Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

470 éve, 1547-ben IV. (Rettegett) Iván lesz Oroszország első cárja.
    IV. Iván Vasziljevics vagy Rettegett Iván, régiesen Rettenetes Iván moszkvai nagyfejedelem 1533-tól, az első orosz cár 1547-től.
    III. Vaszilij moszkvai nagyfejedelem második, Jelena Glinszkaja hercegnővel kötött házasságából született. Édesapja halála után két nappal (1533. december 6.) Danyiil metropolita az Uszpenszkij-székesegyházban nagyfejedelemmé kiáltotta ki a gyermek Ivánt. Iván nevében édesanyja, Jelena kormányozta az országot, kegyence, Ivan Ovcsina Tyelepnyev-Obolenszkij közreműködésével. Jelena 1538. április 3-án halt meg.
    Formálisan Iván 5 éves korától részt vett az államügyek intézésében, így az egymással folytonosan rivalizáló bojárcsaládok hatalmi harcának középpontjába került. Nem feledte ekkori tapasztalatait, és élete végéig mélységesen bizalmatlan maradt a bojárokkal szemben
    A koronázás 1547. január 16-án zajlott le, egyszerű, zárt körű udvari ünnepség keretében.
    Február 3-án feleségül vette az ősi Kobila-Koskin családhoz tartozó Anasztázia Zaharina-Jurjevát (e családból származott a későbbi Romanov-ház).
    A moszkvai uralkodóknak mindig sok gondot okoztak a tatár csapatok betörései. Iván is tudatában volt ennek a veszélynek, ezért úgy határozott, hogy támadásba lendül. Két eredménytelen hadjárat (1547, 1549) után csapatai végül 1552-ben bevették Kazán városát, így a Volga menti Kazáni Kánság Oroszország része lett.
    Miután a Volga mindkét partján biztosította hatalmát, Iván figyelme a Baltikumra irányult; tengeri kijáratot akart, hogy megoldja a tenger nélküli Oroszország évszázados problémáját.
    A 24 évig tartó livóniai háború 1558 januárjában kezdődött. Az első balti hadjárat az oroszok sikerét hozta. A háborúba később bekapcsolódott Lengyelország, Svédország és Dánia is, így 1564 körül megváltoztak az erőviszonyok; a livóniai háború második és harmadik szakaszában Iván hadserege súlyos vereséget szenvedett.
    Miközben a livóniai háború folyt, Iván otthon sem maradt tétlen – 1565-ben két részre osztotta Oroszországot.
    Az ország kettéosztottságát Iván 1572-ben szüntette meg, miután az opricsnyina seregei nem tudták megállítani a krími tatárok előretörését: I. Devlet Giráj krími kán seregei elfoglalták és felégették Moszkvát. Mindenesetre ez a hétéves időszak véres szégyenfoltot hagyott Iván történelmi örökségén, és kétségeket ébresztett beszámíthatóságát illetően.
    A Kazáni és az Asztraháni Kánság elfoglalásával Oroszország az 1550-es években Kelet-Európa legerősebb hatalmává vált.
    1570-ben IV. Iván követeinek Konstantinápolyban sikerült békét kötni a szultán és a cár között. Ennek ellenére a törökök és a krími tatárok újabb háborút indítottak a cár ellen, mely 1574-ben zárult le Iván seregeinek győzelmével. Mivel ekkor a cár nem akart a törökök ellen háborúzni, békét kötött II. (Korhely) Szelimmel.
    Iván nehezen viselte reményei és tervei meghiúsulását, s 1581. november 16-án egy vita hevében, pillanatnyi felindultságában halálosan megsebesítette örökösét, Iván cárevicset. Nem fia volt az egyetlen, aki áldozatul esett haragjának.
    A cár 1584. március 18-án halt meg hosszú uralkodás után kaotikus állapotban hagyva az országot fiára, I. Fjodorra.
    Sok cselekedete megbotránkoztatta a kortársakat, főként a nyilvános kivégzések brutalitása keltett nagy közfelháborodást. A történészek többsége mindamellett egyetért abban, hogy Iván tudatos és számító politikus volt.
    Iván kétségtelenül szenvedélyes férfiember volt, és minthogy nem helyeselte, hogy egy uralkodó házasságon kívüli kapcsolatokat tartson fenn, gyakran cserélte feleségeit, hat hitvese volt.
    Sokféle eredmény fűződik a nevéhez; a külpolitikában minden lépését egy célnak rendelte alá: Európához akarta közelíteni országát – e törekvését másfél évszázaddal később Nagy Péter folytatta. Igyekezett gátat vetni a tatár és török csapatok betöréseinek, támogatta a kultúra fejlesztését.
    Iván fennmaradt írásai nagyrészt politikai jellegűek, de ezek is igazolják tehetségét: szókincse gazdagabb valamennyi XVI. századbeli orosz írónál. Emellett még imádságokat és egyházi zeneműveket is szerzett.

