Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

A köszönés mellé biztos eszedbe jut majd más is, amit megosztanál velünk...

mérgesistvánné, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  2. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Sziasztok,

Ma valahogy nekem sem jut az eszembe semmi, pedig reggel nagyon kellemes idő volt.Igy aztán nagy elhatározásra jutottunk, hogy elindulunk a szokásos sétánkra a szomszéd városba.Neki is álltam, hogy magamra kapjam a lehető leglengébb öltözetemet, s irány az állomás.Ám még előtte itthon elvégeztem a szokásos napvédelmet, a reluxákat leengedtem a teraszon,a szobában a redőnyt is lehúztam, hogy biztos ami biztos, néhány fokkal kevesebb legyen a hőmérséklet ha hazaérkezünk.
    Azért volt egy halvány tervem, hátha az ottani piacon találkoznék eladóval, aki a szilváját kinálja nekem eladásra.Olvasom, hogy kevesebb és sokkal kisebb lesza termés az idén, de én nagyon szeretnék szilvalekvárt is eltenni a hidegebb napokra, meg aztán most sem árt néha egy jó vajas kenyér szilvalakvárral.

Szóóóval ,meg is érkeztünk a tervezett városba, és indultunk a piac felé, ahol a Dunakanyar legjobb lángosa készül.Előtte az utunk egy gazdabolt előtt vezetett és nagyon rácsodálkoztam, hogy milyen frappáns megoldást találtak ki a paradicsomok felkötözésére.Zöld, magas vékony karó, és nem kellett volna azon gondolkodni, hogy mi a csudával is támasszam meg a paradicsomot.Pedig milyen eygszerű, azért találták fel a gazdaboltokat, hogy itt mindenféle hasznos dolgokat kitaláljanak helyettem, és még eladásra is kinálják.No majd jövőre már tudni fogom....

A lángos után következett a fagyi, de most csak egy adag, mert itt olyan nagy fagyit kapunk, hogy elég egy úgynevezett gomboccal is.Más helyen ez bizton lehet két adagos.Nektek elárulom, mert magunk között vagyunk, a Papa nem nagyon örült ennek a lefokozásásnak a fagyinak, mert ha fagyiról van szó, jöhetne bármennyi.
    Közben, illatszerboltba,élelmiszerboltba is betértem , hogy a hiányzó dolgaimat beszerezzem.Következhetett a kávézó, ahol a jegeskávé bűvöletébe estünk bele.Hmmmm de jó volt, napfény, enyhe szellő, jegeskávé, hát mit is mondjak jó is a nyugdijasnak komolyan mondom.Bár érezhettem magamat szabadságon is, akkor is ez az érzés keritett volna hatalmába.Közben nézegettem az embereket, vajon hová sietnek, mi a dolguk.

Közben a szilváról teljesen elfelejtkeztünk, mert naná, hogy olyan gyenge volt igy kedden a piac, hogy alig volt kofa aki kinálta az eladnivalóját.No majd holnap körbenézek otthon hátha ott nagyobb szerencsével járok.

Időközben haza is érkeztünk, és nagyon kellemes klima fogadott minket.Kis pihenő után megebédeltünk és én leültem, hogy körbenézzek vajon mi újság van a gazdaságban.Most aztán elő a kapát és végzem is a dolgomat.

Legyetek vidámak, derűsek, mert az élet szép, mégha néha nagyon nehéz is tud lenni.Tillárom haj.

