Nyugdíjasok | Archívum

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Gobio55, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. stadler42

stadler42 Fórum admirálisa

Szép napot !

Erzsike nagyon látványos volt ez az utazás, a bazárban talán még én is elbicegtem volna a taligámmal. Még az a jó, fiatal korunkban nagyon sok helyen voltunk. És az élmények még bennem élnek. Most már betehetted az utolsó részt, had olvassuk ezt a pazar utazás befejező részét is.

mimi és sutimami57 kedveli ezt.
  2. kpe59

kpe59 Fórum elő legendája

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Csütörtökön szintén korai volt az ébresztő és a reggeli, majd indulás Casablancába.
    Casablanca város Marokkó nyugati részén, az Atlanti-óceán partján.
    A város Marokkó gazdasági fővárosa (a politikai főváros Rabat), itt található az ország fő kikötője és haditengerészeti (Marokkói Királyi Flotta) központja.
    Casablanca területén már a VII. században is éltek berberek, a város a XV. században portugál fennhatóság alá került. A portugálok előbb lerombolták a várost, majd 1515-ben erődöt építettek ide és csak az 1755-ös nagy földrengés után hagyták el azt. Casablanca később rövid ideig spanyol, majd ismét portugál, és a XX. század elejétől francia fennhatóság alá került. Casablanca Marokkó többi részével együtt 1956-ban lett független.
    Az utat autópályán tettük meg, a tájra rácsodálkozva gyorsan eltelt az idő. A városba beérve megint megtapasztaltuk a közlekedés káoszát. A sávok alternatív értelmezését, azt, hogy ahány autó elfér az úton, annyi megy egymás mellett, a belső sávból simán kikanyarodnak jobbra. Folyamatos a dudálás, az autók szinte centikre egymás mellett mennek. Köztük természetesen a motorosok lavíroznak, és ha ez még nem lenne elég, a gyalogos körülnézés nélkül ott megy át, ahol neki éppen dolga van. Itt a városban legalább a szamárfogatok nem közlekedtek, de Marrakeshben ők is, és a biciklisek is tarkították a közlekedést.
    Az óceánt meglátva mindhármunknak leesett az álla. Láttunk már néhány tengert, de az óceán egészen más. A sofőrünk megállt egy helyen, ahol le tudtunk menni egészen a vízig. A képek a látványt nem adják vissza, nem lehet betelni vele, amikor jönnek a másfél-két méteres hullámok, nem egy, hanem négy-öt egymás után. Alig fújt valami kis szél így is látványos...
    Egy kávé és menta tea után indultunk az eredeti célhoz a II. Hassan-mecsethez.
    A mecset Marokkó korábbi királyának, II. Hassan, hatvanadik születésnapjára (1989) készült, és Mekka után a legnagyobb vallási emlékmű.
    Belső terében, melyben elférne a Notre-Dame, 25 ezer, azon kívül még 80 ezer embernek jut hely. Az építkezés 1980-tól 1993-ig egy francia építész, Michel Pinseau, tervei alapján zajlott, ennek ellenére a mecset minden ízében marokkói.
    A felhasznált építőanyagok, gránit, gipsz, márvány, fa és egyéb, Marokkó környékéről valók, a carrarai fehér márványoszlopok és a muranói kristálycsillárok kivételével.
    Az utolsó öt évben 6000 hagyományos marokkói művész dolgozott azon, hogy a nyers építőanyagokat hihetetlenül aprólékos munkával feldíszítse mozaikkal, faragott gipsz bordűrrel, metszett és festett cédrusfa mennyezettel. E tradicionális díszítőelemek mellett a mecset számos modern tulajdonsággal bír, úgymint földrengésálló kialakítás, padlófűtés, elektromos ajtók, elcsúsztatható tető, valamint egy lézernyaláb, ami éjjel a minaret tetejéről Mekka felé mutat.
    Azt az ötletet, hogy a mecset mesterségesen feltöltött alapra épüljön, a Korán egy sora adta: ,,Isten trónja a vízre építtetett.” Az alap kétharmada betonpilléreken nyugszik. Az 1100 tonna súlyú, 5 perc alatt kinyitható tető alumíniumötvözetből készült. Az építéshez összesen 300 000 tonna korrózióálló betont és 400 000 tonna acélt használtak fel. A 22 hatalmas kapu bronz és titán, hogy ellenálljon a tengeri szélnek.
    A tizenhárom évig tartó és hozzávetőleg 700 millió dollárt felemésztő vállalkozás eredményeképpen született a 25 ezer hívőt befogadni képes mohamedán templom. Casablanca, Marokkó a világ második legnagyobb mecsetével büszkélkedhet. Sőt a minaret a maga 210 méteres magasságával egyenesen a világ legnagyobb ilyen építménye.
    Marokkóban ez az egyetlen olyan mecset, amely nem muszlim vallásúak számára is látogatható. Az idegenvezető elmondta, hogy az építkezésen csak marokkói munkások dolgoztak, a mecsethez való anyagot ingyen adták hozzá, aminél fontos szempont volt, hogy helyi anyagokat használjanak.
    A belső tér 200 méter hosszú, 100 méter széles és 60 méter magas.

