Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. pjotrovov

pjotrovov Fórum parancsnoka

Tudom én,hogy nagyon szeretitek.És a képek alapján mindig nagyon szép!Ha most dupla erőtök van rá,el se tudom képzelni milyen gyönyörű lehet!Ezért képeket kérnék ;) A papa bicaját hip-hop föl a vonatra mert vár a piac és a strand:) Na meg a halsütő!A nyárvégre ne is gondoljunk még,olyan messze van!Hol tartasz az eventtel?

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  2. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Sziasztok !

Péter nincs ebben semmi trükk-sem titok, vetek aratok és az állatokat etettem- Már 2 kocsi fel van díszítve, reggel meg napközben remélem a harmadik is meg lesz. S akkor el kezdem a kosarazást, remélem jól zárom ezt az eventtett. Most már pihentetőül tv-zek, mindenkinek jó éjszakát és szép álmokat. [​IMG]

3. pjotrovov

pjotrovov Fórum parancsnoka

Csak gratulálni tudok!;)

Jó éjt mindenkinek!

4. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Tegnap volt:
    Hősök napja.
    Csaba királyfi ünnepe (katonai ünnep 1944-ig).
    A Szent Jobb megtalálásának ünnepe (miután a török időkben 200 évre nyoma veszett).

Ma van a Nemdohányzók világnapja 1987-óta.

109 éve, 1908-ban Magyar Ónművek néven megalapítják a Metallochemia vállalatot.
    A Metallochemia egy magyarországi színesfémkohászati vállalat volt. A vegyipari vállalatot 1908-ban alapították, a két világháború között vált stratégiai jelentőségű vállalattá, majd a 20. század második felében élte virágkorát. Az 1990-es rendszerváltás után a vállalat összeomlott. A Metallochemia leginkább a bezárása után hátramaradt jelentős mértékű környezetszennyezésről ismert.
    A Metallochemia jogelődjét, a Magyar Ónműveket 1908. május 31-én Lossinszky Imre alapította Budapesten. A vállalat fő profilja a Cséry-telep óntartalmú hulladékainak kinyerése és értékesítése volt. Az eredetileg egy hektárnál kisebb területű üzemben hatvan fő körüli munkáslétszámmal kezdődött meg az ipari léptékű fémfeldolgozás. A vállalat fejlődését nagyban segítette az első világháborús hadi konjunktúra. A harcterekről a hátországba visszaküldött roncsok, fegyverek és berendezések jelentették az olcsó nyersanyagforrást, a csúcsra járatott fegyvergyárak pedig a felvevőpiacot. 1918-ra az egyre bővülő Magyar Ónművekben már 300-nál többen dolgoztak. Az első világháború után az Ónműveket felvásárolta a Magyar-Angol Bank, az átszervezett és új profillal ellátott vállalat neve ekkor változott Magyar Ónművek, Fémkohó és Vegyipari Rt-re. A cég profilja egyre bővült: a hulladékból nyert fémekből rézgálicot, korrózióvédő festéket, porfestéket gyártottak.
    A Magyar Népköztársaság 1950. január 1-én a gyárat állami tulajdonba vette. A vállalat 1952-től újabb festéktípusok gyártásába kezdett, 1953-ban ólomfinomító, 1955-ben pedig új rézkonverter üzemegységek kezdték meg működésüket. 1956-ban a vállalat képessé vált a ólomércekben és a rézércekben előforduló értékes fémek (arany, ezüst) kinyerésére, amelyet a vállalat az Állami Pénzverde számára értékesített.
    1967-től a Metallochemiában bontották szét és dolgozták fel a forgalomból kivont akkumulátorokat, szintén ebben az időben kezdődött meg a bőrcserzéshez használatos vegyszerek gyártása.
    Az 1960-as évektől kezdve a vállalat működésére egyre nagyobb súlyként nehezedtek az általa okozott környezeti problémák. A gyár alapítása utáni első fél évszázadban szinte semmiféle környezetvédelmi beruházást nem hajtott végre. A különböző mérgező anyagok a kéményeken keresztül a levegőbe távoztak, majd kiülepedtek a környező területeken, a csapadékvíz nehézfémekkel együtt szivárgott a talajba.
    A Metallochemia ellen előbb a környező lakosság, majd a hatóság is fellépett.
    1990. május 25-én ellenőrzést tartott a telephelyen, és az ottani állapotok láttán a Metallochemia azonnali bezárását rendelte el. A telepet teljesen leállították és területére a következő 10 évben senki sem léphetett be.
    A telep udvarán a működés évtizedeiben folyamatos volt a nehézfémtartalmú kohósalak felhalmozása. A környezeti vizsgálatok megállapították, hogy a Metallochemia egész telepe, a telep környéki talajvíz, valamint a tőle délkeletre fekvő kertes területek is nehézfémmel szennyezettek.
    A telep bontása 2000-ben kezdődött, de a bontott anyagok elhelyezésének problematikája megoldatlan volt. 2004-ben végül az állam szerepvállalása mozdította ki a holtpontról a vitát. 2004-ben az állam megszerezte a telek fölötti tulajdonjogot, mivel egy autópálya építéséhez kívánta igénybe venni a Metallochemia területét, ahol egy vasút fölötti felüljáró építéséhez nagyobb mennyiségű töltésanyagra is szükség volt. Végül ez vezetett a megoldáshoz, az autópálya nyomvonalát szigetelték, majd az üzemépületek bontásából és a salaktengerből származó anyagból építették fel a vasúti felüljáróra vezető töltést.A telep bontásával 2007-ben végeztek.

