Nyugdíjasok | Archívum

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. csillag

csillag Fórum mestere

Erzsike az a süti nagyon guszta és biztos nagyon finom is, egy ici-pici szeletet elvettem belőle,....
    A lucskos káposzta- levest nem ismerem, nem is halottam még felénk senkitől, hogy ilyet főzött volna. Alkalomadtán kérem szépen a receptet.
    Süteményt ritkán szoktam sütni, amióta a gyerekek elkerültek, a férjem nem édesszájú, én pedig a cukros süteményeket nem eszem.
    Amikor édességre vágyunk cukrászatból veszünk egy-két szeletet, itt finom cukormentes sütit is készítenek.

2. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Finom volt, csak kevés. Már rég elfogyott. Te még időben vetted el az utolsó szeletet.
    Ez a leves nagyon egyszerű. Pörkölt alapra felteszel füstölt és sima húst, egy-egy arányban, kockára vágva, kicsi köménymag és babérlevél is bele. Amikor már megfőtt a hús, akkor beleteszed a nagyobb kockákra vágott káposztát. Én nem szoktam puhára, csak még roppanjon kicsit, ekkor egy tejfölös habarást öntök rá.

csillag kedveli ezt.
  3. csillag

csillag Fórum mestere

Sziaztok

Köszönöm szépen a receptet, el fogom készíteni ezt a levest.

Kuzdern kedveli ezt.
  4. lukimi

lukimi Fórum elő legendája

Jó reggelt.

Tegnap estefelé hajszál választott el attól, hogy sokadjára újból beüzemeljem a konvektort. Végül is a hajszál megakadályozott benne inkább felvettem még 1 pulcsit majd hamarabb lefeküdtem a szokásosnál így védekeztem ki a meglehetősen hideg szobát. Kint meg hol hideg volt, hol kánikula ahogyan rohangásztak felettünk az áramlatok.

Eső elenyésző volt így tegnap idén másodszor is megöntöztem az udvart. A szomszédasszony bele fáradt abba, hogy állandóan az esőre várni, mivel nincs fúrott kútjuk a csapról locsolni nem illdomos főleg nem téeszcsés nyögdíjból, most sokadjára fogadta meg, hogy befejezte az udvarukon a növényekkel való kínlódást. Szó mi szó itt a Tisza-tó mellett évtizedek óta mostohán bánik velünk az eső felelős ha nem fúrattam volna kutat kb 20 éve az akkor újonnan telepített tujáknak nekem sem jutna eszembe sem növényezni.

Éppen ma reggelizés közben hallottam az egyik rádió műsorban egy szakértőtől, hogy már el kellett volna régen kezdeni de legalábbis azonnal kéne például a Tisza árterületein (de a többi folyóink mellett is!) visszaállítani a víztároláshoz szükséges területeket úgy, hogy amikor hatalmas árvizek jönnek ne az legyen az elsődleges cél, hogy mihamarabb kivezessük a vizet az ország területéről hanem valahova eltárolni azt. Nos, akkor hát a Széchenyi fajta Tisza szabályozás kár volt?! Régóta hallom már ezt szakemberektől, nem most kezdődött. Ugye ugye, hogy mik derülnek ki?!

Az biztos, hogy nem olcsó mulatság vissza adni a természetnek ami az övé mert újból töltéseket építeni, mélyíteni, kotorni, át/visszaalakítani stb....óriási pénz lenne. Viszont ha azt nézzük megszűnhetne a határtalan gát (védtöltés) magasítás mivel ugye a folyóink iszapolódnak egyre magasabb gát kellett mert így a rengeteg (most árvíz szempontjából felesleges) vizet elvezetnék.

De gondolom azoktól a gazdáktól akik most bevetik az összes talpalatnyi földet nem lenne könnyű vissza vásárolni a művelt területeket. De például itt a környékünkön - Tiszabura, fegyvernek, tiszagyenda, Kunhegyes stb - határában már több éve vissza alakították a hatalmas területeket ártérré (védtöltések épültek) csak úgy emlékszem azóta meg nem volt nagy árvíz de nem bizti, hogy jól emlékszem.

A szakember reggel azt is mondotta volt amit a saját bőrömön is tapasztaltam kb 1 év óta: a vízhiány miatt bajos a termelés és ezért a zöldségféle piszokul derága lett. Én még ilyen paradicsom és paprika stb árakkal nem találkoztam mint amit a pennyben vesznek nekem ha vesznek mert ezekkel is visszább álltam jócskán úgy mint a gyümölcsökkel. Csak a gyümölcsökkel nem mostanában álltam vissza hanem már régebb óta mivel a bevásárló akármikben vagy zölden jön a gyümi vagy félig rothadtan. Egyék meg.