Ezek után újra autóba ültünk és visszatértünk Marrakeshbe a riadba, az este szintén a napközben készített fotók megnézésével telt.
    Péntek reggel nem keltünk korán, mert már csak egy utolsó sétát terveztünk a bazárban és a főtéren. Majd ebéd után indultunk a reptérre, a gép egy óra késéssel indult, de sima utunk volt hazafelé. Itt viszont metsző szél és mínusz öt fok várt, és még egy autózás hazáig.
    Végezetül néhány fotó Aït Benhaddou-ban, az útról az Atlaszon és a II. Hassan mecsetnél készült saját fotó...

Eventkalendárium - 2018. március

Fatther és sutimami57 kedveli ezt.
  3. sutimami57

sutimami57 Fórum elő legendája

Sziasztok! Erzsike, valami csodás helyeken jártatok, még a kopár sivatag is tetszik, de a városok, az épületek, a bazárok...:) Még a zsufoltabb helyek is kedvenceim, nem zavar engem, ha sokan vannak. Annyira szépek a képek, hogy csak lesegettem....a gyerekeid is nagyon szépek, meg az anyuka is..:) Biztosan fárasztó volt ennyit utazni, menni, de mindent meg ért!! Imádom az arab világot.

Ma is van dolgom, sietek is, de be kellett jönnöm kicsit pihenni, és gyönyörködni a szép látványban! köszi, hogy meg mutattad, kicsit mi is ott lehetünk..:)

Fatther kedveli ezt.
  4. kpe59

Nagyon jó visszaemlékezni a nagyon régi utazásokra is, meg ezekre a friss élményekre is...

Itt azért egy kicsit zavart volna a tömeg, mert olyan képet nem találtam, ahol az igazi sokaság van...
    Aït Benhaddou után éreztem egy kicsit fáradtnak a lábaimat, de egyébként nem volt vészes. Az arab világ egy csoda...

Mega TP akció rövid időtartamban!

Szupertáp akció!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Hat etetésnyire vagyok a felhősortól. Nem is olyan rossz eredmény ahhoz képest, hogy csak szombaton délelőtt tudtam elkezdeni az event-et.
    Nálunk ma egész nap esett a hó, néha kicsit jobban, néha csak alig. Kétszer takarítottam el, még mindig esik, úgy néz ki, hogy holnap is lapátolással kezdem a napot.

Utoljára szerkesztett: 27.2.18
    sutimami57 kedveli ezt.
  5. mimi

mimi Fórum elő legendája

Csodálatos helyen jártál, köszönöm, hogy megmutattad, leírtad. Pazar a mecset, nem is hinné az ember, hogy mostanában épült. Csak bámulom.

A naptárat is köszi, legalább majd tudok válogatni, ennyi mindent nem csinálok.

sutimami57 kedveli ezt.
  6. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Kész az egeres felhősor is. Kényelmesen meglett a későbbi kezdés ellenére is.
    Most termelek a csillagfürtös gazdaköri feladatba.
    Nyolc titokfát és 14 titokólat találtam a raktárban, kitettem őket mind. Várom az eredményt.
    A bahán három ólat találtam tegnap, abból két hangyász lett és egy kókuszkopasztó.

Szívesen osztottam meg veletek az élményt. Én is nagyon szeretem, ha valaki az utazásairól mesél...

------------------------------------------------------------------------------------------
    A nagy örvény event ismertetője:
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/a-nagy-örvény.16388/

Én most úgy döntöttem, hogy a bahán termelem az event-gazt, a farmon meg a felreppenőt gyűjtöm. Nem sietek sehova, kész lesz így is...

Utoljára szerkesztett: 28.2.18
  7. stadler42

Szép Napot!

Na ez egy kis langyos event lesz, és mindenütt lehet ültetni. Nagyon szépen süt a nap kedvet kaptam egy kis portörlésre, mert a porcicák polkáznak a napsütésben. Erzsike remélem jövőre is mész, és beszámolsz akkor is. Élvezettel olvastam, kár hogy vége. Megyek és pakolászok még egy keveset, mert ennek soha nincs vége.

sutimami57 kedveli ezt.
  8. sutimami57

Sziasztok! Hideg van...melegebb éghajlatra vágyom. Ma el kellett mennem ügyezni, hát nem volt nagy élvezet.
    bezzeg, az arab mesevilág, az tetszene! :D

Eventest olvastam, a röpit nagyon sokallom, így a kis farmon el se kezdem. Pláne, hogy jön közben a teliholdasra is egy event, így aztán lehet rohangálni. Vagy szelektálni.......
    Más újság nincs, munka van. Marika hova lett? Nem tudjátok? Régen láttam. Remélem, jól vannak. Szép délutánt!

