Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Jó reggelt!

Kora reggel van , de a nap már ontja a sugarait. A farmon rendet raktam, a papával neki kezdünk a főzésnek mert jönnek a gyerekek. De nektek meghoztam a kávét, [​IMG]egészségetekre.

jolanda1948, jolgizi, sutimami57 és 2 más kedveli ezt.
  2. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

133 éve született, 1884-ben Edvard Beneš cseh politikus, a Beneš-dekrétumok kibocsátója.
    Edvard Beneš cseh politikus, Csehszlovákia második, vitatott megítélésű elnöke, Csehszlovákia létrehozásának legerőteljesebb hirdetője és megvalósítója. Külpolitikai tevékenysége nagymértékben hozzájárult Magyarország világháborúkban betöltött szerepének hátrányos megítéléséhez, és a trianoni békeszerződésben meghatározott területvesztéseihez.
    A Beneš-dekrétumok tágabb értelemben a második világháború utáni csehszlovák államiságot megalapozó, 143 elnöki rendelet. Gyakrabban csak azt a 13 jogszabályt nevezik így, amelyek a csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítették. Az e dekrétumok alapján a német és magyar kisebbséggel szemben alkalmazott bánásmód összeegyeztethetetlen volt az emberi jogokkal, ellentétes volt a nemzetközi jog általános elveivel, a diszkrimináció és a kényszermunka tilalmával, továbbá a tulajdon sérthetetlenségének elvével. A dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is jogrendje részének tekinti.
    A dekrétumok összeegyeztethetetlenek az Európai Unió Alapjogi Chartájával, a szlovák parlament 2007-ben mégis megerősítette azok sérthetetlenségét.
    Az 1945. április 5-én kiadott kassai kormányprogram megvalósulását a következő időszakban kiadott elnöki rendeletek és a Szlovák Nemzeti Tanács által kibocsátott törvények biztosították (ez utóbbiak nem egyszer megelőzték a prágai intézkedést). Edvard Beneš rendelkezései elsősorban a németeket sújtották, azonban a magyarokról sem feledkezett meg. 1945. május 14. és október 27. között 143 dekrétum született, melyek közül 13 közvetlenül, körülbelül 20 közvetve érintette a két kollektívan bűnösnek tekintett etnikumot.
    Ezek közül valószínűleg Beneš 1945. augusztus 2-án kiadott 33. elnöki dekrétuma járt a szlovákiai magyarság számára a legsúlyosabb következményekkel. A rendelet – híven a kassai programban megfogalmazottakhoz – automatikusan megfosztotta őket állampolgárságuktól, ami a nyugdíj és más állami járadékok megvonását, az állami alkalmazásból való elbocsátást is maga után vonta. A magyar nemzetiségű magánalkalmazottak elbocsátását egy júniusban kiadott rendelet írta elő. Betiltották a magyar nyelv használatát a közéletben, kizárták a magyar hallgatókat az egyetemekről, feloszlatták a magyar kulturális egyesületeket, befagyasztották a magyarok bankbetétjeit. Lehetővé tették és szabályozták a németek és magyarok földjeinek elkobzását, melyekre cseheket és szlovákokat telepítettek.
    Már 1945 júniusában több helyen internálótáborokba vitték a magyar és német lakosságot. A beneši gondolat – miszerint Csehszlovákiából el kell távolítani a magyarokat és németeket – értelmezése alapján etnikai alapú tömeggyilkosságok is történtek e táborokban.
    1948. október 25-én biztosították a magyaroknak az állampolgárság visszajuttatását hűségeskü fejében. 1949-ben megszületett a megegyezés a csehszlovák és a magyar kormány között, miszerint Prága elengedte a 30 millió dolláros jóvátétel még ki nem fizetett maradékát a már államosított szlovákiai magyar vagyon fejében. A reszlovakizációs nyilatkozatokat csak 1954-ben érvénytelenítették.
    Csehszlovákia 1992. december 31-én bekövetkező felbomlása után két utódállama, Csehország és Szlovákia elutasítja a jogfosztó rendeletek hatálytalanítását, elítélését és bárminemű kárpótlás kifizetését a meghurcoltak részére. Emiatt már az Európai Unió tagjaiként is többször keverednek vitákba, nézeteltérésekbe.
    A Krivánszky Miklós elnökletével működő Deportálások Áldozatainak és Leszármazottainak Szövetsége 2004. június 10-én tüntetést szervezett a szlovák kormányhivatal épülete előtt, követelve a deportáltak kárpótlását. Követeléseiket azonban elutasították.
    2007. szeptember 20-án a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezésére a szlovák parlament összes pártja (kivéve a Magyar Koalíció Pártja) megszavazta a Beneš-dekrétumok sérthetetlenségéről szóló 1487/2007 számú határozatát. E tény tiltakozást váltott ki német, osztrák és magyar részről. A parlamenti szavazást rendkívül indulatos, magyarellenes felszólalások előzték meg.

