Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. mimi

mimi Fórum elő legendája

Sokkal jobban megfogalmaztad, mint én. Igen, nálam is működött nagyrészt. :)

sutimami57, -elzemari- és lukimi kedveli ezt.
  2. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Imi,
    nagyon jól leirtad te is, és amikor rajta van a körön és mégis ronda papagájhalat kaptam, na morogtam is magamnak egy jó nagyot.Ám gondoltam egy nagyot, s nulláztam egyet, s lám lám oda is támasztottam a nagylétrát a felhőhöz és szép lassan felballagtam rá.Most már kényelmesen gyüjtögetek, mindenféle kishitűség nélkül.
    Fura dolog ez a horgászat, mert úgy izgultam a nyársorrú halért, mintha az életem függene tőle.Igy is be be úszott a csalimra gömbhalból és a polipból is, de a lényeg az meg van, mármint a felhő.
    Még van egy pár nap,s a böngészés a következő lehetőség, mégis más, mint a várakozás, hogy sikerül vagy nem.Ti voltatok a dopping nekem.Köszi...

sutimami57, mimi és Fatther kedveli ezt.
  3. lukimi

lukimi Fórum elő legendája

Szia nagy gratula neked, bezony nekem is jött elég gömbvillám de papagájom is lett. Luxusból.xD:p

sutimami57, mimi, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.
  4. -elzemari-

Köszi Imi, most már jobb a lelkemnek is.Sopánkáné, most már felém sem néz bezzeg!!Még a méhecském is táncra perdült!!!Meg én is.

sutimami57, mimi, lukimi és még 1 ember kedveli ezt.
  5. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Tegnap volt 123 éve, hogy 1894-ben megnyitották az azóta London egyik jelképévé vált Tower-hidat.

Július a nyaralók kedvence. Néha ugyan vannak borús, hűvösebb periódusok, általában azonban ilyenkor alakul ki a legmelegebb, tartósan napos, száraz idő, melyet ritkán szakít meg egy-egy heves vihar.

Ma 17 éve, 2000-ben átadják az Öresund-hidat Dánia és Svédország között.
    A híd Dánia fővárosát, Koppenhágát köti össze a svédországi Malmővel. A hídon halad keresztül az E20-as európai főútvonal. Kétvágányú vasúti pályáján a vasúti személyszállítás van. Az SJ X2000 motorvonatokat közlekedtet Koppenhágából Stockholmba, Göteborgba és Kalmarba. Teherszállítást több vasúttársaság is végez.
    Maga a híd a két part közötti távolság mintegy felét teszi ki, 7845 méteres hosszúságával Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja. A maradékot a Peberholm (Bors-sziget) nevű mesterséges sziget (4055 m), az onnan a dán oldalra vezető alagút (4050 m) és a dán oldalon létesített mesterséges félsziget (430 m) hidalja át.
    Az előkészítés és a megvalósítás folyamata 9 évet vett igénybe.
    A hidat 2000. július 1-jén adta át II. Margit dán királynő és XVI. Károly Gusztáv svéd király.
    Az építkezés 2000-es árakon 30,1 milliárd dán koronába került.
    Működésének első évtizede alatt a kapcsolat fontos szerepet játszott a munkaerő- és lakáspiac egységesülésében, az Øresund régió kialakulásában. 2010-ben 25 000 dán él a svéd oldalon, naponta 20 400 ember ingázik dolgozni a hídon át, valamint a sjællandiak 68%-ának és a skåneiek 44%-ának él rokona, barátja vagy munkatársa a másik parton.
    A híd forgalmának gyors növekedése 2007-ben egy új (Helsingør és Helsingborg között építendő) híd ötletét is felvetette.

