Nyugdíjasok | Archívum

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Nekem csak a vegyészmérnök volt új tegnap. Ezek szerint érdemes volt a követ hozni, mert megint szélesedett a látóköröd...
    Finom ebéded lesz. Én a maradékot eszem majd, ha hazaérek a kis csavargásomból, lassan indulok is.

1790-ben ezen a napon megalapítják Washingtont, az Egyesült Államok szövetségi fővárosát, az első elnök és hadsereg-főparancsnok, George Washington tábornok nevének emlékezetére.
    1872-ben született Roald Amundsen norvég sarkkutató, a Déli-sark felfedezője, 1342-ben halt meg Károly Róbert magyar király. (Ő volt az Anjou-ház magyar ágának alapítója, Anjou Martell Károly és Habsburg Klemencia elsőszülött gyermeke, V. István magyar király dédunokája.)

Nagyii58, zsani_apja és mimi kedveli ezt.
  2. mimi

mimi Fórum elő legendája

Szevasztok!
    Mára is terveztem háztartási dolgokat, csak néha közben aratom a hiányos pajtakészletet.
    Legyen jó hétvégétek!

Nagyii58, zsani_apja és Kuzdern kedveli ezt.
  3. -elzemari-

-elzemari- Fórum elő legendája

[​IMG]Jó reggelt kivánok!

Olyan sok érdekes dolgot olvasgatok itt,Hoztam én is egy általam ismeretlen cseresznyéskertről.Nagykőrű.
    Nagykörű Budapesttől délkeletre 125 km-re, Szolnoktól északkeletre 25 km-re, a Tisza partján található.

A cseresznye számára oly kedvező talaj és éghajlati feltételek már a középkorban is megvoltak a Körűi medencében. Nagy valószínűséggel állíthatjuk tehát, hogy vegyesházi királyaink idején a Monostor és a falu lakói több gyümölcsfajtával együtt termesztettek és fogyasztottak cseresznyét is.
    A török uralom alatt a rendszeres, nagy, közösségi munkát igénylő ártéri gazdálkodás sok hiányt szenvedett. Nem tudták maradéktalanul elvégezni a medencébe ki-be áramló víz útjának karbantartását, így sok terület feliszapolódott. Növények termőhelyei váltak alkalmatlanná a további termelésre. A hosszú kényszer – távollét alatt megfogyatkozott a falu lakossága; elnéptelenedett, elpusztult a Monostor is.

A XVII. sz. 90-es évtizedének elején a visszatért lakosság, néhány jobbágygazda – folytatta elődei tevékenységét helyreállították az ártéri gazdálkodás kulcsfontosságú helyeit a fokokat, az átfolyókat, és folytatták a foki gazdálkodást.
    1751-ben Orczy Lőrinc “szőllő földet” adományozott a kürüi gazdáknak szőlő és gyümölcs telepítésre. Ezeket a földeket a Körűi medence terméketlen homokhátain mérték ki. . Az adományozás feltételei között szerepelt a kertek körül kerítése, és jó karban tartása. Zártak lettek a gyümölcsöskertek. Megjelent tehát Kürüben a kerti szőlő és gyümölcstermesztés!
    A XIX. sz.-ra a jobbágygazdák közül mintegy 35-40 telkes gazda homoki kerttulajdonos is volt. Kertjeikben a gyümölcsfák sorában ott volt a cseresznyefa is, amelyet az ártéri termőhelyről hoztak át a gazdák.

1845-ben született Petrovay György – Petrovay László földbirtokos fia, aki 1870-ben – örökölt birtokán gyümölcsöst és faiskolát létesített. A 25 éves fiatalember tanulmányait hagyta abba, és vetette magát a gyümölcstermesztő kertészet tudományának és gyakorlatának a megismerésébe. Környezetében – a Körűi medencében ekkor már sok szépen fejlett gyümölcskert volt. Az Orczy-féle adományozás óta 120 év telt el, és természetesen az apai birtokon is ott voltak a gyümölcsfák. De ő tudományosan tervezett kertet épített és gondozott! Tapasztalatait feljegyezte, összehasonlító elemzést és nemesítő munkát is végzett. A 25 holdas kert szépen fejlődött, s termékeivel hamarosan jelentkezett a piacon. Életképes csemetéket, termékeny oltóanyagot szállított megrendelőinek. Nevét a történelmi Magyarország szerte kezdték megismerni. Törekvése az volt, hogy a Magyarországon akkor fellelhető minden fajta megtalálható legyen kertjében.

