Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Sziasztok !

Csak köszöni jöttem, mert húz az ágy nagyon. S még nem esik jól fent lenni, remélem hamarosan jó lesz már. S túl leszek ezen a fránya betegségen, a papa már kezd jó lenni, mert főzi magának a pörköltet.

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  2. mimi

mimi Fórum elő legendája

Jó reggelt!
    Még ma is szürke az ég, borzongat is, de hétvégére ígéretet kaptunk némi napocskára. Gyógyuljatok, és Rozika, ha húz az ágy, maradj is benne. A gőzölésen kívül az volt nekem a "gyógyszer".

Erzsikének emlékeztetőnek (meg akik vele akarnak reggelizni). :)

Fatther és sutimami57 kedveli ezt.
  3. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Ehhez a naphoz kötődik az eddig hivatalosan mért legalacsonyabb maximum hőmérséklet hazánkban. 1929-ben, február 10-én igen kellemetlen időjárás volt. A meteorológiai feljegyzések szerint a napi maximum hőmérséklet, Nyíregyházán -20 C fok volt. A rákövetkező reggel is zord időt hozott, ugyanis akkor mérték az egyik legalacsonyabb minimum értéket is. Kecskeméten -33 fokot regisztráltak.

164 éve, 1853-ban elkezdik építeni a Budai Várhegy alatt a Budai Váralagutat, melynek ötletadója Széchenyi István volt.
    A budapesti Várhegy-alagút vagy budai Váralagút a Széchenyi lánchíd budai hídfőjét (Clark Ádám tér) Krisztinavárossal összekötő 350 méter hosszú alagút.
    Szükségességét Széchenyi István vetette fel, Ürményi József 1850-ben társulatot hozott létre a megépítésére. Az építkezést 1853-ban kezdték meg Clark Ádám tervei szerint. 1865-ben adták át a forgalomnak, 1918-ig használatáért díjat kellett fizetni.
    Keleti kapuzata eklektikusan klasszicizáló stílusban épült. Nyugati kapuja a háború alatt elpusztult, ezt 1949-ben újraépítették.
    Az alagút Clark Ádám tér felőli végén található a Lánchíd hídmesterének szolgálati lakása. Az alagút déli oldalán járda fut végig, ennek használata azonban gyalogosoknak nem ajánlott az autók keltette zaj és a levegő szennyezettsége miatt, erre az ott kifüggesztett tábla is felhívja a figyelmet.
    Az alagút mosását a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRt. minden évben kétszer, tavasszal és ősszel szokta elvégezni, ilyenkor rendszerint három-négy napon keresztül minden nap éjjel 11 és 12 óra közöttől hajnali 4 óráig teljes szélességében lezárják a forgalom elől.
    1845-ben fogadták el a végleges tervet, ami hasonlított Novákéra, de egy Clark nevű mérnöktől származik. Hogy valójában melyik Clarknak a terve, arra még a mai napig nem derítettek fényt a tudományos kutatások.
    Korábban Clark Ádámot gondolták az ötlet gazdájának, ám Darvas István 1946-os munkájában William Tierney Clarknak tulajdonította azt, és számos meggyőző érvet sorolt fel ennek igazolására.
    Manapság a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy W. T. Clark mérte fel a terepet, valamint az első tervek is őtőle származnak, azonban a végleges kivitelezési terveket Clark Ádám készítette, aki az építkezést is irányította. (Ők ketten csak névrokonok voltak, még Angliában ismerték meg egymást, ahol Clark Ádám még gyári munkás volt, később pedig a nála jóval idősebb William Tierney mellett lett belőle elismert mérnök. Az eleinte felhőtlen viszonyuk a Lánchíd építésével kapcsolatos nézeteltéréseik, valamint az idősebb Clark féltékenysége miatt megromlott és ellenségeskedéshez vezetett.)
    Belföldön és külföldön is híre ment az alagút építésének, a lapok több tudósítást is közöltek róla már 1845 és 1848 között, mikor a munka még kezdetét sem vette. A kivitelezésre engedélyt kapott társaság az iránytáró fúrásához a tervek szerint 1848 áprilisában kezdett volna hozzá, de időközben kitört a forradalom.
    Az osztrák hivatalnokokon kívül sokan mások is bizalmatlanok voltak. Sokan meg voltak győződve arról, hogy amiben Bécs keze van, az számunkra csak rosszat jelenthet. Szinte mindenki egyetértett abban, hogy a két irányból indított vágatok nem fognak egymással találkozni.
    A bányászok csupán egy vékony falat hagytak meg a vájatok között, melyet 1853. október 25-én az Alagút társaság vezetőségének jelenlétében törtek át, a bejáratokat pedig sárga-fekete zászlókkal lobogózták fel. A társaság elnöke, Ürményi József beszédében Széchenyit éltette, majd miután a válaszfalat kibontották, a vendégek átmentek a Várhegy alatt. Ezután havonta egy vasárnapon átengedték a közönséget is.
    A Várhegyet hét és fél hónap leforgása alatt fúrták át 9,5 méter szélesen, és 349,66 méter hosszan. A középen csupán 7,83 méteres magasság a világítás érdekében a bejáratokig 10,6 méterre nő. Bent ennek ellenére is szükség volt gázlámpákra. Az Alagút 1,8 százalékkal, 6,1 métert lejt a Duna felé, ami a vízelvezetést megoldja.
    1857. április 30-án a kocsiforgalom számára is megnyitották az alagutat, bár ekkor a kapuzatok még nem voltak készen. Ettől a naptól kezdve minden áthaladónak kellett fizetnie.

