Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. mimi

mimi Fórum elő legendája

[​IMG] Jó reggelt! Úgy néz ki, ma szép idő lesz. Találtam ám magamnak egy csomó munkát, jó is, hogy a margaréta ilyen nehezen érik. :)
    Tenyészházba még egy adag érik, hogy a vadasparkhoz meg tudjam szerezni a terveket (bár a deszka, tégla, cserép mennyisége igen csekély).

sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
  2. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

207 éve, 1810-ben I. Napóleon francia császár képviselői útján Bécsben (per procurationem) feleségül veszi I. Ferenc osztrák császár leányát, Mária Ludovika főhercegnőt (aki Mária Lujza néven lesz a franciák császárnéja).
    A Spanyolországban és Portugáliában elszenvedett kisebb kudarcok ellenére Napóleon 1810-ben hatalma csúcsára jutott. Hogy uralmát a többi európai uralkodóval szemben is legitimálja, saját dinasztiát kívánt alapítani. A hódítások révén létrejött csatlós királyságok rendszere, amelyek trónjain többnyire rokonai ültek, Spanyolországtól Lengyelországig, Itáliától Hollandiáig terjedt.
    Legfőbb vágya az volt, hogy fiú örököse legyen, ezért 1810. január 10-én Napóleon császár elvált 47 éves feleségétől, Jozefina császárnétól, azzal a hivatalos indokkal, hogy Jozefina nem tudott neki fiúörököst szülni. A császár ekkor már a nagy múltú európai uralkodóházakban keresett magának új házastársat, akinek révén saját újonnan kreált császárságát széles körben legitimálhatja.
    Először a Romanov-házból való Anna Pavlovna nagyhercegnőt, I. Sándor orosz cár húgát kívánta feleségül kérni, de a leánykérést a cár visszautasította. Ezután fordult a Habsburg–Lotaringiai-ház felé. A Habsburg Birodalmat 1809-ben ért katonai vereségek után Ferenc császár nem volt abban a helyzetben, hogy visszautasításával maga ellen hangolja legyőzőjét. Leánya házasságától Ferenc a megtépázott Osztrák Császárság és az erős Francia Császárság politikai kapcsolatainak stabilizálódását remélte, Napóleon viszont az ősi Habsburg-családból való, 21 évvel fiatalabb, császárleánnyal kötött frigy révén saját presztízsét kívánta növelni.
    A megegyezést Metternich hozta tető alá. Mária Lujza elfogadta apja akaratát. Sorsát egyfajta személyes áldozatnak tekintette, amit a Habsburg–Lotaringiai-ház fennmaradása érdekében kellett meghoznia. 18 év folyamatos háborúskodás után az osztrák lakosság tartós békét remélt, az osztrák arisztokrácia viszont a Birodalom súlyos megalázásaként élte meg a császárleány és a „korzikai káplár” házasságát.
    Az esküvő előtt Napóleon leckéket vett illendő viselkedésből, és megtanult keringőzni is.
    1810. március 11-én a 19 éves Mária Ludovika osztrák főhercegnő képviselők útján Bécsben házasságot kötött a 41 éves Napóleonnal, és Mária Lujza néven a franciák császárnéja lett.
    Ezt követően Mária Lujza elutazott Franciaországba. A türelmetlen Napóleon nem tudta kivárni, amíg a főhercegnő és kísérete Párizsba érkezik. Eléjük lovagolt, március 27-én Compiègne-ben találkozott a kocsisorral. Meg sem várva a hivatalos esküvőt, nyomban asszonyává is tette ifjú feleségét. Április 1-jén azután megtartották az ünnepélyes esküvői szertartást is a párizsi Louvre palotakápolnájában.
    1811. március 20-án megszületett a hőn óhajtott trónörökös, Napóleon első törvényes fia, Napóleon Ferenc Károly József császári herceg. A szülés során komplikációk léptek fel, a császárné már 12 órája vajúdott, s ekkor Napóleon olyan utasítást adott az orvosoknak, hogy az anya életét mentsék meg (szemben a kor szokásával, a királyi gyermek életének elsőbbségével). De a trónörökös végül szerencsésen megszületett, életben maradt és megkapta a római királyi címet.
    Anyja nem sokat törődött gyermekével, nevelését Madame de Montesquiou-re („Maman Quiou”) bízta.
    Napóleon nem volt monogám természetű. Első feleségét, Joséphine de Beauharnais-t rendszeresen megcsalta, bár szerelmes volt bele, de nem tisztelte. Mária Lujzába nem volt szerelmes, de tisztelte benne a született császári hercegnőt, és a trónörökös anyját. Sokáig hű maradt hozzá, nyilvánosan nem csalta meg.
    Napóleon hivatalosan is császárnévá akarta koronáztatni Mária Lujzát, de VII. Piusz pápa, aki Napóleon első házasságát tekintette érvényesnek, megtagadta hozzájárulását. Napóleon Mária Lujzát Franciaország régensévé nevezte ki. 1812 áprilisa és decembere között, Napóleon oroszországi hadjárata idején a 21 éves Mária Lujza régensként uralkodott Franciaországban.

