Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Hűha, és milyen torta készül??

Én még hajózom vagy másfél órát a kapitány szerint is, és én is igy számoltam.Aztán szépen kikötünk és felfedezzük a szigetet.Ha fiatalabb lennék, szivesen vennék részt egy ilyen felfedezésben.Vonzott mindig az izgalom, aztán mindig kimaradt az életemből, már az ilyen fajta izgalom.Szivesen nézem azokat a filmeket, amikor egy hátizsákkal elindulnak, és mennek és látnak és sok élményt megélnek.

Ma felénk olyan izzadmányos meleg volt, hogy mire a boltból hazaértem, na mit mondjak folyt rólam a viz.Ez van, azt mondják ez az időszak ezzel jár.

Tudjátok a mosoly....

"Ne azt kívánd, hogy minden könnyen menjen. Kívánd azt, hogy legyen erőd legyőzni a nehézségeket."
    Bruce Lee

sutimami57, Fatther, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  2. mimi

mimi Fórum elő legendája

Nem nagy utazás, csak a gyerekekhez megyek Fehérvárra. :) Ám itt is meleg van. :)
    Mindkét olvasmány érdekes volt, köszi. A híreket is. :)
    Nekem még sokat kell kapálni, ha megszakad a rend, nem tudok "sietni". Igaz, nem is kell.
    Hozol képet a tortáról, vagy csak elmondod, milyen lesz?

Utoljára szerkesztett: 5.8.17
    sutimami57 és -elzemari- kedveli ezt.
  3. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Karamellkrémes torta lesz. A krém már kész, csak hűlni kell neki, ebben a melegben nem nagyon akar neki sikerülni.
    Ne is említsd a meleget, sikerült a konyhát 33 fokra felfűteni, majd, ha végeztem bekapcsolom a klímát, lesz neki dolga. Míg a sütő be van gyújtva, addig nem erőltetem, úgysem bírnak egymással...[​IMG]
    Azt hiszem ma legyőztem egy nehézséget... [​IMG]

Nem biztos, hogy lesz olyan kép, amit én is megkapok, mert a gyerekeim nem lesznek ott, és most nincs is itthon egyik sem, hogy fotózzanak.
    Szóval, karamellkrémes a torta.
    Nyújtott lapokból készül, amiből most éppen nyolc darab van. Ne tudd meg, az ebédlő összes egyenes helyén tortalap pihen, amerre csak nézek. Folyamatosan sülnek, de még három hátra van. Aztán betöltöm, díszítem, és kész is lesz...
    A maradék szélekből pedig nyújtottam egyet egy piteformába, most kisütöm, és ha a gyerekek itthon lesznek akkor megtöltöm pudinggal, telerakom gyümölccsel. Addig viszont a fagyóban fog várakozni.
    A lakást enyhe macskapisi illat [​IMG] lengi be, mert a lapok szalalkálival készülnek.

sutimami57, Fatther és mimi kedveli ezt.
  4. -elzemari-

Mimi,
    ott a fa alatt a medencéből kilépve, azért az jó dolog lehet.Én is beüzemeltem a slagot a tusolóra, csak egyenlőre nem merek kimenni, mert piszok meleg van.

Ha lehetne a piteformából majd egy kicsit kérni, mert a kész tortából nincsen szivem, biztos minden szeletnek meg lesz a gazdája.

A felhőre támasztom a létrát és szép komótossan felmászom rá.

5. mimi

mimi Fórum elő legendája

Ez valami csodás lesz. Gratulálok, hogy ennyi lapot van türelmed. Hiába, ünnep az ünnep. :) Jót nevettem, elképzeltem a szétrakott lapokat. :D
    A klímával én is barátságosan bánok, csak a kenyérsütés után kapcsolom be mindig. (Most kénytelen vagyok bolti kenyeret enni, egészen szokatlan, csak pirítva ízlik.

