Pletykagang, ahol Jónásné is szabadon szárnyra kelhet

Kategória: 'Egyéb témák archívuma', témanyitó: Lacika07, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
  1. missuzy_53

missuzy_53 Fórum admirálisa

Most mar igen a szomszedbol ,csak par eve jatszottam a tengeren tulrol es az idot nem allitottam at ;)

Fatther, HéricsBáró, mimi és 7 más kedveli ezt.
  2. Sőrés_Róza_[Rózsika]

Sőrés_Róza_[Rózsika] Fórumfelvigyázó

Tippelhetek? A +2 a két új fa. Azt is tudjuk, hogy nem túl régi a maradék 4. Csak farmos, vagy van benne szigetes is?

mimi, bindi5454, wiktorka17 és 5 más kedveli ezt.
  3. *-ToFarmer-*

*-ToFarmer-* Fórum mestere

Most, hogy mondod. Gondoltam, hogy nem csak vers, hanem valami számból van. Beaver alatt rögtön a hódra asszociáltam, de igaz, Bieber is lehet a hód.:) De ezt a hódot nem szeretem:wuerg:xD, ezért nem voltam tisztában ezzel a számával.
    Akkor megoldódott a rejtély...:D Úgy látszik a németek(?) nem tudják páran fejtegették, hogy miért lehet latinul, arra jutottak, hogy a Vatikánban is játszanak a játékkal, privát szerveren:p De most már értem, hogy holt nyelvvel helyettesítik azt a részt, amit nem kéne lefordítani senkinek sem, csak a játékban.

Új állat lesz augusztusban, a víziparipa. Nem titokólként rakják be, hanem úgy, mint a fáknál, a "Ritka" részbe rakják, és onnan kell megvásárolni. Mivel nincs titokzatos tenyészet a naptárban, ezért, valószínűleg ez lesz a sora, mint a szokotrainak(?), aranyfürt/esőnek(?). De mindenki vegye figyelembe, azok úgy kerültek be(faválogatás), majd a következő titokzatos fánál nem voltak megszerezhetőek...!
    Most olvasom tovább, látom Jónás mondata csak megerősít abban, amit fentebb írtam. Vízilóval is ez történhet...titokzatosban nem lesz elérhető...

Jó látni, hogy az event megoldók másik fele is aktívabb tegnap óta itt is:inlove: Ezt a tetszikelések és pár hsz okán szűrtem le. Event megoldók alatt, azokra gondolok, akik az eventcsevegők motorjai és/vagy mennyiségek kiszámítói. Pl. Leho, KukoriésKotkoda, SzabadEurópa, Nyuszika...stb. Ezúton is köszönöm a számításokat, meg a csevegésnek a fenntartását ott.;)
    Illetve a számítás/beszélgetés miatt értendő 'a másik fele'. A'mi' felünk inkább a pletyka szortírozás/ötletelgetés:music:

Ez egy finom utalás (nekem). Ami tetszik;). Tudom sok volt a "megoldás" a mondandómban, csak nem néztem újra, nem is egyszerre írtam a szöveg nagy részét. Mentem a fordítóra, német gangra, mi gangunkra, hogy írjak, meg olimpiaxDxD Pedig ismertségemben, én szoktam szólni, igazi nyelvtan náciként.8)xD;) Szupertáp híján, lehet, hogy ebben se fogok részt venni. Gazdakörire se adnám, pillanatnyilag, inkább a neonólas eventekre használnám fel. Lehet, hogy újabb neonló lesz, meg persze a neonólak sincsenek a kitehető árnyékában:p

Piknik event kitehetők kicsiben és nagyban: ( #1408 )
    [​IMG][​IMG]

