Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Szép jó reggelt.....
    Köszi a kávét, a híreket...:) Gratulálok Marika, kis jövevényhez! Nekem is lett, igaz, nem egyet vettem az ólakból, de elég jók lettek. Ez is ritka. :)

Tegnap Ajkán voltunk egész nap, mentünk annyit, hogy mire haza értünk, alig álltunk a lábunkon. Aztán ebéd, stb. Este mentek el a menyemék Domikával, utána el raktam a húsokat, amiket vettünk, elmosogattam, fel takarítottam Domika morzsáit, mire mindent rendbe tettem, 9 óra is el múlt. Be futottam a farmokra, meg ide hamar olvasni, aztán be zuhantam az ágyba. Nem sokszor fordul elő, hogy el fáradok, de tegnap sikerült alaposan. Jó nap volt, mindent el tudtunk intézni, amit akartunk. A végén volt egy nagy bevásárlás. Ma könnyebb napom lesz, remélem.
    Este el kezdtem ezt a kis eventet is, ameddig jutok, addig csinálom. Felhőt nem veszek. Jó lesz ez így is.

A vonatot én is pakolom, de elég nehéz, mert bizony, az ólak nagyon alacsony áron vannak beszámítva. Utolsó alkalommal sok műhelyeset be raktam, most meg aztán lehet válogatni........
    Kellemes, szép napot, sikeres ólakat kívánok!

mimi, -elzemari- és Fatther kedveli ezt.
  2. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Ma van:
    a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja
    a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja (Patria, Minerva és María Teresa Mirabal dominikai emberi jogi aktivisták meggyilkolásának évfordulóján)
    a magyar labdarúgás napja (az Aranycsapat 1953-as londoni 6:3-as győzelme emlékére)

Katalin napja van ma. Ilyenkor a néphagyomány szerint a lányoknak megjósolhatják a leendő férjük nevét. Ezen kívül sok helyen “Katalin ágat” tesznek vízbe, hogy Karácsonyra kizöldüljön. És természetesen időjósló hiedelmek is fűződnek a naphoz: “Ha Katalin kopog, Karácsony locsog”. Azaz a Katalin napi időjárással ellentétes idő lesz Karácsonykor.

214 éve, 1802-ben Gróf Széchényi Ferenc megalapítja az Országos Széchényi Könyvtárat.
    Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Magyarország nemzeti könyvtára. Feladata a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig.
    A gróf Széchényi Ferenc által 1802. november 25-én megalapított első nemzeti közintézményünk, az Országos Széchényi Könyvtár mintegy 15 000 nyomtatott könyvet, 1200-nál több kéziratot, sok száz térképet, címereket, metszeteket tartalmazott, és – más bel- és külföldi tékák mintájára – érmegyűjteménnyel is rendelkezett.
    Alapítóokmánya másnap nyerte el a királyi megerősítést. 1803-ban Pesten nyitották meg a látogatók előtt. Az intézmény fenntartásához szükséges pénzügyi alap megteremtését a társadalom magára vállalta.
    Országgyűlési felhívásra a vármegyék és városok közönsége előbb önkéntes felajánlások, majd kötelező járulék formájában bocsátotta rendelkezésére a legszükségesebb összeget. Emellett számottevő segítséget jelentett egyes mecénások kisebb-nagyobb alapítványa is. Az összegyűlt tőkevagyonra támaszkodva, az 1808/VIII-as törvénycikkel az országos rendek életre hívták a Magyar Nemzeti Múzeumot, s az így újonnan létesített intézmény keretébe illesztették be a Széchényi Könyvtárat, mely ettől kezdve a Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtára nevet viselte. A könyvtárról leválasztott érmegyűjtemény pedig idővel a múzeum egyik osztályának alapja lett.
    A Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületébe, amely a társadalmi áldozatkészség maradandó értékű tanúbizonysága, 1846–47 folyamán költöztek be a múzeumi osztályok és a könyvtár. 1949-ben Országos Széchényi Könyvtár néven az intézmény újra önálló lett. A rendelet a könyvtár új jogállása mellett rendeltetésével is foglalkozott. 1985 óta a Budavári Palota F épületében látogatható.
    A kötelespéldány rendszer lehetővé teszi a könyvtár számára, hogy rendelkezésére álljon a magyar kiadványok legteljesebb gyűjteménye. A kiadókat utasítás kötelezi arra, hogy a megjelentetett műveikből ingyenes példányt bocsássanak a nemzeti könyvtár rendelkezésére.
    A könyvtár 2006-ban nyolcmillió egységgel rendelkezik, ezekből több mint kétmillió a könyv, 300 000 az időszaki kiadvány (újságok és periodikumok), és közel egymillió a kéziratok száma. A térképek száma körülbelül 200 000, a képek és metszetek száma 270 870, a hangzó anyagok száma pedig 16 000. Ezen kívül körülbelül 2,5 millió plakát és apró nyomtatvány található a könyvtárban. Az állományban helyet kapott még 220 000 dokumentum mikrofilmmásolata is.
    A kétmilliós könyvállomány olyan ritkaságokat is tartalmaz, mint az első Magyarországon nyomtatott mű, a Chronica Hungarorum, amelyet 1473-ban nyomtattak és adtak ki.
    A könyvtár őrzi a legrégebbi magyar összefüggő szöveget, a Halotti beszédet, az első fennmaradt, ismert magyar verset, az Ómagyar Mária-siralmat, az első magyar törvénykönyv legrégebbi fennmaradt kéziratát (Decretum Sancti Stephani Regis), valamint 32 corvinát Mátyás király könyvtárából, Kölcsey Ferenc kézírásával a magyar Himnusz kéziratát, valamint számtalan Kossuth, Petőfi, Ady és más kéziratot.

