Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Ezeknek a tenyésztéses event-eknek nem kell sok idő, ha az embernek van elég szupertápja. A malomban mást nem gyártok, és minden feladatból igyekszem kiszedni ha van, így ha nem is sok, de eddig mindig volt annyi, hogy elég legyen.

Előzetes számításaim szerint holnap meglesz az utolsó terület is. Igaz, azt még nem döntöttem el, hogy mit fogok rajta termelni, de addig még megálmodom.
    Úgy oldottam meg, hogy minden hozzávalót kiraktam egyszerre, szerencsére van annyi ólam mindenből, (a kókuszoson kívül, abból csak 11). A fákra kellett várni, ott is csak a második körre. Igaz, figyelni kell, hogy mindig csak azt szedjem le, amire szükség van, a többi beérettet ne. Eddig sikerült hiba nélkül megoldani...

sutimami57, Fatther, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  2. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

[​IMG] Szép napot !

A farmon amit kellett mindent meg csináltam, már csak a szigeti feladatok vannak, abból is 3-késszen van. A farmpengőt én is gyűjtögettem, mert a sziget kiváltására igen sok el ment. Ma megint meleg lesz, [​IMG] aki teheti fel a fürdő ruhát, és irány a legközelebbi strand. [​IMG]mert csak így lehet ki bírni. Aki a tenyésztést válassz, sok sikert hozzá.

sutimami57, Fatther, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  3. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Halihóóóó....

Én nem is értem, hogy sohasem tudok egyedül lenni, mert most éppen vendégségbe jött hozzám ifjú Malőr úr.Nem mondom csinoska a szentem, de valahogy nem hiányzott.Éppen a zuhatag völgyében voltam a kis karibi szigetemnél, amikor a kosaramba szedegettem a kakaófa termését, és ott lábatlankodott egy pár cápa is az elefántok mellett.Hát nem megrántotta a kezemet ifjú Malőr, hogy akar valamit mondani, erre ijedtemben két elefántot kiengedtem a karámból,pedig még nem kellett volna.Igy aztán várhatok még újabb két elefént megérkezésésre.na persze nem eget rengető nagy dolog, de hogy engem mindig feltart valaki.

Erzsike,
    igen ez a szupertáp dolog mindig a bökkenő, pláne, ha kevéske van.Igaz ami igaz nálam is már lassan szétesik a malom, mert nincs idő karbantartásra soha, mert állandóan nem is huszonnégy órában, hanem huszonnégy órában őröl folyamatossan.Nem si értem, hogy nekem miért nem marad sohasem.Igy jár az, aki nem jól gazdálkodik véle.

Nekem még utolsó területről bizonytalan beszélni, mert a nublonos dolog valahogy lassan halad.Még csak az egy harmada van mega hatszáznak, és ha igy haladok, tán nem is lesz meg.Na majd akkor egyszer kiváltom én is, végül is sem a tatár, ja ezt már az előbb is mondtam, meg senki sem hajt.

Sütike,
    én is ilyen mázlista vagyok, hogy egyszer kaptam a kilencvenesre százötvenet, na mondom is, heuréka, meg lsz ez hamarosan.Azóta sem láttam többet ilyen mennyiséget.Igy aztán lassam uram, ha nem akarsz elesni cimmel, nem kapkodom el a dolgot.Sajnos!!!

Rozika,
    fürdőruha rendben a strand az kimarad, mert ott is meleg van.Ám itt a szobában prima a klima.Ebéd és kávé után elő a könyv, és elmerülök a mesék birodalmába.Kell ennél több?Aztán majd kettőóra húszkor indulás a szigetre, hogy megnézzem az elefántok nem kóboroltak e el.