EléggéxD Olyannyira, hogy én nem fogok úgy válaszolni, túl "nehéz";)
    Tehát remélem csak kiesett a fejedből, hogy ez kalendárium, tehát, mint eddig csak nyitogatni kell. Most csibészxD voltam, hogy elmondtam? De lehet, hogy Neked van igazad. Ha a mindig az jön ami még nem voltot figyelembe vesszük, akkor még nyert ügyed lehet. Lehet, hogy a négy szigeten ki kell gazosítani, majd ültetgetni, hogy kinyithassuk az 'ablakot' a nyereményért
    Apropó Kincses Kalendárium, Kileiusnak van egy újabb megoldandó képe: ( # 3013 ) ( https://abload.de/img/raetsel_2rxp81.png )
    Okfejtegetések a németektől:
    1. Nyilak a sok utat jelzik a "kincs" felé a kalendáriumban
    2. Minden út Rómába vezet. (Sok az út, de egy irányba vezet, ezért van ott az egyenlőség jel...a főkincs felé ami a 4. sziget)
    3. Aszimmetrikus káosz szimbólum (?)
    4. A templom németül 'Kirche" abból mínusz 'e' az Kirch, alatta a kő, németül 'Stein'. Abból is mínusz 'e' az Stin
    5. A lényeg, hogy ezekből pár hsz után ez lett: 'Stinkreich' ami magyarul piszkosul gazdagot jelent. A malac hercegnő a kincsével...Szerintem, de most komolyan mondom, egy fúró lesz a főnyeremény. Minden út egy főnyeremény szigetre vezet.

Utoljára szerkesztett: 9.8.16
    Fatther, HéricsBáró, mimi és 17 más kedveli ezt.
  4. Chate-farm

Chate-farm Fórum biztosa

Elkezdődött a felhő-kitehető vásár.
    Aki esetleg izgult, hogy a gesztenyegazdát sokan meg tudják most szerezni, megsúgom, ez a lehetőség fel sem "merült" a kitehető vásáron. :) És csak azokra a felhőkre vehetném meg a kitehetőket, amelyek már megvannak. Így nem költöttem 1 FA-t sem. Ez most jó, vagy rossz? :p Egyébként 24 felhőt hozott fel a vásár...

HéricsBáró, Meellcc, genka53 és 6 más kedveli ezt.
  5. nemzsu

nemzsu Fórum ezredese

Szia!
    Az említett előadó majdhogynem közutálatnak "örvend" a családban (a Love yourself számát kivéve). Még a kamasz lányomnál is. :music: Én csak beírtam a gugliba a vers első sorát, mert nagyon popzenésnek tűnt a szövege. És ezt az eredményt dobta ki. Muszáj magyarázkodnom, mert a végén még fals képed alakul ki rólam. xDxD
    A Lorem ipsum nem holtnyelv, hanem "szakmai töltelékszöveg". Furcsa, h pl a németek ezt nem ismerik. Sőt, számtalanszor megjelent már "pletyis" képeken. Csak most tűnt fel nekik? :pGrafikus kollégáim gyakran használták, mert valóban alkalmas a legmegfelelőbb betűtípus kiválasztására stb.

Szia! Ezt nem értem. :(
    Neked is hiányos a gesztenyés felhőd? Vagy van csevegője ennek a témának?
    Bocsi, de csak most huppantam le a gép elé. Próbálok képbe kerülni. :oops:

Fatther, HéricsBáró, revaa és 10 más kedveli ezt.
  6. Sőrés_Róza_[Rózsika]

Szia Zsu! A paszulyon bedobja az összes felhősort amire kütyüt vehetsz, akkor is ha már mind meg van. Nekem 25-öt dobott be, de nekem sem kell most költekeznem. xD

mimi, Kukori.és.Kotkoda, genka53 és 7 más kedveli ezt.
  7. _Cygnus_

_Cygnus_ Fórum elő legendája

Szia!

Madárijesztős és virágos felhőt nem hoz fel, azok nem eventes felhők. Azt hiszem a virágos felhőre már meg lehetett venni a hiányzó virágokat, a felhőt mindenki ingyen kapta.

Ritkán vagyok mostanában, így csak annyit tudok, hogy egy 5 részes gazdaköri feladat fog az eventhez tartozni, 2 event növény lesz és lesz felröppenő is. A meseszövegben takaró, béka, vidra, szarvas szerepel, de a vidrára nem bólogatott Jónás, így gondolom a többi is csak a mese része.