Petrovay György a körüi határban lévő minden bogyós és csonthéjas gyümölcsöt begyűjtött. Ezek között ott voltak a Nagy Kürüi névvel nevezett fajták is. Az 1880-as években készült az a fa-leltár, amelyben 65 cseresznye fajta között egy Nagy Kürüi korai és egy Nagy Kürüi ropogós is szerepel (!) – megjelölve származásuk, a szaporítóanyag beszerzési helye is.
    Természetesen ennél sokkal több kertben termesztettek cseresznyét, de ezek a fajták nevükben még az ártéri termőhelyről való származásukat hordják! Ezek a fajták itt termettek csak, és itt lettek “anyakönyvezve” Petrovay György által.

Az 1870-ben telepített Petrovay kertben ott van már a Germesdorfi óriás fajta is, amely a mai napig tartó karrierjét befutotta. Az európai hírűvé vált nagykörüi ropogós cseresznye tehát a XIX. sz. harmadik harmadában létesített kerttel “egyidős”. A “mintakertészetben” – ez Katona Zsigmond jelzője, amelyet az Ellenőr c. lapban írt le – a későbbi “sztár” – a Germesdorfi még csak egy a 65 fajta között. De éppen az összehasonlító elemzés során tűnt ki, hogy milyen szépen díszlik a számára kedvező körülmények között, és hogy milyen különleges zamatúvá fejlődik a táj mikroklímájának hatására. Ez Petrovay György érdeme!

Volt a tévében egy műsör, ahol láttam a Kőrűi Fesztivált.Ott mennyi cseresznye volt kapható, te jószagú rezeda, ha én ezt tudtam volna....Még az utcán is cseresznye fák vannak.A fesztiválon aztán volt minden ami szem szájnak ingere.

A cseresznye faluja…
    Magyarország cseresznyéskertje bőséges terméssel várja a kirándulókat. A cseresznyés minden évszakban egyaránt vonzó. A téli naplemente felejthetetlen látvány a cseresznyéskert valamelyik magasabb pontjáról, tavasszal hintón járhatják be a vendégek a virágpompába öltözött gyümölcsöst, nyáron roskadoznak a fák a világ egyetlen szív alakú gyümölcse, a cseresznye tűz piros termése alatt, és az ősz mesés színekkel festi be a kerteket.

… Nagykörű – szemünket lehunyva, álmainkban, madárként szállunk a Tisza szőke vizétől, az ártér vén fái között, a barokk templom kertjének cseresznye fajtagyűjteményéig. A parasztházak egyszerű szépségétől a cseresznyevirág hófehér pompájáig, a néptánctól az étteremig, a tiszai naplementétől, a nyári éjszaka frissítő hűvösségéig.

Nagykörű sokszínű falu. A Tisza itt valóban szőke, attól kezdve, hogy visszaszállt medrébe az áradó folyó. De ha az égi színek változását követve a víz néha mélykékre vagy acélszürkére vált is, a parti homok aranyló szőkesége a hóig megmarad. Kevés helyen lelni annyiféle zöldet az Alföldön, mint errefelé.

A felfedezések faluja…
    Ki ne sétálna szívesen a vadregényes, ismeretlen de mégis csalogató árterekben? A tájháztól kezdve a templomig, a templomtól a gát választóvonaláig. Nézelődni, ámulni, megismerni. Így lesznek a sétákból gyakran izgalmas felfedezőutak, az olyan helyek, mint a homokos strand, a csodálatos fűzfafátylas Tisza part, a zöldellő gát, melyen racka, szürkemarha, kecske legel, a virágzó cseresznyés öreg fái, ahol nyugalmat, békét talál, ahová érdemes visszatérni.

Nos elnézést a hosszú kirándulásért, de nagyon megfogott a környék, amikor láttam róla képeket!!s a a cseresznyék, na azt szivesen megkóstoltam volna.

Szép és vidám napot kivánok!