További szép napot kivánok!

sutimami57, Fatther, szöszi50 és 2 más kedveli ezt.
  4. kpe59

Azért nem láttad többet, mert minden ablaknál csak egyszer adja a legtöbb érmét, többször nem...
    A táblázatba oda is van írva, hogy csak egyszer nyerhető meg:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?attachments/farmpengő-nyereménytábla-png.10189/

sutimami57, Fatther és mimi kedveli ezt.
  5. -elzemari-

De rendi vagy, hogy elhoztad.Látod én ezen átsiklottam, mint szél a nyitott ablakon.
    Még egy,szintén elkóborolt lajhárt kajtatom, és akkor már csak a makadámdiónak kell megérnie, és azt a húsz tevét áthajtanom a sivatagon, és akkor a zuhatagból már csak a farmpengő hiányzik.Azt meg talán a nublonok elintézik, bááár még háromszázhúsz kellene, húúú de sok az.Ha nem most, majd egyszer az is meg lesz.Itt még a horgészbot sem biztos, hogy kellene, mert ha kifigyelném, hogy mikor ugrik ki a hal a vizből, talán még szabadkézzel is el lehetne kapni.A viziló az más tészta, azzal már óvatosabb lennk, és azt gondolom, hogy tekintettel a méretére azt kikerülném.
    Azért ide a kis karibi szigeteim egyikére,a Zuhatagok szigetén, eltudnák képzelni egy egy hetes pihenést.Még ha nomád körülmények között kellene is lenni, de ez a sok zöld, a zuhatagok, a patak, szóval elbirnám.
    Tulajdonképpen a viztároló melletti kád is egy jó megoldás lenne, hogy lehűtsem magamat, ha nagy forróság kapna el.Egy hétig, szerintem gyümölcsön is el lehetne élni.Banán, kivi,kókuszdió,csak ellehetnék velük.

Megyek, hátha megkerült a lajhárom.

Utoljára szerkesztett: 19.8.17
    sutimami57, mimi és Fatther kedveli ezt.
  6. kpe59

Remélem nem hoznak mostanában semmi drága dolgot, amit farmpengőért lehet megvenni, mert nekem nincs még háromszáz sem. Most szerencsém volt, mert a 90 akkus ablak adott 90 db-ot, a 150-et már korábban megkaptam. Nem olcsó ez így, de ha más lehetőség nincs a megszerzésére, akkor beáldozok a megtermelt cuccaimból, egyelőre másra úgysem kellenek.

Erre akartam még az előbb reagálni, csak Alzi úr meglátogatott...
    Tulajdonképpen azért gyűjtögetünk itt a játékban, hogyha szükség van rá, tudjunk miből költeni. Ez nem csak a csp-re vonatkozik, hanem mindenre, amit a polcainkon tárolunk. Ilyenkor vesszük elő a "majd jó lesz valamire" készleteinket.

7. -elzemari-

Tyuhéééé,
    most kaptam a harmincötösre a kilencven farmpengőt.Itt is megvolt akkor az egyszeri mennyiségem.No majd csak gyülöget, most akkor előveszem az abszolút pozitiv gondolataimat és naná, hogy meg lesz mind a hatszáz pengőm.
    Ma már nem jövök, remélem nagyon vacak idő nem lesz, mert most már felénk is kezd hűvösödni.Szép és nyugodt estét kivánok!

sutimami57, brozsa, mimi és 2 más kedveli ezt.
  8. mimi

mimi Fórum elő legendája

Nagyon jól gondoltad. :)
    Az idő vacak lett, de legalább a szél már nem tombol.
    Olyan jó, hogy Erzsike elhozza nekünk a leírásból azt, amit rögtön utána elfelejtünk. :D:D Én is köszönöm.
    Még nekem "tartoznak" a nublonok a 90-nel, remélem gyorsan megadják.

9. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Ünnepi köszöntő:

https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/Ünnepi-köszöntő-2017-augusztus-20-án.15394/

Ma van Államalapító Szent István király ünnepe, Magyarország nemzeti és állami ünnepe. 1950 és 1989 között a Magyar Népköztársaság alkotmányának hivatalos állami ünnepe volt.
    A Debreceni virágkarnevál napja is ma van.