Érdekes elgondolás, de a háztartásokban ezzel nincs megoldva semmi. Nálunk az egyik pékségben évek óra 18 óra után féláron lehet vásárolni.
    Szerintem a mi korosztályunk még az tanulta gyerekkorától, hogy ételt nem dobunk a kukába. Olyan helyen ez megoldható, ahol állatokat tartanak, mert ott megoldott a maradék hasznosítása, de egy emeletes házban csak az lehet a megoldás, hogy megtanulja a háziasszony, hogy mennyit kell főzni.
    A vásárolt, raktározott élelmiszert meg lejárta előtt elhasználni. Körbe kell nézni a spájzban, hogy milyen alapanyagok vannak és azt hasznosítani.
    Persze ehhez kell gyakorlat is a konyhában.
    Eleget okoskodtam, megyek bepakolom a mosógépet... [​IMG]

Az előzményben (idézetben) szereplő linket eltávolítottam./mamarygen

Moderátor által utoljára szerkesztve: 16.1.17
    sutimami57, jolanda1948 és mimi kedveli ezt.
  2. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Jó reggelt kivánok!

BuktaÁgi, gratulálok a százas szint eléréséshez.

A kidobásoknak nem vagyok a hive, mert sajnálom ami kárba vész.Mi még egy falat élelmet sem dobtunk ki, ha véletlenül többra sikeredik, akkor bizony bedobozolom és a mélyhűtőben megvárja a következő hetet és felhasználásra kerül.Valóban ez a mi korosztályunkra jellemző csal azt gondolom.

Tudom nem ehhez a témához kapcsolódik, de nekem nagyon megmelengette a szivemet, hogy a kabátot a rászorulóknak mozgalom elinditója egy fiatal ember volt.Minden elismerésem az övé, hogy ilyen gondolat felmerült benne és meg is valósitotta.

Hugi, a hájas csiga biztos nagyon finom lehetett.Igazi hájból készitetted?

Rozika, hogy neked még késő este is van csiholód, amivel elő tudod varázsolni a tüzijátékot.

Jutus, pocsékok voltak az utak, igaz hallottam, hogy büntetés fog járni, ha nincs letakaritva a járda.Érdekes, ez korábban is igy volt és egy jóérzésű ember a háza táján el is tisztitja.

Vidámság és derű kisérje a napotokat.

sutimami57, Fatther, brozsa és még 1 ember kedveli ezt.
  3. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok!

Ági egy Óriás keréknyi Gratuláció a 100-hoz!
    Lassan ez itt már nem nyugisház, hanem a 100-ok klubja lesz.

Szép tűzijátékot hozott Rozi mama...

Marcsi! Az már igaz, hogy büntetik akik nem takarítják a jeges-havas utat...csak az a baj, hogy ezek mind közterületek!!!! Akkor kit is kell büntetni, Kinek???

1 db sózós autóval találkoztunk tegnap! :(

A többi merre lehetett???? Mert a fő utakon sehol ...

Na ez van.

Mimi! Csak pipiskedve járj, nehogy elcsússzál.

Erzsike! Köszi a Cári történetet..

Hugi! A sok pakolás mellett még egy munkás sütés is....;)

Bár én nem szeretem ezeket a hájas tésztákat, biztos finomra sikerűlt.

Legyen szép napotok. Jutus

sutimami57, Fatther és mimi kedveli ezt.
  4. kpe59

Egy ideig gondolkodtam, hogy a szesztilalom, vagy a cár legyen a mai emlékezés, aztán a cár érdekesebbnek találtatott...