HéricsBáró, genka53, mimi és 12 más kedveli ezt.
  8. nemzsu

nemzsu Fórum ezredese

Sziasztok!
    Nem értem, h a külföldi pletyis oldalakon miért a gesztenyés felhővel "jelezték előre" ezt a felhő-dekor akciót.-.- Mekkora átverés volt. Ilyet nem szoktak csinálni. :eek:
    Mennyit beszélgettünk a gesztenyés felhőről! Még Jónás se jött a bilis dumájával (ha jól emlékszem.) Az is lehet, h tervben volt, de az utolsó pillanatban megint változtattak?:mad: Jónás, ha erre jársz: erre a kérdésre légy szíves válaszolj (ha teheted)!
    Én még újabb kisregényt is írtam róla a fejlődésibe. :( Mehetek javítani. :cry:

Fatther, HéricsBáró, mimi és 13 más kedveli ezt.
  9. -gyöngy-581

-gyöngy-581 Fórum elő legendája

Szia Zsu!
    A regényed úgy jó ahogy van, ne javítsd ki, azoknak is hasznos akiknek van felhősoruk, mert mindenki máshogy használja. Az, hogy most a dekorok sajnos nem kerültek be a kínálatba csak egy körülmény amit nem láthattál előre. Érzésem szerint (lehet, hogy tévedek benne, nem tudom biztosan), szerintem megvehetővé teszik még vagy a dekorokat, vagy az egész felhőt cakkpakk.

HéricsBáró, mimi, bindi5454 és 10 más kedveli ezt.
  10. nemzsu

nemzsu Fórum ezredese

Szia Gyöngy!
    Azt a részt javítom, ami a mai akcióra vonatkozik. :(
    Azt már leírtam, h mit gondolok arról, ha a felhősort tennék megvehetővé. (Felháborodnék.) És azt is, hogy szerintem gesztus értékű lenne a kütyük megvehetősége azok számára, akik a felhőért megdolgoztak, de nem tudták végigvinni azt az eventet. Valóban nehéz volt.
    -----
    Beszélgettetek az ólválogatásról is. Annak idején, amikor az első fakereskedő jött, Jónás jelezte (nem is egyszer), hogy a két fa, nem titokfa és várhatóan nem is lesz az.
    Ugyanez várható az ólkereskedővel is. Tehát, aki megteheti, vásároljon az ólkereskedőnél, mert Hugó (várhatóan) nem lesz más módon elérhető.
    ----
    Zalán írt arról, hogy a "felesleges" tenyésztéssel kivár a következő neonig. (Nem tudjuk, hogy lesz-e egyáltalán, azt meg főleg nem, ha lesz, mikor.) Én ugyanezt teszem. Csak akkor tenyésztek, ha muszáj lesz.
    Ez a neon-ménes hihetetlen szárnyalást ad egyeseknek. ;) Képzeljétek el, ha még ennél is jobb dekort lehet majd ilyen "könnyű" eventben szerezni.
    -----
    Pssssszt! Pletyka: olyan jó lenne, ha a mostani boom-on újabb korona találna gazdára. :inlove:
    -----
    Nem tudom, ezt ismeritek-e.
    MTA helyesírás ellenőrző
    Rózsika ajánlott minap vkinek Helyesírási szabályzatot. ;) Ha könyvet nem is, de ezt az oldalt én is ajánlom mindenkinek. Mindenféle célzás nélkül. Csupán közkinccsé szeretném tenni.

Fatther, HéricsBáró, mimi és 13 más kedveli ezt.
  11. -gyöngy-581

:oops:Hol vétettem hibát? Elmentettem az ajánlott programot, köszönöm.
    Szia Zalán:)
    Lehet, hogy úgy érezted, hogy célzás volt amit leírtam, de nem neked szólt:) Magamban elmélkedtem és írtam le a gondolataimat arról, hogy mit kezdjek a boom alatt azzal a sok és sokféle feladattal ahová tenyészállatot kéne beadni. Őszintén nem tudom, hogy mitévő legyek, mert valahogy úgy érzem, hogy csak lyukakat foltozok annyi helyre kéne tenyésztenem. Remélem, ha meglátom a hivatalos kiírást megnyugszom és megtalálom a számomra helyes arányokat:)