109 éve, 1908-ban a győri Rábca-hidat áthelyezik a folyó új torkolatához, eredeti helyétől kb. 2 km-re.
    Győr belterületén a Dunába torkolló Rábca folyó medrét a várost fenyegető árvízveszélyre való tekintettel a városon kívülre helyezték. A megszüntetett Rábca-meder feletti híd szükségtelenné vált, így azt az új torkolat közelébe kellett áthelyezni. Az 1908. augusztus 20-án végrehajtott műveletet a Magyar Wagon-, és Gépgyár hídosztálya úgy oldotta meg, hogy az 50 méter hosszúságú 100 tonna súlyú hidat egy darabban felemelték és két uszályra helyezték. Az uszályokon felvontatták a hidat a Mosoni-Dunán és ráhelyezték az új hídfőre, az eredeti helytől 2 km-re.

Négy és fél óra múlva enyém lesz az egész zuhatagos sziget. Egyelőre elefántok vannak ott, és olyan fák, amiknek a termése a mesterségek völgyében kell.
    Elmegyek a nublonokhoz, megnézem mennyi pengőt tartogatnak nekem mára...

10. -elzemari-

Szép napot kivánok!

Hogy milyen zaklatott volt a mai reggel, nahát.Képzeljétek, egész korán indultam, hogy a gazdaságomba rendet tegyek, mert az eső az szakadt, igy aztán semmi nagy remény nem volt arra, hogy bármit is lehessen a kiskertben tenni, vagy netán a boltba elmenni, mert a kenyerünk az fogytán volt.Oda is érek a nagykapuhoz, és nem találom a kulcsomat.Legalább is először azt gondoltam, hogy talán lecserélték a zárat, mert a kulcsom, ami időközben persze meglett, a boga életben sem nyitotta a nagykaput.Próbáltam jobbról, balról, már a kiskaput is elkezdtem keresgélni, de semmi.Megyek a másik böngészdébe, hátha majd ott, á semmi.Megyek a harmadikba, ott is de pláne semmi.Mi a ménkű csapott ebbe a kapuba, hogy nem enged engem befelé.Kapom magamat és kisebb nagyobb kavicsokat próbálok dobálni, hátha meghallja valaki és beenged.Semmi.Nagyon megmérgesedtem és már arra is vetemedtem, hogy rugdostam a kaput, de erre meg aztán újra semmi.Igy aztán nem volt mit tenni elsétáltam, hogy majd talán később vissza nézek.
    Igy is történt, vagy két óra múlva újra arra jártam és próbálkoztam és lám a csoda meg is történt, bejutottam.Mit gondoltok, ilyen problémás bejutás után, majd simán fog menni a további?Nahát persze hogy nem.
    A kis karibi szigetemen körbenézek, s látom, hogy rendben beértek a Makadámdiófák, a tevék is vidáman legelésznek, igy aztán végzem a dolgom.Áthajóztam a Zuhatagok szigetére, hogy inditsam az órát én pedig az óra ketyegésre leadjam a megtermelt árúmat.
    Még a lélegzetem is elállt, amit látok, hát véletlenül nem elszámoltam magamat és négy, azaz négy makadámdióval kevesebb lett a kosaramba.Atyavilág, hová jutottam én meg.Négy darab hijján nem tudtam ezt a folyamatot lezárni.Újra egy fát működésképes állapotba tettem és majd valamikor fél három felé leadhatom a hiányzó mennyiséget.
    A tukánok, meg a kebelkosarat készitő majmok majd holnap reggel, persze ha betudok jönni.

A Zuhatag sziget az nekem nem lesz meg teljesen, mert nincsen reményem a nublonokra, igy aztán a farmpengő készlet is határt szab neki.Négyszázig jutottam, és még ami holnap reggelig meglesz.

