Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. 57jutka

57jutka Fórum-zöldfülű

Sziasztok nekem nem tetszik ez a játék mert ha 1 napot nem vagyok benne begazosodik és ezért haragszom nem mindig tudok belépni pedig már 76 ik szinten vagyok Miért nem csinálják hogy másnapra ne gazosodjon és ez idegesít ,elveszik amit vettek. Más kép kéne csinálniuk

2. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok! (bocs, de még nem olvastalak vissza benneteket)

Nem régen értünk haza a tanyáról!

Sajnos ilyen sikertelen év még soha nem volt a tanyán.....

Csütörtöktől voltunk lent....és nem volt más csak eső, eső, és eső.... Pár óra napsütés, vagy csak borongós felhős, idő.

Áram így alig volt....

Nem sokat haladtunk.... egy kis fúrás-faragás, pakolás a házban, gyomlálás a kertben, A. meg nyírta ahogy, amikor tudta a füvet....

Még ma is alig hogy megebédeltünk máris zuhogott az eső.....

Ebben az évben amikor lent vagyunk a sok eső miatt semmivel ne haladunk..

Az internett sem működött még fél órát sem...el is gazosodtam alaposan... na majd, ha kimérgelődtem magam, jövök olvasni is.

Rozika üdv itthon..... Ági javul a kezed?

Remélem mindenki jól van???

Jutus

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  3. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Jó reggelt kivánok!
    Erzsike,
    a narancsos pulyka,a sütőben biztos finom lett volna.
    Rozika,
    már korábban vettem a sárgabarackot, de akkor sem volt olcsó.A borzhoz gratulálok.Én is beleestem a vásárlásba, és lett is egy teknőclakom.Legalább tudom a haladásomat mihez viszonyitani.

Ági,
    ahogy hallottam volt eső sokfelé, nem tudom hogy hozzátok is elért e?A fülledség nagyon nyomasztó volt itt is.

Szép napot neked is Mimi.

57jutka,
    sajnálom, hogy nem tetszik neked a játék. Ha fákat ültetnél, akkor nem gazosodna el.

Jutus,
    nem volt szerencsés a kerti tartózkodásotok. Talán majd augusztusban.

Emlékeztek még ezekre e régi szavakra?Berhel, spájz,stelázsi pityóka,fuszulyka, smukk,borkány,muttedli,húspotyoló,cájg.

Mit olvastam.
    Az Alföldön volt szokás, hogy a gémeskút feleresztésével jelezték a látótávolságra legeltető pásztoroknak a delelés, itatás, etetés idejét.A múlt században a kútgém állásáról a betyár már messziről tudta, hogy pandúrok tartózkodnak a csárda környékén.

Más..

A mondás szerint, nem minden az, aminek látszik. Ez a belga kis templomra is igaz lehet. A nem mindennapi alkotás első ránézésre talán olyan, mint bármelyik más, vidéki templom. De ha megnézzük, rájövünk, hogy sokkal több annál, hiszen bárhonnan nézzük, mindenhonnan áthatol a fény az épületen.
    A “Sorok között olvasva” nevet kapott templom a belga Gijs Van Vaerenbergh duó építészeinek különleges tervezésével valósult meg a belga kisvárosban, Borgloonban. Az átlátszó épület 10 méter magas, és 100 halmozott rétegelt acéllemezből áll. Súlya 30 tonna. A különleges kivitelezésnek köszönhetően minden nézőpontból más arcát mutatja és belépve a szentélybe a környező táj ezernyi vetületét csodálhatjuk.
    A különleges templom üzenete hűen tükrözi az egyházak gondolatiságát, miszerint a szeretet a legfontosabb, ami a mindent áthat és mindenen áthatol. A lemezek között átszűrődő fény , a rideg anyagokon megcsillanó napfény tökéletes leképezése lehet a hétköznapoknak.

Szép és derűs napot kivánok!

Rózsa!De örülök, hogy láttalak!![​IMG]

Utoljára szerkesztett: 24.7.16
    Fatther, sutimami57, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  4. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok!

Rozika! örülök, hogy itthon vagy... látom a sűrűjébe...mert készűl a lekvár...

Lujzi! Úgy látszik a Trabicsek évente kéri a simogatást.....

Nézelődtem erre-arra.... van változás jócskán! ....

Erzsike! Gratulálok! Döngeted a csúcsot Te is.

Hugi! Szép kirándulást tettetek... Jolcsi meg repkedett körülöttetek???

Marcsi! Sajnos nem olyan volt a 3 nap amit terveztünk... de már nem mérgelődök...

A hét úgy is sűrű lesz, mert szombaton lesz az esküvő.... jön a fiúnk is haza...

Meg kell sütnöm a szerencse sütiket is.....

Szépek az új bennerek! Hugi, Biborka!