Az elgondolás tényleg jó volt, de hallottam a hírekben, hogy voltak olyanok, akik zsákba gyűjtötték és úgy vitték el. Volt is belőle perpatvar, gondolom jogosan, mert aki valóban rászoruló, az csak egyet visz, többet úgysem tud felvenni...

Utoljára szerkesztett: 16.1.17
    sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  5. mimi

mimi Fórum elő legendája

Nekem az tetszene benne, hogy az éttermek ne töltsék a kukát feleslegesen. Nézem a főzős műsorokat néha és háborgok, mennyi megy kárba. Egy-egy hajléktalan ellátó hely megkaphatná. A háztartásban valóban nem megoldás. (Bár erről is van fogalmam.)
    Jó volt újra olvasni Ivánról. Nekünk remek töri tanárunk volt, nem a könyvből tanított, csak az alapján. Bizony elmondta, hogy bár rettegett volt a cár, de nagyon sok jó dolgot is tett.

Gratulálok az újabb 100-as szintet elérőknek.

Sajnos a kabátoshoz hasonló mindennel megtörténik. Sok szégyentelen és önző ember van.

Utoljára szerkesztett: 16.1.17
    sutimami57, Fatther és -elzemari- kedveli ezt.
  6. kpe59

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  7. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

[​IMG]Kellemes ébredést !

Ma korán ébredtem, és a farmon rendet is raktam gyorsan. Most gyorsan berakok a mosógépben egy adagot, had dolgozzon mert nagyon el lustul. A papa már lefőzte a kávét, hozom is nektek [​IMG] míg jó meleg kávézunk együtt [​IMG] Most ki kell még gondolni, mit is kék ma főzni de valahogy nem jut eszembe semmi. Pakolászok a lakásban egy kicsit, és addig ki gondolom. További kellemes játékot.

jolanda1948, mimi, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.
  8. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! én is korán keltem,bár nem akartam, de így sikerült. Hogyan is lenne másképpen, amikor hideg van, egy csomó elintézni való vár, aztán nem is úgy alakulnak a dolgok, ahogy kellene. Persze, hogy morcosan kelek. Más megoldás hiányában kézbe veszem a dolgokat........
    Sok érdekességet, okosságot olvastam...ez a kabátos dolog fel háborított, hogy milyen emberek vannak.

Na, ki is találom, hogyan tovább a mai napra..jó játékot, szép napot!

jolanda1948, mimi, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.
  9. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

1783-ban , Eszéken több napja tartó esőzések, zivatarok és jégeső miatt, január 17-én viharoszlatási célból ágyúkkal lőtték az égboltot. Akkoriban úgy vélték, hogy a mozsárszerű ágyú elsütésekor keletkező levegőhullámok a képződő viharfelhőre oszlatólag hatnak. Természetesen a viharfelhő képződés energiamennyiségéhez a viharágyú által kifejtett energia az elenyészőnél is kevesebb.