További szép napot kivánok!Felénk még a napocska is kisütött.

sutimami57, mimi, brozsa és még 1 ember kedveli ezt.
  11. kpe59

A reggeli nagy lendületemet nekem is a zárt kapu állította meg. Türelmesen várakoztam, néha egy-egy rövid időre bejutottam, de hamar kívül találtam magam. Aztán mikor végre sikerült véglegesen bent maradnom, már simán meg tudtam csinálni mindent.
    Ez a nagy bejutási kaland után a nublonok nem voltak szűkmarkúak velem, igaz a legtöbb akkut ajánlottam fel nekik, de azt mondták, hogy pakoljak csak be még az akkuk mellé jó sok cuccot, akkor talán szóba állnak velem. Mit volt mit tenni, engedtem a zsarolásnak, és 150 farmpengőt kicsikartam két nekifutásra. Így egy kicsit megnyugtatóbb mennyiségű lett a pengőim száma.
    Azért a legnagyobb méretet választom, mert abban az esetben a legrosszabb lehetőségnél is minimum 24 pengőt kapok.

sutimami57, mimi, -elzemari- és még 1 ember kedveli ezt.
  12. lukimi

lukimi Fórum elő legendája

Sziasztok.
    Marika én is nagyjából így jártam reggel de mivel 6:47-kor nagy aratásom volt amit ki van zárva, hogy elcsúsztassak ezért próbálkoztam....gondoltam ráfrissítek a böngészőmmel és láss csodát be jött az oldal, majd ezt a taktikát többször követve teljesen beengedett és szerencsésen learathattam időben. Csak azt kellett tennem, hogy ahonnan nem akart tova menni 1 frissítés és csak engedett.:) Ez a szerencsésebb eset. Mikor nincs net frissíthetek?!xD

13. kpe59

sutimami57, mimi, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.
  14. -elzemari-

Halihó,
    Imi,
    én a tisztogatást választottam, noha két nappal ezelőtt tettem, de mégis hátha.Aztán, hogy azért e, vagy már egyébként is nyilt volna a kapú nem tudom.
    Erzsike,
    neked akkor a nublonok megünnepelték az augusztusi 20-i ünnepet és elhalmoztak jó kis pengőkkel.
    Egy nagy gratuláció, most aztán borogathatom magamat az irigykedés miatt.

Olvastam a tüzijátékkal kapcsolatban, hogy elképzelhető, hogy a kinaiakhoz lenne köthető.Ugyanis kétezer évvel ezelőtt, a legenda szerint egy kinai szakács, merő véletlenségből, szenet, ként és salétromot kevert össze , az elegy pedig meggyulladt és felrobbant.(csak azt nem tudom ebből mit akart főzni?)A receptet megtartották, majd ezzel a keverékkel töltötték meg a bambuszrudakat és szándékosan robbantgattak, hogy igy elűzzék az ártó szellemeket.
    A Song dinasztia idejéből(960-1270)már irásos bizonyitékok őrzik, a tűzijátékok emlékét.Eleinte az egyhézi szertartások, ünnepek kisérője volt, később a császár szülinapját is igy köszöntötték.

A 13.században Marco Polo is szállitott már fekete port Kinából Európába.

Hazánkban már előfordultak tűzijátékok a 15.században, de hivatalosan dokumentált tűzi előadást Mátyás király és Aragóniai Beatrix esküvőjén lehetett látni 1476.december 22-én. A következő emlékezetes tűzijáték 1686-ban volt, Budavár visszafoglalásának az ünnepén volt.
    Az 1800-as évek végén az osztrák Anton Stuwer rendszeresen tartott szemkápráztató tűzijátékokat a Városligetben, tőle kapott kedvet Emerling Adolf és Janitsári Iván, akik a magyar pirotechnika úttőrőiként megalapitották Pesterzsébeten az első tűzijáték üzemet.Teleki György és Fekete Károly gépészmérnök neve szintén fontos:Európában ők alkalmaztak először elektromos inditógépet a tűzijáték kilövéséhez 1965-ben.

S most jöjjenek a legek.

