Nyugdíjasok - archív

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

109 éve, 1907-ben született Alberto Moravia olasz író.
    Alberto Moravia, eredeti nevén Alberto Pincherle a 20. század egyik legkiemelkedőbb olasz regényírója, kinek művei legfőképp a modern szexualitással, szociális elidegenedéssel és egzisztencializmussal foglalkoznak.
    Legismertebb műve az antifasiszta A megalkuvó, melynek alapján film is készült 1970-ben Bernardo Bertolucci rendezésében, azonos címmel.
    Más regényeit is megfilmesítették: A megvetés, melyet Jean-Luc Godard forgatott (Le Mépris), és az Egy asszony meg a lánya, melyet Vittorio De Sica vitt vászonra La ciociara címmel.
    Alberto Pincherle (kinek írói neve anyai nagyapjának családi neve) Via Sgambatiban született, Rómában, egy gazdag középosztálybeli zsidó családban. Zsidó apja, Carlo építész és festő volt. Katolikus anyja, Teresa Iginia de Marsanich anconai, de származásilag dalmáciai volt.
    Moravia nem fejezte be általános tanulmányait, mivel kilencévesen csontízületi tuberkulózissal fertőződött meg, amelynek következtében öt évig ágyhoz volt kötve. Három évet otthon töltött, míg másik kettőt egy északkelet itáliai Cortina d'Ampezzo beli szanatóriumban.
    Moravia intelligens fiú volt, és idejét olvasásnak szentelte. Kedvenc írói között tartja számon Dosztojevszkijt, Joyce-ot, Ariostót, Goldonit, Shakespeare-t, Molière-t és Mallarmét. Megtanult franciául és németül is, és mindkét nyelven verseket is írt.

Megyek megnézem befutott-e már a vonatom... [​IMG]

brasihugi, sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  2. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép napot !

Már süt a nap, de hideg van. Gyorsan meg csináltam a farmot és be siettem a meleg szobában. Ma nem kell főzni maradt tegnapról, így a lakásban keresek elfoglaltságot. Erzsike abban a sok ólban, biztos lesz egy pár Katicád. Marika igaz minden nap közelebb leszünk a tavaszhoz, de sajnos a tél még most kezdődik. További jó farmozást. Sütike indíts még vonatot , hátha megjön a te Katicád is.

3. mimi

mimi Fórum elő legendája

Jó reggelt!
    Katicám már van, de annyi felesleges ólam van, hogy nem tudok leállni. :) Ráadásul jön is hozzá felesleges.
    Az erkélyemen 15°van, hülye legyek nem akarnak elaludni.

brasihugi és sutimami57 kedveli ezt.
  4. kpe59

Utoljára szerkesztett: 28.11.16
  5. mamarygen

mamarygen Fórum elő legendája

Szia!

Az elküldött ólak helyébe meg fog érkezni a titokzatos rakomány a farmodra.
    Figyeld a felugró ablakot, nézz be majd az ólas menübe. A kereső mező használatával gyorsan rálelsz majd a titokzatos rakományra.

szlyák, brasihugi és mimi kedveli ezt.
  6. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

Sziasztok,

Ójé, alig kell valamit ültetni, és már kész is a feladat.Na sebaj, majd legyűrjük ezt is a többivel együtt.

7. mimi

mimi Fórum elő legendája

Szóljon, akinek nincs gólyaólja! :D:D
    Vagy 7-8 van pluszban. Meg kaptár. Az jött a legtöbb a vonatról. A rózsák sem borítottak be, de egy hódvárat kaptam, nagyon örülök neki. Ezen kívül egy tehénistálló lett rózsaszín. Na nem baj, majd a legközelebbi vonatra felrakom. ;)

brasihugi, sutimami57 és -elzemari- kedveli ezt.
  8. -elzemari-

Mimi, de aranyos vagy, hogy megakarod osztani a sok oladat.Nem sikerült a katicabogár?Vagy én már elfelejtettem,megyek utána nézek.Na meg is néztem, olvasom, hogy szerencsére hozzád is berepült a katica.
    A többivel majd meglátod, lesz amikor jól jön.

brasihugi és sutimami57 kedveli ezt.
  9. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Marika, tényleg, alig vetünk valamit..:D Szerettem ezt a Bingót, jók az ajik is.