Utoljára szerkesztett: 8.8.17
  3. kpe59

Utoljára szerkesztett: 8.8.17
    mérgesistvánné, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  4. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Kicsit késve, de ide értem. Haza jöttem a világjárásból, sajnos, hamar el telt az a pár nap. Horvátországba találtuk magunkat, ami meglepetés volt ugyan, de sejtettem. :D Ami utána következett, azt aztán, még csak nem is sejtettem, teljes meglepetés volt, Olasz ország. Sajnos, csak egy napos villám látogatás volt, mert nem volt több időnk, de így is csodás volt a homokos part, a tenger ott is..nagyon szép helyeken jártunk, élveztem nagyon a vizet, meg mindent, ami elénk tárult. Hálás vagyok gyermekeimnek ezért a kis meglepetés nyaralásért, mert régi vágyam volt látni a tengert, és persze, fürdeni is benne.
    Az idő nagyon kedvemre való volt, az a laza kis 40 fok feletti hőség...:D :D Egyáltalán nem volt kellemetlen, az igaz, hogy reggel hét óra után, a kávé mellé járó cigit már nem lehetett elintézni, csak az árnyékban...szóval, imádtam a nyarat, Olaszországban a forró homokot a talpam alatt.......Szóval, szuper kis kiruccanás volt. Domika meg meg kacsásodott, akkor sírt, amikor ki kellett jönni a vízből, nagyon élvezte. Hozok pár képet is, de még össze kell szedni őket.
    Itthon minden a régi kerékvágásban halad, megállásom nincs. N a, futok még pár kört, aztán még jelentkezem. :) :)

5. kpe59

Tetszik, hogy egy sima hétköznapból is ünnepet tudtok varázsolni a papával...

Mindkét ország tengerpartjai nagyon szépek. Azért remélem az olaszoknál volt egy kis városnézés is. Ott mindegy melyik várost nézed, mert mindnek varázsa van...

mérgesistvánné, mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  6. sutimami57

Szép jó reggelt! Nézelődtünk egy kicsit, de a meleg miatt inkább mentünk a vízbe...:) :) A varázs meg volt...:)
    Ma kicsit lazítok, mert az, hogy fáradtan jöttem haza az aktív pihenésből, az jó, de a két nap húzós volt....Varrnom is kellene, ha nem lesz fontosabb, mert ígéretem van, amit meg kell csinálni. Jajj, de valahogy minden bajom van..megyek is inni egy kapuccínót! Kellemes, szép napot kívánok!

-elzemari-, brozsa és mimi kedveli ezt.
  7. mimi

mimi Fórum elő legendája

[​IMG] Jó reggelt!
    Parancsolj, ez jó lesz? Nagyon klassz gyerekeid vannak, örülök, hogy szép volt a kiruccanásod.

8. sutimami57

https://goo.gl/photos/JfiXCxBXGmpYtYKc9

Szuperrrrrr:) Köszi szépen! Jaj, nagyon jó volt! Hoztam pár képet, a többi még nem érkezett meg.

mimi, gyöngyanyó, brozsa és még 1 ember kedveli ezt.
  9. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Az Állatkertek napja van ma.