Most tettem be az aláírásomba azt a képet, amelyik azt mutatja, hogy vásárlás nélkül meddig lehet eljutni... (Eddig a teljes kép volt bent. )

mimi, Fatther és sutimami57 kedveli ezt.
  3. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Jó reggelt !

Nálunk borús az idő, de a kedvem jó mert a katica már ott száldogáll a farmomon. Mimi jobbulást kívánok, nálunk a papa van benne, de az az érzésem én is elkapom. Sütike ! köszi a képet, sajnos a felhőt én sem bírom megvenni, kártyám nincs sms-re meg nem adják. További szép napot, és eredményes vonatozást.

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  4. jutus49

jutus49 Fórum veteránja

Sziasztok!

Nagyon sok Boldogságot, sok sok egészséget kívánok minden EMMÁNAK, KATALINNAK!

Jutus/Tatus

mimi, xBabax64, Fatther és 2 más kedveli ezt.
  5. kpe59

6. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Sziasztok!!

7. kpe59

Ne legyél már ilyen szószátyár, mert nem győzzük olvasni... [​IMG]

Ma még alig voltam gépnél, én nem is tudom mivel szúrtam el az időmet...

8. -elzemari-

Jól van na, ma annyi mérget ettem, hogy nem volt kedvem elengedni magamat.

9. kpe59

10. sutimami57

Hali, hali.....Marika, ha valami gond van, hozom a ládikát![​IMG] Gyere, szépen bele pakolunk, aztán jól rá ülünk...:) :)

Buktácska, szuper a videó, jót nevettem!

mimi kedveli ezt.
  11. -elzemari-

Na elmondom.
    de csak holnap, mert most meg eltünt minden.nem az én napom a mai.

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  12. mimi

mimi Fórum elő legendája

Hiányoztatok, két köhögés között jöttem köszönni.
    Sajnos még nem javulok, de mindent megteszek érte.

Ólakból se a vett, se a vonatos nem volt jobb a sárgánál, narancsnál. Még érik, holnap még egy-két vonatost indítok, de inkább gyógyulok. :)

sutimami57, Pepe101966 és Fatther kedveli ezt.
  13. brasihugi

brasihugi Fórum hercege

Csak halkan köszönök, nehogy megzavarjam az álmotokat

Hát a fiam csak most ért rá eljönni segíteni már harmadik napja az udvart rendezzük. Kivágta az orgonabokrok száraz közepét, a vadrózsa bokrot, az elefánt és a zebra füvet. A japánbirs bokrot is meg kellett ritkítani. A szomszédtól átjött borostyán is ritkítva lett. Ma jön a menyem és az unokám is segíteni.
    A farmra azért ránéztem. a titkosból lett menyétem, de a vonat a sokadik kör után sem hozza a katicát.
    Tetszik az új játék. Én vettem felhőt, mert úgy mint a víz napján, ez a pénz is jó helyre kerül.
    Mimi vigyázz magadra. A teljes gyógyulásig csak pihenjél.
    Marika a ládát már elhozták.Szívesen melléd ülünk.
    Sütike, Te is pihenj, mert hamarosan rajtunk a karácsonyi roham. / sütés, főzés /
    Rozika gratulálok a katicádhoz.
    Erzsike én nem bírnám ki, hogy egyszerre tegyem ki a vonat csomagjait. A 4 órát is alig várom.