Nagyon örülök, hogy látlak... [​IMG] Olvastam a szomszédban, hogy megcéloztad a 200-at, szurkolok neked. Bár nekem addig jó, míg nem éred el, mert így legalább van esély, hogy olvashatlak itt-ott...
    Én prémium csalit gyártok, múltkor is az jött be, a felhőre is felpakoltam már, és a számomra fontos cuccot az Egyéb polcról is leszedtem. Még 108 érme kell az aranybanánhoz, biztos meglesz, de ha véletlen nem az sem olyan nagy baj.
    Tehát elmondhatom, hogy a horgászatom sikeres, nyaralni még nem voltam, nem is tervezem, esetleg a gyerekekkel egy-két napra elmegyünk valahova...

Utoljára szerkesztett: 1.7.17
    sutimami57, Fatther, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  6. -elzemari-

Jó reggelt kivánok!

Kiváló horgászatot!!

Erzsike,
    ma megint érdekes olvasnivalót hoztál.Szivesen utaznék ezen a hidon egyszer.

Utoljára szerkesztett: 2.7.17
    sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  7. lukimi

Nem csak a 200-at célzom meg hanem a baha 400-át is (most: 159/327). És ehhez turbóznom kell a kütyüimet mert legyengültek szegények 1 év alatt, éppen ezért is szedem most össze amit csak tudok a 2x2-esből. Februárra számítom a 200-as szintet de az nem jelenti, hogy utána elhúzok.:) Sokan elérték már és játszanak tovább. Ráadásul lehetnek távlati célok is pl jövőre lepucolni minden területet és az összes gazdakörit elvégezni. Úgyhogy ha már megtértem valószínüleg maradok is megint pár évig.xD
    Én változatlanul luxusozok a "csak" 2 csali miatt és mert azt tartom legjobbnak. Kinek a pap.....xD

sutimami57, Fatther, mimi és 2 más kedveli ezt.
  8. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

168 éve halt meg, 1849-ben Gábor Áron erdélyi magyar fegyverkovács, az 1848-49-es szabadságharc ágyúöntője.
    Lemhényi Gábor Áron székely kisbirtokos, asztalosmester, magyar nemzeti hős, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje.
    Székely határőrcsaládba született, és ő is a székely határőrségben szolgált.
    A magyar szabadságharc erdélyi küzdelmeinek aktív részeseként vagyonát pénzzé tette, hogy támogassa a szabadságharcot, és a honvédsereg számára ágyúkat tudjon önteni. Részt vett az ágyúkezelők kiképezésében, és őrnagyként haláláig a honvédtüzéreknél szolgált. Mindenét feláldozta a szabadságért, a hazát védve a csatamezőn vesztette életét, amikor az Uzon és Kökös közötti kökösi ütközetben az orosz tüzérség ágyúgolyója eltalálta.
    Katolikus létére református temetőben nyugszik Eresztevényben, ahol emlékére 1892-ben emelt emlékmű körül kopjafarengeteget állítottak és mára a magyarság emlékhelyévé vált. Az ágyúi közül egyetlenegy maradt fenn, mely sok viszontagság után a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában van.
    Tehetséges, széles körű tudással rendelkező ember volt, jól beszélt németül és románul.
    Orbán Balázs leírása szerint puritán életvitel és mértékletesség jellemezte. Mindenkivel, alárendeltjeivel is udvariasan és megnyerően viselkedett, kivéve, ha valakiről úgy vélte, hogy hazája iránti kötelességét elhanyagolja, mert akkor könnyen haragra gyúlt. Különösen elítélte azokat, akiket nem a szabadságharc eszméi vezéreltek, hanem a meggazdagodás vágya. Noha a szabadságharc alatt kiemelkedő hírnévre tett szert, mindhalálig szerény maradt, minden kitüntetést visszautasított.

Én azt találtam érdekesnek, hogy egy része a tenger alatti alagútban van.

Akkor van remény az ittlétedre sokáig...

sutimami57, Fatther és mimi kedveli ezt.
  9. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

[​IMG]Szép jó reggelt !

Szép időnek ígérkezik ma, össze is pakoltunk a papapával s neki indultunk a nagy halak kihalászásához. Remélem még ami maradt, ki tudom szedni. Jó sokan vagyunk már a felhőn, le is másztam egy kis kávéért és hoztam nektek.[​IMG] Itt is tudjunk együtt kávézni.[​IMG] Kellemes hét végét, és jó horgászást.