151 éve, 1866-ban, Budapesten megnyílik a Fővárosi Állat- és Növénykert.
    A Fővárosi Állat- és Növénykert egyike a világ legrégibb állatkertjeinek: 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit. A ma is létező, több mint ezer újkori állatkert közül csupán 25-öt alapítottak a budapesti előtt.
    A Fővárosi Állat- és Növénykert Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található az Állatkerti körút 6–12. szám alatt, területe, ami 1986 óta természetvédelmi terület 18,4 hektár.
    1866-os megnyitásától egészen az 1950-es évekig, az első vidéki állatkertek megalapításáig az ország egyetlen ilyen intézménye volt. Ma Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye.
    A korszerű állatkertek többségéhez hasonlóan fő tevékenységi köre a természetvédelem, az oktatás, természetközeli szabadidős programok biztosítása, valamint a tudományos kutatás.
    Területén eredetileg ártéri ligeterdő, bokorfüzes, illetve láprét lehetett, a táj arculatát a Duna és mellékvizei formálták. Erre utal az is, hogy a ligeterdei növénytárulásokra jellemző lágyszárú fajok, például a hóvirág, a gyöngyvirág és a ligeti csillagvirág ma is kiválóan érzik magukat a kertben.
    Az elsősorban legelőnek használt terület az Árpád-korban előbb a Becsi család birtokának része volt, majd a tatárjárás után a Margit-szigeti domonkos apácák tulajdonába került. Végül Pestváros lett a terület birtokosa. Ekkorra a vidék elmocsarasodott, egy részét futóhomok fedte.
    A ma jellemző ligetes jelleg kialakítása 1755-ben kezdődött el fűzfák szervezett ültetésével.
    Az 1840-es években faiskola működött a területen, és egészen az Állatkert létesítéséig fennmaradt.
    Bár az intézmény megnyitása előtt Magyarországon nem működött mai értelemben vett állatkert, a vadállattartás előzményei már évszázadokkal korábban megjelentek.
    Az Állatkert létesítését közvetlenül megelőző időkben a vándorcirkuszok állatseregletei nyújtottak lehetőséget arra, hogy az emberek megcsodálhassanak egyes egzotikus állatokat.
    Egy magyarországi állatkert alapításának gondolata már a reformkorban, az 1830-as, 1840-es években felvetődött. Hosszabb szünet után, 1859-ben került szóba ismét a létesítendő állatkert ügye. Az alapítási eszme úttörői közül Xántus János zoológus, etnográfus és utazó, Szabó József geológusprofesszor, Kubinyi Ágoston, a Magyar Nemzeti Múzeum akkori igazgatója és Gerenday József, a Füvészkert igazgatója volt a leginkább tevékeny.
    A park beosztásának tervét Petz Ármin városi főkertész készítette, az épületek megtervezésére pedig Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik kapott megbízást.
    Az építési munkálatok befejezésére az 1866-os évben került sor, és az állatállomány nagyobbik részét is ekkor szerezték be.
    Az Állatkert megnyitásakor a kertben mintegy 500 állatot láthatott a közönség.
    Az első évtizedekben a bemutatott állatok zömmel a Kárpát-medence élővilágából kerültek ki, bár igazi egzotikus különlegességek is akadtak, például Erzsébet királyné ajándéka, egy zsiráf. Férje, Ferenc József Schönbrunnból 34 állatot ajándékozott a pesti kertnek. Az egyik legnépszerűbb állat – többek között Deák Ferenc kedvence – egy Kristóf nevű barna medve volt, de számos majom és a kiemelkedő papagájgyűjtemény is gazdagította a kertet.
    1896-ban a látogatószám és a bevételek minden eddiginél magasabbra rúgtak. Ekkor egy teljes afrikai törzset is az állatkertbe költöztettek, mely nagy látványosság volt a maga idejében.