Az összes szükséges lisztet megőrlettem a malomban, az este kész lett az utolsó event gaz is, eddig 72 db masé készült el, a többi még papírra vár. Most már az is jobban fog szaporodni a nemesített növényeimnek köszönhetően. Megyek is gyorsan feldíszítem a jobb oldali kocsit, mert ahhoz kell a legtöbb anyag, aztán a középsőt és a végére hagyom a bal oldalit. A cukros kosárkák is gyűlnek, egyelőre még nem sikerült kiderítenem, hogy milyen ólakat is lesz érdemes kitennem, mert amiket este kitettem, azokkal nem sokra mentem, még a terményes ól sem ad mind.

Utoljára szerkesztett: 31.5.17
    sutimami57, pormacska1 és mimi kedveli ezt.
  5. stadler42

Jó reggelt kívánok !

A harmadik kocsi még várat magára, a papirr végett. De szorgalmasan gyűjtöm hátha estére meg lesz, és akkor már kosarazhatok. Nem lehet tudni melyik állat adja jobban, egyszer majd csak meg lesz várok türelemmel.

6. kpe59

7. mimi

mimi Fórum elő legendája

Nagyszerű, hogy hozod a híreket, köszönjük. :)
    Kíváncsi vagyok a segítő eventre. A malalát szerettem.

sutimami57 kedveli ezt.
  8. kpe59

9. lujza5353

lujza5353 Fórumőrült

Jó reggelt ! Tegnap volt egy kis pár cseppes eső, de még öntözésnek sem volt elegendő.Az event szépen halad. Ma megpróbálom kiszámolni, hogy még mennyi mindenre lesz szükségem a befejezéshez. De előbb megfürdetem manó kutyát, mivel nagyon vakarózik. Gyógyfüves fürdőt készítek neki, ami csalánforrázatot is tartalmaz, úgyhogy indulok a telekre csalánt szedni. A körmvirág és a kamilla az már megvan hozzá.
    Legyen szép napotok: Lujza

brozsa, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  10. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Június: nyárelő, Medárd, Szent Iván vagy Napisten hava. Nevét Junóról (római istennőről) kapta, aki Jupiter felesége volt. A meteorológiai nyár első hónapja, ami Magyarországon egyben a legcsapadékosabb hónapnak is számít. Átlagosan 60-90 mm csapadék hullik júniusban, de ez legtöbbször helyi záporok, zivatarok formájában érkezik, így gyakran előfordulnak száraz, csapadékszegény körzetek is. Sokakban azonban a nyár első hónapja az eperszüret időszakaként él és a korai cseresznye is javában érik már ilyenkor.

