Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép hetet kívánok mindenkinek!

Jól esik ez a kis hűvös, csak az ízületeimnek nem jó ez a sok változás. Ági köszönjük a bőséges reggelit.

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  2. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok!
    Judit, Jutus, Jutka, és Mindenki, aki ezt a kedves nevet viseli, Boldog névnapot kívánok!

Gratulálok a repüléshez, a jó ajándékokhoz, és a sikeres cserékhez Mindenkinek!
    Zsúfolt, rohanós hétvége volt, időm semmi, semmire....az eventet be fejeztem mind a két farmon, de azt sem tudom, mi hogyan van, na, meg én hogy vagyok. Ma számba veszem magam...:)
    Kellemes, napot, vidám hetet!

-elzemari- és mimi kedveli ezt.
  3. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

1861 augusztus 1-én jelent meg az angliai Times magazinban, nyomtatásban az első időjárási prognózis. Az előrejelzést Robert Fitzroy admirális, a Brit Kereskedelmi Tanács meteorológiai hivatalának vezetője állította össze.

Az anyatej világnapja van ma.

70 éve, 1946-ban bevezetik az új magyar fizetőeszközt, a forintot.
    A forint a történelem során több országban is használt pénznem volt. A magyar forint (HUF) ma Magyarország hivatalos fizetőeszköze.
    A II. világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946 évi hiperinflációt követően a pengő helyett ismét a forintot. Ez a forint még arany alapú pénz volt a kibocsátáskor. 1 Ft = 0,0757575 gramm arannyal.[3] 1 kg arany = 13 210 Ft-tal. 8.700/1946 (VII.29) M.E. rendelet. A forint váltópénze a fillér, de a fillérérméket 1999-ben kivonták a forgalomból. 2008-ban az egy- és kétforintos érméket is kivonták a forgalomból. A Magyar Nemzeti Bank 2009. június 15-én bevezette a 200 forintos érmét, a 200 forintos bankjegyeket 2009. november 15-én bevonták.
    A forint Magyarország európai uniós csatlakozása (2004) után is megmaradt, de valamennyi új EU-taghoz hasonlóan Magyarország is vállalta, hogy fizetőeszközét euróra cseréli, amint a gazdaság teljesíti az eurózónához való csatlakozás feltételeit. 2001-ben az euró bevezetését még 2006-ra várták, a várt időpont azonban a gazdaság mutatóinak romlásával párhuzamosan folyamatosan tolódik.

Az első magyar aranyforint:
    Az első európai uralkodó, aki országában bevezette az arany valutát, Károly Róbert volt. A magyar király ehhez az 1325-től firenzei mintára veretett magyar aranyforintot használta fel, mely körmöci dukátként is ismert volt. (Jellemzői: 23 karát 9 grém, 0,9896-s finomság, 3,55 gramm teljes tömeg, 3,52 színsúly.) A Károly Róbert-féle aranyokra Keresztelő Szent János képe volt vésve, Karolus rex körirattal. A firenzei mintájú aranyforintokat a magyar király példáját követve Európa majdnem összes uralkodója bevezette. A magyar aranyforint azonban továbbra is keresett pénznek számított, amit főleg annak köszönhetett, hogy minőségét monetáris zavarok esetén se rontották le. A Buda-Bécs-Antwerpen vonaltól északra még hamisították is, ami szintén a keresettségét igazolja. A hamisítás miatti panaszok hatására 1358-ban I. Lajos megváltoztatta az érmeképet Szent László képére. E gyakorlat Rudolf király koráig tartott, azután a magyar aranyakra a király arcképét verték.

Az a gömböt adó karácsonyfa, a fák közt keresd.

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  4. mimi

mimi Fórum elő legendája

Jó reggelt nektek. Köszi a visszaigazolásokat. Most még konyha event, amíg viselhető a meleg (tudom az utcán nincs ilyen meleg, de itt igen), utána rendesen jövök, olvasok, mesélek.

sutimami57 és -elzemari- kedveli ezt.
  5. pjotrovov

pjotrovov Fórum parancsnoka

Szép napot!
    Végre jó idő van,fúj a szél.Éjszaka esett,nem sokat aludtam.Most majd' leragad a szemem 8)
    A farmon pajtatöltés,abból is a "nemszeretem" növényezés.A rövidekből kifogytam.....
    Most dologra föl,kellemes hetet kívánok!!!!

sutimami57, mimi és sHaDoW_sOnG kedveli ezt.
  6. kpe59

7. pjotrovov

sutimami57 kedveli ezt.
  8. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Helló, sziasztok.

Azt megmondhatom, hogy keveset aludtam az éjjel, mert itt olyan de olyan vircsaft volt.Először is jöttek valami irdatlan dörgéssel, majd megvilágitva a szobát a cikázó villámmal kisérve, és az eső.Az olyan vehemenciával esett,hogy komolyan mondom, azt nem tudom, hogy hová a csudába tud elfolyni ez a rengeteg viz.