10. -elzemari-

Halihó.

Éppen tegnap olvastam Gábor Áronról, gondoltam is rá, hogy hátha róla hozod majd a megemlékezést És ime, igazam lett.

Ma olyan punnyadós napom volt, néha ki kimentem a kertbe körbejártam, aztán az olvasás volt a főszereplő.Vártam az este hat órát, hogy a fáim beérjenek és letudjam szedni a termést, majd elcipeltem a malomba, hogy a luxus csalikká őröljem őket.Miután a hat csalimat bedobtam a tóba, na most is egyszer sikerült a Nyársorrú hallal közelebbi kapcsolatot kialakitani, majd egyszer a polipokkal, aztán a többi négy, gondolhatjátok nem volt eredményes.

Néztem egy kicsit a tévében az Ó..n csatornát és a Karib-tengerben elszaporodtak a tűzhalak, amik nem odavalók, és károsak.A hires Cousteaunak a tenger és a búvárkodás nagy szerelmesének az unokája Philippe Cousteau vezette a műsort.Nagyon szimpatikus fiatalember volt.
    A tűzhal a Csendes- és az Indiai-óceán déli részén honos, látványos külseje miatt akváriumi halként ismert a nyugati világban. Ragadozó, invazív faj, ördöghal, és oroszlánhal néven is ismerik. A Földközi-tengerben a feltűnése azért aggasztó, mert ez nem a természetes közege, és természetes ellenségek híján mértéktelenül elszaporodhat, felborítva a tenger ökológiai egyensúlyát - nem is beszélve a fürdőzőkre leselkedő veszélyről. A tűzhal olyan apróbb halakra vadászik, amelyek az algát tartják kordában, és még a cápák sem nagyon mennek a közelükbe, annak ellenére, hogy a lassú mozgásuk és élénk színeik miatt jó célpontnak tűnnek.
    Legutóbb 2007-ben tűnt fel a faj számára idegen vizekben, Kuba környékén a Karib-tengerben, ahol két év alatt szaporodtak el annyira, hogy ma már közönséges látványnak számítanak. A karibi országok igyekeznek a tűzhalat a turisták étlapjaira csempészve felpörgetni a halászatát (Japánban egyébként jó ideje egzotikus ínyencségként fogyasztják, és komoly kereslet van rá), ezzel kordában tartva a populációt.
    Szakértők szerint a tűzhal vagy akváriumokból, vagy a Vörös-tengerből, óriás konténerhajók ballasztvizében utazva jutott el a Földközi-tengerbe.

Nagyon érdekes volt a film.További szép estét kivánok!

Jó reggelt kivánok!

Felénk gyönyörűen kék az ég, egy fia bárányfelhő sem legelészik fenn.Igaz, a Szél úrfi néha néha végig suhan a kerten és megremegteti a fák leveleit.Még a tegnapi locsolás maradványai is látszanak a fűszálak nedves felein.Továbbra is nagy a csend, néhol egy egy kutyus el el vakkantja magát.Egy egy járókelő halkan elsuhan a ház előtt, valószinűleg a munkába indulnak.A hőmérséklet a számomra hűvöskés, a nyaralóknak igazi kiránduló idő.

Most kapom a szakajtómat és elindulók a gyümölcsösbe, hogy összekapkodjam a megérett termést.A molnár is nagyon várja már, hogy a malom kerekei is elinduljanak, hogy aztán a luxus csalival felfegyverkezve indulhasson a horgászat.Kiváncsi vagyok, hogy ma vajon milyen sikerrel fogom a halakat.

Vidámság és derű kisérja a napotokat.

“Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget,
    a hangzavarban a harmóniát.
    A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”

Albert Einstein

Utoljára szerkesztett: 3.7.17
    sutimami57, Fatther, mimi és 2 más kedveli ezt.
  11. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

1981-ben ezen a napon II. János Pál pápa egy bizottságot hoz létre, melynek célja, hogy behatóan megvizsgálja az idők folyamán “Galilei-ügyként” emlegetett per problémakörét. Az egyház azért ítélte el a természettudóst az 1633-ban, mert felfedezése, miszerint a Nap körül kering a Föld és nem fordítva, szöges ellentétben állt az akkoriban elfogadott geocentrikus elmélettel, azaz, hogy minden a Föld körül kering. A bizottság munkája 1992-ben Galileo rehabilitációjával végződik. 359 évvel Galilei tárgyalása után, a pápa sajnálkozását fejezte ki a Galileit ért hátrányok miatt, és megsemmisítette az inkvizíció elmarasztaló ítéletét.

120 éve, 1897-ben a bécsi Práterben üzembe helyezik a 65 méter magas Óriáskereket.
    A bécsi óriáskerék a bécsi Práter vidámpark bejáratánál található óriáskerék, az osztrák főváros egyik népszerű turistalátványossága és Leopoldstadt szimbóluma.
    A Riesenrad az egyik legrégebbi óriáskerék, melyet 1897-ben állítottak fel Ferenc József uralkodásának ötvenedik évfordulójára, és még azóta is működik. Építője, Walter Basset több nagyvárosban is épített már hasonló kereket, mint például Chicago, London vagy Párizs. A kerék 64,75 méter magas, átmérője 61 méter.
    1916-ban már az engedélyt is kiadták az óriáskerék lebontására, azonban pénzhiány miatt arra nem került sor. 1944-ben a kerék leégett. Eredetileg harminc gondolája volt, azonban a második világháború idején sok közülük megsérült, és renoválása során már csak tizenötöt helyeztek vissza. 1947 óta működik ismét. 1997-ben és 1999-ben teljesen átfestették, 2002-ben újabb gondolák kerültek vissza a kerékre, és arany és ezüst színű éjjeli díszkivilágítást is kapott.

Nálunk egyelőre hideg van, persze csak az elmúlt napokhoz képest.
    A farm visszaállt az event-közi termelésre, az Egyéb polcot majdnem teljes egészében lesöpörtem. Egyelőre a pinki süti és a csillag van még ott, ki tudnám váltani mindkettőt, de inkább valamelyik kütyüt váltanám ki az újak közül, ha összejön annyi érmém még.

sutimami57, mimi és Fatther kedveli ezt.
  12. lukimi

Sziasztok.
    Itt is "hideg" van amit nagyonis csípek.:inlove:xD

Nálam holnap áll vissza a farmom a rendes termelésre, de abból rendes aratás csak holnapután reggel lesz mivel nagy változtatásokat teszek. Nem tudom hány év óta vannak mamutok a sima mamutfa már régóta nem volt kirakva de az XXL és XLek igen mégpedig 61 db azóta, hogy megszereztem őket. Amiket kapok tőlük azokból sok van pl sz.trágyából 51 ezer stb és mivel eventezni nem akarok nincs rájuk nagy szükségem ezért leszedem és kütyüsítem a helyüket. A kütyük amikkel pótlom egy évvel ezelőttiek de ezek is majd' dupla Tp-t adnak mint a mamutfák. Ilyenek vannak mint pl az 1x2-es Fel az égbe 72 db és már így 160-as szint környékén 1034 Tp-t adnak bónuszok nélkül számolva és ahogy szintlépés van egyre halmozódik a Tp, úgy 700 körül indult néhány éve. Lesz még vagy 10-12db 2x2-es a mostaniból kiszedve, a 3 kütyüből az a legjobb és vannak még nyalánkságok a raktárban.xD

Szóval holnap napközben átalakítok, holnapután reggeltől meg új időszámítás. Az horgászós és tenyésztős eventekből meg az ezekhez hasonlatosakból meg majd igyekszem minél több jobb kitehetőt levadászni és egyre jobban feljavítani a kütyü-állományomat. Háááát, így törpént!:)