Utoljára szerkesztett: 18.7.22
    bündihugi, Kuzdern, Nagyii58 és 3 más kedveli ezt.
  4. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Megint érdekes helyen jártál, még ha csak az internet útjain is. Szívesen szemezgetnék én is abból a sok cseresznyéből...

Napok óta tetszik nekem ez az időjárás, nem fulladozunk a nagy melegben. Igaz, most majd kicsit fentebb csúszik a hőmérő higanyszála, de talán nem lesz 40 fok közelében.
    Ma csontleves és lecsó az ebédterv.
    A farmon jók ezek az "azt termelek, amit akarok" napok. Igaz különösebb célom nincs, mindig azt vetem amiből a legkevesebb van. Majd, ha jön az újabb szezon, akkor látszik ennek a haszna.

1879-ben ezen a napon Adolf Erik Nordenskiöld elsőként hajózik át az északkeleti átjárón.
    1918-ban született Nelson Mandela Nobel-békedíjas dél-afrikai politikus, 1817-ben halt meg Jane Austen angol regényírónő.

mimi, Nagyii58 és zsani_apja kedveli ezt.
  5. -elzemari-

[​IMG]Szervusztok..

Kedves Játékosok!
    Az alábbi közleményt központi kérésre tesszük közzé.

Kedves Gazdák,

A múlthéten többen is technikai problémákkal küzdöttetek, őszintén sajnáljuk a kellemetlen időszakokat!

A kellemetlenségek kompenzálására létrehoztunk egy ajándékkódot.

A PROBLEMJULY22 ajándékkódot beváltva az alábbi jutalomban részesültök:
    15x Szupertrágya, 15x Kacsa Kata szupertrágyája, 15x Szupertáp, 15x Luxus bájital, 2x Répás-almás csatni, 5x Party pörgetés.

Az ajándékkód mostantól váltható be, egészen 2022. július 22. (péntek) 23:59 óráig.
    Az ajándékkód felhasználófiókokként egyszer váltható be.

Vigyázzatok magatokra, és még egyszer elnézést kérünk az okozott kellemetlenségekért!

A Farmerama csapata

Ajándékkód van ...PROBLEMJULY22

mimi, ursa11, Nagyii58 és 2 más kedveli ezt.
  6. őszanyócska

őszanyócska Járnitanuló

sziasztok farmerama társak 2021jan óta nem játszottam most léptem be ujra most már van időm én is nyugdijas lettem Ez úton szeretnék szomszédokat keresni és néha jól el csevegni előre is köszönöm ha be fogadtok üdv Eszter

mimi, ursa11, Nagyii58 és 2 más kedveli ezt.
  7. -elzemari-

[​IMG]Szervusztok.

Kedves Őszanyócska,
    légy üdvözölve a kis társaságunkban.A kis kihagyás biztos nem okozott gondot, bááár, egy félév is megérezhető, mert hiányzik ez is meg az is.Ha a keresztnevedet elárulod, biztos mindenki fog örülni neki.A csevegés néha akadozik, de ne okozzon neked gondot, mert mindig jön valaki aki válaszol és beszélget egy kicsit veled is.
    Én már régóta vagyok nyugdijas, olyan igaz szenior vagyok és mégis mikor lenéniznek, húúúú de rosszul esik.A múltkor voltam egy orvosnál és telefonja volt, mire ő, "várjál van nálam egy néni", na akkor nagyon kibuktam, mert mondhatta volna, hogy van itt egy beteg, vagy egy páciens, de ne nénizzen!!!!

Irjál csak, ha van kedved egy kicsit magadról, vagy bármiről...

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én mindig elfelejtem, hogy van a pecásnál a különleges buborék, hajlamos vagyok lehagyni, hogy magamévá tegyem....Most már tegnap óta rajta vagyok a témán....Most is itt szobrozok, mert még van 13 perc, amig....

További szép estét kivánok...

mimi, ursa11, Nagyii58 és 3 más kedveli ezt.
  8. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Üdvözöllek én is a nyugisházban. Írjál nyugodtan, amiről kedved van, kérdezz bátran, ha erre jár épp valaki akkor szívesen válaszol...
    Meguntad kicsit a farmot vagy más egyéb oka volt a kihagyásnak?
    Én egyelőre nem jutottam el még a pihentetés gondolatához sem. Igaz lassítottam kicsit már a régi lendületen, de azért csinálok minden event-et.