106 éve, 1911-ben halt meg Francis Galton angol polihisztor, felfedező, feltaláló, antropológus, földrajztudós, meteorológus.
    Fontos szerepe volt a nagy-britanniai tudományos pszichológia kialakulásában. Sokat foglalkozott az eugenetikával, az egyéni különbségek vizsgálatával. Megfogalmazta a nature-nurture vitát. (Nature az, amit az ember magával hoz a világra, és nurture minden hatás, ami éri a születése után.) Ikervizsgálatokat végzett, kérdőíveket használt.
    Francis Galton 1822. február 16-án született Birminghamben, Angliában, egy brit felsőosztálybeli család gyermekeként. Anyai ágon Erasmus Darwin unokája, Charles Darwin unokatestvére, apai ágon híres és sikeres fegyvergyártók és bankárok leszármazottja.
    Egy rokkant nővér, Adéle végezte korai tanítását. Beszámolók szerint Galton csodagyerek volt. Koraérettségét bizonyítja, hogy 4 évesen már tudott olvasni, ismerte a latin főneveket és mellékneveket, tudott összeadni, szorozni és ismerte az órát is.
    13 évesen a King Edward Schoolba került Birminghambe, ám skarlátos lett, és ez hátráltatta tanulmányaiban.
    16 évesen elkerült a magániskolából a birminghami kórházba, mint házi tanuló. Édesapja azt akarta, hogy Galton orvos legyen. 1840-44-ig matematikai tanulmányokat is folytatott. 1844-ben megszerezte B.A. (Baccalaurens Artium) fokozatát Cambridge-ben, ahová májusban apja halála miatt nem tért vissza, hogy folytassa orvosi tanulmányait.
    Galton polihisztor volt, aki jelentősen hozzájárult a tudomány néhány területének fejlődéséhez, beleértve a meteorológiát (anticiklon felfedezése és az első népszerű időjárási térképek), statisztikát (regresszió és korreláció), pszichológiát (szinesztézia), biológiát (környezet és öröklés mechanizmusa), kriminológiát (ujjlenyomat).
    1859-ben megjelent unokatestvére, Charles Darwin A fajok eredete című műve, ami megváltoztatta Galton életét. Érdeklődése a környezettől az emberek felé fordult. A különböző területeken kiemelkedő emberek családfáját vizsgálta. Azt is megfigyelte, hogy minél közelebbi volt a rokonság, a tehetség előfordulása annál nagyobb volt, és hogy a rokonok hasonló területeken voltak tehetségesek.
    Galton bevezette az ikervizsgálatot, mert felismerte, hogy a környezeti tényezők is hatnak a fejlődésre, és így az örökletes és a környezeti tényezők relatív hatását meg tudta mérni.
    Szerinte az intelligencia egy kivételes érzékelési és észlelési képesség, ami egyik generációról a másikra öröklődik.
    Galton kimutatta, hogy az ujjlenyomat jellegzetes mintázata minden személynél ugyanaz marad egész élete során. Azóta az ujjlenyomat-azonosítás a személyazonosság megállapításának legfontosabb eszköze lett mind a büntetés-végrehajtásban, mind a különböző biztonsági beléptető rendszerekben.
    Számításai szerint 64 milliárd ember esetén fordulhat elő egyszer, hogy a tíz ujj lenyomata megegyezzen két személynél.
    A bengáli rendőrfőnökkel (Sir Edward Henry) konzultálva kialakították a ma is használatos, róluk elnevezett Galton-Henry tízujjas ujjlenyomat osztályozási rendszert, melyben a nyomokat 1024 főosztály, megannyi osztály és alosztály egyikébe sorolják be.
    Francis Galton különleges képességű, magas intelligenciájú újító volt, aki az élet sok területén tevékenykedett, sok dolgot fedezett fel és alkotott maradandót az utókor számára. Halála előtt két évvel, 1909-ben lovaggá ütötték. 1911. január 17-én halt meg Angliában.

Azóta biztos megoldódott az ebéd kérdése is. Én mára sült halat terveztem, csak még nem vettem ki a fagyóból, zöldségleves lesz még.

Úgy látszik valami van a levegőben, mert én is korábban ébredtem, mint szoktam. Különösebb dolgom nincs, csak a szokásos mindennapi ténykedés.

Várom, hogy megérkezzen a fás muksó, hátha hoz nekem olyan fákat, ami még nincs. Nem is elsősorban az XXL-esre gondolok, hanem a különleges ablakban a másik kettőre. Nagy reményem nincs rá, mert a moziból összegyűjtött kevés aranyból nem sokat szánok rá. Mostanában nincs mozi, így nem nagyon szaporodik.

mimi, sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
  10. András

András Kivételes tehetség

Sziasztok!

Erzsike! Nem tudod, hogyan, honnét lehet megszerezni a Pinki Pit, hogy én is tudjam szaporítani?

Már nem emlékszem, hogy miképp is lehetett hozzájutni?

Már ezt is horror összegért lehet kapni...nagyon sajnálom rá a csp-t

Mozi??? A jó ég tudja már én is mikor moziztam.
    Folyton pihenőn van a gépész......