Én csak kullogok, mert amit kértem, Nem tudom lecserélni....a bénaság magas fokán állok!:p;)

Marcsi pár szó értelmét tudom: stelázsi- polc amire pakolták a lisztet, cukrot stb

smukk- ékszer bizsu

spájz--- na ez hiányzik nekem, hogy tárolni tudnám a befőzéseimet.. kamra

cájg- ?- munkás vászon nadrág?
    ekcájg-- evőeszköz rémlik
    pityóka-azt valamelyik gyümölcsre mondták
    A többit is hallottam, de nem tudom most beazonosítani.... Talán a többiek......

Szép napot mindenkinek....... remélem látok még napot ma?????:oops::) Jutus

Fatther és sutimami57 kedveli ezt.
  5. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

119 éve, 1897-ben a világon elsőként, Tatán, este fél kilenckor, 21 helyen gyulladnak fel utcai acetilénlámpák.
    Az acetilén lámpáknak két fő típusa van.
    A kisebb méretű karbidlámpák, amelyeket a bányászatban, barlangászatban, autókon, hintókon, alkalmaztak és alkalmaznak. Ezeknél a gázfejlesztő tartályból egy rövid cső segítségével azonnal az égőfejhez vezetik a gázt, és ott meggyújtva használják.
    A közvilágítás célt szolgáló lámpák, ahol központi gázfejlesztő egységből hosszú csővezetéken vezetik a lámpaoszlopokra az acetiléngázt.
    Az acetilén gáz halmazállapotú, telítetlen szénhidrogén. Az acetilént Edmund Davy ír kémikus állította elő 1836-ban.
    Kalcium-karbid (CaC2) és víz reakciójából lehet előállítani, vagyis a kalcium-karbid vízzel érintkezve acetiléngázt fejleszt. A reakció heves hőfejlődéssel jár, miközben karbidmész-iszap keletkezik. 1 kg karbidból elméletileg 369 liter acetilén gáz fejleszthető.

A pityóka az a krumpli.
    Ha a szilva fajtára gondoltál, az potyóka...

Érdekes dolgokról olvastál ma is.
    Kettőnek utána kellett néznem, mert nem hallottam még.

sutimami57 kedveli ezt.
  6. -elzemari-

Nekem a borkány,muttedli volt újdonság.

sutimami57 kedveli ezt.
  7. kpe59

Én is azt a kettőt néztem meg... [​IMG]

sutimami57 kedveli ezt.
  8. -elzemari-

Ám most már okosabbak is lettünk.

sutimami57 kedveli ezt.
  9. mimi

mimi Fórum elő legendája

Ha kibosszankodtad magadat, mosolyra fel!. :) Ha nem tudsz kapa nélkül élni, akkor most gazolhatsz a farmon. (Azért sajnálom ám, hogy a valósban nem haladtatok.)
    Csodás dolgokat hoztál, köszi. Ha valami kvízjátékban előjönnek a régi szavak, mindig próbálom, mennyire emlékszem. Érdekes. Már a mai negyvenesek se nagyon tanultak ilyen szavakról.
    A templom meg nagyon kifejező. :)
    Meg én is. Nóci biztos tudná a borkányt, a muttedli meg végül is logikus - ha arra gondolok, hogy a német nyelvet Magyarországon mennyire használták.

sutimami57 és -elzemari- kedveli ezt.
  10. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

[​IMG] Sziasztok !

Nálunk nagyon meleg van, ebéd után kereszthuzatot csináltunk s jó le hűtöttük a lakást. Most megy a lékondi és egész jól érezzük magunkat. Felvágtuk a jól lehűtött dinnyét, és neki kezdtünk [​IMG] falatozni nagyon finom. Nektek is pihenős vasárnap délutánt kívánok.

11. -elzemari-

Rozika,
    Nálunk is megnyitottuk a Szent Heverde napját.Igaz dinnyéért nem mentünk, de finom hideg gyümölcs salátát csemegézünk.A meleg az nyomasztó, mert még mindig nagy a párás érzetem.
    Mimi,
    arra gondolok, hogy ezeket a szavakat nem is tudnák hol használni, meg aztán, ha véletlenül belebotlanak, elő az okos telefon és a Google úrfi már fújja is a választ.

Utoljára szerkesztett: 24.7.16
  12. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Kellemes vasárnapot, jó pihenést kívánok!

Köszi az okosságokat, híreket.
    Jutus, sajnálom, higy ilyen időt fogtatok ki! Én is mérges lettem volna....még hogy nem lehet dolgozni, hagyján, de hogy net se legyen..:D :D

13. stadler42

Marika henyélek- henyélek de közben azért csak elmentem a moziba. De sehogy sem ad filmet, mindég csak azt a kérdőívet adja töltsem ki, de akárhogy csinálom nem boldogulok vele. Nálad is az van?

sutimami57 kedveli ezt.
  14. -elzemari-

Rozika, nálunk a nyári szabadságát tölti a mozi gépész.Igy aztán zárva van a mozi.

sutimami57 kedveli ezt.
  15. mimi

mimi Fórum elő legendája

Csak menj a végére és katt a kék billentyűre, nekem akkor beadott egy filmet. :)

sutimami57 kedveli ezt.
  16. mérgesistvánné

mérgesistvánné Törzsjátékos

Nagyon szép napot és hetet kívánok Mindenkinek. Végre erőt vettem magamon és írok is egy-két sort. Olvasni mindig olvaslak benneteket,csak az írást hanyagolom.Sokszor csak panaszkodni tudnék, de azt meg nem akarok.:):cry:Ma megint nagy meleget jósolnak, nagyon nehezen viselem.