Fatther, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  13. kpe59

A túl meleget [​IMG] én sem szeretem, de most már egy órája nem tudom magam rávenni, hogy kimenjek locsolni, mert ha csak rágondolok, hogy milyen hideg víz jön a kútból beleborzongok... [​IMG]
    Egyelőre én is leszedtem a mamutokat, van mindháromnak a "terméséből" számomra megnyugtató mennyiség, így inkább termelek a gazdakörbe a helyükön.
    Alig van már kint olyan kütyüm, ami napi ezer pont/1x1 alatt hozna alapból, erre jön persze a plusz % tp. Na, nem azt mondom, hogy egy-egy aratásnál kiakadna a számlálóm, de azért szép összegeket szoktam látni. A felhő is jól emeli a tp-t, azért még tőled is nagyon messze vagyok, nemhogy a 200-tól. Eddig se nagyon törtem magam a tp-n, mostanában főleg nem, [​IMG] mert visszavettem a farmozásból egy kicsit, előfordul, hogy este nem is aratom a két kütyüs kertet.
    A bahán egy kicsivel jobban állok, mint te, (a 339. vége felé) azért van még mint ténykedni a 400.-ig... Ott fákkal és néhány óllal haladok, meg a kincses szigettel.

Utoljára szerkesztett: 3.7.17
    Fatther és sutimami57 kedveli ezt.
  14. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép napot mindenkinek !

Én is ki váltottam mindent még a kütyük közül választok, amelyik a legtöbb tp-adja. Nálunk nagyon szép idő van, a mosógépet meg raktam, hagy dolgozzon még ma be is szárad. Ebéd maradt tegnapról nem kell főzni, így most hadba szállok a porcicákkal. Na megyek igaz a kávéval még vissza kell szaladnom, na de nem gond. Már meg is hoztam [​IMG]még nem hűlt el egészségetekre.

Fatther, sutimami57, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  15. mimi

mimi Fórum elő legendája

Mindkét szemelvény igen érdekes volt, köszi.
    Ahol most épp vagyok, hűvös van, még zoknit is vettem fel. De ez nagyon finom. (Zoknit csak az utóbbi egy-két évben húzok, még télen se soha előtte.)
    A medvék dolgoztatják pluszban a malmot, elég sokat esznek.
    Ez az Einstein idézet milyen jó! :)
    Nekem igen későn esett le anno a tantusz, így csak kevés (5-5 db) mamutom van. Épp csak fedezi a szükségletet, talán egy évben egyszer kell kicsit pótolnom.
    A kütyük mellett hol eventezel? :D

Rozika a kávét köszönöm, nagyon jól esett!

Fatther, -elzemari- és sutimami57 kedveli ezt.
  16. lukimi

Nem eventezek már jó ideje. Tavaly júniusban mentem el innen és addig januártól már akkor sem eventeztem. Amíg Varun volt kb 2014-2015 valameddig igen remek, sok értékeset adó eventek voltak akkor szinte mind megcsináltam. Aztán 2015 második felétől mindent vissza vettek, a kihetők gyengék lettek ültetni kellett ezer meg kettő növényt (özönet) és jószerivel salátát kaptunk jutalmúl ezért azt mondtam bigpoint, csináld te ezeket az eventeket. Most azért átolvasom majd a legközelebbi ültetős eventet de nem hiszem, hogy csinálom én már mint oly sokan nem akarok ültetésezni. Állítólag kapunk egy új területet ha ott lehetne eventezni nekem arra kéne és mivel az eső erdőn is eventeztem amennyit csak lehetett megtermelni-és amikor lehetett ott is-a kettőn már meg lehetne csinálni mindet. Mivel a big találta ki a millió kitehetőt mindenki szeretné kirakni megérdemelnénk azt az új területet. Egyébként az esőn ha úgy láttam eddig is csináltam az eventet mert ott csak fák vannak kint az nem érdekes, ha leszedem. Csakhogy nem mindíg engedték ott is ültetni legalábbis tavaly nyárig, a mostani módit majd meglátom ezután.:)

Fatther, -elzemari-, Leho69 és 2 más kedveli ezt.
  17. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Jövök lejelentkezni....:) Köszi a jó kis olvasnivalókat, híreket, tanácsokat, kávét, és a nagy örömet, mivel meg érkezett Imi!!!! Nagyon örülök, hogy vissza tértél, nagyon hiányoztok, ez tuti! Maradj velünk sokáig, hadd örüljünk Neked!!!!!!! Jól esett olvasni a farmos terveidet, és a jó tanácsot!