Utoljára szerkesztett: 9.8.16
    HéricsBáró, mimi, Magdusnéne és 8 más kedveli ezt.
  12. wiktorka17

wiktorka17 Fórum hercege

Azok a fránya megérzések!:)
    https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/pletykagang-ahol-jónásné-is-szabadon-szárnyra-kelhet.13788/page-452#post-547354
    Nem eventes felhő a teliholdas éj 2. és mégis megvehetők a rávalók!

emocy91, HéricsBáró, mimi és 9 más kedveli ezt.
  13. nemzsu

nemzsu Fórum ezredese

Te sehol!!! :)
    Én kerestem ma valamit és akkor akadtam rá. :)
    Azért választottam el vízszintes vonalkákkal olyan sokszor a témákat, hogy még véletlenül se vedd magadra!
    És még képeket is hoztak külhoni tudósítóink, amelyeken egyértelműen a gesztenyés felhő volt. :( Szóval ezért nem értem, hogy miért ment ennyire félre az egész pletyi. És hol a csudában volt Jónás az éjjeli edénnyel? :p

HéricsBáró, mimi, Magdusnéne és 11 más kedveli ezt.
  14. _Cygnus_

Nem a pletyi ment félre, a BP cseszte el a dolgokat.

Csocso hozzászólása a felhővásárlásról:

Fatther, HéricsBáró, Csusi és 14 más kedveli ezt.
  15. Sőrés_Róza_[Rózsika]

Biztos vagyok benne, hogy nem Neked szánta. :)
    Előre is elnézést kérek, ha nem jól számoltam. Összesen 153 db felhősor van. Ebben benne van a 2014-es ? TOP nyereménye és a FA-ért megvásárolhatok is. Hozom a listát a most kiegészíthetőkről (nálam 25 van):
    Óceán-nap felhősor, Farmfirka felhősor, Punkakukk felhősor, Világítótorony felhősor, Szülők napja felhősor, Mom & Pop felhősor, A cseh rokon felhősor, Húsvét 2015 felhősor, Boldog ünnepeket felhősor, Mikulástalálkozó felhősor, Hatodik képregény felhősor, Haloween 2014 felhősor 2, Szamártenyésztés felhősor, Teliholdas éj felhősor 2, Tüzes csilis napok felhősor, Karácsony 2013 felhősor, Haloween 2013 felhősor, Sörfesztivál 2013 felhősor, Lunarama felhősor, Fagyinapok felhősor, Német hét felhősor, Don Quijote felhősor, Sörfesztivál 2012 felhősor, Cukorünnep 2012 felhősor, Sportünnep felhősor.
    Itt utána tudtok nézni a felhősoroknak: https://board-hu.farmerama.com/index.php?threads/az-égig-érő-paszuly.592/

Utoljára szerkesztett: 10.8.16
    mimi, Magdusnéne, genka53 és 10 más kedveli ezt.
  16. h.lajosvilmos

h.lajosvilmos Fórum veteránja

Kedves Farmtársak,ne felejtsünk el a felhőbe járás után a földekre visszaszállni,ott is ügyködni!! A pletyi szerinti állatoknak igencsak be/eladogattuk a tápra valóit a mostani eventbe ha jól megnézitek... Csillagos árai lesznek a tápoknak,nem csak az állatoknak...(és ehhez még Jónásunk jós tudása sem kellett xDxDxD)

HéricsBáró, mimi, Meellcc és 17 más kedveli ezt.
  17. -gyöngy-581

Szia Zalán:)
    Lehet, hogy úgy érezted, hogy célzás volt amit leírtam, de nem neked szólt:) Magamban elmélkedtem és írtam le a gondolataimat arról, hogy mit kezdjek a boom alatt azzal a sok és sokféle feladattal ahová tenyészállatot kéne beadni. Őszintén nem tudom, hogy mitévő legyek, mert valahogy úgy érzem, hogy csak lyukakat foltozok annyi helyre kéne tenyésztenem. Remélem, ha meglátom a hivatalos kiírást megnyugszom és megtalálom a számomra helyes arányokat:)
    Köszönöm Rózsika:) nekem ebből a kínálatból meglepő módon semmi sem hiányzik, ajánlatot ugyan kaptam, de teljes felhősorokat ad be képként hozzá, nincs üres helyem. Ezek és a többi felhőm is teljes, így ma elég sok aranyat megtarthattam más célra:D;)
    Nálam a malom gőzerővel tápokat kever:) A maradék csatnin pedig tápnak való növényeket ültettem, amíg vissza nem rendeztem a farmot, de igazad van még jobban el fognak szállni az árak :D:cry::D