Valószínűleg be kell vessek némi szupertrágyát, mert sosem leszek kész. Azért még várok vele.

sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
  6. kpe59

Lehet kérni persze, majd gondolok rád, ha töltöm. Nem tudom, mikor lesz, mert a nyár olyan össze-visszaságban telik, ritkábban jönnek a gyerekeim...
    Nekem a felhőhöz még 169 [​IMG] hiányzik, ennek nagy része reggeli aratáskor meglesz, aztán a maradék majd este valamikor.

Mostanában nem sütöttem kenyeret, nincs igény rá, boltit se nagyon veszek, mert én nem eszem kenyeret, csak akkor, ha elkerülhetetlen. Általában olyanokat főzök, hogy nem kell mellé kenyér. A fagyóban azért van, ha valaki enni akar vesz ki annyit, amennyi kell.

7. mimi

mimi Fórum elő legendája

8. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

A nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja (1978 óta) van ma.

494 éve, 1523-ban Tomori Pál pürrhoszi győzelmet arat a törökökön augusztus 6-ról 7-re a szávaszentdemeteri csatában.
    Tomori Pál Abaúj vármegyei köznemesi családba született. Katonai pályafutást Bornemisza János főnemes familiárisaként kezdte.
    Erdélyben kúriai jegyző, kincstári tisztviselő, sókamarai ispán, majd 1505-től 1514-ig fogarasi várnagy volt. 1506-ban közreműködött az ökörsütésnek nevezett adó miatt kitört székely lázadás leverésében. 1512-ben II. Ulászló követeként járt a török udvarban. 1514. július végén, Dózsa György fegyverletétele után Szapolyai János őt küldte a Bihar városát ostromló parasztsereg ellen. Tomori csatában legyőzte a felkelőket és vezetőjüket, Lőrinc papot is fogságba ejtette. Az 1514-es magyar parasztháború ezzel a csatával ért véget.
    1514-től 1518-ig fogarasi és munkácsi várnagy volt, majd 1518-ban budai várkapitánnyá nevezték ki. 1519 májusában az ő fellépésének volt köszönhető a nádorválasztó országgyűlésen támadt köznemesi zendülés leverése.
    1520 közepén ismeretlen okból, van olyan feltételezés, hogy menyasszonya halála miatt, szétosztotta vagyonát rokonai között, az obszerváns ferencesek közé lépett, és a rend esztergomi kolostorába vonult.
    Tomori jó katona hírében állott, ezért 1521-ben, a török-magyar háború kitörésekor sokan benne látták azt a hadvezért, aki képes lenne a magyar hadak vezetésére.
    Magyar kérésre 1523. február 4-én VI. Adorján pápa rákényszerítette, hogy fogadja el a kalocsai érsekséget, majd áprilisban az országgyűlés sietve megbízta, „az ország hadnagyságával és az egész Alföld kapitányságával” is. Tomori eleget tett a pápa és az országgyűlés utasításának és ezzel a török elleni védekezés szervezőjévé és katonai vezetőjévé vált. Hároméves délvidéki működése során komoly érdemeket szerzett a határvédelem megerősítésében. 1523 júliusában érkezett állomáshelyére, Péterváradra és augusztusban már fel kellett vennie a harcot Ferhád boszniai pasa ellen, aki mintegy tizenkétezer fős hadserege élén a szerémségi Rednek várát vette ostrom alá.
    A szávaszentdemeteri csata 1523. augusztus 6–7. között zajlott le a szerémségi Szávaszentdemeter és Nagyolasz között. Egyik elnevezése szávaszentdemeteri-nagyolaszi csata. Az ütközetben a magyar végvári hadak levertek egy török sereget.
    1523-ban Ferhád pasa, Verboszna parancsnoka 12 ezer főnyi seregével Rednek vára ellen indult. A területet Nándorfehérvár 1521-es eleste után már közvetlenül érték török támadások.
    A környék kisebb váraiból összeverődött magyar és szerb katonák Bárdy István udvari huszárkapitány vezetésével augusztus 6-ától 7-ig tartó harcokban, melyek Rednek alatt, valamit Szávaszentdemeter és Nagyolasz vidékén folytak, több csapást mértek az oszmán csapatokra. A megfutamodott Ferhád embereit Szentdemeternél utolérték és a Szávába szorították.
    A magyar csapatból 700-an estek el, míg a törökök vesztesége több ezer fő volt.
    A háborúnak ez volt talán az egyetlen jelentősebb magyar győzelme, melyet még Budán is „csodának, semmint emberi erővel kivívott eredménynek” tartottak.
    Tomori a következő másfél évben igyekezett a délvidéki végvárrendszert megerősíteni. E várakra támaszkodva verte vissza az egyre gyakoribb török betöréseket. 1525-re annyira stabilizálta a helyzetet, hogy török területre is be tudott törni. Nagyobb hadjáratra nem gondolhatott, mert a magyar kincstár és a magyar főurak részéről csak nagyon kevés támogatást kapott. Tomori egyházmegyéje teljes jövedelmét a védekezésre fordította és pápai támogatást is kapott, azonban a feladathoz mérten ez kevésnek bizonyult.
    Hogy az udvart és a főurakat ráébressze a veszélyre, többször is lemondással fenyegetődzött, majd 1526. január 12-én valóban benyújtotta lemondását és tárgyalásokba kezdett a Budán fogva tartott török követtel. Később I. Szulejmán ekkorra már elhatározta, hogy újabb hadjáratot indít Magyarország ellen, Tomori ezért visszavonta lemondását és ismét visszatért állomáshelyére. Terve az volt, hogy mintegy hatezer fős seregével megpróbálja a török sereget a Dráva vonalán feltartóztatni. Augusztus 24-én szét is vert egy török elővédet, de a haditanács úgy rendelkezett, hogy seregével csatlakozzon a magyar fősereghez. Tomori ellenezte a döntést, de a parancsot ennek ellenére végrehajtotta. Az augusztus 29-én lezajlott csatában ő volt a magyar seregek fővezére. A rövid csatában számos egyházi és világi méltóság mellett ő is életét vesztette.