    Azonban ezt követően egy újabb mélyrepülés kezdődött. A jelképes bérleti szerződés a fővárossal lejárt, Budapest pedig nem óhajtott továbbra is ilyen méltányos díjat megállapítani. A magas bérleti díjat a lohadó lelkesedés miatt nem lehetett kitermelni, az utolsó nagyobb állatvásárlás 1898-ban történt.
    1907-ben csődeljárás indult, az Állat- és Növényhonosító Társaságot pedig felszámolták. A még mindig népszerű intézmény üzemeltetését végül ifj. Andrássy Gyula belügyminiszter javaslatára átvette a főváros, amely szabályos árverésen vette meg a vagyont. Ekkor lett a kert neve Budapest Főváros Állat- és Növénykertje.
    A fővárosi átvétel után elhatározták a kert átépítését.
    Az állatkert régi épületeit elbontották és újakat emeltek a helyükön. Az új épületek egységet alkotva, de különböző stílusban épültek meg köszönhetően annak, hogy az építészek több generációt képviseltek.
    Az újjáépített Állatkert 1912. május 20-án nyitott ki. A sajtóban Európa egyik legmodernebb állatkertjének nevezték, elsősorban az állattartás és bemutatás módja, az édes- és sós-vízi akvárium gyűjteménye miatt.
    1914-ben kitört az első világháború, a háború alatt az állatkert nem tudott megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt vásárolni az állatoknak, így elsősorban az egzotikus fajok pusztultak. Az akvárium lakóinak java része is elpusztult, hiszen tengervizet sem lehetett hozatni. A férfi állatápolók többsége a fronton harcolt, így a cég munkaerőhiányban is szenvedett, amelyet úgy próbáltak megoldani, hogy a fronton harcoló alkalmazottak családtagjait foglalkoztatták helyettük.
    A második világháború hatalmas károkat okozott a kertben. Az előző háborúban is előállt ellátási problémák és emberhiány csak a kisebbik gond volt, sajnos az Állatkert Budapest ostromakor a frontvonalba került. Súlyos bombatámadások érték, aminek következtében az állatok és az épületek java elpusztult.
    A háború előtt még 2500 példány élt a kertben, a háború végére 15 maradt életben, az Állatkert rettenetes képet mutatott. Az intézmény összes dolgozójának összefogása eredményeképpen a kertet 1945. május 1-én újra megnyitották, miután a romokat eltakarították.
    1966-ban ülte a centenáriumát az állatkert. E jelentős alkalomból adták át a Rovarházat, állították helyre a Kis- és a Nagysziklát. A háborúban elpusztult régi Zsiráfház helyén újat építettek. Az eredetileg fából épült, a háborúban elpusztult Bölényház helyére vasbetonból emeltek újat.
    1978-ban átépítették, illetve felújították a Vidraházat, a Bagolyvárat és a Madárházat.
    1987-ben fejezték be az Emberszabású Majmok Házát. 1991-re, a megnyitás 125. évfordulójára felújították az elefántos főkaput és újjáépítették a Kenguruházat.
    1998 májusában a Japán-Magyar Baráti Társaság adományának is köszönhetően megnyílt a Bonszai pavilon, amely a kontinens első nemzeti gyűjteménye. 1999-ben számos új, különleges faj érkezett a kertbe.
    2004 januárjában – hétvényi szünet után – újra megnyílt a korszerűsített és felújított tengeri akvárium, míg márciusban átadták a megújult „Vízparti élet” házát.
    Uniós és fővárosi támogatás segítségével 2011 folyamán átépült a Nagy-szikla. A megnyitása 2012-ben volt.
    2013-ban több mint ötven év után újra született Magyarországon ázsiai elefánt. 2015-ben két koala érkezett az állatkertbe, Európában az érkezésükkor a Budapestivel együtt csak kilenc állatkertben tartottak koalákat. 2017-ben mindkét példány elpusztult.
    A koalákon kívül érkeztek még óriásvidrák, szecsuáni takin és cebui disznók is. Rendszeres szaporulat volt a tarvarjaknál, a mhorr gazelláknál és a vombatoknál is, utóbbiaknál az elmúlt negyed évszázad során Európában csak itt volt szaporulat.
    2016-ban a területe 18,4 hektárossá nőtt.