Legnagyobb: 2014 szeptemberében a japán Katakai-Matsuri fesztiválon 850 méter magasban robbant egy 800 méter átmérőjű rózsaforma, ezt azóta minden évben próbálják megismételni.
    Legsűrűbb:2013-ban Dubajban rekorddal köszöntötték az újévet:6 perc alatt 479 651 rakéta robbant.
    Legtöbb:810 904 rakétát lőttek a levegőbe a Fülöp-szigeteken 2015 szilvasztereén, a tűzijáték több mint egy órán keresztül tartott-szakadó esőben.
    Leghosszabb:A leghosszabb tűzijáték-vizesés a Niagara Falls nevet kapta , a 3517 méter hosszú szikraesőt a japán tűzijáték-fesztiválon mutatták be 2008-ban.
    Első izes-szagos:Akik 2013 utolsó éjszakáját a londoni Westminster hidon ünnepelték, különleges élménnyel gazdagodtak, a tűzijátékhoz ugyanis illat valamint izfelhőt is kapcsoltak a pirotechnikusok.A piros robbanás eperszagú,-izű volt, akadt amiből narancsos buborékok szálltak, végül ehető banánkonfetti hullt az égből.

Ennyit a tűzijátékról dióhéjban.

sutimami57, mimi, Fatther és még 1 ember kedveli ezt.
  15. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Barkácsválogatás:

https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/barkácsválogatás-2017-augusztus.15395/

Barkácscucc akció:

https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/barkácscucc-takarékos-akció-2017-augusztus.15396/

31 éve, 1986-ban volt a kameruni Nyos-tó limnikus kitörése megöl több mint 1700 embert, 20 kilométeres körzetben.
    A Nyos egy krátertó Afrikában, Kamerun Északnyugati tartományában. A tó felkavart vize a kitörés után.
    A Nyos továbbá egy úgynevezett „robbanó tó”, amelynek 1986-os kitörése több mint 1700 embert ölt meg. A mélyvízű, nagyjából kör alakú tó magasan egy inaktív vulkán, az Oku-hegy oldalában helyezkedik el, a kameruni vonal vulkanikus övezetében, vulkanikus sziklákkal övezve.
    A tó alatti magmaüregből szén-dioxid szivárog fel a tóba. A Nyos egyike a három ismert, szén-dioxiddal telített, kitörésre hajlamos afrikai tónak.
    1986. augusztus 21-én egy limnikus kitörés hatalmas szén-dioxid felhőt vetett fel a Nyos-tóból, amely megfojtott 1700-1800 embert és mintegy 3500 háziállatot.
    A tudósok a veszély csökkentésére öt csövet terveztek levezetni a tó mélyébe, hogy felszínre hozzák a felgyülemlő gázok egy részét, de ezekből csak egy készült el. További csövek elhelyezését kockázatosnak tartják, ugyanis félő, hogy újabb kitörést indíthatnának el.
    A tó más módon is veszélyt jelent az alatta fekvő régióban élőkre. Természetes sziklafalai gyengülőben vannak, és ha egy földmozgás széttöri ezt a falat, hatalmas mennyiségű víz zúdulhat a mélyebben fekvő falvakra, egészen Nigériáig.