Egy újabb nyugis társunk lett 100-as. Igaz, már régóta nem ír ide, azért biztos, nem csak nekem szokott eszembe jutni...
    M. Ági gratulálok! [​IMG]

Valóban ezt lehet látni az event-naptárban is.
    Az előzőhöz lemaradt, hogy nagyon szererek sütni, mindegy nekem, hogy kevert vagy nyújtott lapos, kerek vagy szögletes, csak finom legyen a végén. (Olyan vagyok, mint Gombóc Artúr, nem válogatok...)
    Amikor valaki örül a végeredménynek, annál nincs is nagyobb dicséret és köszönet.

Utoljára szerkesztett: 6.8.17
  9. mimi

mimi Fórum elő legendája

[​IMG] Sziasztok, szép napot!
    Jó ünneplést Erzsike. Áginak én is gratulálok, már százas ő is. :)

Mégsem este, [​IMG]

Utoljára szerkesztett: 6.8.17
    sutimami57 kedveli ezt.
  10. kpe59

Mikor olvastam az üzeneted, már épp indultam, a tortával az oldalamon ünnepelni, csak előtte még gyorsan felmásztam én is a felhőre, így írni már nem volt időm.
    A nővéremnek nagyon tetszett a torta, és mindenkinek ízlett is. Mikor elmeséltem, hogy hogyan készült, utána mérnöki tortának keresztelték, mert minden laphoz a tésztát mérlegen mértem ki, hogy egyforma súlyú legyen, mert csak akkor lehet egyforma vastag lapokat gyártani.