Még alszom egy keveset és újra jön a munka.

Fatther, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  14. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép jó reggelt!

Nálunk a nap már süt, egész jó időnek ígérkezik. A vonatozást abba hagytam, a Katicám meg van azóta meg semmi érdemlegeset nem kaptam. Hugi jó munkát az udvar rendbe tételéhez, Mimi neked meg most már gyors gyógyulást. A most ébredőknek meg hoztam a kávét [​IMG] kávézzunk együtt [​IMG]

15. pjotrovov

pjotrovov Fórum parancsnoka

Jó reggelt!
    Igen nagy ködre ébredtem,ebből ma nem lesz napsütés.
    10 ólból nem jött menyét,viszont jött két szarvas,aminek nagyon örülök mert nem volt még.A vonat eddig hozott 3 Katicabogárlakot.
    A felhőt megvettem mert adni jó,így lassan termelgetem a növényeket.
    Hozom a reggeli kávét,könnyebb lesz az ébredés ;) Teljen jól a napotok!

16. -elzemari-

Jóóó reggelt kivánok!

Derű és vidámság kisérje a napotokat!!

17. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

133-éve született Szekszárdon, 1883-ban Babits Mihály költő, író, műfordító.
    Szentistváni Babits Mihály, teljes nevén: Babits Mihály László Ákos költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja.
    Édesapja, id. Babits Mihály törvényszéki bíró volt, édesanyja Kelemen Auróra. Rokonságban állt Buday Dezső jogásszal.
    Az elemi iskolát Pesten, Pécsett végezte, 1893 szeptemberétől a ciszterciek gimnáziumába járt.
    Ötödikes gimnazista volt, amikor édesapja meghalt. Édesanyja a két gyermekével visszaköltözött az anyai nagypapa, Kelemen József szekszárdi házába. A nagymama, született Rácz Innoncentia fogta össze a családot.
    Érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-francia (az utóbbi helyett később latin) szakos hallgató lett. Négyesy László híres stílusgyakorlat-óráin ismerkedett meg Juhász Gyulával és Kosztolányi Dezsővel. Latin-magyar szakon szerzett diplomát.
    A századfordulótól írt verseket, de ezeket nem publikálta. Baján, Szekszárdon, Újpesten, Pesten, Szegeden dolgozott gimnáziumi tanárként. Ezután Fogarason, majd 1911-1916 között az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium, a budapesti tisztviselőtelepi, végül a Munkácsy Mihály utcai gimnáziumban tanított.
    Első művei a Nagyváradon kiadott A Holnap című antológiában jelentek meg (1908 ).
    1909-ben jelent meg első kötete Levelek Iris koszorújából címmel
    1913-ban kezdi el lefordítani Dante Isteni színjátékát olaszból magyarra (1913-ban jelenik meg a Pokol, 1920-ban a Purgatórium, 1923-ban a Paradicsom). Fordításáért az olasz állam kitünteti, megkapja a San Remo-díjat.
    1919-20-ban rövid ideig Ady özvegyével, Boncza Bertával, Csinszkával tartott fenn szerelmi viszonyt. Ezt követően a vele egy lakásban élő titkára, Szabó Lőrinc menyasszonyát, Tanner Ilonát (írói álnevén Török Sophie) kéri feleségül. 1921. január 15-én Budapesten, a Józsefvárosban házasodtak össze. 1924-ben az esztergomi Előhegyen vettek nyaralót, ahol a költő haláláig sokat időztek, Babits számos műve itt született, aki ettől kezdve a város kulturális életének meghatározó alakja lett. Alapító tagja volt a városban máig működő Balassa Társaságnak. Esztergomi házában több híres írót, költőt, művészt fogadott, akik mind aláírták az úgynevezett autogram-falat. A nyaraló ma Babits-múzeumként működik.
    1927-től a Baumgarten-alapítvány kurátoraként dolgozott, így a magyar irodalmi életben nagy befolyásra tett szert. Munkatársa volt a Benedek Marcell főszerkesztésében, 1927-ben megjelent Irodalmi Lexikonnak is.
    1933-ban írta utolsó regényét, az Elza pilóta, vagy a tökéletes társadalom című antiutópiát egy állandó háborúban élő kilátástalan világról.
    1929-től lett főszerkesztője a Nyugatnak, a kor legmeghatározóbb magyar irodalmi folyóiratának. Lírájára amúgy is jellemző pesszimizmusát tovább fokozta a diagnózis, hogy gégerákban szenved.
    1938-ban gégeműtéten esett át, képtelen volt beszélni, ezért beszélgetőfüzetén keresztül érintkezett a külvilággal. 1938-ban jelent meg a Jónás könyve. 1941. augusztus 4-én halt meg.