Tegnap én is elfelejtettem leszedni a buborékot, sőt ma reggel is csúsztam vele egy kicsit. Talán holnap már odafigyelek és a reggeli rutinban benne lesz a leszedése. Remélem ez az egy nap kihagyás nem okoz különösebb gondot a végén.

Ma csülkös káposzta volt az ebéd, holnapra brassói a terv esetleg rakott krumpli, majd holnapra megálmodom, hogy melyik.

1920-ban ezen a napon Teleki Pál megalakítja első kormányát.
    1814-ben született Samuel Colt, a forgótáras pisztoly feltalálója, 2016-ban halt meg Somló Tamás magyar énekes, zenész.

zsani_apja, mimi, ursa11 és 3 más kedveli ezt.
  9. -elzemari-

[​IMG]Szervusztok...

Ma kaptam magamat és elmentem a kis karibi szigetemre, hogy a bővitést nyélbeüssem.Na nem ment ám olyan egyszerűen.Először nem találtam a 12-ik kamrát, mert nem vettem észre a nyilat.Végre mikor észrevettem, akkor sem sikerült azonnal, mert nekem a felső 3-ik szobor nem az aranybibe, hanem a Szörnyera majommaszk.aranybibe nincs, ennek megfelelően a növényt sem tudom megvenni.

Ám itt még nem ért véget a gondom, mert nem tudom, hogy a 13-ik kamrának a bejutásához a 20 aranybanánt hol kell befizetni, vajon?

Ha nektek sikerült, kérlek avassatok be engem is!!!!!!!!!Itt most vége van!!!!!!!!!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ha minden úgy sikerül, akkor majd a 14 órás frissítésnél rendben lesz!!Én meg már előre gondolkodtam és tettem a dolgomat.Még ilyet!!

Most akkor pihenő, 14 óráig!!

Utoljára szerkesztett: 20.7.22
    zsani_apja, mimi, ursa11 és 3 más kedveli ezt.
  10. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Ma reggel is megcsúsztam a buborékokkal, aztán meg mire megint ideértem volna fejleszteni a bahát, akkorra meg kiderült, hogy majd csak kettő után keressem az újdonságokat. Így aztán nyugodtan végezhetem a ház körüli teendőimet, nem kell kapkodni semmivel.

Végül brassói mellett döntöttem, kovászos uborka volt mellé.

1969-ben ezen a napon Holdra száll az Apollo–11, fedélzetén Neil Armstronggal és Edwin E. Aldrinnal. Armstrong az első ember, aki a Holdra lépett.
    i. e. 356-ban született III. Alexandrosz makedón király, ismertebb nevén Nagy Sándor, 1937-ban halt meg Guglielmo Marconi Nobel-díjas olasz fizikus, a szikratávíró feltalálója.

Nagyii58, zsani_apja, mimi és 3 más kedveli ezt.
  11. Csaba957

Csaba957 Fórumelemző

Szervusztok!
    A kamrába való bejutást úgy tudod kiváltani, hogy rákattintasz a kamra ikonjára és akkor beadja a kiváltási lehetőséget.
    Feltéve, hogy nincs előtte kiváltatlan kamrád.
    Ha van akkor előbb azokat kell kiváltani.

A kétórás kezdés sajnos csúszik.

Nagyii58, zsani_apja, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  12. -elzemari-

Köszönöm a jószándékodat, de hiába kattintok nem megy...Végig ki van váltva minden....Még abban bízom, hogy nincs még feltöltve....

Kedves Játékosok!
    Teljes mértékben megértjük, hogy sokan készültetek a Bahamarama tartalmi frissítésre.

Viszont, technikai problémák miatt nem érkezik időben a tartalmi frissítés.
    Amennyiben a központ úgy döntene, hogy hibásan élesítik a frissítést a játékban, akkor még több hiba keletkezne, és még több bosszúság lenne.

Türelmesen kell várnunk ameddig a frissítés megérkezik.
    Mi is várakozunk veletek együtt. Nem tudunk mást tenni sajnos.