A farmon egyelőre minden változatlan. Megyek egy kicsit vasalni, mert az utóbbi időben felszaporodott ez a nem szeretem munka...

jolanda1948, sutimami57, MÍRA1959 és 2 más kedveli ezt.
  3. pjotrovov

pjotrovov Fórum parancsnoka

Jó napot kívánok!
    Az event befejezve,a titkosakból semmi jó nem lett,landoltak a pajtában.
    Rozimama,köszi a kávét!Jól esett.
    Kpe,vasalás a piknik helyett?:eek:
    Nálam ma nyúlós-málós nap van tervezve.Bár már 11 óra van,még mindig ásítozok-föl kellene ébrednem már.Megyek is és magamba döntök még egy kávét:D
    Pihentető vasárnapot!

jolanda1948, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  4. kpe59

Délutánra lett halasztva, a délelőtti helyett az este szalonnasütés volt...

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  5. stadler42

Utoljára szerkesztett: 29.5.17
  6. mimi

mimi Fórum elő legendája

Milyen nagyszerű csapat! :) Biztos jól érezték magukat.

jolanda1948 és sutimami57 kedveli ezt.
  7. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

142 éve halt meg, 1875-ben Izsó Miklós magyar szobrászművész, a 19. századi magyar nemzeti szobrászat legnagyobb alakja.
    A sárospataki kollégiumban tanult 1840 és 1847 között.
    Az 1848-1849-es szabadságharcban megsebesült. A világosi fegyverletétel után bujdosni kényszerült.
    1851 és 1856 között Rimaszombatban élt, ahol kőfaragóként dolgozott és közben Ferenczy István tanítványa volt.
    1856-ban költözött Pestre, majd rá egy évre Bécsben dolgozott Meixner, később Gasser szobrászok műtermében.
    1859-től a müncheni Akadémia növendéke volt. Ekkor kezdett hozzá – a magyar szobrászok közül elsőként – a népi figurák ábrázolásához.
    Első nagy sikerét a még Münchenben alkotott Búsuló juhász című szobrával aratta (máig is ez a legismertebb műve). A népéletet ábrázoló remek terrakotta-szobrok mellett számos híres kortársa mellszobrát is elkészítette.
    1870 és 1872 között a Budai Főreáltanoda, 1871-től a Mintarajztanoda tanára volt.
    Köztéri szobrokkal is jelentkezett, ő alkotta az ismert debreceni Csokonai-szobrot.
    1861-ben a helyi kereskedők, katonák, színészek, tanárok által megalakított, az irodalmi műveltséggel rendelkező, jómódú kereskedő, Csanak József által vezetett debreceni Emlékkert Társulattól kapta a megbízást.
    A Nagytemplom és a Református Kollégium közötti térben egy olyan szobor-panteont akartak létrehozni, amely Debrecen nevezetes szülötteinek állít emléket – elsőként Csokonai Vitéz Mihálynak.
    További köztéri műveit – elhatalmasodó tüdőbaja miatt – már nem tudta befejezni. Sírja Budapesten a Kerepesi temetőben.
    A Magyar Nemzeti Galéria 71 szobrát őrzi.

Elméletileg (a pletykások szerint) 11-kor lesz event ismertető, hát majd meglátjuk...

mimi, brozsa és sutimami57 kedveli ezt.
  8. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Be robogtam! Kissé gyengélkedek, aminek más oka nincs, mint a fantasztikus hétvége, tele vidámsággal, nevetéssel, és a sok-sok finomsággal, miket meg ettünk, ittunk, szóval szuper jó volt, Mindenki nagyon jól érezte magát, és Hugi valami fantasztikus vendéglátást nyújtott, minden olyan volt, mint a mesében...:) :) nagyon köszönjük, sok emlékkel, élménnyel gazdagodva jöttünk haza, és valóban fel töltődve vágunk bele a szokásos taposó malomba.
    Farmeráma tovább képzés is volt, mert a nálunk sokkal tapasztaltabb barátaink számtalan okos ötlettel, javaslatokkal láttak el, és bizony, élvezettel hallgattuk, és tervezgettük, hogy is tudunk élni a sok okossággal, mert mi is akarunk ám fejlődni...:)
    Rozika, köszi hogy el hoztad a képet, én is azzal a szándékkal jöttem be, hogy fel teszem a kis csavargó csapatot. András hiányzik, mert Ő fényképezett, de tényleg nagyon jó volt együtt, és bizony, minden percét ki élveztem a szabadság napjainak, sajnos, meg tudnám szokni, hogy ilyen napokat éljek!!!!!