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  11. mérgesistvánné

mérgesistvánné Törzsjátékos

Nagyon szép napot Kedves Nyugdijasok. Végre egy kicsit fel lehet lélegezni. Tegnap délutántól egymást érték itt nálunk a zivatatok. Rengeteg esővel, no de persze hatalmas villámlásokkal és dörgésekkel. Nagyon sok idő eltelt azóta, hogy nem jöttem közétek, de ez az év nem az én évem, rengeteg baj történt a családban, nem volt kedvem semmihez. Remélem, hogy talán már rendeződnek a dolgaink és több időm lesz ideülni a géphez. Kivánok nagyon szép napot mégegyszer.

sutimami57, mimi, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.
  12. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Szent Donát, a villámoktól védő szent napja van ma. Donáthoz különösen villámcsapás, jégeső távol tartásáért imádkoztak. A szőlőkben szobrot, kápolnát állítottak neki, a falvainkban, városainkban a templomok harangjait többnyire neki szentelték. Nyilvánvalóan abban a hitben, hogy a harangzúgás „visszaveri” a mennydörgést, és ami azzal jár, a harang érce felfogja a mennykőcsapást.

457 éve született, 1560-ban ecsedi Báthori Erzsébet magyar grófnő, a történelmi Báthori-család szülötte, sorozat- és tömeggyilkosság vádjával bebörtönözték.
    Báthori Erzsébet alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik, amelyek mára úgy váltak világszerte ismertté, mint a vámpírszerű borzalmak egyik jelképe.
    Habár a történelemtudomány ma már koncepciós vádakként tekint ezekre, az újabb és újabb feldolgozások és kitalált történetek, még mindig a magyar história egyik legismertebb tévképzetét folytatva és erősítve, negatív színben tüntetik fel alakját és életét. Azonban a Báthory Erzsébet elleni vizsgálatot nem a kínvallatásnak alávetett „tanúk” által elmondott borzalmak teszik átláthatatlanná, hanem az ügyében vádlóként szereplők kiismerhetetlen politikai és emberi szándékai.
    Báthori Erzsébet az Ecsedi várkastélyában töltötte gyermekkorát. Nádasdy Ferenc gróffal, aki nála öt évvel volt idősebb, tizenegy éves korában jegyezték el egymást. Nádasdy gróf feleségének a csejtei kastélyt és a körülötte lévő 12 falut adta nászajándékba. Erzsébet először Sárvárra került, ahol a Nádasdy családnak volt kastélya, majd ezután nemsokára a Pöstyén közelében fekvő Csejtére költöztek.
    Nádasdy Ferencet – aki győztes csatái és várvívásai nyomán a rettegett „Fekete Bég” nevet szerezte magának a törökök körében – az Oszmán Birodalom ellen vívott csatározások kötötték le, Erzsébet sokat tartózkodott egyedül, magányos és zárkózott volt. Pártfogásába vette a török által kirabolt-fölégetett falvak legyilkolt férfiainak özvegyeit, a megerőszakolt, mindenükből kifosztott lányokat-asszonyokat, nemzetiségükre való megkülönböztetés nélkül.
    1603 őszén Nádasdy Ferenc egy Buda környékén vívott csatát követően már betegen tért haza Sárvárra és 1604. január 4-én váratlanul meghalt. Erzsébet ezután özvegyként élt tovább.