Reméljük mihamarabb megoldódik ez a probléma. ChocoBounty

Béke van, minden a helyére került!!!!

Utoljára szerkesztett: 20.7.22
    Nagyii58, zsani_apja, mimi és 2 más kedveli ezt.
  13. kpe59

A bahán minden a legnagyobb rendben van.
    Szintlépés megtörtént, arany banánok megérkeztek, minden újdonságból vettem. Ólakat és a fákat kitettem, a növényeket egyelőre a piros kosárból szaporítom.
    Az újdonságokkal járó gazdaköri feladatok nem adnak számomra olyan jutalmakat, ami miatt azonnal meg kellene csinálni. Majd azért adogatom be, mert még nem értem el a 800. szintet, jól jön majd az onnan kapott bahat tp, de egyáltalán nem sietős. Egyelőre a napi ajándékos kütyükből teszek ki az esőerdőbe valamennyit, ami segít közelebb jutni egy-egy szintlépéshez. Majd reggel kitalálom, hogy mennyit tegyek ki, hogy haladjak is, de nem sok helyet akarok velük elfoglalni, mert ha ott is kell event-ezni, akkor ne nagyon zavarjon, legyen hely elég földnek.
    A fák nagyon tetszenek, mert nincs hatalmas lombjuk, ami takarná egymást. Az ólak is jóra sikerültek, addig lesznek kint, míg a pajta el nem éri belőlük a számomra megnyugtató szintet, aztán mennek a raktárba.

Nagyii58, zsani_apja, mimi és még 1 ember kedveli ezt.
  14. ursa11

ursa11 Fórum félistene

Szép jó reggelt!
    Én csak este jöttem, már nem volt semmi gond a bahán, megvan a 800, kiszedegettem az újdonságokat. A piros kosárból veszegetem majd a növényeket, ólat is vettem párat, a fákat csak ma reggel rakom ki. Erzsike igazad van, semmi különöst adnak az új gazdakörik, nem nagyon érdemes törni magunkat.
    Reggel rendetlenkedett az internet, így nagy aratás is elmaradt.

Én is elrendeltem a hőségriadót, megyek dolgozni, korán kezdek, korán végzek, délután szieszta. Szombatra 40°-t ígérnek, leírni is szörnyű.
    Ma nem kell főzni, tegnap főztem nagy adag zöldbalevest és utána palacsinta volt, most bíztam először a robotra a tészta keverését, rengeteg lett, még nem látom mennyi az annyi, tart ameddig tart, úgy sem sütök a héten semmit, legfeljebb a mikróba.
    Megyek is, még vásárolni is el kell menni, nincs nagy kedvem kimozdulni.

15. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Most végeztem egy kis számvetést és úgy saccolom, hogy augusztus végére érem el a 800. szintet. Ha hamarabb meglesz jó, ha később úgyis jó.
    Felénk "csak" 38 fokot ígérnek szombatra...
    Rég sütöttem palacsintát, lehet hogy kérek tőled az alapanyagból.
    Ma pörökölt lesz krumplival és savanyúsággal. A levest még nem tudom.

Gyorsan kimegyek locsolni, míg nincs nagyon meleg. Nem kellene megfőzni a növényeimet.

1342-ben ezen a napon Telegdi Csanád esztergomi érsek megkoronázza Károly Róbert fiát, Nagy Lajost.
    1899-ben született Ernest Miller Hemingway, Nobel-díjas amerikai író, 1456-ban halt meg Dugovics Titusz katona, hősi várvédő.

Nagyii58, zsani_apja és mimi kedveli ezt.
  16. mimi

mimi Fórum elő legendája

Jó napot, találjatok árn
    Ez az északkeleti átjáró - számomra - érdekesebb, mint az északnyugati.
    Engem már 10 évesen néniztek... :) Óvodai pótvigyázó koromban. :D
    Remélem, mindent rendben kiválthattál. Én kiraktam az állatokat tárolóba, a növényekből kettőt vetettem egy-egy táblával. Csak a kezdő adagot vettem meg.

Utoljára szerkesztett: 21.7.22
  17. -elzemari-

[​IMG]Szervusztok....