Így aztán most magam próbálkozom igazságot tenni az udvaromon gyümölcs és zöldségfélékből, mint írtam óriási szerencsém a fúrott kutam. Még azt kell kiderítenem hogyan viselkedne a lefagyasztott paprika paradicsom mert akkor felőlem akármit is csinálhatnak a szemét bevásárló akármik a szemét árujukkal. Ezek nekem főleg lecsóba kellenek és a paprikát tudom, hogy használható de a paradicsomot is ki fogom próbálni (és van parad.püré is, az nem múlik a kereskedőkön milyen, mindíg egyforma) szerintem jó lesz az nekem és télire elteszek annyit, hogy újat érjen. Össze trancsíroznám úgy fagyasztanám le 1-1 adagokat. Vörös hagyma van/lesz szintén saját mivel én 1 tojlit teszek minden lecsómba így azt kéne csak venni. De ha nem a 70 felé közelednék hanem mondjuk a 60-hoz lehet, hogy lenne pár tyúkom is. De ez már nem változhat.xD:p

Utoljára szerkesztett: 4.5.20
    Kuzdern, szuszika55 és csillag kedveli ezt.
  5. csillag

csillag Fórum mestere

Imi én szoktam eltenni a fagyasztóba paprikát és paradicsomot úgy, hogy mindkettőt felaprítom, kicsit össze főzöm és amikor kihűlt adagonként elteszem. Ezekhez a hagymát mindig frissen dinsztelem, a lefagyasztott paprikát és paradicsomot fagyott állapotban teszem hozzá. Szerintem a lecsó így is olyan finom, mint nyáron frissen elkészítve. Ez színes paprika hozzáadásával pörkölt alapnak is jó.
    Szoktam eltenni paprikát kicsumázottan, egészben is, ebből töltött paprikát szoktam készíteni. A paprikát fagyott állapotban töltöm meg, és rögtön teszem a főzővízbe.

Kuzdern és lukimi kedveli ezt.
  6. lukimi

Köszi, már ki se kell próbálnom.:)

Fatther, Kuzdern és hudnik kedveli ezt.
  7. kpe59

Üdv mindenkinek!

Szerintem ízleni fog, nálunk mindenkinek bejött...

Én napközben lekapcsolom a termosztátot éjszakaira, estefelé meg fel nappalira. Napközben nem kell a fűtés, de este jól jön.
    Én is fúrt kúttal locsolok, de azt se viszem túlzásba. Idén még csak egyszer locsoltam.
    A folyó szabályozásról csak annyit mondanék, hogy a természet tudja a dolgát, látjuk mi lett belőle, amikor az ember közbeavatkozott. Én csak azt nem értem, hogy sokan építkeznek az árterületre, ha meg jön az árvíz, akkor csodálkoznak. Hogy adhatnak oda építési engedélyt?
    Zöldséget és gyümölcsöt a piacról veszem, az általad említett okok miatt.
    A paradicsomot nyugodtan fagyaszd le, én már évek óta így használom. Lecsóba vagy bármibe, amibe főzni kell jó, de egyéb fogyasztásra nem. Egészben szoktam lefagyasztani, egy reklámszatyorban van, csörög, mint a biliárd golyó. A héját úgy szoktam lehúzni, hogy vízbe teszem rövid időre, akkor kicsit kienged a felszíne és le lehet húzni. Míg a hagyma megpirul a lecsóhoz, ki is enged annyira, hogy bele tudod darabolni.

Látom, közben kaptál Csillagtól is ötletet a fagyasztásra. Az én válaszom így már csak megerősítés...

csillag és Kuzdern kedveli ezt.
  8. lukimi

Köszi, nem vagyok egy főzőbajnok mint már valamikor írtam rendelt kaját eszem ezért ilyen tárolással kapcsolatosan sem vagyok jártas minden tanács jól jön. De a lecsóból nem engedek, nagyon szeretem, olyan héten amikor ilyesmire fáj a fogam csakis ebédet rendelek. Olyankor jön a cukkíni és hal stb is....ja igen, cukkínit is fogok eltenni télire. Annyi lesz amennyit akarok, mostanában ültetem ki már gyönyörű palánták dobozokban, a helyük előkészítve. Azért annyi lesz amennyit akarok mivel az elmúlt években is özön termett főleg ha a szomszédasszony ültette akkor nem is tudtunk vele mit kezdeni ránk öregedett. Most majd ésszel csinálom ezt is, későbbre is hagytam magot nem egyszerre a sok bokrot mert nincs az az erre járó akikre rá tudtuk volna csűrölni a sok termést.xD
    ------------------------------------------------------------------------------------
    A gugli jó barátom nekem is.xD