Nincs annál jobb, ha az ember a gyerekeivel mehet világot látni...

------------------------------------------------------------------------------------------------

Teliholdvarázslat event ismertetője:

https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/teliholdvarázslat.15345/

Utoljára szerkesztett: 9.8.17
    sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  10. mimi

mimi Fórum elő legendája

Csuda helyes az unokád, és már mekkora! Nem régen született. :)

sutimami57 és -elzemari- kedveli ezt.
  11. -elzemari-

Sziasztok.

Sütike,
    örömmel olvastam, hogy milyen kellemes pihenésben volt részed.Nyár, tenger, napsütés, vidámság, család, kell ennél több?Nagyon jók a képek.

Ó az Állatkert, de szivesen látogattam mindig.

Velem meg mindig történik valami.
    Most is, elszakadt a teraszon a reluxa egyik felhúzója..Sajnos elvékonyodott, mert két méter hosszú és elég nehéz a súlya,fa lapokból van, meg aztán nem is tegnap vettük.Igy aztán ma, a reggeli bolti utam után neki is láttunk, hogy vajon miként is oldjuk meg, hogy lehessen újra használni.Létra, levenni, aztán az asztalon kiteritve nézegettük, hogy most akkor hogy is álljunk neki.

Első gondolat ugye az egyszerűbb, összekötjük az elszakadt madzagot.Igen ám, de már eleve halva született gondolat volt, mert nem fért át a reluxa lukakon a bog.Meg aztán mire megtaláltam, hogy hol is van tulajdonképpen a vége a madzagnak,az sem volt piskóta.
    Mivel is próbálkozzunk tovább, mert ez egy speciális kötöző volt.Marad a vastagabb spárga, majd azzal.Á a csudába, az nem jó, mert a spárga az egy sodort valami és egykettőre szétmegy, arról nem is beszélve, hogy vastagabb volt, mint a lehetőség a lyuknál.Ó a manóba, most aztán mi is legyen.Ám az én Papám egy ezermester, és a pincénkben nem véletlen, hogy van ott minden.Igy aztán talált is egy kötözőt, ami ugyan egy kicsikét vékonyabb mint az eredeti, de már közelitett a lehetőséghez.
    Én szemrevételeztem, hogy vajon miként is működik ez az egész reluxa fel és lehúzása.Mikor rájöttem,szép lassan elkezdődött az új madzagra való felkészülés.Már el is kezdtem a műveletet,alulról elkezdtem felfűzni a lapokat,akkor vettem észre, hogy az új madzag az bizony nem elég hosszú, de sebaj, volt még másik is.Azt is megnéztem, hogy milyen hosszú, ám az is rövidnek bizonyult.Kissé kezdett a fejem megnyúlni, ám még volt egy darab és az elég hosszúnak bizonyult.

Most már elkezdődhetett a reluxa lapok felfűzése,majd a tetején is behúzni, kihúzni, meghúzni, szóval annak rendje módja szerint készre tenni.Újra feltettük és kiváncsian néztem, hogy vajon rendben lesz e az egész reluxa.S lám csodát működött.Akkor látom, hogy a tetejétől a negyedik lap nem jól működik, mert valahogy megfordult amikor fűztem, de most már mindegy.Az igaz, hogy miután tudom, hogy ott elvétettem, naná, hogy mindig azt látom legelőször. Ezzel együtt nagyon büszke vagyok magamra is, hogy ilyen jól megoldottuk ezt a kardinális problémát.

Na látjátok, velem mindig történik valami.Nem is tudom, ha nem kellene csinálni semmit mi is lenne velem?

sutimami57, mimi és brozsa kedveli ezt.
  12. mérgesistvánné

mérgesistvánné Törzsjátékos

Szép napot Mindenkinek!!!! Igéretemhez híven csak beköszönök. Most néztem, hát már megint kezdődik egy event. Valahogy már kezd elegem lenni, hogy nincs egy nap se a lazitáshoz.Ettől a melegtől nagyon sok házi munkával elmaradtam /pl.a vasalás/ Ma megint nagy meleg lesz, ugy hogy most iparkodom és megyek egy kicsit dolgozgatni. Vigyázzatok magatokra.

Fatther, sutimami57, brozsa és 2 más kedveli ezt.
  13. mimi

mimi Fórum elő legendája

[​IMG] Jó reggelt!
    Marim! Veled ha nem történik semmi, azt is olyan érdekesen írod le, hogy szinte bele élem magam. Most is, ez a reluxa.... :D

sutimami57, -elzemari- és brozsa kedveli ezt.
  14. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép jó reggelt !

Vica ne is maradj el tőlük, mert jó ez a kikapcsolódás még ha csak le írjuk ha valami bánt. Vagy ha valamit nem tudunk, meg kérdezzük a társainkat és ők mindjárt segítenek. Ma megint nagyon meleg lesz meg próbálok gyorsan el végezni, amit tudok mert a derekam igen csak be durrant és fáj. Csak be hozom a kávét, had frissüljetek fel így reggel korán [​IMG]egészségetekre.

mérgesistvánné és sutimami57 kedveli ezt.
  15. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Ajándékozási és kereskedelem event:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/ajándékozás-és-kereskedelem-event.15349/

Party pörgetés akció új főnyereménnyel:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/party-pörgetés-akció-új-főnyereménnyel.15348/

Lőrinc nap van. Ha Pétertől (1.) Lőrincig (10.) nagy a hőség, soká fehér lesz a tél. Lőrinc után nincs zivatar. A dinnye majd szept. 5-én pisil.
    1841-ben ezen a napon állítólag kőeső esett Sopronban, a Magyar Kurír akkori híradása szerint.

Történelmi emlékezés később...

16. -elzemari-

Sziasztok...