189 éve, 1828-ban Brunszvik Teréz grófnő Budán Angyalkert néven megnyitja a Habsburg Birodalom, ill. Magyarország első kisdedóvó intézményét (óvodáját).
    Apja ifj. Brunswick Antal gróf, gazdálkodó, író, anyja Seeberg Anna bárónő volt, négy gyermekük született: Teréz, Ferenc, Jozefin és Karolina.
    Brunszvik Antal korai halála után özvegységre jutott édesanyjával az 1800-as évek elején Magyarországon és Bécsben lakott, később húgával, özvegy gróf Deym Josephné Brunswick Jozefin grófnővel, és annak két fiával Oroszországban, azután Svájcban élt. Itt ismerkedett meg Yverdon-ban Pestalozzival, aki nagy hatással volt rá.
    Később elvállalta testvére gyermekeinek nevelését és tanítását Csehországban, ezután Budára költözött. A feljegyzések szerint 1824-ben Martonvásáron ő állította fel az első karácsonyfát Magyarországon.
    1828-ban megszervezte a krisztinavárosi ipariskolát.
    Az első óvodát – korabeli nevén: kisdedóvót – ő nyitotta meg az egész Habsburg Monarchiában, 1828. június 1-jén, Angyalkert név alatt, édesanyja budai házában, a mai Mikó utca és Attila út sarkán. Az óvoda első óvó-nevelője Kern Máté volt.
    1829-ben a cselédlányok oktatására cselédiskolát hozott létre. 1836-ban egyesületet alapított az óvodák elterjesztésére. További 11 óvodát indított útjára, haláláig 80-ra nőtt ezen intézmények száma. Unokahúgával, Teleki Blankával tevékenyen részt vett az első magyar nőnevelő intézet létrehozásában. Mindemellett remekül zongorázott, szavalt, rajzolt, festett, sőt, németül verseket is írt.

Még 210 papírcsíkra várok, aztán jöhet az ajándékok összakapkodása. Most két terület tarlórépát vetettem, gondolom a nagy részét a [​IMG]-nak meghozza.
    [​IMG] is van már sok, igyekszem minél több számomra értékes ajándékot elkapkodni.

11. mimi

mimi Fórum elő legendája

Jó reggelt!
    Lujza, manó biztos szépen gyógyul ilyen ápolás mellett!

Event kész, minden kocsi feldíszítve, már csak a kosarazás van.
    Pár napja azt veszem észre, hogy a csibének a napi egy üzenetért nem kapjuk meg a pontot, a zöld csík nem mozdul. Észrevétlenül leállították vajon?

brozsa és sutimami57 kedveli ezt.
  12. kpe59

"belépési gondokra tekintve a fejlesztői csoport úgy határozott, hogy az event végét későbbi időpontban határozzák meg az eredeti vasárnapi időpont helyett.
    Az event vége (várhatóan): 2017. június 05. (hétfő) 22:00 óra"

Szorgos segítők, gazdaköri küldetés:

https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/szorgos-segítők-gazdaköri-küldetés.15129/

Party pörgetés akció:
    https://board-hu.farmerama.com/inde...és-akció-új-főnyereménnyel-2017-június.15127/

Boldog aratás napja:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/boldog-aratás-napja.15120/

13. stadler42

[​IMG]Szép jó reggelt !

Nagyon szép idő van, a mosógépet meg pakoltam az erkélyen meg száradnak. A kosarazás el indult nálam, elég jól alakul. A farmot az egészet az állatok uralják, minél több kossár jusson a birtokomba. Most főztem le a kávét, hozom nektek is [​IMG]kávézunk együtt [​IMG]. További szép napot, és sikeres kosarazást.

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  14. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Be futottam lejelentkezni. Meg vagyok, ezerrel futok, volt szülinapozás, meg minden......ma Domika jön, holnapig, így aztán, ha van pár percem, azonnal nyomom a kosarakat, mert elég idő igényes, remélem, nem marad egy sem üresen. Csak nézek, hogy még egy event, atyaég, hova is szaladjak......az az aratásnap nagyon tetszik, mindig akkor jön, mikor mindenki állatozik...így aztán nálam nem is lesz aratva semmi.