Rá próbáltam erre a fagyasztott dolgokra és találtam szakértő által javasolt és háziasszonyok által leírt fagyasztási tanácsokat. Szinte mindent érdemes fagyasztani, szűkösebb időkre eltenni.:):music::music:

Utoljára szerkesztett: 4.5.20
    Fatther, csillag és Kuzdern kedveli ezt.
  9. kpe59

Az nagy nyűg tud lenni, amikor már nem tudod kinek adni a sok termést. Tapasztalatból tudom. Jó ötlet később is vetni a tököt, talán nem egyszerre lesz sok belőle.
    A fagyóban nekem is van mindenféle zöldség lefagyasztva. Szezonban megveszem a piacon olcsóbban, a fagyóban meg elfér. Általában elég szokott lenni az újig, magyarul egy évre való. Most a zöldbabom elfogyott, kicsit elszámoltam magam vagy többet főztem belőle. A gyümölcsből csak meggyet szoktam, mert az is csak főzésre jó.

csillag és Kuzdern kedveli ezt.
  10. csillag

csillag Fórum mestere

Sziasztok

A világító torony újabb 5 fejlesztését megvettem. FA.-m kevés volt, ezért bánja is néhány ezüst tenyészállatom és kb, 150 millió csp-m, mert vásároltam is. Megpróbáltam kettő ezüst állatot kitenyészteni, de egyet ugrottak és aranyállat
    lett a tenyészetből.:cry:xD
    Ezekkel megint léptem néhány tenyésztős gazdakörivel egyet-kettőt.

Zöldségfélét én is szoktam nagyobb mennyiséget eltenni a fagyasztóba. Ezeket egy ismerőstől vásároljuk meg, -férjem volt kolléganőjétől - aki nem használ semmilyen permetezőszert. Borsót nem szoktam lefagyasztani, mert azt gondolom, hogy az üzletben kapható zsenge fagyasztott borsó nagyon jó minőségű és nem is drága, de néhány zacskóval ebből van mindig itthon. Jó dolog a fagyasztó.
    Gyümölcsfélét én nem szoktam lefagyasztani.
    ----------------------------------------------------

Sziasztok (2020.05.05.)

A holnap kezdődő két eventbe belefogok. A tenyésztős eventből nyerhető piros ólak határozottan tetszenek, hasznosak. Pókot nem szoktam termelni, mégis elég sok van belőle, az egyik teliholdas láda elég rendesen adja ezt az állatot. A másik kettő is jó : egy hely, egy táp és két állat az eredmény. Az egy szupertápos akció idején a tenyészházat telepakoltam, így szt-ot is sporolok. Tegnap tenyésztettem, mivel szerettem volna ezüst állatot, ezért 3 tenyészetet betakarítottam, de ez nem számottevő veszteség.
    A viking eventet szeretem, a felhő sem olyan rossz. Az eventben jó, hogy csak egy területen ültethető, kevésbé jó, hogy elég hosszú a növény érésideje. Felröppenő sem kell sok. Azt gondolom, hogy simán megoldható a feladat egy területen is.

Utoljára szerkesztett: 5.5.20
    Fatther, lukimi és Kuzdern kedveli ezt.
  11. lukimi

Sziasztok.

Ezt a 2 eventet én is megcsípem. Az eddigi vikingeket mind végigvittem mert díjaztam a baltadobálást.:):music:

A tenyésztés a szokásos, a szükséges szintig viszem, semmi tulzás.xD

Fatther, csillag és Kuzdern kedveli ezt.
  12. kpe59

Üdv mindenkinek!

Én is így tervezem a két event-et.
    A tenyésztős gyorsan meglesz, nálam is tele a tenyészház, kiszedés után csak ki kell egészíteni a jelvények mennyiségét.
    A vikingessel ki vagyok békülve, most az egy területtel is, a többi területen úgyis egyéb tevékenység megy.
    Ma vettem virágpalántákat, jól is jött rájuk a délutáni eső. Szépül az udvarom, a virágos kert.