    Elsőként egy református prédikátor, Nádasdy Ferenc udvari papja és tábori lelkésze, Magyari István kezdte terjeszteni a hírt arról, hogy Csejte úrnője a kastélyában okkult tudományokkal foglalkozik, és ördögi praktikákat folytat.
    Báthory Erzsébet legendája egy 1729-ben megjelent, a Magyar Királyságot és uralkodóit bemutató Tragica historia című könyvben szerepelt először.
    Ekkor keltette Turóczi László jezsuita az asszony rosszhírét, mint aki a vért, mint szépítőszert használja.
    Erzsébet alakját már férje életében is sötét homály övezte. Okkult tudományokról és megkínzott szolgálókról beszéltek. Ma a köztudatban leginkább az állítólagos öregedés ellen folytatott azon praktikáiról ismert, hogy minden tükröt összetört, hogy ne lássa öregedni magát. A széltében-hosszában terjesztett kitalált pletykákban minden elem megvan a mai érdeklődés felgerjesztésére, titok, vágy, erotika, szadizmus és szexualitás.
    Fontos megjegyezni, hogy az első vádak csupán Báthori Erzsébet letartóztatása után hangzottak el, és akkor is olyan belső szolgálóktól, akiket kínvallatással bírtak „jobb belátásra” - azaz vallomásra.
    Báthori Erzsébetet 1610. december 29-én tartóztatta le Thurzó György nádor, aki meglepetésszerűen látogatta meg.
    Báthori Erzsébet állítólagos rémtetteiről Kereskényi György báró értesítette Thurzót, aki, mint csejtei várnagy, több mint húsz éven át Báthory Erzsébet jogtanácsosa és bizalmi embere volt, így remélve anyagi haszonszerzést az eljárásból.
    A visszavonultan élő asszony ellen eljárást indítottak, aminek során a kínvallatás hatására szolgálói és komornái beismerő vallomást tettek. Az ő sorsuk a lefejezés lett egy héttel később. Testüket máglyán elégették. Nemesasszonyként nem állíthatták bíróság elé, nem emelhettek vádat ellene.
    1611. január 25-én Thurzó levelében arról tudósította II. Mátyás magyar királyt, hogy a megvádolt Báthory Erzsébetet elfogták, és a csejtei várba zárták és szobájának ajtaját befalazták.
    A törökverő Nádasdy Ferenc magára maradt özvegyét élete végéig a csejtei várban tartották fogva. Erzsébet ott is halt meg 54 évesen, elborult elmével 1614. augusztus 21-én.
    Habár II. Mátyás király is szorgalmazta, szabályos per nem volt. Az „előzetes letartóztatásnak” Erzsébet majdnem 4 évvel későbbi halála vetett véget. Koncepciós eljárásról beszélhetünk, hiszen tényleges tárgyalás nem volt, ítélet sem született.
    A történelemtudomány Erzsébetre ma már úgy tekint, mint aki semmivel nem volt kegyetlenebb, mint korának más arisztokrata özvegyei, és mai rossz hírét leginkább Rexa Dezső történész keltette.
    Szádeczky-Kardoss Irma bíró tízéves kutatómunka után 1993-ban megjelent könyvében (Báthory Erzsébet igazsága. A koncepció jelei Báthory Erzsébet ügyében) az összes korabeli jegyzőkönyv feldolgozása alapján, arra a következtetésre jutott, hogy a Báthory Erzsébet ellen lefolytatott eljárás koncepciós eljárás volt.