Mimi! Nagyon aranyos vagy, szerintem nálunk is ezek jöttek a legjobban. Gólyák csapatostul, meg a sok sárga. Utolsó 3 ólam maradt,ott a sárga tehenészet ki vágta a biztosítékot nálam alaposan, aztán végre, jött egy katica. Ahhoz képest, hogy folyamatosan pakoltam, ez az egy lett. Két rózsa, pár piros, madarak, a többi sárga. Még egy ólam van, mire várok. Aztán kész is. Már alig élt a lepényhalam. Legalább ennek az egy katicának örülhetek.

Kellemes, szép estét!

mimi és brasihugi kedveli ezt.
  10. -elzemari-

Sütike, holnap megint felgyűrjük a munkáskabát ujját és aztán jól nekilátunk a munkának, mert lesz mit csinálni azt gondolom.

Jutus merre van, ki látta?,

mimi, sutimami57 és brasihugi kedveli ezt.
  11. kpe59

[​IMG] Meg van a vonatozás eredménye. Nem vagyok elájulva egyáltalán...
    Egy [​IMG] lett a sok ólból, de legalább lett...
    Ezenkívül 2 db rózsaszín, 5 db piros, 4 db sárga, 14 db hattyú-jégmadár-teknős-gólya vegyesen, a többi narancssárga terményes és állatos.

mimi, sutimami57 és brasihugi kedveli ezt.
  12. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Igen, Marika, holnap megint munka indul..még a kicsi event is megy.
    Jutusról nem tudok.......talán el vitte a vonat???

Hát, Erzsike, csak azért jöttem vissza, hogy meg tudjam az eredményeidet......gondoltam Rád....én sem vagyok el ájulva, pedig azt hittem, Neked nagyobb szerencséd lesz, mint nekem. Éppen így alakult nálam is, ahogy írtam...egyfolytában pakoltam, tényleg, becsülettel, és a végén lett az egy katica.....jól ki lett ez találva. Na, de az a lényeg, hogy Neked is lett egy.

Vissza szaladtam, mert a kis farmon is be értek az utolsó ólak. Nem lett egy katica sem..:( Pedig ott is pakoltam végig.

Jó éjszakát, szép álmokat kívánok!

mimi kedveli ezt.
  13. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

219 éve született, 1797-ben Gaetano Donizetti olasz zeneszerző.
    Gioacchino Rossini és Vincenzo Bellini mellett az olasz bel canto korszak legnagyobb, legtermékenyebb operakomponistája volt.
    Szegény család ötödik gyermekeként született. Kezdetben Simon Mayr tanítványa volt, majd Stanislao Mattei atyához került Bolognába ellenpontot tanulni.
    Első operáját (Pügmalion) 1816-ban írta, de az 1818-ban komponált Burgundiai Henriket hamarabb mutatták be.
    Kezdetben Bartolomeo Merelli volt a szövegkönyvírója, de ötödik közös művük (Granadai Zoraida) sikertelensége után Felice Romanival, a kor legjelentősebb librettistájával kezdett dolgozni.
    Másik jelentős munkatársa Jacopo Ferretti volt. 1827-ben szerződést kötött Domenico Barbajával, a nápolyi színházak impresszáriójával, így egy időre a dél-itáliai városba költözött. Itt ismerkedett meg Vincenzo Bellinivel, akivel barátságot kötött ugyan, de a színpadon mindvégig riválisok maradtak.
    Rossini visszavonulása (1829) és Bellini korai halála (1835) után Donizetti lett az olasz opera korlátlan és rivális nélküli ura.
    1834–1839 között a nápolyi konzervatórium ellenponttanára volt. Miután nem kapta meg a konzervatórium vezetői állását, illetve miután a cenzúra betiltotta Polyutus című operáját, a nápolyi életből kiábrándulva Párizsba ment, ahol egyaránt írt vígoperákat (Az ezred lánya) és – a francia közönség óhajának eleget téve – nagyoperát is (A kegyencnő). Párizsból kisebb-nagyobb utakat tett, így Bécsbe is, ahol 1842-ben oly nagy sikerrel vezényelte a Linda di Chamounix-t, hogy a császár kinevezte udvari karmesternek, kamarazenei igazgatónak és udvari zeneszerzőnek.
    1845 nyarán mutatkoztak rajta először az elmezavar jelei. 1846 februárjában egy Párizs melletti szanatóriumba szállították, ahonnan hozzátartozói csak hosszas utánajárás után tudták hazavinni Bergamóba.
    1848 februárjában félelemre okot adó lázrohamok hatalmasodtak el rajta, erősen izzadt és fuldokolva köhögött. Doktora étrendváltozást és beöntéseket írt elő, így a hónap végére lefogyott ugyan, de egészsége részben helyreállt. Április 1-jén egy vacsora közben epileptikus rángógörcs uralkodott el rajta, és végtagjai megbénultak. A következő reggelre a paralízis visszahúzódott, de a görcsös állapot két nap múlva sokkal erőteljesebben tért vissza. Ekkor papot hívtak hozzá, és megkapta az utolsó kenetet. Április 5-én láza súlyosbodott, helyzete napról napra rosszabbodott.
    Nyolcadikán, délután 5-kor halt meg. Temetését április 11-re tűzték ki.
    A bergamói Valtesse temetőben helyezték örök nyugalomra. Földi maradványait 1875-ben áthelyezték a Santa Maria Maggiore katedrálisba.
    Donizetti zenetörténeti fő jelentősége, hogy utolsóként lehelt életet a nápolyi iskola (akkoriban már erősen hanyatló) operastílusába. Ehhez az opera seria műfaját a Párizsban divatos grand opéra valamint a Bécsben divatos singspiel stíluselemeivel ötvözte. Számos operája közül az utolsó alkotó korszakában írottak maradtak leginkább repertoáron. Buffáiban megfigyelhető, hogy hangvétele mindig harsányabb elődeinél (Rossini, Bellini); ezen darabokból féktelen temperamentum árad. Vígoperái (Szerelmi bájital, Don Pasquale) máig az operaszínpadok közkedvelt repertoárdarabjai, de drámai operái is nagy népszerűségnek örvendenek.
    Korai műveibe (pl. Lammermoori Lucia) előszeretettel épített be olyan őrülési jeleneteket, amelyekben az előadóknak tág lehetőséget biztosított énektudásuk csillogtatására. Többször is megpróbálkozott az opera seria és az opera buffa közötti határ elmosásával: a komikusnak látszó szituációkat gyakran romantikusabban fogta fel, és ezzel az opera műfajának egy sajátos válfaját (opera semiseria) hozta létre. Ez jelentős eltérést mutat Rossini művészetéhez képest, és Giuseppe Verdi munkásságát előlegezi meg.