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  17. sutimami57

Sziasztok! Vica, örülök, hogy látlak! Panaszkodjál csak nyugodtan, ha van rá okod, hiszen a ládát azért tartjuk..:) :)
    Én is olvasok inkább, meg futok, szokás szerint.....

Kellemes hétfőt, vidám hetet kívánok Mindenkinek!
    Ja, az eső szakad.....:(

mimi kedveli ezt.
  18. stadler42

Sziasztok!

Nagyon kellemes időre ébredtem, de már kúszik is a napocska felfelé, biztos nagyon meleg lesz ma is. A szomszédomban nagy a zene bona, elvégre van is miért Eszter elérte a 101 szintet. Amihez gratulálok és már hozom is a megérdemelt jutalmat. Szia Vica örülök hogy látlak, gyere máskor is. Szép napot mindenkinek, én várom az event ki írást.

19. sutimami57

Eszternek én is gartulálok! Várom szintén az evnet kiírást, mit hoz a holnap..:) Itt még mindig esik az esőőőőő

20. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Jakab napja. A népi időjóslás szerint esője kevesbíti a diót és a mogyorót, de egész télre is jövendöl: ha ezen a napon sok a felhő, sok lesz a hó, ha nagyon süt a nap, akkor télen nagy hideg várható, ha meg süt is, esik is, akkor enyhébb lesz a tél.

107 éve, 1909-ben Louis Blériot elsőként repüli át gépével a La Manche csatornát, Calais-ból Dover felé indulva, az angliai St. Margaret-nél száll le.
    Louis Blériot francia mérnök, konstruktőr, pilóta, a repülés egyik úttörője.
    A tenger feletti repülés nagyon régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját. 1785. január 7-én Jean-Pierre Blanchard és John Jeffries francia léghajós pilóták Angliából Franciaországba repültek. A sikeres repülés hatására egymás után történtek az oda–vissza átrepülések. A Daily Mail neves sajtókiadó 25 000 frank pályadíjat tűzött ki a La Manche csatorna repülőgéppel történő átrepülésére. Hubert Latham és Blériot volt a legesélyesebb a próbálkozásra.
    Blériot 1909. július 13-án repülőgépével megtette az Étampes és Chevilly közötti 42 kilométeres utat, ami jóval több, mint a Csatorna Calais és Dover közötti 33 km-es szélessége. Ez a repülése egy csapásra híressé tette. A Francia Akadémia 4500 frank jutalommal ismerte el teljesítményét.
    A Csatorna átrepülésére Latham 1909. július 19-én indult elsőnek, de a motor 10 kilométerre a francia partoktól 300 méter magasságban leállt. Siklórepüléssel szállt le a tengerre.
    Blériot 1909. július 25-én indult a repülés történetének első tenger feletti távrepülésére. Az indulás előtt próbarepülést hajtott végre a Blériot XI típussal, ellenőrizve a gép technikai állapotát. Saját tervezésű és építésű monoplánja 300 kilogramm súlyú volt, egy 3 hengeres, 25 lóerős Anzani motorral volt felszerelve. A pilóta és repülőgépe hajnali 4 óra 41 perckor elindult útjára. Útját neki is egy torpedóromboló biztosította. A feltűnő sötét csík (Anglia partja) öröme lendítette tovább célja felé. Navigációs műszerek hiányában az útirány meghatározását a tengeri hajók haladási iránya segítette a doveri kikötő felé. A La Manche csatorna első átrepülése a levegőnél nehezebb repülőeszközzel 31 percig tartott.
    A Magyar Aero Club meghívására hazánkba 1909. október 17-én mintegy 200 000 néző előtt nagy siker bemutatót tartott a Budapest-Kispest közötti katonai gyakorlótéren. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon repülő szállt fel. 1910-ben ő volt volt az első ember, aki repülővel átlépte a 100 km/h-s álomhatárt. Később gazdag repülőgépgyáros lett. Az első világháború alatt mintegy 10 000 repülőgépet adott el a francia államnak és szövetségeseinek.

A napot gyomirtózással kezdtem, úgy nézett ki, hogy az eső le is mossa még azon frissen, de szerencsére nem kezdett esni. Ha délig kibírja, akkor sikeresnek mondható a ténykedésem.

Repülni lehetséges event ismertető:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/repülni-lehetséges.14170/

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.