Csak egy gondolat még a néniről.Igaz valóban a koromnál fogva néni vagyok, de a magyar nyelv oly sok lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen egy idős asszonyt nénizni.Gondoltam elmegyek ifjú barátomhoz a Google úrfihoz, hogy vajon milyen szavakat talál még rá....
    Jobban járok, ha nem szólok semmit....
    "néni" szinonimái:

anyó, anyóka, öregasszony, idős hölgy, néne, matróna

Kellett ez nekem???????????????

Igen Mimikém sikerült a kezdeti nehézségek után rendre mindent szépen kiváltani.Fákat, állatokat, növényeket.Meg is mutattam nekik a területüket, hogy tudjanak barátkozni vele.S most hosszú idő óta olyan nagy szerencse ért, hogy volt a pihenőben elég sok ismeretlen állat.Gondoltam egy nagyot, ha már ilyen sok újdonság van, akkor őket is kiszellőztetem és derüljön fény a milyenségükre.

Tüsténkedtem ,hogy a hajókirándulásra el tudjak menni , elvetettem a vasmacskafüvet,megszórtam minden földi jóval. Majd igyekeztem, hogy a kettő húszas hajójárattal eltudjak menni a kis szigetemre, ott olyan meglepetés várt, hogy alig találok szavakat.
    Nyitogattam a titkos ólakat és egyszer csak, azt hittem nem jól látok egy narancs vombatlak kerekedett ki. Még ilyet!!!
    Nagyon megörültem neki!!!

A vombat vagy más néven csupaszorrú vombat az erszényesek alosztályába és a vombatfélék családjába tartozó faj. Erszényes emlősök. Ausztrália és Tasmánia nagyobb erdőségeinek lakói. Külső megjelenése a medvefélékre emlékeztet: robusztus felépítésű, csökevényes farkú állat. Szőrzete igen dús, talpa széles és csupasz, karmai lapítottak és erősek, ásásra alkalmasak. A hím testhossza 100-110 cm, a kifejlett állatok testtömege akár a 30 kg-ot is elérheti, a nőstény kisebb. Tág üregeket, és hosszú folyosókat ásnak, a nappalt ezekben töltik. Csak az est beállta után bújnak elő odújukból. Mozgása lassú, nehézkes.

Annyi a dolog most....

Bejelentkeztem a hajóskapitánynál is, hogy el ne induljanak nélkülem.Szép nagy hajó, csak ne legyek tengeri beteg..
    A jobb és baloldalt lerendeztem, nem volt semmi fennakadás.

Közben bekapcsoltam az animációt, hogy meg tudjam nézni az új jövevényeket, hogy viselkednek az új helyükön.Ahogy igyekeztem a dolgomra, olyan szépen sütött a napocska a hegyek felől.A fő farm mögötti kis tóban, beleragyognak a sugarai.A szigeten megelevenedett minden, akkora a sürgés forgás.Nagyon élvezem az animációt, most egy kicsit kiélem magamat benne.

Legyen vidám és derűs a napotok...

[​IMG]Jóóóó reggelt kivánok!

Most nagyon kellemes a hőmérséklet, éppen egy ici- picit libben meg a függöny.Még a madarak is alusznak csak én nem.
    Elhozom a másik új állatot is, hogy kicsit jobban megismerjük.A Mandrill-lak.

A mandrill a cerkóffélék családjába, azon belül pedig a cerkófmajomformák alcsaládjába tartozó faj. A páviánok közeli rokona, de sok tulajdonsága eltér azoktól. Legközelebbi rokonával, a drillel együtt alkotja a Mandrillus nemet. Az emberszabású majmok után ez a legnagyobb ma élő majomfaj.
    Kamerun, Gabon, Egyenlítői-Guinea területén, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati csücskében a Zaire folyó partjától északra honos, az ottani esőerdők lakója.

Kevés feltűnőbb majomfaj létezik, mint a mandrill, amelyet könnyű megismerni orrpajzsának, orrnyergének és ajkainak élénkpiros színéről, valamint az arcorr két oldalán megfigyelhető, hosszanti barázdáktól tagolt világoskék mezőről. A színkavalkád azonban nem csak az állat pofarajzolatára jellemző, hanem "hátulsó felére" is, ahol a vörös, a bíbor és a kék szín az uralkodó. A nőstények testhossza 50-65, a hímeké 65–95 cm, a farok rendkívül rövid, mindössze 7–12 cm-es. A hímek tömege 20-28 kg, a nőstényeknél a 10–12 kg-os tömeg a jellemző.