Ide is megérkezett az enyhülés, némi villámmal és egy kiadós esővel.
    Az nagyon nem jó, ha minden összejön, de a ládában elfér. Minden rossznak vége lesz egyszer.

sutimami57, mimi és Fatther kedveli ezt.
  13. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép hűvös napot kívánok!

Bizony már ránk is fér, csak az a baj megint jön a meleg. Ebben a hűvösben, már aki régen volt társunk is be jött. Nagyon örülünk neki, és szeretnénk ha többet jönne. A farmon folyik a pajta töltögetés , amíg be nem dobnak valami eventett. A lakásban kereszthúzatót csináltunk, hogy jó lehűljön. További kellemes játékot.

14. Pepe101966

Pepe101966 Fórumlakó

Mérgesistvánné
    nagyon rossz ha minden összejön és semmihez nincs kedved.Gyere üljünk föl a ládára együtt és akkor nem jön elő ujra meg ujra .Én szivesen üldögélek veled,nekem is sok volt ez az elmult év.Előbb utóbb mindenen tul leszünk csak bizni kell benne és tenni érte.

15. mimi

mimi Fórum elő legendája

Remek lehetett. Még sosem ettem karamellest.
    Nem áztál meg a tortával?
    Jó hogy beugrottál, remélem többet látunk ezután. :) Lám Ildit is lehet látni. :)
    Épp ma olvastam Báthory Erzsébetről:
    1560. augusztus 7. |
    Báthory Erzsébet grófnő születése
    Szerző: Tarján M. Tamás
    1560. augusztus 7-én született Báthory Erzsébet, akit különféle szóbeszédek és egy 1611-es vizsgálat nyomán a magyar történelem legvéresebb gyilkosaként tartanak számon. Bár a neves arisztokrata családból származó grófnő kegyetlenkedései máig vita tárgyát képezik, az asszony a neki tulajdonított tettek nyomán előkelő helyet foglal el a populáris kultúrában. Mindazonáltal felmerül a kérdés, hogy a felsorolt rémtettek a csejtei grófnő valóságos cselekedetei vagy csupán a fantázia szülte vádaskodások.
    ..............................
    A rémtetteket, melyekkel Báthory Erzsébetet megvádolták, az elmúlt négy évszázad valóságos legendává formálta; ezeket ugyan sokan kritika nélkül elfogadják, de azt le kell szögeznünk, hogy az állítólagos bűnöket soha senki nem bizonyította, sőt, az eljárás végén ítélet sem született.
    A vádlók az 1610 után kezdődő vizsgálatban nem kevesebb mint 650 áldozatot tulajdonítottak az asszonynak, akit gyakorlatilag mindenféle bizonyíték nélkül, pusztán a szóbeszéd nyomán bűnösnek bélyegeztek.
    ............................
    A véres fürdőzést már maguk a természeti törvények is cáfolják, emellett pedig bizonyíték van arra, hogy Báthory Erzsébet odaadóan gondoskodott szolgálóiról, iskolát működtetett, miközben szegény sorsú nőket és özvegyeket látott el – de természetesen ezen jótetteket is ki lehet forgatni úgy, hogy mögöttük megláthassuk a szadista gyilkos sziluettjét. Báthory grófnő minden valószínűség szerint egy sanyarú sorsú, magányos vidéki özvegy volt, akiből, befolyása és gazdagsága folytán, aztán minden idők egyik legkegyetlenebb gonosztevőjét kreálták.

sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
  16. kpe59

sutimami57 kedveli ezt.
  17. -elzemari-

Sziasztok!

Vica, sajnos a bajok nem válogatnak és mindenkit utolérnek.Nagyon örülök, hogy újra közöttünk láthatlak, s bizom benne, hogy gyakrabban tudsz jönni.

Erzsike,
    a torta hm de jó lehetett,Nem maradt semmi belőle ugye, nagy nagy kár, de az ünnepelt örömére tudomásul vettem, hogy majd legközelebb marad egy kis kóstoló.

Nagyon jó, hogy ma végre lecsendesedett ez az eszméletlen meleg.Igaz reggel az esőben mentem a székesfővárosba, de nem bántam, még az ernyőt sem nyitottam ki, mert végig élveztem az enyhülést adó esőt.Igaz a fodrászhoz menetem, abszolút nem számitott , hogy mi lesz a hajammal.Ma aztán a kertben is tettünk vettünk, mert a gazt kellett számüzetésbe küldeni.Jól is esett ez a kis kerti munka, a sok beneti ülés után.

Ma még nem is voltam a játszási gazdaságomba, igy aztán gyorsan kapom a kapát és végzem a munkát.További szép estét kivánok!

sutimami57, mimi és lukimi kedveli ezt.
  18. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Jó reggelt !