Egy hír, amit délelőtt írtam le:
    "Egyetlen lakója van egy kősziklán álló háznak, amely részben templom, és egy szerzetes lakja. A grúziai Katskhi-oszlopa a világ talán legnyugodtabb helye. A pap néhány éve költözött oda. A negyven méter magas kőoszlop 1944-ig teljesen elhagyatott volt, aztán egy hegymászó fedezte fel, még a korábbi lakók csontvázait is megtalálta. Ő épített egy szikláról lelógó kötéllétrát, aztán meghalt. A látványos videót a kőoszlopos házikóról már több mint harmincmillióan látták az interneten."
    Rákerestem, hogy többet is megtudjak róla:
    Maxime Qavtaradze több mint két évtizede egy 40 méter magas, függőleges falú szikla, a Katshiki tetejére épített kápolnában és a hozzá kapcsolódó kis bungalóban él. A biztonságosnak éppen nem mondható vaslétrán 20 perc alatt lehet le- vagy felmászni, így a most 61 éves szerzetes csak heti két alkalommal ereszkedik le, hogy elbeszélgessen a helyi fiatalokkal. A hét többi napján hívei gondoskodnak Maxime-ról, enni- és innivalót húznak fel csigán az idős szerzetesnek. Maxime-nak korábban alkoholproblémái voltak és kábítószer-terjesztés miatt börtönben is ült. Ezt követően döntött az aszkéta életmód mellett.
    A Katshki szikla az 1400-as évek óta lakatlanul magasodik az ég felé és egészen a második világháborúig senkit sem érdekelt mi lehet odafent. Évszázadok óta először 1944-ben mászták meg, a kápolnai romjai között pedig 600 éves stylita csontokat találtak, amelyeket azóta is megőriztek.
    A styliták magyarul oszlopos szerzetesek, azok az ókorban és középkorban élő aszkéták, akik életük egy jelentős részét valamilyen oszlopon vezekelve töltötték el. Közülük a legkeményvonalasabb Oszlopos Simeon szír szerzetes (kb. 388 – 459), aki 37 évet töltött oszlopokon.
    Qavtaradze 1993-ban tett fogadalmat és a sziklát is akkor nézte ki magának. A majdnem megsemmisült kápolna renovációja és a melléképület lakhatóvá tétele 12 évig tartott a nehezen megközelíthető telek miatt. Igaz nem is siettek, nem határidőre készült. Minden egyes bútort, illetve építőanyagot csigán kellett feljuttatni a kb. 12 emelet magas szikla tetejére. A szerzetes az első 2 évben egy régi hűtőszekrényben lakott és aludt, hogy megvédje magát az időjárás viszontagságaitól. A telek fűtés nélkül kemények, főleg ilyen magasan és nyílt terepen, ahol nincs, ami felfogja a csípős szelet.

Megyek megnézem a nublonokat, ma mennyi pengőt tartogatnak nekem...

Lehet, hogy csak véletlen volt a nagy adakozás, majd holnap reggel kiderül az újbóli próbálkozásnál...
    Azon gondolkodtam én is, hogy vajon mit akarhatott főzni ezekből az alapanyagokból?
    Lehet, hogy volt egy kis alkimista beütése a szakácsnak, és szabadidejében aranyat próbált csinálni. Abban az időben, nem volt ez annyira ritka...

Utoljára szerkesztett: 21.8.17
    sutimami57, brozsa, szöszi50 és 2 más kedveli ezt.
  16. mimi

mimi Fórum elő legendája

Nagyszerű két érdekességet hoztál Erzsi, borzongató volt mindkettő. Köszi.

sutimami57 kedveli ezt.
  17. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép napot nektek.

A farmon mindennel kész vagyok, tegnap az új szigetre a raktárból mindent ki raktam ami tp ad. Így a reggeli aratásnál jó sok tp -vel gyarapszok. A raktáram is ki ürült, és én is jól jártam. Megint meleg van, igaz a tegnapi hűvös nem esett valami jól. Ma nem kell főzni, maradt tegnapról, egyet gondoltam a kis taligámmal a papa segítségével le mentünk a ház elé sétálni. Nem sokat tudtam menni, de nagyon jól esett. Megpróbálom holnap is, de csak ha a lábam engedelmeskedik. További kellemes napot.

Fatther, sutimami57, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  18. kpe59

Mi történt? Mindenkit elrettentettek a csontvázaim?
    Csak ilyen mindenre elszántak érkeztek, mint Mimi és Rozimama? Pedig arra gondoltam, hátha valakinek még beindítja a fantáziáját ez az oszlop...

Nagyon jó lehetett egy kicsit kimozdulni a lakásból, most, hogy nem volt olyan nagyon meleg.

Nekem erről a sziklaoszlopról a görög Meteórák jutott eszembe...