Ki fogom próbálni, bár én akár hova is karikázok, a vége mindig gyatra hal. Mindegy..........

Zavaros hétvége volt, szokás szerint. Most meg szedjük a meggyet.......unalomra semmi ok...kellemes, szép délutánt!

Fatther, mimi, brozsa és még 1 ember kedveli ezt.
  18. lukimi

Szia, köszi.:)
    Látom a napjaid továbbra is esemény dúsak, de így van ez jól mert mint tudjuk úgy szép az élet ha zajlik.xD Meggyet viszont nem szeretnék szedni de nem baj mert amúgy se vagyok oda érte. Savanya.:)

Neked is szép napokat.

Utoljára szerkesztett: 4.7.17
  19. -elzemari-

Egy másik....

“Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem,
    igazad lesz.”

Henry Ford

Vagy....

“Az élet értelmét nem keresni kell, hanem nekünk kell értelmet adni az életnek.”

Palotai Boris

Jó reggelt!

Az idő verőfényes, élvezet kinézni.Rozika, láttalak az erkélyen,nagyon szépek a virágaid.Látszik a gondos gazda munkája.Élvezet lehet egy ilyen erkélyen a reggeli kávé is.

Akkor most egy kicsit a kávéról.
    A világon több mint 70 országban termesztenek kávét, számos fajta létezik és a feldolgozási eljárástól is nagyban függ, hogy milyen kávét kapunk eredményül. A minőség és hogy mennyire különleges, vagyis mekkora tételben lehetséges előállítani az adott kávét, az árat is meghatározza.

A hondurasi kávé egyre keresettebb a világpiacon, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Mi Esperanza kávéfarm sikere. Az itt termelt kávé rendkívül keresett volt idén, az alig több, mint fél tonna termést kilónként körülbelül 70 dolláros áron értékesítették, ami nagyjából 17 ezer forintnak felel meg, ezzel éppen csak felkerült a tízes listára.
    A Mi Esperanza farmot (magyarul az Én Reménységem) egy 70 éves hölgy, Lucinda Vasquez Romero vezeti a férjével és a lányával közösen. Az ültetvényt a szüleitől örökölte, és már 30 éve foglalkozik kávétermesztéssel. A hondurasi kávét gyümölcsös, gabonás ízjegyek jellemzik, amelyekhez csokoládé társul, kellemesen aromás, de nem hagy keserű utóízt maga után.

A Black Ivory nevű elefántkávé jelenleg a világ legdrágább kávéja. Egy thaiföldi elefántrezervátumban történik az előállítása, a nagy gonddal válogatott kávécseresznyét elefántok eszik meg, a szemek akár 30 órát is eltöltenek az állatok emésztőrendszerében mielőtt távoznának onnan. Állítólag ez adja a kávé egyedülállóan lágy ízét, amelyet csokoládés, diós, földes ízjegyek jellemeznek. Egy csésze kávéhoz elegendő Black Ivory mintegy 17 ezer forintba kerül. A kávé forgalmazásából származó bevételek 8 százalékát az elefántrezervátum költségeinek fedezésére fordítják.
    Erre sem gondoltam volna, még ilyet!!!