Ma reggel rendkívül hideg van, azt nem tudom hány fok, mert a múltkori szél lefújta a hőmérőt a falról és még nem vettem helyette másikat.

sutimami57, Fatther és mimi kedveli ezt.
  3. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

[​IMG]Szép tavaszias napot kívánok !

Nálunk is kicsit hideg van, de nekem már az is elég ha süt a nap, s máris jól érzem magam. Erzsike el se hiszem de az olasz kölest ki végeztem, és még tartalék is maradt. A kávét le főztem, és nektek is hoztam belőle [​IMG] A papa főzi a káposztát, én meg előveszem a porrongyot, meg ijesztem a porcicákat.

4. kiscsibe000

kiscsibe000 Fórum-zöldfülű

BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK

Ne írj csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít! A fórum szabályzata sem engedi!/mamarygen

Moderátor által utoljára szerkesztve: 11.3.17
  5. biborka63

biborka63 Fórum parancsnoka

Szép hétvégét mindenkinek !! Rozika gratulálok a szintlépésedhez !! Nagyon szorgos gazda vagy !! Felénk süt ugyan a nap , de eszméletlenül fúj a szál !! Jutus hogy érzed már magad ? Lujza szorítok a lánykádnak , hogy minél előbb jöjjön rendbe !!

6. sebajtobiás77

sebajtobiás77 Fórum-zöldfülű

Ne írj csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít! A fórum szabályzata sem engedi!/mamarygen

7. mimi

mimi Fórum elő legendája

Bejöttem kicsit pihenni. Végül is nem a szanálásnak, hanem a konyhának ugrottam neki. :) Ablak/függöny mosás, stb. A legtöbb időt a kotyogó kisúrolása vett el. Időnként kívül-belül meg szoktam csillogóra súrolni/ecetezni. Azzal a fém párnával szoktam a vízkőmentesítés után. Ráment két gumikesztyű is :), szúr az a párnácska. Mindjárt felrakom a függönyt, aztán a konyha kész.

Rozika, igazán ügyes vagy, hogy legyőzted a kölest, óriási mennyiség kell belőle. Én még mindig a margarétát termelem, két és fél földön, mégsincs igazán látszatja. Ám úgyis én leszek az erősebb. :)

sutimami57, brozsa és Fatther kedveli ezt.
  8. kpe59

Nekem még csak ötezer van meg a 22 ezerből, egy ideig még el leszek a termelésével, a csipkebogyóból is kell még 14 ezer, a margarétából is hiányzik még vagy 23 ezer. Közben meg bejött a százszorszép is. Ezeknek sose lesz vége... [​IMG]

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  9. sebajka80

sebajka80 Fórum-zöldfülű

10. sebak77

sebak77 Fórum-zöldfülű

BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNOK

11. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Jövök aláírni......Sokat dolgoztam ma is. Nem volt jó idő, de ki kellett mennem a kertbe.
    Kellemes estét, vidám hétvégét kívánok!

Fatther kedveli ezt.
  12. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok! Sebak? és Többiek! Kit akarsz köszönteni??

Rozika! Tűzi játék Neked is jár! Gratulálok!

Na ma elég húzós napom volt..

Biborka! Nem vagyok jól!

Ma Andrással elmentünk vásárolni, mert a hűtő nagyon kiürült! Novemberben töltöttük fel és abból éltünk eddig....

Szóval összekapartam magam és indulás.... Háát elég nehezen járkáltam András mellett, mert a lábam rogyadozott... időnként a tolós kocsira támaszkodtam...

Még mondtam is A.nak, hogy szívesen beleülnék a kosárba, és Ő meg csak toljon...;)

Fáj megint a torkom, hangom is hol van, hol nincs..... volt, hogy A "tolmácsolt", mert nem volt hangom....

Szóval elegem van magamból.

Itthon meg vagy 2 óra szelektálás, feliratozás, adagolás...várt ránk. Most segített A is.

Felraktuk a marhahúsos, velős csontos levest főni... , hogy legyen valami ebédünk is...

Nagyot aludtam délután, ez segített..... most jobb egy kicsit.

Már nincs az a gyógyszer, gyógytea, növény, gyümölcs, pálinka amit ki nem próbáltam magamon.... >:(>:(>:(>:(

De, ha a doki azt mondta, hogy még 1 hét, talán másfél akkor, vágom a centit.... túl hosszú már ez a nyavalya...

