittam volna egy jó kávét is, kiültünk egy stéges étterembe..Itt finom kávét ittam, András egy korsó sört gurított le. Nézegettük az ott tipegő madarakat.. Az öbölben az átlátszó vízben a sok piros-kék-sárga hátú halakat nézegettük.

Én még benéztem pár érdekes üzletbe.. Gyöngyök voltak Fekete, zöld! fehér..rózsaszín..
    Feketét már Tenerifén is akartam venni, de másképp alakult. Na ott maradt a falon, mert olyan ára volt mint az aranynak.... vagy még több. Az arany is horror áron volt

A mágnesünk, képeslapunk megvolt.. kezdett jelezni a pocakunk, és már 3 óra volt.
    Úgy döntöttünk felmegyünk a hajóra amíg nincs tömeg. Megebédelünk és a fedélzetről még nézelődünk, napozunk...

Megérte a látvány...A csodás naplemente, a dupla szivárvány....
    Szép befejezése a napnak.

Innen már csak hajókázás Miamiig....

Onnan irány a reptér-New York-Amszterdam-Budapest...

Ez nagyon hosszú volt. A 7 órás időeltolódás már nagyon érződött rajtunk.

Én talán mostanra végre visszaálltam....

Kellemes pihenést.... remélem jót utaztunk együtt....a képek fent vannak.... lehet lapozni benne,

Jó éjt Jutus

sutimami57, -elzemari-, mimi és 2 más kedveli ezt.
  12. kpe59

Tényleg jót utaztunk, köszönjük.
    (A képeket is láttam, mert fellopózkodtam az egyik gyerekem oldalára és így meg tudtam nézni mindent, amiről olvastam.)

13. Pepe101966

Pepe101966 Fórumlakó

Jutus! Igazán szép,kimeritő utleirást hoztál.Sajnos a képeket nem láttam,de olyan valósághü ahogy leirod,hogy elképzelem és hát mit ne mondjak irigykedek kissé.Gondolom ezzel nem egyedül vagyok,de igy is élmény volt olvasni.Köszönöm,hogy leirtad mindezt és utazhattunk veled,ha csak képzeletben is.

14. stadler42

[​IMG]Szép napot!

Nálunk süt a nap, de hideg van. Gyorsan hozok is egy kis meleg kávét, [​IMG]gyertek kávézzunk együtt. A farmon fák és állatok vannak, jól érzik magukat pedig hideg van. Jutus el fogyott a beszámolód, pedig nagyon jó volt olvasni őket. Beraktam a mosni valót, csináljak is valamit. A papa már feltalálta magát a konyhában, csinálja az ebédet. Munka megosztás van, csak a farmot nem csinálja azt mondja nem ért hozzá. Igaz van neki játéka, amivel ő játszik és azt ő szereti.

15. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

190 éve született, 1827-ben Haan Antal magyar festőművész, Haan Lajos történetíró öccse.
    Békéscsabán született, apja Haan János csabai evangélikus lelkész.
    Elemi iskoláit Békéscsabán végezte, majd Szarvason és az eperjesi kollégiumban tanult. Festészetet a bécsi képzőművészeti akadémián tanult 1845-től. 1848-1849 között őrmesterként harcolt a szabadságharcban, majd a szabadságharc bukása után közlegényként szolgált egy ideig a Habsburg Birodalom seregében.
    1849 után kivándorolt Itáliába, majd 1863-tól hazatért Békéscsabára, de egy évtized múlva újra visszatért Olaszországba, és végleg Capri szigetén telepedett le. Vallásos tárgyú képeket, oltárképeket és portréképeket festett. A Magyar Nemzeti Múzeum megbízásából eredeti méretben lemásolta Raffaello vatikáni Stanza freskóit.
    Alkotásai megtalálhatók többek között a Szépművészeti Múzeum, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében is.
    Halála után neve, illetve sírjának helye egy időre feledésbe merült, azonban többek között dr. Bereczky Zsolt kutatásainak köszönhetően életműve ma már újra ismert és elismert. Születésének 175. évfordulója tiszteletére a békéscsabai városházán emlékünnepséget rendeztek, illetve emléktáblát avattak a tiszteletére.

Ma kiderül, hogy milyen lesz az új, átalakított nublonos event.
    Addig is hasznossá teszem magam a vv-ben.

Kobalt-talányos-tiki-tenyészet-és-új-állandó-gazdaköri-küldetés:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/kobalt-talányos-tiki-tenyészet-és-új-állandó-gazdaköri-küldetés-2017-január.14647/

Küldetések a gazdakörben, új feladat.

Utoljára szerkesztett: 5.1.17
  16. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok!
    Csak egy gyors jelentkezés...
    Remélem Lujziéknál csak a gép nem működik?

Köszi nektek... örülök, hogy velem voltatok az emlék túrán..

Rozika! Igen kifogyott az emlék idézés... De remélem majd hoz helyette más egy történetet.

Erzsike naponta emlékezik, és ez nagyon jó!:)

Kellemes napot Jutus

brozsa, sutimami57, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.
  17. kpe59

Utoljára szerkesztett: 5.1.17
  18. mimi

mimi Fórum elő legendája

Sziasztok!
    Fogdoki most elégedett, de majd lesz munkája pár hónap múlva. :(
    Jutus, igazán nagyon jó világjárás volt, köszönöm, hogy részt vehettem benne. Élveztem. :)

Az új hírekkel még nem tudom hogy állok, még van egy "túrám" az SzTK-ba, utána randi a bátyámmal. Majd csak este tudom átgondolni a dolgokat.
    Inkább a neon-ólakra hajtanék, az megérős. A Tp annyira nem érdekel, legfeljebb az AB és az arany, de ugye azok horror áron lesznek. Majd meglátjuk, mire jutunk. :)

sutimami57 kedveli ezt.
  19. -elzemari-

Sziasztok!
    Jutus, köszönjük szépen a kimeritő és érdekes utazásotok leirását.Nagyon szép és izgalmas volt.

mebajah, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  20. kpe59

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.