No mára ennyit a kávéról, kivánok derűs és vidám napot.[​IMG]

Utoljára szerkesztett: 4.7.17
    Fatther, sutimami57, brozsa és 2 más kedveli ezt.
  20. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

107 éve halt meg, 1910-ben Pap Henrik magyar festőművész, grafikus.
    Alsóbb iskoláit Budapesten végezte, majd 1882-ben a müncheni képzőművészeti akadémián Ludwig Löfftz tanítványa lett. A festés mellett ekkor a rézkarcolás technikáját is elsajátította.
    1889-ben hazatért, és a következő évtől művészeti tanulmányait Benczúr Gyula mesteriskolájában folytatta. Hamarosan elismert festővé vált, hazai és külföldi kiállításokon számos díjat nyert.
    1897-ben az Országos Magyar Iparművészeti Iskolában az alakrajz tanárává, később az intézmény aligazgatójává nevezték ki. Tanítványa volt többek között Bánk Ernő, Diener Dénes Rudolf, Konrád Ignác, Uitz Béla és Vass Elemér.
    Negyvenhatodik életévének betöltése után néhány nappal – a feltételezések szerint egy idegroham hatására – a Dunába vetette magát és meghalt.
    Már akadémiai hallgatóként, 1884-ben rajzaival elnyerte a müncheni állami kis ezüstérmet. Ugyanebben az évben rézkarcaival szerepelt először a Műcsarnok kiállításán.
    1886-tól rendszeresen szerepelt a hazai és többször a külföldi kiállításokon. Nevét a Benczúr-iskola stílusában festett novellisztikus életképei tették ismertté. Október elseje és a Melyik itt a Lizi kisasszony? című képeit a királyi család vásárolta meg, ez nevét országosan ismertté tette.
    1893-ban az 1878-ból című festményével elnyerte az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat III. (2000 koronás) díját. Ugyanerre a festményre megkapta a társulati Műalap I. (500 forintos) díját is.
    1894-ben az Üres a bölcső című képére Bécsben kis állami aranyérmet, Antwerpenben II. díjat kapott.
    A festészet mellett grafikusként is tevékenykedett. Az 1891-iki budapesti legyező-kiállításon a Műbarátok Köre III. díjjal tüntette ki Lepkét fogó faunok című legyezőlapját. Rézkarcai elsősorban ismert festmények másolatai.
    Több festményét és rézkarcát a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

Nem csak ez az egy ilyen kávé ismert, (bár az elefántosról még nem hallottam) hanem van egy másik is:
    Az egyedülálló ízvilággal rendelkező és különleges fermentológiával készülő luxuskávénak, a Kopi Luwaknak, melyből kevesebb mint 200 kg-ot "állítanak elő" évente. Ára ennek megfelelően kiugróan magas, 10 dkg megközelítőleg 14000 Ft-ba kerül.
    A Kopi Luwakot Szumátra szigetén termesztik. Mégsem egzotikus származása teszi különlegessé, hanem az, ahogyan „készül".
    Ugyanis az indonéz szigeteken őslakos cibetmacskaféle, a maláji pálmasodró a kávéfák tetején éldegél, táplálékul pedig a legérettebb, pirosló kávébabot fogyasztja. A kávészemek végighaladnak az állat bélrendszerén, közben "fermentálódnak" (mely lényegében megegyezik a kávé úgynevezett nedves erjesztése során végbemenő enzimatikus emésztéssel), majd megjelennek az állat ürülékében. Miután ezt összegyűjtötték és abból kinyerték a kávét, megpörkölik, majd ízesítik. Rejtély, hogy erre ki és hogyan jött rá, mindenesetre a szumátriai lakosok ennek köszönhetik hírnevüket.

Elpecáztam az utolsó csalimat is, az új kütyükből kiváltottam még kettőt pluszban, maradt még 19 érmém, amiért már semmit sem kapok, és bent maradt 9 kifogott halam, amiért nem kapok már érmét. Jó lenne ezeket valahogy összesíteni, hogy ne menjenek veszendőbe...

Holnap már megint event kezdődik, a pletykák szerint sok felreppenővel és event növénnyel, nem lesz ez egy kicsit sok...???!!!

Fatther, sutimami57, brozsa és még 1 ember kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.