A porcicák nálam is táncolnak, ablak-és egyéb takarítás vár rám...a többiről már nem is beszélve.... szóval.... nyomaszt minden.:sleepy::(

Na megyek gyógyulni.......Jutus

13. lujza5353

lujza5353 Fórumőrült

Sziasztok! Ma elmentünk a tesómmal shoppingolni, hogy dübörögjön a gazdaság. Most lefolyatom az infúziómat, hogy a gerincem is elégedett legyen. utána már nem kell gondolkoznom, hogy mit csináljak, mert a bambitól szépen elálmosodok, és alszom reggelig.
    Holnap majd aktívabb leszek, szép álmokat mindenkinek. Lujza

14. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Gergely napja van ma. Ez a középkorban sokfelé tavaszkezdő, meleg váró nap. A Juliánus-naptár szerint a tavaszi nap-éj egyenlőség napja volt. A naphoz kapcsolódó legismertebb népszokás a gergelyjárás. Gergely napjához időjárás- és termésjóslás is kapcsolódott. Ismert szólás van arra, ha ezen a napon esik a hó: “Megrázza még szakállát Gergely.” Régen e napon a honti gyerekek acélt és tűzkövet tartva kezükben így köszöntöttek: “acélt hoztam, tüzet ütöttem kegyelmeteknek”. Az acélt úgy dobták a földre, hogy az egy darabig forogjon; a tavaszba forduló napot idézték vele. Névünnepe vetőnapnak számított búzára, rozsra, hüvelyesekre és palántás növényekre.

404 éve született, 1613-ban André Le Nôtre francia kertépítész, a franciakert kerttípusának megteremtője. Fő műve a Versailles-i kastély parkja.
    A barokk kert vagy mértani kert, melyet gyakran franciakertnek is hívnak, fontos kerttörténeti stílus és kertforma, amely az angol vagy tájképi kertek előtt alakult ki és évszázadokon át meghatározó volt.
    A barokk kert mértanilag szabályozott, azaz architektonikus kert. Jellemző rá a hármas útvezetés és az ezt keresztező keresztutak háromszög és sokszög alakú parterre-ek kialakítása. A háromszöges útvezetés, a háromszöges látás, amit vui-nek hívnak a hatalmat reprezentálta. Ez először a barokk kertekben jelenik meg, de a későbbi angol illetve mai kertekben is megtalálható.
    A barokk kertek alapvető koncepciója a tájra rákényszerített, ember által alkotott rend látványának megteremtése. Már korán egyetemes stílussá vált, amelyet Európa valamennyi királyi udvara magáévá tett és másolt. A mértani kert gyökerei Itália életörömtől pezsgő reneszánsz kori társadalmáig nyúlnak vissza.
    Ez a stílus lassan fejlődött ki. Először geometrikus kerttervek születtek, szimmetrikus növénykiültetésekkel. Ezeket a firenzeiek propagálták, jóllehet munkáik régi római kertek leírásain alapultak. A 16. század közepén a mintás kiültetés vált általánossá. A kertek alaprajzi képét körök, négyzetek, három-, hat-,vagy nyolcszögek uralták és a nyírott puszpángsövénnyel keretezett parterre-eket rövid életű fűszer- és gyógynövények díszítették. Ennek az alaprajzi elrendezésnek legnagyobb hatású példájává a Bramante által 1503-ban II. Gyula pápa részére tervezett kert, a Cortile del Belvederelett, mely a Vatikáni palotát köti össze a Villa Belvederével.
    Összességében elmondható, hogy a barokk kert nem a valódi szórakozást szolgálta, hanem a fényűzést, a pompát, a hatalmat reprezentálta.
    Már André Le Nôtre nagyapja is kertépítész volt, aki Claude Mollet társaként vett részt IV. Henrik Saint-Germain-en-Laye-i kertjei és a párizsi Tuileriák palotája kertjének tervezésében.
    Apja a Tuileriák főkertésze volt, és a fiú őseinek nyomdokában haladva tizenhat éves korától hat éven át kertépítést és növényápolást tanult. Első megbízásaként (1635-ben) mindjárt XIII. Lajos francia király öccse, Gaston orléans-i herceg főkertésze lett, majd sorra kapta a fontosabbnál fontosabb megbízásokat. Több palota parkjának fejlesztésében (pl. A Nagy Trianon kastély) vett részt.
    1645-ben a királyné rá bízta fontainebleau-i birtokának rendezését. 1649-ben ő lett Tuileriák palotája főkertésze.
    Egyik leghíresebb munkája a Château du Vaux-le-Vicomte parkja, amit mintegy 18 ezer emberrel építtetett meg. Az 1661-re elkészült kert annyira megnyerte XIV. Lajos tetszését, hogy André Le Nôtre-ra bízta a Versailles-i park elkészítését.
    XIV. Lajos 1662-ben bízta meg a versailles-i kastély parkjának látványorientált átépítésével, amihez pontos, időnként részletekbe menő utasításokat adott. A park részeit egy fő tengely mentén, szimmetrikusan rendezték el. A további tagolás geometrikus jellegét másodlagos tengelyekkel, sugár irányú sétautakkal, körkörös vagy félkör alakú medencékkel biztosították.
    A munkát három nagyobb szakaszban, összesen 25 év alatt végezte el, megteremtve ezzel a franciakert stílusát. A különböző teraszokkal, filagóriákkal, szökőkutakkal, szobrokkal, különleges növényekkel és formára nyírt bokrokkal, sövényekkel díszített park Európa egyik legszebb és legnagyobb kertje lett. Híre gyorsan bejárta a kontinenst, és követendő példává vált a különböző uralkodóházak számára. Napjainkra a többszöri átépítés és az új növényfajták beültetése miatt alaposan megváltozott, de így is igen látványos.