Na tudod ma is elfakadt az epém reggel.Szokásomhoz hiven bicajt elő, és indulok a boltba, tej,kenyér, majd a zöldségeshez egy kis hagyma meg dinyne.Mivel korán indulok, hogy még reggel egy kicsit teszek veszek, mert később már a melegre való tekintettel marad a punnyadás.A zöldségesnél még a korai időre való tekintettel nem volt felvágva a dinye, de sebaj, majd megkérek a hölgyet, hogy ugyan vágjon már fel nekem, mert minden nap csak egy negyedet hozok,az primán elfér a hütőben.Egy hölgy volt még előttem és utánam senki.Mire a válasz az én kérésemre, hogy ha nem jön senki , akkor majd vág fel dinyét.Kicsit feltünően körbenéztem, hogy látok e még valakit magamon kivül, ám seniki más nem volt.Na én meg felkaptam a durcást, hogy ha ennyire becsülik az én ottlétemet, el is megyek.Minden nap ott vásárolok, pedig a vasut másik oldalán is van egy zöldséges és a bolt, de én hűséges vevő, csak itt veszem meg a hiányzó dolgaimat.Olyan de olyan pipa lettem, hogy csak ennyire vesznek engem emberszámba.Igy aztán ma nem lesz dinye.

Ahogy hazaértem el is mondom rögvest a Papának, hogy képzeld, mi történt velem........Az én drágám mondja, hogy egyetsem búsuljak, még egy pár gazzal megbirkózik, aztán majd elmegy a zöldségeshez dinnyéért.Nem voltam boldog tőle, mert a bicajozás nem megy már, és gyalog kell menni ebben a nagy melegben, azért mert reggel nem volt kedve felvágni a dinyét.Persze lehet , hogy már én túlzom el a meleg miatt ezt a dinye dolgot, de akkor is.....
    Igy is történt én meg nekiálltam gyorsan az őszibarackrémlevesnek, hogy délre valamelyest meghűljön.

A gazolás, képzeljétek el, kitépkedjük a gazt, majd a virágoskertben elöl elszórjuk egy két helyen, mert a macskák hozzánk járnak a dolgaikat elintézni.Persze ez azért van, mert szeretem felgereblyézni a virágok között a földet, igy aztán jó porhanyós lesz és ez készteti a macskát arra, hogy elvégezze a dolgát.
    Reggel amikor hajnalban kimegyek, hogy a friss levegőt beszipákoljam, még a harmatos friss földben látom a macska nyomait.Jól van na, tudom hogy túlzások, de mégis mit ki nem hoz belőlem egy rosszul sikerült reggeli vásárlás.Meg aztán úgy is régen volt már nálam vendégségben Sopánka, igy aztán most elkávézgatok vele, és aztán útjára bocsájtom.

Juj mit nem olvastam, de kipróbálnám.

Átadták a svájci Alpokban a világ leghosszabb , csaknem 500 méteres gyalogoshidját.Legalábbis a Zermatt Turisztikai Ügynökség szerint a Grabengufer szakadék felett 85 méter magasan függő, 494 méter hosszú Európa híd a leghosszabb a világon, bár az is megjegyzik, hogy az ausztriai Reutte-ben található híd magasabban, konkrétan 110 méter magasan van a völgyhöz képest.
    A hídon egy kétnapos túra során lehet átkelni, az út Zermatt és Grächen településeket köti össze, és közben egészen jó kilátás nyílik a hatalmas dél-svájci hegyre, a Matterhornra.
    Az új híd egy korábbi helyén épült, azért kellett lecserélni a régit, mert sziklák omlottak rá, és veszélyessé vált. Az új hidat 8 tonnányi kábel tartja, és biztosítja a kilengések ellen.

Csodálatos emlékeim van erről a svájci utamról, amikor Zermattból kis fogakerekű vasúttal tudtunk tovább menni, mivel teljesen autómentes hely.Ez 3883 m magasságot jelent. Innen csodálatos kilátás nyílik nem csak a Matterhornra, hanem a környező hegyekre is.Nekem kicsit magasnak tünt, mert szédültem az elején, hiába nem minden nap voltam ilyen magasságokban.