Megyek is tovább, kellemes napot, jó eventezést!

mimi kedveli ezt.
  15. szlyák

szlyák Törekvő

Üdvözlök mindenkit!
    szeretném megkérdezni, a Szorgos segitők eventet ha megcsinálnám,
    megmarad e végleg a földterület?
    Növényeket ültetni, vagy pedig csak az uj event miatt van ez a feladat?

Jó lenne, ha megmaradna ez a földterület , örülnék neki.
    üdv: Marika mama

16. mamarygen

mamarygen Fórum elő legendája

Szia!

Gondolom olvastad az ismertetőt, mert a válasz benne van:)

https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/szorgos-segítők-2017.15126/#post-706139
    Tehát nem marad játékban a terület az event után.
    Más alkalommal, más feladattal még visszatérhet ... az időpontot nem tudjuk, az a központi munkatársak "titka".

mimi és szlyák kedveli ezt.
  17. szlyák

szlyák Törekvő

Köszönöm a választ, még egy kérdésem lenne a felreppenők,
    nyárs is jönnek aratáskor?
    Mind a kettő felreppenő jön e?

18. mamarygen

mamarygen Fórum elő legendája

A szorgos segítők event területén a nyárs felröppenőt várjuk csak.
    Adja a Varázsfa és ha valaki tenyészt is a tenyésztelepen, onnan is kap. A szomszédok is küldhetik.

Tényleg olvasd el ismét az event ismertetőjét, kérlek!
    A link az előző hozzászólásomban van ... kattints rá, azonnal tudod olvasni, értelmezni.

sutimami57, szlyák és mimi kedveli ezt.
  19. mimi

mimi Fórum elő legendája

Sziasztok! Nagyon meleg van, nekem meg "sütni valóm" van. Szülinapi torta. :)
    Látom, mindenki kosarazik, piheg, teszi a dolgát.

A szülőkért csak szép lassan, módjával teszem, amit kell. :)
    Jó hétvégét, kellemes Pünkösdöt!

sutimami57 kedveli ezt.
  20. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Tegnap volt Johnny Weissmuller erdélyi német származású amerikai versenyúszó, filmszínész („Tarzan” alakítója) 113. születésnapja.

67 éve, 1950-ben francia hegymászók (Maurice Herzog és Louis Lachenal) elsőként érik el az Annapurna 8092 méter magas csúcsát (a Himalájában).
    Annapurna szanszkrit szó, az aratás istennőjének neve.
    Az Annapurna tágabb értelemben – „Annapurna Himal” – a Himalája egyik hegytömbje Közép-Nepálban. Szűkebb értelemben a vonulat legmagasabb csúcsa, az Annapurna I a Föld 10. legmagasabb csúcsa (tengerszint feletti magassága 8091 m). Bár technikailag nem a legnehezebb 8000 méter feletti csúcs, az állandó lavinaveszély és a rendkívül kiszámíthatatlan időjárás a legveszélyesebb célponttá teszi. A csúcstámadók átlagosan több mint 30%-a meghal a kísérlet során.
    A nyolcezresek közül ezt mászták meg először – 1950. június 3-án Maurice Herzog és Louis Lachenal. A mászás történetét és körülményeit több, az expedíció tagjai által írt, és a hegymászó irodalom remekeinek tartott könyv dolgozta fel.
    Az első sikeres expedíciót beárnyékolták a tragikus események (lefagyott Herzog összes kéz- és lábujja, Lachenal nyolc lábujja).
    2012 májusában itt vesztette életét Horváth Tibor, aki a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíció tagjaként kísérelte meg a hegy megmászását.
    A csúcsra a csapat egyik tagjának sem sikerült feljutnia, Tibort valószínűleg egy lavina sodorta el ereszkedés közben.
    Első magyar mászóként – oxigénpalack nélkül – Klein Dávid jutott fel a csúcsra 2016. május 1-jén.

Én már beszedtem az összes ólat, mert nem győzöm a kosarakat tologatni.
    A külön területen szépen lassan szaporodnak a csoki virágok, a kukoricák, meg még lassabban...