A ma reggel felreppent csodagyümölcsöket egy kis kiegészítéssel beváltottam egy farmpengőre. Sok kicsi sokra megy...

Mega tp nap:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/mega-tp-nap.14747/

Telihold 48 órás:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/telihold.14748/

Utoljára szerkesztett: 10.2.17
    _Ilona49_, Fatther és sutimami57 kedveli ezt.
  4. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok! Csak beszaladtam... van- valami?

Megint menet közben Tatusnál kidobott a gép, engem 2 -ra engedett be...

Gond van?

Mimi! Ide viszem a vendégeimet, és viszem többi cuccot is...

Rozika! Vigyázz még magadra... Látod a lányok is milyen sokáig gyógyultak... Ez most nem a hősködésről szól..

Jobbulást mindenkinek....

Jutus

mimi, Fatther és sutimami57 kedveli ezt.
  5. mimi

mimi Fórum elő legendája

Köszi a híreket is, az alagútról szólót is. Nem tudtam a két Clark-ot.
    Hova ide?

sutimami57 kedveli ezt.
  6. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Befutottam......nálam aztán soha nincs unalom, még jó, hogy nem voltam beteg a télen, nem is értem volna rá betegeskedni....:D
    Köszi a híreket, okosságokat, reggelit...:)
    Rozika, pihenjél sokat, mielőbb gyógyulj meg, aztán gyere diskurálni. :)
    Lujzáék jól vannak, jelenleg szülinapra készülnek. Internetük nincsen éppen, de a jövő héten már jelentkezik. :)

Kellemes délutánt!

_Ilona49_, mimi és Fatther kedveli ezt.
  7. mamarygen

mamarygen Fórum elő legendája

Utoljára szerkesztett: 10.2.17
    sutimami57, HéricsBáró és Fatther kedveli ezt.
  8. mimi

mimi Fórum elő legendája

Brozsa! Kérésed parancs. :)
    Hármat hozok, válogass!
    Citromos-kókuszos keksz
    10 dkg vaj, 6 dkg porcukor – össze habosítani
    4-5 dkg kókuszreszelék, (helyette diót akarok!) 1/2 citrom leve és héja, 10 dkg liszt, (mazsola)
    összegyúrni, diónyi gombócokat sütőpapírra, lelapítani, megszórni kristály cukorral
    180 fokon kb 15 perc
    1 gáztepsinyi lesz ez az adag
    Mandulás vagy csokis
    22dkg ráma
    12dkg kristálycukor
    15dkg barna cukor
    2 tojás
    1 vaniliáscukor
    32 dkg liszt
    1 tk sütőpor
    1 kk só
    Összekeverve azt rakunk bele, amit akarunk: mandulaszeletek, diódarabok, csokidarabok.
    Kanállal sütőpapírra adagoljuk.
    200 fokon 10 perc kb.
    Virágsüti
    4 ek tejföl
    18 deka vaj
    25 deka liszt
    kiszúrni, megkenni tojással, barna cukorba mártani a tetejét. (Nem muszáj kiszúrni, keksznek is jó)
    Közepes lángon világosra sütni.

sutimami57, Fatther, brozsa és még 1 ember kedveli ezt.
  9. Fatther

Fatther Fórum admirálisa

10. brozsa

brozsa Fórum parancsnoka

Drága Mimi! Én nem parancsoltam, csak kértem. Mindhármat leírtam, jövő héten a citromosat kipróbálom. Majd leírom hogyan sikerült, azt hiszem ebből sem marad a süteményes dobozba:) Köszönöm.
    Szép estét Mindenkinek!