Matterhorn Svájc szimbólumává vált (mint pl. Párizsban az Eiffel torony, Egyiptomban a piramisok, Londonban a Tower Bridge). Állítólag a világ legtöbbet fotózott hegye. Nem a legmagasabb, még Svájcban sem, azonban szinte szabályos piramis alakja és az, hogy gyakorlatilag egyedül áll, nagyon fotogénné és látványossá teszi. Ehhez jön még az, hogy a világ egyik legnehezebben megmászható csúcsa.

Most aztán jól elkalandoztam, de mikor olyan jó volt emlékezni.

Utoljára szerkesztett: 10.8.17
  17. mimi

mimi Fórum elő legendája

Azért ha Sopánkáné helyett melletted vagyok, nem engedlek elmenni [​IMG] nélkül. ;)

-elzemari- és sutimami57 kedveli ezt.
  18. sutimami57

Sziasztok! Élvezettel olvastam minden hsz-t, és ez a dinnye olyan szép, hogy ennék is belőle egy szeletet, ha nem sajnálnám felvágni...:D

Én is úton voltam reggel, aztán meg a szokásos napi szaladgálás.......most végeztem, közben a szomszéd néni be csengetett egy vödör szilvával, ami gombócnak való, mondja ő. Hát, gombócozni most nem tudok, mert a ládám tele van, de a szép szilvákat el tettem, ahogy tudtam. El kezdtem az eventet is, meg lepődtem a teljes terület aratása után, a 8 felreppenőn. A kis farmon ugyan arra adott 16 darabot. Nem is értem én ezt......Na, de nem sopánkodom, mert a kedves asszonyság Marikánál kávézott, nehogy ide találjon hozzám is.

A kis nyaralás jó volt valóban, ahogy Erzsike, Marika is írta, a családdal, gyerekekkel együtt.....az igazán örömteli élmények is csak akkor érdekesek igazán, ha van kivel meg osztani. :) :)

Ja, meg aztán Domika, tényleg nem régen született, és most lesz hamar 2 éves. Nő, mint a kis bolondgomba. :D
    Valahogy olyan semmilyen a hangulatom, nem is tudom, hogy vagyok.....