Ma szép parkokban és kastélyokban kalandoztam...
    A farmon a szokásos event-mentes időszakra jellemző termelés van.

Utoljára szerkesztett: 12.3.17
    sutimami57, mimi, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.
  15. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Jó reggelt kivánok!

Legyetek vidámak és jókedvűek.Sajnos az ujjam még mindig kattog , igy sokkal kevesebbet tudok irni.

sutimami57, mimi és Fatther kedveli ezt.
  16. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Jó reggelt mindenkinek !

Az idő borús, sötétség van a lakásban. A farmon rend van, az állatok is vígan legelésznek. A kávét meghoztam [​IMG]egészségetekre. Marika azért az újaidat használjad, mert ha nem használod meg merednek. Ezért tornásztassad őket, és könnyebb lesz használni. Na megyek és teszek veszek a lakásban. Jutus a tűzijáték, sajnos csak a bűvös 100- szintig jár.

Utoljára szerkesztett: 12.3.17
  17. lujza5353

lujza5353 Fórumőrült

Szép jó reggelt mindenkinek ! Gyönyörűen süt a nap. a szél elállt, igazi tavaszi nap lesz.
    Ma én leszek a konyhatündér,a lányom a kukta. Paradicsomleves, párizsi szelet, krumplipüré a menü közkívánatra. Valami sütit azért összedobok, csak nem marad a nyakamon:oops::D
    Legyen szép napotok:Lujza

18. szlyák

szlyák Törekvő

Kellemes napot kivánok mindenkinek!

érdeklődöm:
    ma megszereztem a Láda titka eventben: "Orion " felhősort.
    viszont nem találom a felhősoron?
    Vajon miért? Köszönettel: Marika mama, szlyák.
    ==============

készen vagyok a Páva eventtel is.
    ==================================

mimi kedveli ezt.
  19. kpe59

Egy ki-be lépés után ezt a felhősort keresd:

"Orion" felhősor (Láda titka küldetés)
    Lezárási idő: 36:00 óra
    Kategória: Tenyésztési bónusz sorok
    Jutalom:
    Minden ólra (alap + terményes és fejlesztéseik) 10% TP bónusz 12 órán át
    Nem tematikus felhősor, tehát tetszőlegesen választott tárgyakat tehetünk rá, amelyek megfelelnek a méretbeli követelményeknek.

A megtalálást segíti a kereső funkció is:
    Keresés funkció
    Új funkcióval bővült a Paszuly, mégpedig a név szerinti keresővel.
    Ezt a bal felső részen találjátok és kattintással lehet előhívni:
    Bármelyik kategóriában használható. A keresett felhősor nevét kell beírnunk.
    Amennyiben van találat, akkor az a felhő jelenik meg közvetlenül a kereső ablak alatt és ezzel egy időben minden más sor eltűnik! A keresési szöveg törlésekor visszaáll a rend és újra látható lesz az összes felhősorunk a kategóriában.
    A felhősorok neveit a következő hozzászólásokban találjátok meg.

Érdemes volt most a pávás event-et végigvinni, mert az aranybanán jól jött szerintem mindenkinek. Meg persze az egyéb jutalmak is.

mimi, sutimami57 és szlyák kedveli ezt.
  20. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Köszi a kávét, híreket, okosságokat! Jutus, aggódom, hogy még mindig nem gyógyulsz! Biztos, hogy jó orvosnál voltál? Lujza, Neked is javulást, jó pihenést, aztán kellemes délutánt Mindenkinek!

mimi és stadler42 kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.