11. mimi

mimi Fórum elő legendája

Jaj hát nemlátodamosolyt? :):)

A mandulásba csak mandulát szoktam rakni, úgy szeretem. A citromosba picivel több citromot, úgy szeretem. A harmadikat direkt autóba való rágcsának csinálja a menyem, én meg ünnep táján. :)

sutimami57 és brozsa kedveli ezt.
  12. brozsa

brozsa Fórum parancsnoka

Ja de látom most már, látod vaksi vagyok ilyenkor estefelé:)

13. biborka63

biborka63 Fórum parancsnoka

Szép jó reggelt mindenkinek !! mimi köszi a recepteket ,Én is kipróbálom !! Papának mindég kell rágcsálnivaló !

Jó hírt hoztál , sajnos már learattam , de jó lesz ez a következő aratásnál is !! A betegek gyógyuljanak minél előbb !! Felénk tegnap nagyon szép idő volt , remélem már hamar érkezik a Tavasz !! Jutus sok finomságot főztél , a maradékból kérek egy kicsit !! Sütike jó ,hogy hoztál híreket Lujzáékról !!Kandallóba befűtöttem , kávét lefőztem , egészségetekre !!

14. András

András Kivételes tehetség

Szép jó reggelt!

Biborka! Köszi a kávét! Jól is esik...

Süti! Köszi Lujziékról a híreket... A lényeg, hogy jól vannak, csak a technika babrált ki velük.

Mimi! Tettél fel egy képet -20965--a tengerparti asztallal.. Arra írtam, hogy oda viszem a vendégeket.
    Jó kis sütis recepteket hoztál.

A tegnapi csajos buli jól sikerült. Fél 10 -kor ment el a csapat...
    Minden ízlett, a madártej, és a süti fele is elfogyott. Az anyu féle sajtost újra sütni kell mert az is elfogyott.. Nagy sikere volt.. Jó kis pezsgő "korcsolya" volt.;)

A.-nak megint jó dolga volt 4 csaj vette körül.

Jajj de jó lesz a Telihold! Végre talán többet tudok termelni.... Így, hogy hosszabb még a 10 perceseket is tudom szaporítani....:)

Rozika! Papa hamar rendbe jött.. Te is gyógyulj...

Hugi! Lejárt a heti műszak?

Jolanda! Merre vagy?

Tatus

15. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Jó reggelt szép napot !

Biborka köszi a kávét, de még nem igen kívánok semmit. A papa úgy ahogy rendbe jött, de még nem az igazi. Én még mindég szédülők és verejtékezek, de majd csak vége lesz már. Megyek és le pihenek még, azt mondják ez a gyógyszere.

16. brasihugi

brasihugi Fórum hercege

Szép napot.
    Jutka már szerencsére mindegyik gyermek rendbe van. Most egy nagyobb takarítás vette kezdetét.
    Rozika csak pihenj, mert az segíteni fog.

17. mimi

mimi Fórum elő legendája

Bíborka, köszi az ébresztőt. :)
    Jutus, látod, milyen bamba voltam? Pedig világos volt. :) Örülök, hogy jól sikerült a buli, finomakkal vártad őket.
    Rozika, kisüt a nap, meglátod, hamar gyógyultok.
    Hugi, nekem is kell némi [​IMG] . Utána rántott gomba lesz. :)

Tegnap vettem egy-egy kis csomagot a fákból, lett a két újból egy-egy. Örülök nekik. :)
    A fák nagy részét aratás után pajtába tettem, inkább ültetek most. Még a pávára is gondolnom kell.

Jó hétvégét!

18. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Betegek világnapja. 1993-tól II. János Pál pápa kezdeményezésére ünneplik. Célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését.”