Ma már megint meleg lesz, pedig olyan jó volt ez a kis hűvös. Gyorsan rendet rakok a farmon, meg a lakásban. Főzni levesünk van, lesz hozzá egy kis rizskok s elüssük vele a napot. A kávét azért le főztem, [​IMG] s már hozom is kávézunk együtt.[​IMG]További vidám napot, és jó játékot.

sutimami57, mimi és Fatther kedveli ezt.
  19. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

227 éve született, 1790-ben Kölcsey Ferenc magyar író, költő, a magyar Himnusz szerzője.
    Miután édesapja, a nemesi származású Kölcsey Péter, aki álmosdi birtokán gazdálkodott, 1796. augusztus 9-én elhunyt, édesanyja, Bölöni Ágnes a hatéves fiát Debrecenbe küldte iskolába.
    Egyik szeme világát gyermekkorában fekete himlő következtében elveszítette. A szájhagyomány szerint a betegség kezelése közben – a kor szokásai szerint – a tüzes kemencében kezelt gyermeknek szikra pattant a szemébe, de ezt a legendát nem sikerült utólag kétséget kizáróan igazolni.
    11 éves volt, amikor anyja meghalt, és ettől kezdve a háztartást Panna néni, a család régi hű cselédje vezette, és mind neki, mind három kisebb testvérének gondját viselte.
    A Debreceni Református Kollégiumban 14 évig, 1809-ig tanult.
    1803-ban a költészeti osztályba jutva a latin versírásban ugyan nem jeleskedett, de Csokonai Vitéz Mihály, Virág Benedek, Kisfaludy Sándor munkáit, Kazinczy Ferenc Gessner-fordításait olvasta. Latin és görög szerzők munkáit Vergilius, Theokritosz pásztori költeményeit eredetiben. Már ekkor kezdte a magányt keresni, mintha el kívánná rejteni a természet mostohaságát, mely őt a himlő által jobb szemétől megfosztotta; s minden örömét elvonulva, könyveiben kereste és találta meg.
    16 éves kora óta írogatott verseket is, de első dolgozatait megsemmisítette.
    Miután 1809-ben befejezte kollégiumi tanulmányait, Pestre költözött törvénygyakorlatra, de ügyvédi vizsgára nem jelentkezett, mert miután szoros barátságot kötött Horvát Istvánnal, Vitkoviccsal és főleg Szemere Pállal, egyedül az irodalom érdekelte, ezért lemondott a hivatalbeli és tanári pályáról, melyre Debrecenbe hívták, és Álmosdra vonult, ahol kis birtokán gazdálkodva egyedül tanulmányainak élt.
    1823. január 22-én tisztázta le Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című nagy költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. A mű eredeti kéziratát Kölcsey saját kezű aláírásával az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.
    Utolsó nagy műve, Wesselényi Miklós védelme, melyet barátja hűtlenségi perében készített. Rendkívüli tisztességére és megbecsültségére utalva, Wesselényi így emlékezett meg róla: „Nem közénk való volt”.
    E nagyszabású, valóban klasszikus politikai vádirat kimerítette erejét, bélgyulladásba esett.
    Halála hirtelen következett be. Egy hivatalos útja alkalmával szekéren utazva viharos zápor érte, meghűlt és egyheti betegeskedés után – a szatmárcsekei református anyakönyv vonatkozó bejegyzésének tanúsága szerint – 1838. augusztus 24-én Szatmárcsekén meghalt.

Nem voltunk rá sokan, a végén szétosztottuk a maradékot.

Majd dél körül érkezem a kis tányérkámmal...

20. mérgesistvánné

mérgesistvánné Törzsjátékos

Szép napot!!!!! Kedveskéim nagyon szépen köszönöm kedves soraitokat, nagyon rám fér mert még mindig nagyon elvagyok keseredve.Pepe nagyon szivesen ücsörgök Veled a ládán majd csak elmúlik a ez a rossz minden és a kedvem is visszajön ezután.
    Mimi, Marika, Erzsike és Rozika nagyon jó olvasni titeket. Igérem, hogy ezentúl mindig bejelentkezem, hacsak egy köszönésre is.

sutimami57, Fatther, -elzemari- és 3 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.