19. kpe59

389 éve, 1628-ban a Vasa svéd királyi hadihajó az első útján, Stockholm közelében elsüllyed.
    A Vasa egy svéd sorhajó volt, melyet 1626-1628 között építettek II. Gusztáv Adolf svéd király megrendelésére. A svéd király a harmincéves háború alatt, Lengyelország elleni harcok miatt rendelte meg a hajót. A feltörekvő, tengeri nagyhatalommá váló evangélikus svédek biztosítani akarták a kender importját az új hajóik kötélzetéhez, az akkoriban a katolikus lengyelek befolyása alatt álló Balti-térségből.
    A Vasa már méreteivel is félelmet keltett volna a csatákban, tűzereje egymagában felért a teljes lengyel flotta tűzerejével. A király sajnálatos módon aktívan részt vett a hajó tervezésében. Mivel megtudta, hogy az ellenfél is egy nagy hajót épít, 1627-ben változtatásokat kért a hajóján. Miután a hajógerincet már elkészítették jelentősen megnöveltette azt, valamint egy második ágyú-fedélzetet is beépíttetett.
    A fő hajóépítő mester, a dán Henrik Hybertsson megbetegedett és meghalt az építés közben, így tapasztalatlan tanítványára hagyva a hajó elkészítését.
    A korabeli hajóépítésben nem alkalmaztak tervrajzokat, hanem a mester fejében volt a terv, és ő irányított mindent. A változtatásokkal azonban a hajó egyensúlya felbomlott, a hasában lévő ballaszt-kövek már nem voltak képesek ellensúlyozni a magas és nehéz felépítményt. Az alsó ágyú-fedélzet is módosult, a nagyobb kaliberű ágyúkhoz nagyobb lőréseket építettek.
    Az elkészült hajó korának egyik legjobban felszerelt hadihajója volt, 64 ágyúval rendelkezett, viszont a szélességéhez képest túl hosszú és túl magas volt. A szokásos stabilitási próbán, amikor harminc matróz fut egyszerre egyik oldalról a másikra, így próbálván felborítani a hajót, a Vasa erősen megdőlt. Mivel ezt senki nem merte a király tudomására hozni, a hajót késznek nyilvánították.
    1628. augusztus 10-én a Vasa vitorlát bontott a stockholmi kikötőben, hogy megtegye első útját. Szép idő volt, nem számítottak hullámzásra, így az ágyúnyílások nyitva voltak. Ám egy hirtelen széllökés a hajót annyira megdöntötte, hogy ezeken át beömlött a víz. A hajó valamivel kevesebb mint 1300 métert tett meg a vízre bocsátása óta, és máris elsüllyedt a stockholmi kikötő közepén, 50 matróz halálát okozva.
    Értékes bronzágyúiból nagyjából 50-et búvárharangok segítségével felszínre hoztak 1664-65-ben. Az akkori kivizsgálás feltárta a tervezési hibákat, és az elégtelen mennyiségű ballasztot jelölte meg a szerencsétlenség fő okozójának.
    A hajótestet végül is nem emelték ki, így az 30 méter mélyen, szinte teljes épségben megőrződött a tenger fenekén.
    Anders Franzén svéd tenger-történész elkezdte kutatni a Balti-tenger hajóroncsait, mivel rájött, hogy a Balti-tengerben nem él meg a hajóféreg, ami más tengerekben tönkreteszi a fa hajóroncsokat. Elkezdte keresni a Vasát is.
    1956 augusztusában a véletlennek köszönhetően fedezték fel a maradványokat, az öböl egyik részén építkezés indult, s a mederkotrások elkorhadt fadarabokat hoztak a felszínre. A fadarabok a Vasáról származtak, amelyet így szerencsésen megtaláltak 32 méter mélyen, függőleges (normális) helyzetben. A felfedezés jelentősége, hogy addig nem tudtak semmit a 17. század első felének hajóépítéséről, sem rajz, sem másik hajó nem maradt fenn.
    A további történelmi leletek is jelentősek voltak, a kutatók mintegy 26 000 tárgyat találtak a hajón és környékén. A vitorlákon, csomókon, hordókon, szobrokon, görgőkön, holttesteken kívül sok használati tárgy is megmaradt, amelyek sokat segítenek a kor életmódjának feltérképezésében. A hajón talált egyetlen nemesfém lelet a kapitány gyűrűje volt.
    A kiemelésre 1961. április 24-én került sor, melyet a TV élőben közvetített. Reggel 9:03-kor bukkant a felszínre a Vasa első darabkája. Egy szivattyúval elkezdték kipumpálni a vizet a hajóból (gyorsabban, mint ahogy az visszaszivárgott), így a Vasa lassan a felszínre emelkedett.
    Ezután a hajót egy szárazdokkhoz vontatták. Az utolsó métereket egyedül kellett megtennie, mert a pontonoknak nem volt hely a dokkban. Ezért a dokk előtt két hét alatt betömködték az utolsó lyukakat is. A Vasa ismét hajó volt, úszott a vízen.
    A hajó Stockholmban, a Djurgården-félszigeten a Vasa Múzeumban 1990 óta látogatható.

Úgy emlékszem, hogy ezt egyszer már hoztam, de elég érdekes ahhoz, hogy újra emlékezzünk rá...

Az első 15 koktél már keveredik a malomban. A farm többi részén a szokásos termelés van. 20 millió tp múlva termelhetem a 19:45-ös idejű tárnicsot megszámlálhatatlan mennyiségben...

20. mimi

mimi Fórum elő legendája

[​IMG] Jó reggelt!
    Tudod, Erzsike, egy újszülöttnek minden (vicc) új és érdekes. Amit este hoztál nagyon érdekes volt számomra.

Nekem is van pár koktélom már. A Gangon olvastam, hogy mikkel érdemes készülni (ha már kész az event) a maradék időben:
    vérpáfrány,
    horrorgaz,
    gombszem,
    izzó penészke,
    izzó gomba,
    alkonyi árnyvirág,
    trutyiszörny,
    sötétlő szentjánosbogár,
    boszorkányalma, lidércfénygömb

mérgesistvánné és sutimami57 kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.