567 éve halt meg, 1450-ben Agnès Sorel, VII. Károly francia király szeretője, az első hivatalos francia királyi kegyencnő.
    Agnès Pikárdiában gondos nevelésben, jó oktatásban részesült. Felkészítették arra, hogy az udvarnál majd irigyelt tisztséget tölthessen be, mint társalkodónő Lotaringiai Izabellának, Nápoly és Szicília királynéjának, és férjének, I. Renének, Nápoly és Szicília királyának kíséretében. Agnèst nem az anyagi előnyök reménye hajtotta, hiszen a királyné csak évi 10 font (livre) járadékot juttat neki, ami kevesebb egy ló áránál. Ezt a tisztséget már egészen fiatal korában neki tartották fenn, születése, rangja és magas ajánlói révén.
    Fiatalsága és szépsége révén Ágnes nagyon hamar magára vonta VII. Károly francia király figyelmét.
    Pierre de Brézé, Károly támasza és bizalmasa észrevette ura érdeklődését az udvarhoz érkezett új jövevény iránt, és Agnèst úgy mutatta be Károlynak, mint a királyság legszebb asszonyát.
    Agnès rangja igen gyorsan emelkedett. Lotaringiai Izabella királyné egyszerű udvarhölgye már 1444-ben megkapta a királyság első szolgálattevő hölgyének rangját. Ez a királyi udvartartás legmagasabb méltóságát jelentette. Megkapta a hivatalos kegyencnői címet, ami újdonságnak számított, mert a francia királyok szeretőinek mindeddig diszkréten a háttérben kellett maradniuk.
    VII. Károly királynak ebben az időben egyébként más kegyencnői is voltak, de ők soha nem érték el Agnès Sorel fontosságát és jelentőségét. Agnèst életmódja és extravagáns megjelenései beárnyékolták még a királyné személyét is. Elhagyta a fátylakat és más, a vállat illendően takaró kiegészítőket, feltalálta a dekoltázst, a mélyen kivágott ruhát, a meztelenül hagyott vállakat, amelyeket a kortársak „kicsapongásnak és erkölcsrombolásnak” minősítettek.
    De Ágnes nem csupán kacér fiatalasszony volt, hanem ügyes cselszövő is. Barátait a király környezetébe emelte.
    VII. Károly király fia, Lajos herceg, a trónörökös, a jövendő XI. Lajos francia király ellenségesen tekintett apja és Agnès viszonyára. Ő azt látta, hogy anyját háttérbe szorították, és ezt egyre kevésbé tudta elfogadni. Gyűlölete Agnès iránt odáig jutott, hogy egy alkalommal a királyi palotában kivont karddal támadt a kegyencnőre, aki a király ágyába menekült üldözője elől. VII. Károly, látva fia hajthatatlanságát, elüldözte Lajost az udvartól.
    Ezután a boldogság hosszú évei következtek, melyeket utazások színesítettek, a korabeli Francia Királyságon keresztül.
    Királyi szeretőjének három leányt szült, hivatalos címükön „Franciahon fattyúit”, akiket királyi apjuk később törvényesített.
    Annyit tudunk, hogy negyedik gyermekének születése előtt, hat hónapos terhesen, 1450 kemény telén útnak indult, hogy királyi szeretőjéhez csatlakozzon, aki Jumièges-ben, Rouen közelében irányítja hadseregét.
    Agnès megérkezett Mesnil-sous-Jumièges-be. Károly gondoskodott szállásáról. Ágnest ekkor hirtelen hasmenés támadta meg, és néhány óra alatt meghalt.
    Az első hivatalos francia királyi kegyencnő 28 évesen halt meg, Mesnil-sous-Jumièges-ben, 1450. február 11-én. Újszülött gyermeke néhány héttel később ugyancsak meghalt.
    A gyászoló király két nagyszerű márvány síremléket állíttatott Ágnesnek. Az egyik a jumièges-i apátságban, a másik a Loire-menti Loches várkastély templomában található.
    Agnès halála olyan gyorsan zajlott le, hogy a kortársak (köztük a király is) eleinte mérgezésre gyanakodtak.
    2004-ben és 2005-ben Agnès holttestét egy tudományos kutatócsoport törvényszéki orvostani vizsgálatoknak vetette alá. A boncolást során megállapították, hogy nyelőcsöve orsóférgekkel volt fertőzve, amelyektől semmi módon nem tudott megszabadulni, végső eszközként higanyt szedett be. A nehézfémtől mérgezést kapott, halálát túladagolt higanysók – véletlen vagy szándékos – beszedése okozta.
    Dr. Charlier nyilatkozata szerint abban a korban csak a higanysókat ismerték, mint féreghajtó hatású szereket.

Ma is beváltottam a reggeli aratásból felreppent csodagyümölcsöket.
    A 75%-os bónusszal és a repülős felhősorral egészen szép mennyiségű tp-t gyűjthettem be reggel...

sutimami57 kedveli ezt.
  19. Pepe101966

Pepe101966 Fórumlakó

Jó reggelt,szép napot!
    Végre egy kicsit jobban vagyok,már csak esténként van egy kis hőemelkedésem,meghát a köhögés nem akar elhagyni.De hát majd az idő talán segit.Nálunk most szállintgózik a hó.
    JUtus! elolvastam a menüdet és már attól jól laktam,nagyon finomat főztél a vendégeidnek.
    Én csak teázgatok bőszen,az étvágyam a munkakedvemmel együtt valahol kirándul.Nekem csak az ágy integet,hogy ne menjek messzire tőle.Hát egyenlőre ennyit magamról.
    Minden betegnek mielőbbi gyógyulást kívánok.
    A gyümölcsöt ne csak eladjátok,hanem egyétek is a vitamin miatt!:D:D
    További szép hétvégét kívánok:Ildi

20. mimi

mimi Fórum elő legendája

Gyógyulj!! Itt megmutatta magát reggel a nap, remélem kedvet kap hosszabb időre itt maradni. :)

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.