Milyen jó, hogy most az event előtt is lehet ténykedni a farm egyes részein.
    Szépen haladok a biotermékek termelésével is, a paradicsomot már befejeztem, a tökből egy, a káposztából két ablak van hátra. A padlizsán rendesen le van maradva, de kész lesz az is.

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  14. mimi

mimi Fórum elő legendája

Még a narancs szamarak is sokan vannak. :)

Jó reggelt! Egy cinke folyton itt lebzsel az erkélyemen, olyan aranyos. :)
    Köszi Erzsi, hoztál újságon Donizettiről.

Jól haladok én is a biokertben. Türelemre nevel. :D:D A padlizsánt termelem.

Egy muslicától négyszer kisebb rovar őrjít meg. Folyton berepül orromba-számba is. Próbáltam rákeresni (még a nevére se jöttem rá), mi lehet, mivel lehet elpusztítani, de nem sikerült. Talán tudtok segíteni.

sutimami57 kedveli ezt.
  15. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép napot !

Erzsike még én is több Katicát vártam volna neked, amennyi ólat te bepakoltál. Nagyon szép napos idő van nálunk, a farmon most nincs meló, Úgy hogy idebent pakolászok, és várom a 2-órát. További szép napot, és sok felröpit.

sutimami57 kedveli ezt.
  16. kpe59

Nem lehet, hogy valamelyik virágodról jön? Picike fehér lepkeszerű és lisztecskének ismerem.

Ha még te is többet vártál, akkor mit szóljak én? Ennek az egynek is örülök, de így igen drága egy állatka lett, attól függetlenül is, hogy volt mit bedobálni.

17. mimi

mimi Fórum elő legendája

Nem, ez fekete, igen pici és igen karcsú. Kaptam egy cserép virágot, szerintem annak a földjéből "terem", de nem tudom, mivel irtsam. Nem levéltetű, nem pajzs. Lecserélném a földjét, de nem hiszem, hogy ilyenkor örül a növény neki. Naponta legalább 40-50 db-ot ölök az ablakon. De ez nem megoldás. A növény levelei tiszták.

Egy kis mosoly?

Utoljára szerkesztett: 29.11.16
    sutimami57 és Fatther kedveli ezt.
  18. kpe59

Ha van otthon csalánteád próbáld azzal locsolni azt a virágot, hátha azt nem szereti ez a kis röpködő...

Új téli háttérkép:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/Új-téli-háttérkép.14547/

19. mimi

mimi Fórum elő legendája

sutimami57 kedveli ezt.
  20. kpe59