Pjotr,
    olvasom, hogy te is részese voltál az éjjeli esőzésnek.Én is azt gondoltam, hogy amikor majd haza érkezem, és ebéd után majd lepihizek.Érdekes, most nem vagyok álmos, majd este fog hamar leragadni a szemem.
    Neked is jó hete és mielőbbi hétvégét.

Mimi,
    ugye nem kell mondjam, hogy már tűkön ülve várom a képeket és a mesét is.

Erzsike,
    Jó kis magyar forint, legyen belőle mindig elég a bukszában és a dunna cihában.

Sütike,
    de kiváncsi lennék arra, hogy és miként veszed számba magadat?Időd semmire ?Mégis mindig olyan sok dolgot elvégzel.Csak van akkor abból az időből, nem is kevés.

Rozika,
    izületileg nem vagy ám egyedül, én is érzem nagyon, ha valamit vigasztal ez téged.

BuktaÁgi,
    neked is minden jót.Hogy van a kezed ?Javul? Mit is gondoljak?

Derű és vidámság kisérje a napotokat.

Utoljára szerkesztett: 1.8.16
    sutimami57 kedveli ezt.
  9. pjotrovov

Egy hasznotok rögtön lett....Nem kellett reggel locsolnotok xD Gondolom a virágaid szépek,pár képet hozhatnál....

10. mimi

mimi Fórum elő legendája

Kezdek visszarázódni a farmos- és magányéletbe. :) Elzi, Épeknél mese van. ;)

11. -elzemari-

Ó Pjotr,
    most már ott tartok, hogy ettől még a locsolást is inkább vállalom.Nem mondom a virágok nagyon szépek voltak, és vannak.Eső után reggel,az esőcseppekkel dúsitva.Nézd meg még a virág fejét is lehúzza a sok esőcsepp.A muskátlik is szépen virágoznak.

Mimi,
    nagyon jó volt.Élvezetes kiránduláson[​IMG] vettetek részt a tesóddal.Na és a vár, hogy megmásztátok, minden elismerésem.

Hallottátok?
    Augusztus 1-jétől, vagyis mától találkozhatsz az új 50 forintos érmével, melyen nem fogsz kerecsensólymot találni.Szó sincs arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank menesztette volna a kerecsensólymot az 50 forintosokról, csupán a megszokott pénzérmével párhuzamosan kerültek forgalomba az új ötvenesek, méghozzá a forint bevezetésének hetvenedik évfordulója alkalmából.

Az új 50 forintos érme technikai paramétereiben azonos a készpénz-forgalomban szereplő 50 Ft-os érmékkel, névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a megújított 10 000 forintos bankjegyről vett motívum, közepén Magyarország címerével látható, alsó köriratban pedig a „HETVENÉVES A FORINT” felirat szerepel – közölte az MNB

Az érmét 2 millió példányban bocsátották ki, így jó esélyed van arra, hogy te is találkozz vele.

Jó reggelt kivánok!

Az idő megfelelő, egy kis szilva befőtt készitése lesz a mai program egyike.Nagyon szeretjük a sültekhez.
    Most kapom a kapámat és irány a gazdaság.

Utoljára szerkesztett: 2.8.16
    mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  12. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok, Jó reggelt a korán kelőknek!

6 óra óta kolbászolok a farmok között, de valami nem stimmel...Az aratógép lustálkodik, vagy fázik? mert nem aratja le a földeket, Nem enged egyik földről a másikra..... elhomályosul a kép ...és semmi nem megy tovább.....

Tatusnál és most itt a Jutus farmon sem....
    Nem olvastam, hogy karbantartás lenne..... vagy lemaradtam?

Pjotr! Igazad van! A sok esővel meg lehet spórólni a locsolást..... ennyi az előnye..... Na meg azt tapasztaltam, hogy idén a gyümölcsök édesebbek.....volt meleg, volt sok víz....talán attól....

Kellemes napot....talán már tudok aratni....ha végre nem sztrájkolnak az arató munkásaim.... Jutus

13. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Sziasztok ! szép napot.

Olyan jó ez a kis hűvös, látom pjotnak is jobban megy ilyen időben a gazdálkodás. Mert már is a 101-szinten jár, amihez gratulálok és hozom az érte járó jutalmat. Ma a vasalás napja van nálunk, azt a nagy melegben úgysem szerettem csinálni. Marika! a szilvát mi is nagyon szeretjük a sültekhez, az idén nem teszek el mert tavalyról maradt. Jutus próbálkozzál mert a farmon, nálam semmi hiba a munka megy ezerrel.

14. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

2.232 éve, I. e. 216-ban a cannaei csatában a karthágói hadvezér Hannibál legjelentősebb győzelmét aratta a Római Köztársaság haderői ellen.
    A második pun háború kiemelkedő eseménye, a karthágói hadvezér Hannibál legjelentősebb győzelme volt a Római Köztársaság haderői ellen.
    A csatát, amelyben Hannibál a sajátjánál jóval nagyobb hadsereget semmisített meg, a hadtörténelem klasszikus taktikai példái közt tartják számon.
    A rómaiak, miután összeszedték magukat a trebiai és a Trasimenus-tavi csatákban i. e. 218-ban, illetve 217-ben Hannibáltól elszenvedett vereségek után, úgy határoztak, hogy Cannaenál állják Hannibál útját.
    A legidősebb Lucius Aemilius Paulus és Gaius Terentius Varro consuloknak mintegy 87 000 fős, rómaiakból és szövetségesekből álló seregük volt, amely mintegy 54 000 főt számláló ellenséggel szemben foglalt el állásokat az Aufidus folyónál.
    A csata során a közép visszavonult a számbeli fölényben is lévő rómaiak előtt, ezzel azonban a légiók saját maguk nyomultak be a bekerítésbe, hiszen a szárnyakon álló pun lovasság átkarolta őket. A bekerített római tömeget a punok felmorzsolták. Hatvan-hetvenezer rómait öltek meg vagy fogtak el, elesett Paulus consul és nyolcvan római szenátor is.
    Az elesettek számát Polübiosz és Titus Livius mintegy 50 ezerre tette és az egy nap alatt életüket vesztő katonák száma alapján a cannaei csata a történelem egyik legvéresebb ütközete volt.
    A csatát követően a rómaiak hosszú ideig nem kezdeményeztek nyílt ütközetet. Mivel Hannibál nem ostromolta meg Rómát, nem arathatott teljes győzelmet. A rómaiak így kaptak időt seregeik újraszervezésere, amellyel később győzelmet arattak.
    A háborút végül mégis Róma nyerte.
    Cannae történelmi és hadtörténeti szempontból is az egyik legjelentősebb csata, és legnagyobb vereség. A mai napig az ellenség bekerítésének és megsemmisítésének iskolapéldája.
    Hannibal által alkalmazott harcászati technikákat mind a mai napig tanítják. A cannaei csata iskolapéldája a bekerítésnek és a teljes megsemmisítésnek, alapjául szolgált több modern kori hadművelet megtervezésének, még az öbölháborúban is.

Akkor majd nagyon figyelek, mert van már pár különleges ötvenesem és 200-asom is...

Utoljára szerkesztett: 2.8.16
  15. -elzemari-

Igy ahogy látom, érdemes volt a figyelmedet felhivni rá.

16. kpe59

17. biborka63

biborka63 Fórum parancsnoka

Szép délutánt mindenkinek !! Pjotr gratulálok a szintlépésedhez !! 100 -után már kicsit könnyebb lépkedni !! Én talán jövőre elérek odáig !! Este óta esik az eső , vakond üzemmódba tettem magam !! Nincs kedvem semmihez !! Eventet végigolvastam , ezt most kihagyom !! 4 növény 3-rom területen ültethető ez nem nekem való !! Ismét sikerült túlbonyolítani !! Lujzáról tudtok valamit ? Remélem nem beteg !! Mimi végigolvastam az élménybeszámolódat , szép helyen jártatok !!

18. kpe59

A négy növényből elég csak kettőt termelni. Az egyikből többet, a másikból kevesebbet, arra az esetre, ha a három kiválasztottban pont nincs benne az, amiből többet termeltél.
    Az event-es csevegő olvasása most is hasznos, mint mindig...

19. biborka63

biborka63 Fórum parancsnoka

Olvastam a csevegőt , de nem biztos , hogy pont azt kéri amit termelek !! Én nem szoktam leszedni mindent a területekről event alkalmával , a fákat és a tenyészállatokat kint hagyom !! Ezek ott vannak ahol a mostani event alatt termelni lehet a gazt !! Legalább minden területen lehetne gazt termelni !! :cry:Nem nyavalygok , sok sikert annak aki nekifog !!

sutimami57, mimi és _Ilona49_ kedveli ezt.
  20. kpe59

Azért kell két fajtát termelni, hogy az egyik biztosan benne legyen a három fajtában, amit kér...
    Reggel áttelepítem a tölgyest a szédültre, a bahást meg az esőerdőbe és már mehet is a gaztermelés az adott három területen.
    Ezeket nem azért írom, hogy bárkit is rá akarok beszélni az event-re, csak esetleg segít a megvalósításban annak, aki úgy dönt, hogy belefog...

sutimami57, mimi és _Ilona49_ kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.