18. nemzsu

nemzsu Fórum ezredese

Szia Rózsika!
    Szerintem 153 felhő került eddig játékba.
    Nekem 152 felhőm van és 1db biztosan hiányzik. Ahogy több előttem szólónak, legelső eventben megszerezhető, a 2012-es Húsvéti tojásvadászat nincs meg. Ezt azóta sem lehetett retro akcióban megszerezni. :cry:

HéricsBáró, genka53, mimi és 10 más kedveli ezt.
  19. *-ToFarmer-*

*-ToFarmer-* Fórum mestere

Hosszú lesz, mint a mai napon az előző hsz-em:

Nem, nem tudják;) A holtnyelvet a gyors átolvasás miatt írtam. De igazad van, csak az utánzata: "A lorem ipsum (röviden: lipsum) egy latint utánzó összefüggő szöveg..." Azt hittem töltelékszöveg latinból átvéve/alkotva.
    Pop-kultúra körbe tartozik, olyannyira, hogy még nem is hallottamxD Leginkább közutálatnak örvendő hód szinte mindenkinél. A címről nem ismertem, a "családod számát tőle, a hódtól"xDxD De a klip "művészi" más mint a többi:D Be kell vallanom, amíg nem olvastam a magyarázkodást, már kialakult az a kép. Ez: "Nemzsu tisztában van a hóddal, így sok más mai botrányos énekessel isxDxD"
    Apropó fals kép másokról:
    Attól tartok Lackóban alakul ki rólam fals kép!;) Hogy nem tudom az eredményeket a magyarokrólxD De reggel már tudtam (hajnali 3-kor nem fogok tévézni), csak ilyenkor/akkor nem az volt az első az örömben, hogy aláírást javítsak. :pDe jelentem alássan, javítva8):inlove:
    Ne lapozz vissza, adok egy linket: (ez az utolsó összefoglaló tőlem, benne van még három hsz) : #9229
    Ezt én is írtam tegnap: (a kisregényt ne töröld max. javítsd:D)
    Jó nincs ott egy plusz jel, hogy megvásárolható, de olyan mint a híreknél a kép...ÉS most Kileius nem fog tőlem átvenni képet, mert azt gondolja "megbízhatatlan" vagyok:cry: (ugyanis a német fórumra innen került át, az én hsz-emből...) Legalább a lengyeleknél kiírt 25 felhősor stimmel.
    Remélem most már a harmadik figyelmeztetés (Jónás, Te, én) után sokan "hallgatnak". Ha akarnak vízilovat, akkor ne titokzatos tenyészetig várjanak. Múltkor sokan megbánták a két új fával.... Nem akartak faválogatással, mert régi fákat választhattak mellé. Míg titokzatos fáknál reménykedhet újabbakban, xxl-es fákban, a lényeg, hogy nagyobb a kínálat úgy.
    Aztaa! Köszönöm ezt a 'MTA' linket. Mennyit "veszekedtem" egyszer egy barátommal a muszáj/muszályrólxD (Nekem volt igazam):p
    Tudom, hogy nem annak szántad. ;)Csak valamit kikanyarítottam belőle, hogy legyen valami poénosabb rész is a hszben, nem pedig a száraz tények, száraz leírásaim, miszerint a neonólasra gyűjtök inkább a három felsorolt opcióból. Ha felhőmániás vagy, akkor meg kell csinálnod a hódosat. Vagy beakarsz fejezni mindent, ami van (Eventek). Gazdakörit is akkor teljesítsd ha sárkánytojást akarsz. Mert azok helyett építhetnél sok rózsa ólat. Vagy (szerintem a legjobb) gyűjts neonokra.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hírek a németeknél folyó dolgokról, amik velünk is megtörténhetnek a jövőben. Az utóbbi időkben náluk három hiba fordult elő. Írtam múltkor a mozizásukat (nézni tudják, de nem kapnak pontot érte), majd a körhintás eventnövények/beadandó növények (az minden országban..). Most pedig a gazdaboltban vásárolhatóakra 'elfogyottat' ír miután valamiből csak egyet vettünk. (csak fák, ólak magok esetén) Ezek egy héten belül történtek... picit aggasztóak, elmentek a gépek elől az informatikusok?:pxD ( #1 , http://xn--farmflsterer-ilb.de/?p=48314 )
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Igazán nyithatnának, ehhez a felhő-kitehető minieventhez egy topikot, innen törlésre kéne kerülniük... A modikat viszont sajnálom. Egy ilyen event miatt, most a panaszkönyv és help topikok teli vannak kérdésekkel. Pont, mint az előző cumi körhintánál.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pletykák (én szüleményem): A sok felbolydulás miatt, nem hiszem, hogy kockáztatnak még egy olyan eventet, ahol bónuszt VEHETÜNK (cumi). A békéért, nem kellett volna berakni.
    Hogy ne legyen teljesen off a hsz: Mai nappal nálam a Farmeramában lévő betűk nem vékonyak. Régebben írtam a supportra, azt mondták a keresőóriás böngészője nem kompatibilis, használjak tüzes rókát. Azóta nem csak a tüzes róka jó. Kirázott a hideg legelőször amikor azt a vékony betűrengeteget láttam...:oops:

Kincses Kalendárium rejtvénysorozat folytatás: # 3028
    ( https://abload.de/img/raetsel_329sk3.png )
    Első rész, "pirates" tehát kalózok
    Második rész, számomra káosz
    Egybe viszont már értem: 'Kalóz-naptár' (igen ezt a német szavak, német kiejtés segítségével találták ki, ezekkel a kulcsszavakkal: kalóz, horgony, SIM-kártya, LED...:wuerg:xD)
    Nem csak 4 sziget és kincsesládák, most már kalózok kincse ez. Nem tudom mire gondoltok, 'Kincses Kalendárium a Kalózoktól' alatt. Mit kaphatunk, ha benne van a kalóz szó. Lehet, hogy ezek netes kalózok, adathalászok tehát 21.századiak, és lehetnek fúróik!xD

Hát akkor valamit félreértettél, vagy én voltam félreérthető:oops:xD
    A kép alapján és az okfejtésük alapján gondoltam. Azért van ott a 'szerintem' szó. A komolyan azért volt kiemelve, mert már többször mondták ezt itt is zölddel, viccesen. Én pedig komolyan így gondolom. De ez egy pletyka-topik és kitalálósdi topik...;)xD Remélem kijavítod majd, a hsz-edet a raktárhazás csevegőben:p

-------------------------------------------------------------------------------------
    Tudom, tudom, tudom!xD Sokat írtam már a sport eventről, sok képet raktunk be. DE! Van még, tehát meg kell osztanom Veletek gangosokkal:inlove:8): # 639 spanyol- , # 111 német- # 16216 lengyel és #1413 csehszlovák- jósok

1. Aki szereti a farmos "posztereket": http://es.bigpoint.com/farmerama/bo...g2016_olympics_social-media-news_ui-jpg.8608/

2. Korrekció a szupertáp-vásár mellett lévő sport-event kosár:
    Szebb képen:

3. Hírek felületen:(Ha még hihetünk a mai után. Mert tegnap gesztenyéssel reklámozták a hírek felületét...)
    http://de.bigpoint.com/farmerama/board/index.php?attachments/2016-08-08_18h52_19-1-png.12818/

4. Sport event kosár az akciós ajánlatok fül alatt:
    http://de.bigpoint.com/farmerama/board/index.php?attachments/2016-08-08_18h52_05-1-png.12817/

Hosszú hozzászólás, vége :music:

20. _Cygnus_

Ahhoz volt szokva, hogy meseként az event meseszövegét tálaljuk, nem esti mesét.:D

Mutassátok már meg, hol mondta Jónás, hogy a víziló az ólválogatással jön. Próbáltam visszakeresni, de túl sok az elmaradásom.:oops:

Fatther, HéricsBáró, wiktorka17 és 6 más kedveli ezt.
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.