Nekem is lenne "sütni valóm", de még nem tudtam magam rábeszélni, pedig már ki is találtam, hogy mi legyen.
    Mindegy, most betárazom a mosógépet, aztán majd meglátom, hogy süteményéhes vagyok-e még...

-------------------------------------------------------------------------------

Az én sütim már elkészült, még csokimáz is került rá, nagyon jól harmonizál a citromos ízzel...

A kosarakat még mindig tologatom, nem akar elfogyni, lehet, hogy hagyok holnapra is belőle.
    A csokirózsákkal már csak az utolsó területet kell felszabadítanom, addig míg meg nincs a kukoricát csak módjával szaporítom. Nyárs még elég kevés van, de majdcsak meglesz az is.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Üdv mindenkinek! [​IMG]

A nemzeti összetartozás napja – a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója van ma.

97 éve, 1920-ban Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában aláírják a Magyarország területének kétharmadát elcsatoló trianoni békediktátumot.
    A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama) és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Japán, Belgium, Kína, Kuba, Görögország, Nicaragua, Panama, Lengyelország, Portugália, Románia, a Szerb-Horvát-Szlovén Állam, Sziám és Cseh-Szlovákország) között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország új határait.
    A szerződésben a győztes felek kijelentik, hogy Magyarország felelős a háborúban győztes államoknak okozott károkért (161. cikk), a VIII. rész további cikkeiben és függelékeiben pedig részletesen szabályozzák az ennek következtében teljesítendő jóvátétel feltételeit. A szerződésbe foglalt megállapítások megegyeztek az Edvard Beneš cseh politikus által megfogalmazottakkal, aki így vélekedett: „Az egész világ elborzadt ... és megértette, hogy a háborút nem egyedül az egykori Osztrák–Magyar Monarchia végzetes politikája robbantotta ki, hanem sokkal inkább Budapesten, mint Bécsben készítették elő.”
    A történelmi okirat Magyarország (Magyar Királyság) új határainak megállapítása mellett 35 000 főben korlátozta a magyar hadsereg létszámát, megtiltotta légierő és nehézfegyverek tartását. Tartalmazta az akkor létrejött Népszövetség alapokmányát is. 1920. június 4-én budapesti idő szerint 16.32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben.
    A szerződést nem írta alá a szintén az antanthoz tartozó Amerikai Egyesült Államok, amely akkor nem lett tagja a Népszövetségnek. Az USA és Magyarország később Washingtonban kötött békét: ez a Népszövetségre vonatkozó cikkelyek kivételével szó szerint megegyezik a trianonival. Az ily módon létrejött I. világháború utáni kényszer-békerend azonban összeomlott.
    Az aláírás helyéről és időpontjáról szóló döntést a Nagykövetek Konferenciája május 22-én hozta meg.
    A békeszerződés 14 részből állt.
    Első része a Nemzetek Szövetségének alapokmányát tartalmazta, a második rész Magyarország határait rögzítette, a harmadik Magyarországnak a szomszéd- és a többi országgal szembeni kötelezettségeit, az ötödik a katonai megkötéseket, a hatodik a hadifoglyokkal, a hetedik a háborús bűntettekkel, a nyolcadik és kilencedik a jóvátétellel foglalkozott.
    Az elkészült végleges szöveget a delegáció átvette, majd Apponyi és a magyar delegáció tagjai hazautaztak. A küldöttség jelentést készített a tárgyalásokról, de Apponyi nem volt hajlandó a szerződést aláírni, mert a népszavazásra tett előterjesztését nem fogadták el.
    A békeszerződés eredményeképp a 325 411 km² összterületű Magyar Királyság széthullott, a 282 870 km² területű Magyarország, pedig valamivel több, mint a ⅔-át – 67%-át, Horvátországgal együtt 71%-át – elvesztette területeinek (92 952 km²-re csökkent).
    Lakosságának pedig több mint a felét, az 1910-ben még 18 264 533 fős ország lakossága 7 615 117 főre esett vissza.

Eltologattam az utolsó kosaraimat, estig már szerintem csak esetleg egy-két darab jön.

Utoljára szerkesztett: 4.6.17
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.