Tatus/J.

sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
  11. mamarygen

mamarygen Fórum elő legendája

sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
  12. -elzemari-

Sziasztok,

Nem is értem, kimentünk a piacra gyümölcsért, és megint tele lett a szatyor.Persze, jött hozzá egy kis sütni való tök is, meg még cékla, meg az alma, ami nem kevés.De jó is lenne egy almafa, csak kimennék, mint itt a gazdaságban és leemelném az almákat, a tejről és a tojásról nem is beszélve.

Te jó ég, olyan rémes álmom volt.Elhagytam a pénztárcámat.Komolyan szuggeráltam magamat, hogy történjen már valami, mert nagyon kellemetlen volt.S mikor felébredtem, húú de jó volt, hogy mindez csak álom volt.

Megyek körbenézem a gazdaságot.Jó játékot kivánok!

mimi, sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
  13. borievike

borievike Utánpótlás-írogató

Sziasztok! Látom ebéd utáni szieszta van éppen. Most itt vagyok az unokáimnál Győrben és éppen Kende dolgozik a farmon. Nagyon szereti az állatokat, meg is leptem egy egérkével. :) Közben itt nyüzsög a másik uncsikám is, Gellért. Ő még csak a képet figyeli, de az nagyon tetszik neki. :) Főleg a kutya! Azt imádja.

Ezt Kende küldi nektek! :D:D:D:eek::eek::inlove::inlove::inlove:

Az egymás utáni hozzászólásaidat összevontam, mert a dupla posztok nem megengedettek a fórumon a topicokban./mamarygen

mimi, sutimami57 és -elzemari- kedveli ezt.
  14. -elzemari-

Szia Évike,
    akkor most van segitséged a gazdaságban is.Jó játékot kivánok!

jolanda1948, mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  15. kpe59

A Pinkie sütit a Felhőpalota [​IMG] nevű kitehető adja, ha az neked nincs, akkor csak a gyártását tudod megoldani a pékség 5. szintjén. Arról hozott ismertetőt mamarygen.
    Ha az akkori event-ben (2013.04.29. - My Little Poni Napok) nem szerezted meg a receptjét, akkor a sütit piacon tudod megvenni.
    Esetleg a barátok küldhetnek neked napi ajándékba is.
    Nekem meg van a recept, így nem tudom megnézni, hogy meg lehet-e venni, esetleg most a gazdaraktári féláras akcióban.

A fás muksó hozott nekem két olyan fát, ami még nem volt és két fajtát, amiből csak egy volt eddig.

Utoljára szerkesztett: 17.1.17
    jolanda1948, mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  16. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a segítséget.... Visszanéztem az ismertetőt is, de nem rémlik, hogy ezt megszereztem volna....

Az 5-ös szinttel nincs gond már régen azon vagyok, de a recept még sincs.. biztos mert nem csináltam meg a feladatot 2013-ban. Vagy várom a féláras akciót!

Hát akkor marad a vásárlás...

Évi! De jó most Neked! A gyerekek ügyesek... Az én 2 pót unokám is mindig "dolgozni" akar a Farmon... de nagyon szerencsés a kezük, mert a malomba kipörgetik nekem a fő díjat, horgász akciónál a legnagyobb halat, .... szóval, nagyon élvezetes velük a játék....

Marcsi! Ez valóban szőrnyű élmény lehetett....hála az égnek csak álom volt....

A gyümölcs nagyon jó... ilyenkor kell a sok C vitamin ! Az almák nem mindig jók már, de a mandarin nagyon édes, és mag sincs benne..

A banán, körte, ....is heti adag...

A céklát a gránátalmával centrifugázzuk ki....így iszogatjuk...

Sikeres vásárlást a fákhoz.....

Jutus

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  17. brozsa

brozsa Fórum parancsnoka

Szép estét Mindenkinek!

Örömmel tudatom, hogy ma elkészült a cékla krémleves. Nekem nagyon ízlik, a fiúk valami tartalmasabb levest kérnek holnapra:D
    Szivesen olvasgatom recepteket, a legtöbbet ki is próbálom, sokat tanulok tőletek.
    7 titokfára jutott farmarany, kettő nagyon jó lett(lila akác és hosszúfürtű aranyeső), a többit majd a piacon, szerencsére nem szalad el a gazdaköri.

Legyen szép estétek!