Eleinte én is kitettem rögtön, ahogy megérkezett, de már régóta így csinálom és nekem tetszik, mert egyszerre bontogatok sokat...

Utoljára szerkesztett: 26.11.16
  18. sutimami57

Szép jó reggelt, sziasztok! Köszi a híreket, meg mindent...jó látni Benneteket, Hugi, Pjotr, akik ritkábban jönnek, meg hát. a napi társakat is mindig örömmel olvasom. Gratulálok a sikeres ólakhoz!

Sajnos, a vonaton én is csak vacakokat kapok, a legjobb a narancs, amiből sok van. Nem vagyok beájulva, jégmadár, gólya néha fel száll, de azokból is van bőven. Katicát még nem kaptam, de ha véletlenül be érkezik, azonnal abba is hagyom, mert ezekért az ólakért nem érdemes pakolni, gyatrábbakat kapok, mint amiket be pakolok.

Hugi! Én is ki rakom mindig, így folyamatosan nyitogatom, meg morgolódok miattuk.....

A kicsi eventes nagyon tetszik, aranyos a terület, igaz, amilyen lassan halad, kell is a két hét.....
    Itt a nagy farmon én is meg vettem a felhőt, a gép helyett, majd kuponokat használok egy hónapig. A kicsin nem, de ott is meg lehet csinálni a feladatokat, még ha kisebb területen is. Majd el válik....
    Pihenni is jó lenne, de nem mostanában, a karácsonyi feladatok már be indultak......elképzeléseim vannak, már csak meg kell valósítani őket.

Marika, ugye, ma többet leszel, és jó napod lesz? Szívből kívánom, és Mindenkinek kellemes szombatot, szép hétvégét kívánok!

mimi kedveli ezt.
  19. kpe59

Kész van [​IMG] a farmos manufaktúrám összes fejlesztése. Most már nyolc ól termel egy ól helyén, így azért már meglehetősen megéri a raktárház.
    A kevés deszka miatt egyelőre a vadaskertek második fejlesztése várat magára, de legalább van ideje a fúróknak is összegyűlni.
    Füvészkertet még nem váltottam ki egyik helyen sem, mert hiába szép, de annyira nem hasznos.

20. bukta-agi54

bukta-agi54 Kivételes tehetség

Sziasztok!

Pjotr, gratulálok a katicabogarakhoz, és a szarvasokhoz! Mindig nagy öröm, ha azt kapjuk, ami még nincs !
    Ha meg azt, amiből már a padlás is tele van, azt hamar vissza a vonatra!
    Mert emlékeztek a régi szlogenre?
    Hív a vasút, vár a MÁV !!! xD
    Sütike, te is fordítsd vissza a szerelvényt, és meglásd, lesz katicád neked is!
    Marika, ne bosszankodj, mert nincs az a dolog, ami megérné, hogy rossz kedved legyen!
    Hugi, Erzsike, az ólakat én is csapatostól nyitogatom! Jobb úgy, ha egyszerre sok van kint....
    A vonatot közel 50x küldtem el a rakománnyal, de igazán megérte! Lett egy katicám, egy szarvasom,
    és 5 darab rózsaszín ólam!
    Persze, ezek csak az értékesebbek... de kaptam piros, és narancs ólat is! Ami nem tetszett, azt már pakoltam is vissza, had menjen a levesbe..
    Rozika, a katicádhoz neked is gratula!
    Még pár kört vonatozok, aztán, ha valami jó lesz, akkor jövök, és beszámolok!
    Teljen jól a délutánotok! A felhősort én is megvettem, mert tényleg igaza van Pjotrnak, adni jó !!!!
    További szép napot!

Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.