csillag, lukimi és Kuzdern kedveli ezt.
  13. lukimi

Gyönyörű, zavartalan napsütésre húztam fel a redőnyt az ember kedve is jobb így. Már látom, hogy ma ki tudom pakolni a szobából a palántokat a cukkínit meg ki ültetem az előkészített helyszínre (a paradicsom, paprika terv szerint kb 14-e körül, addig még nőni és gyökeresedniük is kell).:):music::inlove: Fészkeket csináltam a cukkíniknek már régen, egy ásónyomra kicseréltem a földet jobbra, jól megforgattam érett trágya is ment bele és a tetejére meg virágföldbe fog csücsülni a már jó méretes palánták. Mikor kész belocsolás után szalma megy a tövére és köré, hogy ne száradjon ki hamar és a majdani termés ne a földön heverésszen. Ezeket a neten láttam kertészektől.:) Így van már az emeltágyban a termő földieprem is, a szomszédasszony élénken érdeklődött az ősszel telepítéskor, hogy minek a szalma? Elmagyaráztam neki a lényeget, hozzátéve azt is, hogy locsoláskor így nem csapkolódik fel a pocsolyás víz a levelekre valamint ha a leveleket locsoljuk nem csak a tövét, akkor könnyebben bele esik a gihera.xD

Azóta a hagymánál már fényesen beigazolódott a nem kiszáradás mert jóval később szárad mint a szabad földön. Míg a szomszédasszony idén már többször is megfogadta, hogy nem fog többet az udvarral foglalkozni az esőtlenség miatt addig az én növényeim élnek és virulnak. Ők már - sem az első, sem a hátsó szomszédasszony - meg változhatatlanok, csakis a 50-60 éve látottakat gyakorolják bármilyen változtatás falakba ütközik.:eek:
    Nem baj én amit lehet elsajátítok a netről aztán vagy bejön vagy sem.

Nektek is jó kertészkedést!:):inlove::music:

Fatther, Kuzdern és csillag kedveli ezt.
  14. csillag

csillag Fórum mestere

Sziasztok

Ma felénk szépen süt a nap, de nagyon fúj a szél, emiatt hideg van. Vastag pulóvert kellett vennem reggel, amikor az előkertben, teraszokon a virágokat meglocsoltam. Tegnap is hasonló idő volt, a komvektorokat késő délután be kellett kapcsolni.

Imi te nagyon ügyesen és okosan kertészkedsz.

Fatther, Kuzdern és lukimi kedveli ezt.
  15. lukimi

Az az igazság, hogy csak igyekszem. Én pár évvel ezelőttig semmit nem termeltem a 20 éves koromig - a szakmám mellett - a földeken töltött idő a szüleimmel csupán csak kötelesség volt a részemről, semmi nem érdekelt a növényekkel kapcsolatban az eszem nem ott járt sose. Tehát most közel a 70-hez jószerivel tanuló vagyok de mint már annyi mindenben a net hatalmas segítő társ, akiknek nincs el sem tudják képzelni és el is utasítják. Persze már nekik is rengeteg dolog van amihez én kellek meg a net mivel jönnek ám, hogy ezt rendeljünk, az is kéne, nézzek utána egyes gyógykészítménynek, menetrend különböző irányba, stb stb stb. Akkor is elutasítják. Ilyen a szöveg: nekem már nem kell számítógép, minek, megöregedtem?xD:pxD

Fatther, Kuzdern és csillag kedveli ezt.
  16. kpe59

Üdv mindenkinek!

Általában jó ötletek vannak a net-en. Mindenképp kipróbálásra érdemesek.

Én is ezt állapítottam meg, amikor kimentem egy kicsit kertészkedni. A hőmérő 11 fokot mutatott, fázott a kezem.

Kuzdern és csillag kedveli ezt.
  17. csillag

csillag Fórum mestere

Igen a net használata bizonyos keretek között segíti a minden napjainkat, de nem árt óvatosnak lenni a használatakor. A mai gyermekek már ebben a technikai, informatikai környezetben nőnek fel, nekik a net használat már természetes. Idősebb korban ez már körülményesebb, vagy "lehetetlen".
    Az időjárás nálunk reggel óta semmit sem javult, a szél még jobban fúj. Nagyon nem szeretem idő van.

18. lukimi

Idős korban.....nekem gépem/netem 2004 óta van az itt lévő hölgyek zömének még régebb óta mert irodákban dolgoztak. Én mindenfélét csináltam ez alatt a 16 év alatt amit csak el lehet képzelni.
    Nulláról indultam esetleg annyi könnyebbség volt, hogy mindíg is haladtam a korral rádió, majd videó, színes tv, időközben különféle magnók mert a zene volt a mindenem, majd a számítógép internet. Én vallom, hogy a világon mindent meg lehet tanulni, szokni. Röviden, hogy én hogy lettem bevezetve ebbe a világba:

A család fiataljának lett először számítógépe, majd engem is rá akart venni, hogy vegyek, segít. Én: minek már nekem számítógép mit kezdek vele?! :p:p:p:p:p
    Lenyugtattam a fiatalt de lett neki ilyen internetnek csúfolt mobiltelefonos valami, amely olyan lassú volt mint 1 éticsiga. Ekkor is csalogatott elvisz hozzájuk ugyan nézzem már meg mi az a net?! Nem!