-elzemari-, mimi, sutimami57 és még 1 ember kedveli ezt.
  18. kpe59

Most van ilyen akció, holnap 14 óráig tart, nézd meg a termékek közt a piros kosárban.

jolanda1948 és mimi kedveli ezt.
  19. biborka63

biborka63 Fórum parancsnoka

Szép napot mindenkinek !! Gratulálok a szintlépőknek , és a jó fákhoz is !! Én is megvagyok elégedve !! Lett lilaakácom , hólyagfám Akébia , az utolsó két fából nem lett , de majd legközelebb !! Ismét vissza tért a tél , remélem nemsokára vége lesz ennek a csúszós útnak !! Szerencsére papa rendezi a fűtést , bevásárlást !! Erzsike kérhetném a kenyered receptjét !! Karácsonyra kaptunk pizzakövet , amin kenyeret is tudok sütni !! Kávét lefőztem , kandallóba befűtöttem !! Vigyázzatok a csúszós utakon !!

20. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Nemzeti imanap van ma.

Negyvenes időjósló nap a mai a népi időjóslásban. A mondás szerint „Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy” (a fagy).

482 éve, 1535-ben Francisco Pizarro megalapítja Lima városát.
    Lima Peru fővárosa. Lakóinak száma rohamosan gyarapszik, több mint 9,5 millió fő. 2007-ben Lima Metropolitana 8,5 millió lakost számolt, ami 30%-a Peru lakosságának. Tipikus dél-amerikai nagyváros, hatalmas társadalmi különbségekkel.
    Francisco Pizarro González spanyol konkvisztádor, az Inka Birodalom meghódítója. A törvénytelen születésű Pizarro Itáliában katonáskodott, majd Amerikában próbált szerencsét. Részt vett Vasco Núñez de Balboa panamai expedíciójában, amikor először érték el a Csendes-óceánt. Két sikertelen expedíciót vezetett Dél-Amerika északnyugati partjaira, ahol tudomást szerzett az Inka Birodalom létezéséről. Maroknyi (mintegy 200 fős) csapatával foglyul ejtette Atahualpa inka uralkodót, seregét pedig megfutamította. Bár Atahualpa egy szobát megtöltött arannyal szabadulása fejében, Pizarro kivégeztette. Peru meghódítása után Károly király annak kormányzójává nevezte ki. 1541-ben korábbi társának fia, Diego de Almagro a palotájában társaival rátört és meggyilkolta.
    A perui főváros környékén már az inka birodalmat megelőzően is jelentős kultúrák léteztek, melyet régészeti leletek is bizonyítanak. Limától délre úgy 20 km-re Lurinnál az időszámítás előtt 4500-ból találtak állandó településre utaló nyomokat.
    Az inkák uralkodói székhelye a parttól távoli magasföldön épült Cuzco volt.
    A mai város helyén i. sz. 200 – 700 között a Lima-kultúra létezett.
    Az i. sz. 1. évezred végén a vidék a Wari Birodalom fennhatósága alá került és a 15. századi inka hódításokig kis főnökségek területe volt. Területén a 15. században az inkák hozták létre birodalmukat.
    A várost Francisco Pizarro konkvisztádor alapította 1535. január 18-án. Ezután a dél-amerikai spanyol gyarmatbirodalom jelentős központja volt. 1542 és 1821 között a Perui Alkirályság székhelye. Peru függetlenségének 1821. évi kikiáltása óta az ország fővárosa.

Bögrés kenyér (a bögre 2,5 decis)
    5 bögre liszt (kb 62-65 dkg) , 2 bögre langyos víz, 2 evőkanál étolaj, 2 teáskanál só, egy csomag porélesztő (11 grammos)
    Ezeket összekeverjük és fakanállal simára dagasztjuk, kb öt perc az egész. Konyharuhával letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggel lisztezett deszkára borítjuk, formázzuk és sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük. (Bevághatod a tetejét, de én nem szoktam.) Vízzel megkenjük, hogy mindenütt vizes legyen, rátesszük a fedőt és betesszük a sütőbe, amit csak ekkor gyújtunk be. Kb 50 perc után tűpróba, ha nem ragad, akkor újra megkenjük vízzel és fedő nélkül készre sütjük.

jolanda1948, -elzemari-, mimi és 2 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.