Reggel aztán be indítottam a mosógépet, mert a mai napon ki is dolgozhatja magát szegény Incikém, mese nem lesz. :) :)
    Megyek is teregetni, aztán jöhet a következő adag.
    Nagyon várom a 11 órát, hogy végre fény derüljön a titokra, és tisztán lássuk, mi is következik.
    Kellemes, szép hetet, vidám napot kívánok!

jolanda1948, jolgizi és mimi kedveli ezt.
  9. kpe59

10. csipike2010

csipike2010 Kivételes tehetség

Elkezdtem az eventet. A Lujzán simán ment minden, itt a Csipikén kétszer is elrontottam:cry::mad::oops:
    reggelre végül is össze tudom fésülni a két farmot, de akkor is. Kérdem tisztelettel: Hol jár az én eszem!?!?!?!?!?
    Sok sikert mindenkinek !!!

jolanda1948 és sutimami57 kedveli ezt.
  11. pjotrovov

Sziasztok!

Mondtam már,hogy útálom a hétfőt????Szerintem régebben igen,de jelentem az érzés nem változott;) Kemény volt a mai nap.Az eventet elkezdtem,jutok amíg jutok alapon.A hétvége biztos jó volt,jó látni benneteket ismét!
    Csak nem valami szerelem és mindig csak a csengőt figyeled?????xD

Szép estét kívánok!

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  12. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Jó reggelt.
    Péter a kedd már jobb?

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  13. sutimami57

Szép jó reggelt, sziasztok! Be indult az élet, mennyivel jobb volt a szabadság...:D

Kellemes, szép napot kívánok, jó kosarazást!

mimi és jolgizi kedveli ezt.
  14. lujza5353

lujza5353 Fórumőrült

Sziasztok ! Hoztam egy kis reggelit, kell az energia a kosarazáshoz;)

Pepe101966, brozsa és mimi kedveli ezt.
  15. sutimami57

[​IMG] Hoztam kávét a reggelihez, én már be adagoltam magam, irány a bevásárlás!

mimi kedveli ezt.
  16. stadler42

Szép jó reggelt !

Korán keltem mert aratni kellett. Nagyon szépen gyűlnek a felröpik is, lassan vihettem a malomba a darálni valót. Nagyon szép idő van, most látom sütike el szaladt mellettem a kávéval meg előzzött. Nem baj biztos finom az ő kávéja is. További szép napot, és sok fel röppit.

17. mimi

mimi Fórum elő legendája

[​IMG] Jó reggelt, szép napot!
    Kávét, reggelit köszönöm. Ami felröppen, mindjárt viszem a malomba, nehogy egyszerre kelljen. Ritkán panaszolom a felröppenőket, de most nagyon kevés jön. :(

sutimami57 kedveli ezt.
  18. pjotrovov

Jó reggelt!
    Természetesen!Egy nappal kevesebb van hátra péntekig!;)
    Ti már kiköltöztetek a kertbe?Hogy alakul?Gondolom már nagyon szép :)
    Köszi a reggelit és a kávét!Így mindjárt jól indul a nap:)

Hűha,te már darálni fogsz?Hogy csinálod ezt Rozimama?Már,ha nem titok.....

Szép napot mindenkinek!

sutimami57, mimi és -elzemari- kedveli ezt.
  19. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

n
    Tudod, mindig a szivem csücske a zsebkendőnyi kertem, és ennek megfelelően,nagy szeretettel gondozom is.A szélső szomszédnéni elhunyt is már nem kell gondoznom azt a részt, igy aztán dupla mennyiségű erő és idő marad az enyémre.Akkor gondold el, hogy milyen szép lehet.Igaz nagy harcot vivtunk a gazokkal, de sikerült kiirtani, most már ha ott vagyunk, csak az élvezet marad.Igaz ami igaz az egyik héten ha kinn vagyok akkor elől, a másik héten hátul van az apró gazok eltávolitása, oszlopok lefestése, kerités kapú festése, kis kerités lazurral való lekenése.Szóval örömmel teszem, mert a szabad levegő is jót tesz.
    A strand is be van ütemezve, de még a Papa bicaját kell helyre hozatni.
    Szóval mire kinn lennénk, már jöhetünk is haza, mert olyan nagyon rövid a Nyár.

sutimami57, mimi és brozsa kedveli ezt.
  20. kpe59

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.