Halásztelki fiatal horgász barátom nem teketóriázott, 2003 karácsonya és szilvesztere között hozott egy akkor is már régi talán pentium 3....v 2?! gépet, de ókorinak számított. Annak az operációs rendszerét (XP) haza vágtam egy fél éjszaka után, majd küldtek nekem egy olyan szám.gép szerelőt aki a család egyik diákjával járt ált. iskolába. Azóta ez az ember már barát.:)

Megcsinálta majd februárban a fiatal elvitt hozzájuk megmutatta az én kezdetlegesemhez képest azt a csilli villi minden van a gépen szuper számítógépét és 10 perc múlva azt kérdeztem mikor is mész Karcagra?! Mert nekem is kell egy új gép!!

Háááát, így kezdődött.

na most hiába lett nekem gépem netem ha semmi sem érdekelne?! Iiiigeeen, persze, hogy itt van a kutya elásva amiről visszább írtam.

Én meg ált.elsős korom óta olvasom a mesekönyveket és vettem is őket asszem 2 ft-ért, majd világéletemben olvastam mert minden érdekelt. Újságok garmada járt amikor még fillérekért lehetett venni és sorolhatnám....szóval ha nekem nincs a fiatal és a halásztelki barát, vagy az infós komám lehet, hogy én sem vágok bele, ezt már soha nem lehet kideríteni.

Később évekig a fiatal istápolt mert szabadúszó volt, ha felhívtam azonnal jött segíteni. Az infós dolgozott, a neki szánt kérdéseket spirál füzetbe jegyzeteltem és amikor már összejött egy kis javítás vagy ilyesmi jött és kifaggattam. Miért?! Mert ez is rettentően érdekelt!
    De aki kiballag ébredés után és hol ide ül hol amoda az udvaron este meg vissza ballag az ágyba, és mindenben csak a rosszat látja annak valóban nem való ilyesmi. De még tüntet is vele, hogy neki aztán nem kéne csakhogy az évek során annyi mindent rendeltem már nekik is, hogy hgy ha felírtam volna.....a teljesség igénye nélkül: 2 tévét, több telót, antennákat, borotvát, nyírógépet, vérnyomi mérőt, nem gyógyszer alapú gyógykészítményeket olyanokat, hogy segített is rajta, kórházakba jelentettem be vagy kértem neki időpontyot, rádigósmagnó, ide jön a labor eredménye én kinyomizom neki úgy adom oda, stb stb, a francnak sincs már eszébe.xD:p És akkor azt meri mondani, hogy minek az!:eek::mad::cry:

Utoljára szerkesztett: 6.5.20
  19. csillag

csillag Fórum mestere

Sziasztok. Jó reggelt

Ma végre nem fúj a szél, kellemes idő van. Remélem így is marad.

A tenyésztős eventet néhány perc alatt be lehetett fejezni. Cukik a piros ólak. A fás, ólas ládásból poliptó, gazellalak, jákagyümölcs fa lett. A titokólakból: dobozhal, sárga teknős, kettő narancs bölény és csincsilla. A bahamásból sárga oroszlán, lajhár retró, narancs papagáj, narancs delfin.

Ma zöldséglevest főzök grízgaluskával, foghagymás csirkét, a köret sült burgonya és grillezett zöldség.

Legyen szép napotok.

20. lukimi

Jó reggelt.

Vannak jó ólak is a kapottad között persze attól függ nálad melyikre van szükség. Például a dobozhal és a csincsilla nálam megjelenésük óta kint vannak, a csincsilla egyenesen fő-állat lett nálam mivel a pajtaértéke a legnagyobb. Van is már belőle 10 ól és csincsillám meg bő 3800 db.:)
    Csak a bahás fákat tettem még ki majdnem mind XXL-es lett ezt díjazom, túl kirívó nagyon kellő nem jött. A farmokon csak az event után rakom ki a fákat, ólakat is.
    Én is szeressem a piros ólakat, valamikor mekkora értékük volt már?!:)

Utoljára szerkesztett: 8.5.20
    Kuzdern és csillag kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.