Fatther és sutimami57 kedveli ezt.
  19. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Végre ide értem. Nem rettentem én el, csak eltérültem..:D Zavaros, zsufis napjaim voltam, tiszta őskáosz, ami nálam van. Futás minden felé, meg vissza, meg oda megint..na, de ez már megszokott dolog nálam.

A farmon is nagy volt a zűrzavar, mert ha egyszer rakásra a tennivaló, akkor azt csinálni kell mielőbb, mert a várakozás nem az én stílusom, futás be, meg ki, aztán error van, belépés nincs, de csakazértis be megyek, aztán lefagyás, leállás, kidobás, megint kezdődik előlről, mert hát mindenki hajtja a szigetet, nem bírják a szerverek.....

Na, az első hibát ott követtem el, hogy türelem nálam nem terem, hamar mindent egyszerre. Aztán szépen halmoztam a hibákat, ahogyan azt kell, mindent csináltam, amit nem kellett volna. Gyorsan aratok, míg ki nem dob, le is arattam géppel a fákat, amiket nem kellett volna....guta ütés meg volt, aztán hamar le szedtem a tevéket, persze, nem indítottam el az órát, nagyon ügyesen még a fákat is össze kevertem, mangosztán helyett makadámokat tettem ki, szóval, két futás között gyorsan meg csináltam a galibát, aztán szaladtam tovább.Közben a nublonokat is látogattam, naná, hogy csurig pakoltam a tartályukat, aztán csak aggódhattam, ki fog-e ürülni???

Ennek ellenére mind a két farmon készen lett a kis Zuhatag, és a látvány kárpótolt, mert nagyon tetszik, és örülök neki. Éjszaka be ia pakoltam szépen, szóval, öröm van. Nublonokat is ki ürítettem, szépen hozott a konyhára fp-t, amit tartalékolok a ládikában. Tenyésztés is meg volt egy este, mondhatom, hogy a végére mindenhol csend, rend, és nyugalom uralkodik...talán ma itt is. Igaz, délután nem leszek, de ennyi munka után, sok rohanás után magamat is rendbe kell tenni, fodrászomhoz megyek, meg postára, meg látogatóba...stb.

Na, ennyire futotta, megyek is tovább, kellemes, szép napot!

https://mylittlefarm-171-userpics.bpsecure.com/gp/4/57/9/45724624_1503380764.jpg

Utoljára szerkesztett: 22.8.17
    brozsa, szöszi50 és Fatther kedveli ezt.
  20. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