mimi és Fatther kedveli ezt.
  9. stadler42

sutimami57 és mimi kedveli ezt.
  10. mimi

mimi Fórum elő legendája

Örülök, hogy az is kész lett. Az örvényre meg milyen jó taktikát találtál ki.
    Köszi, jól esett a kávé. :)

sutimami57 kedveli ezt.
  11. kpe59

12. sutimami57

Sziasztok!Nem sok olvasni valót hoztatok...a kávét meg ittam, köszi! Ma már be is turbóztam magam, remélem, éjjel tudok aludni. El kezdtem az eventet, a kis farmon ki hagyom. Ennyi röppenő a világon nincs, amit kér. A holnapit még meg gondolom, lehet, a kitehetőkből szedek ki a kis farmon is. Nagyon soknak tartom a teliholdason kért felreppenőt is. Emlékszem, mikor egy területről kellett valami 400 körülit, akkor is nagyon meg szenvedtünk érte. Na, mindegy, meg gondolom még én is, hogy legyen. El mentem ma a zöldségeshez, hát, vastag kabát, sapka, stb. Kesztyűt meg nem vettem fel, mert soha nem hordok...így aztán, mire haza értem, belém fagyott még a szusz.....is. Ezzel be is fejeztem a boltozást a hétre. :D
    Na, be nézek a csevegőbe, szedek magamra egy kis okosságot! :)

mimi kedveli ezt.
  13. kpe59

Nekem elég jól adta most a felreppenőt. Így az első fél nap végén közel négyszáz lett, és még lesz egy aratásom ma.
    A teliholdast meg majd meglátjuk, hogy adja, most azért már nem egy területünk van. Igaz még nekem sincs meg teljesen a második, de gondolom rajtam kívül még sokaknak nincs. Úgy gondolom, hogy csak úgy határozták meg a felreppenő számát, hogy össze lehessen hozni, szerintem úgy állítják be a felreppenés esélyét is, hogy tényleg meg lehessen csinálni.
    Igaz a felhők kihagyhatóak, de sok kicsi sokra meg alapon csak pályázom én is rá...
    A matricám már meg is van, halad ez...

14. mimi

mimi Fórum elő legendája

Jó reggelt!
    Ma dolog van a valóságban is, nem biztos, hogy sűrűn jövök.
    Valami dara hullik, az erkélyt már beterítette.

sutimami57 kedveli ezt.
  15. stadler42

[​IMG]Szép napot !

Nálunk esik a hó, a kicsi állatkák is meg keresték a jó meleget. Az eventel szépen haladok, remélem kész leszek vele. A felröpi lassan de szaporodik, ültettem répát egy földre, és az is adott két lapátot. De lapát szempontjából, a hosszú érésűek jobban be jönnek. További jó játékot, és sok sok lapátot.

16. kpe59

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Itt este óta esik ez a porhó, reggel eltakarítottam, utána elmentem ügyintézni, most értem haza nem rég, megint annyi van, mint reggel volt, de még esik mindig.
    Már tíz ajándékdobozon van pipa, ez pont fele és még csak egy nap telt el. Nekem felreppenőm van, csak a gaz szaporodik lassabban most.

17. mimi

mimi Fórum elő legendája

Lehet, hogy egy napra letakarítom az egész farmot és belekezdek? De előbb megnézem mi újság a rémkertben. Félek, paradicsom vagy tök volt a földben. Rémlik valami bosszankodás.

sutimami57 kedveli ezt.
  18. kpe59

Most indulok én is a rémkertbe, nem emlékszem, hogy mit hagytam benne utoljára, az biztos, hogy nem rövidet...
    ----------------------------------------------------------------------------
    Pöttyös horrorka volt meg pár fa. Összesen 41 db kanalat adott.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Üdv mindenkinek! [​IMG]

Úgy látszik, hogy minden napot így [​IMG] kell kezdeni...
    Most azért nem sok esett az éjjel, most az volt a gond, hogy tegnap délután egy kicsit olvadt, az odafagyott, és arra esett a hó.
    A teliholdasnál még csak két ezüst feladatot adtam be, a harmadikhoz hiányzik pár kanál.
    A másiknál hat dobozra kell még pipát tennem. Holnap már kész lesz az összes gaz, aztán már csak a felreppenőkre kell vadásznom.

mimi, Pepe101966 és sutimami57 kedveli ezt.
  19. sutimami57

Sziasztok! Itt is hideg van..tegnap diliház volt nálam, de minden rendben van. Eventek mennek, a farmos szépen halad, a felreppenők is jól jönnek. A teliholdas nagyon gyenge,de nem gond, ha nem lesz meg a felhő. Reggel ki váltottam az utolsó gombás területet is, így nagyobb a hely. A kicsin még sokáig meg maradnak a gomba csokrok. Na, megyek is, mert dolog van...szép napot, sok röpit!

mimi és brozsa kedveli ezt.
  20. mimi

mimi Fórum elő legendája

[​IMG] Szép napot!
    A rémkertben csak a hiányzó növényeket termelem. Igaz, elkezdtem az eventet, de nem folytatom. Annyi más dolgom van ott, inkább azokra fekszem rá.

sutimami57 kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.