A természettudósok igen sokat gondolkoztak azon, hogy vajon mi az oka annak, hogy a mandrillok ilyen rendkívüli mértékben feltűnő, színpompás állatok. Valószínűleg azért van szüksége ilyen rendkívül élénk színekre, mert az esőerdők mélyén, ahol csak kevés a fény és a lombsátor között átszűrődő fények villódzó foltjai amúgy is megzavarják a szemlélőt, csak igen harsány színekkel lehet látható jeleket küldeni a fajtársak felé.

Étrendjük igen változatos, gyökereket, gumókat, különféle gyomnövényeket éppoly szívesen fogyasztanak, mint magvakat, vagy éppen apró gerincteleneket. A gyümölcsöt is nagyon szeretik, noha azért a fára kell mászni, a famászásban pedig ez az állat nem túlzottan ügyes. Általában 18-20 egyedből álló csoportokat alkotva él, s e csoportokban mindig csak egyetlen ivarérett hím él.Amikor a talajszinten kutatnak táplálék után (s igazából ez a gyakoribb), a kisebb csoportok nagy, akár 200 egyedből álló hordává egyesülhetnek, ilyen módon jobban tudnak védekezni a ragadozók ellen, mert amíg a mandrill a növényeket szereti, a leopárdok a mandrillokat fogyasztják előszeretettel.
    Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban és a Kecskeméti Vadaskertben élnek mandrillok.

Jó játékot és szép napot kivánok!

Utoljára szerkesztett: 22.7.22
    Nagyii58, zsani_apja, mimi és 4 más kedveli ezt.
  18. ursa11

ursa11 Fórum félistene

Szombatra 40°-t ígérnek, az már túlzás.
    Tegnap már elmismásoltam a tornából tíz percet, sok ebben a hőségben.
    Megyek én is meglocsolom a virágaimat. Igaz, csak a folyosón vannak. Tegnap vettem törpebanánt, remélem szeret majd nálam lakni.
    Leküzdöttük a palacsinta probléma nagy részét, de még jut neked is, szívesen adok.

Nagyii58, zsani_apja, mimi és 4 más kedveli ezt.
  19. -elzemari-

Szia Edit,
    Nekem is volt egyszer egy szép kis banánfám, és kitettem a folyosóra nyáron, hogy a vakond üzemmód ne zavarja,, és egyszer csak hipp és hopp eltűnt.Évek múlva egyszer a lomtalanításnál vettem észre, hogy valaki az elszárad kis fámtól megszabadult.Csak megbosszulta magát a fa!!!!!!!

Remélem azért az én utcámban nem lesz 40 fok.A tegnapi meleget jól viseltem. Nekem is ma torna lesz, jól kifáraszt a gyógytornász újfent.Sebaj, majd pihenek utána.Tegnap még a meleg ellenére sütöttem is egy vajdasági sósat.Húúú de finom lett!!Végül is a sót pótolni kell.

Most megyek az utamra még a nagy meleg előtt...

Nagyii58, zsani_apja, ursa11 és 4 más kedveli ezt.
  20. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Na, ma is jól elcsavarogtam a fél napot. A reggel vetett event-gazat kettő után sikerült aratnom. Legalább volt ideje beérni... Majd holnap megsürgetem kicsit a szaporodást, vagy a kerékkel vagy a pajtabeli bónusszal.
    A pecás buborékokkal már megint elcsúsztam, mert itthon se voltam, mikor le kellett volna szedni.
    Ahogy jöttem hazafelé 38 fokot mutatott a kocsi hőmérője. Ki se teszem a lábam a lakásból, majd csak este locsolni.

1972-ben ezen a napon a szovjet Venyera–8 szonda eléri a Vénusz felszínét és mérési adatokat közvetít.
    2013-ban született György cambridge-i herceg, 1967-ben halt meg Kassák Lajos magyar író, költő, képzőművész, a magyar avantgárd vezéralakja.

Nagyii58, zsani_apja, ursa11 és 2 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.