122 éve született, 1895-ben Almásy László Afrika-kutató.
    Almásy László Ede néven, a család borostyánkői várában született. A borostyánkői birtokot még nagyapja, Almásy Ede szerezte, aki a Magyar Földrajzi Társaság egyik alapító tagja volt 1872-ben.
    Családja az Almásy család azon ágából származott, amely nem volt jogosult a grófi cím viselésére.
    Fiatalkorában gyakran tartózkodott nagyapja által könyvekkel és térképekkel bőven ellátott több ezer kötetes könyvtárában, jelentős hatással volt rá Chernel István, ornitológus munkássága, akinek írásait rendszeresen olvasta. Tanulmányait a kőszegibencés gimnáziumban magántanulóként folytatta, ahova ezért csak vizsgázni járt. Itt ébredt fel benne először a madarak költési és vonulási szokásai iránti érdeklődés és a repülés utáni vágy.
    Középiskolai tanulmányait Grazban kezdte, de egy szerencsétlen véletlen után (kerékpárjával elütötte a gimnáziumigazgatót) távoznia kellett. Diákévei alatt, 1909-ben egy újságban látott repülőgép után épített egy vitorlázó repülőgépet, amellyel egy kőbánya faláról elrugaszkodva végzett próbarepülést. 10 métert zuhant, de bordatöréssel és kisebb sérülésekkel megúszta.
    Tanulmányait 1911 és 1914 között a London melletti Eastbourne-ben folytatta, ahol műszaki képzést kapott. Angliában töltött évei alatt tökéletesen elsajátította az angol nyelvet, és megismerkedett az ottani kultúrával és életformával. Itt találkozott először a híres Afrika-kutató, Frederick Selous könyveivel, és ekkor kezdett érdeklődni Afrika iránt.
    A háború végeztével részt vett az elűzött király visszatérési kísérletében, az úgynevezett királypuccsban. 1921. április 5-én Mikes János püspökkel kísérte el az uralkodót a határig.
    Ez a technika iránti érdeklődése vezette először Afrikába is, sógora, Esterházy Antal társaságában. A két felfedező és vadász 1926-ban indult egy Steyr autóval Alexandriából, és a Nílus mentén egészen Kartúmig jutottak, majd átkeltek a Libiai- és a Núbiai-sivatagon. Az utazás nagy visszhangot keltett, hiszen addig járatlan utakon mintegy 3000 km-t tettek meg négy keréken.
    Afrikai évei során magas körökben épített kapcsolatokat. Megismerkedett Kemal el Din herceggel, megismerte Faud királyt és az uralkodóház számos tagját. A herceg bőkezűen támogatta utazásait, mert felismerte, hogy Almásy munkája felbecsülhetetlen földrajzi és főleg stratégiai szempontból, feltárja Afrika eddig ismeretlen részeit.
    1932. május 1-jén tette első jelentős felfedezését, amikor megtalálta a Zarzura oázist, felfedezőtársai Sir Robert Clayton, Penderel repülő-alezredes és Patrick Clayton voltak. A csapat felfedezte a Gilf Kebír fennsík északi fővölgyét, a Vádi Abd el Malikot. A csapat a homokdűnéken keresztül, Egyiptomon át közelítette meg Zarzurát. A helybeliek csak a keréknyomok láttán hitték el Almásynak, hogy a homoktengeren keresztül érte el Zarzurát, és az Abu Ramla (a Homok Atyja) nevet adták neki.
    Egy expedícióval a Líbiai-sivatag utolsó ismeretlen helyeit térképezte fel. Almásy a fennsík tanúhegyektől övezett völgyének homokkő sziklabarlangjaiban ősi állat-és emberábrázolásokra bukkant.
    Almásy 1934-ben és 1935-ben térképezte fel a Szahara közepén található Nagy homoktenger nevű hatalmas homoksivatagot.
    Ő tudósított először arról, hogy a Nílus egyik szigetén, Vádi Halfa közelében egy „magyar” nevű berber törzs él, amelynek tagjai állítólag II. Szolimán szultán serege által összefogdosott magyar hadifoglyok, majd katonák leszármazottai. A törzs magyarabnak nevezi magát.
    Miután az olaszok 1940-ben vereséget szenvedtek, a németek olyan segítséget akartak, aki jól ismeri a sivatagot. Almásyt találták a legmegfelelőbbnek erre a szerepre, hiszen ismeretei mellett kapcsolatokkal is rendelkezett.
    Az ő nevéhez fűződik a Salaam-művelet, melynek célja az volt, hogy két német hírszerzőt az angol vonalak mögé, Asiutba juttasson
    Budapestre visszatérve szerepet vállalt az üldözött zsidók mentésében.
    1951-ben autókat vitt Ausztriába javításra, útja során súlyosan megbetegedett, amőbás vérhastól szenvedve került a salzburgi Wehrle Szanatóriumba, ahol Viktor Wehrle professzor műtötte meg. A májában kialakult tályogok és egyéb károsodások végül életét követelték. Halálos ágyán értesült arról, hogy kinevezték az Egyiptomi Sivatagkutató Intézet igazgatójává. 1951. március 22-én szenvedések után halt meg a szanatóriumban. Holttestét a Salzburgban helyezték örök nyugalomra.
    Almásy személyéről mintázták Az angol beteg című játékfilm címszereplőjét. A film egy szerelmi történet keretébe ágyazva mutat be részleteket Almásy kutatásairól és életéből, az általa felfedezett sziklafestményekről és a háború előtti Egyiptomról.

sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.