Fejlődési taktika

Kategória: 'Törzsasztal', témanyitó: |Tamás|, témanyitás ideje: 25.8.14.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
 1. barna030303

  barna030303 Fórum bárója

  Köszönöm.:)
   
 2. Pharmer500#2

  Pharmer500#2 Fórumgróf

  Sziasztok!

  Korábban írtam már itt a mentorkodásról és a csibéskedésről egyaránt, azonban egy szerencsés, kedves fórumtársunkkal való "egymásra találásnak" köszönhetően szöget ütött a fejembe, hogy van itt még vmi, ami "kitapasztalásra" vár: a mentorok és csibék egymásra találásának mikéntje. Így az utóbbi hetekben ez irányú kutakodásba fogtam.

  Előrebocsátom, hogy amit leírok, az nyilvánvalóan nem tekinthető csibeszoba/mentorrendszer "rendeltetésszerű" használatának - de hát ugye a mentorrendszer/csibeszoba "normálüzemben" sem működik rendeltetésszerűen:eek::mad::sleepy:; mindenesetre megértem/elfogadom, ha a hsz egyes szakaszai ("egyéb" elbírálási szempontok alapján) eltávolításra kell kerüljenek. Viszont meggyőződésem, hogy abban, amit leírok, semmi szabálysértő nincs, csupán a rendszer kiismert működését a magunk javára fordítva egy módszer arra, hogy a "véletlent" "meggyőzzük" az "együttműködésről":music:: tehát - ha lehet választani8) - "büntit" INKÁBB NEM kérek érte...;)

  Szóval tehát, először is helyzetkép: bár nekem nem egyszer sikerült 12 órán belül kirepülnöm (és csak azért nem gyorsabban, mert nem tudtam egyfolytában gép előtt ülni, ill. csibéskedésemet nem erre optimalizált időpontban indítottam), az pedig egyáltalán nem életszerűtlen, hogy 4-5 belépés, belépésenként néhány perc játék, belépések közt néhány órányi eltelt idő alatt, a farm erőforrásainak maradandó kárszenvedése és külső segítség igénybe vétele nélkül, tehát kizárólag játéktapasztalatra mint önerőre támaszkodva, csupán potenciálisan többéves farmos ténykedésének első napjait a szintlépésnek alárendelve, 3-4 nap alatt kirepüljön egy csibe, de persze nem mondható jellemzőnek még ez sem; azt viszont jellemzőnek vehetnénk, hogy egy ténylegesen játszó "igazi" csibe egy lelkiismeretes és dörzsölt mentor útmutatásai alapján mondjuk 2 hét alatt kirepüljön. Ezt alapul véve tehát az 5. szint eléréséhez szükséges 17 csibét föl lehetne nevelni 3+3+4+4+4-es "fészekaljanként, vagyis összesen 5x2 hét alatt - ha (ami minimum elvárható lenne) minden második vagy harmadik csibe lenne csak aktív, akkor mondjuk legyen ez ennek a duplája/triplája (vagyis bő negyed/szűk fél év); ehhez képest én több, mint negyed év alatt a véletlenszerűen kapott csibéimmel az 1. szint végéig sem jutottam el (és akkor nem számítom azt a majd' 2,5 évet, amíg csak az előszobában várakoztam). Mindez persze sokakat elkedvetlenített, másokat "egymásnak csibés(z)kedésre" sarkallt - de utóbbi esetben is a dolog rengeteg vesződéssel (és adott esetben másoknak okozott) bosszúsággal járhat (beszámolók alapján!). De gondoltam, ennek kell más módja is legyen.

  Először a "kutatási módszerem" - jobb ötletem nem lévén - a következő volt: mentorként megkérdeztem a csibéimet, hogy hanyadik próbálkozásra kerültek hozzám, csibeként pedig a mentoraimat, hogy mennyi ideig és milyen körülmények közt vártak rám (mennyi idő telt el a csibekérés és a megkapásom között összesen, közben mennyi időt töltöttek játékban és hány alkalommal jelentkeztek be, ill. mióta voltak online akkor, amikor végül megkaptak); cserébe az együttműködésért és/vagy szimpla szolidaritásból minden mentoromnak (ezúton is ÜDV Nekik!) léptem annyi pontot, amennyinél csak kevesebbet szedhettek volna le átlag csibéről 1 ciklus (12 óra) alatt, majd miután jelezték, hogy begyűjtötték, elhagytam őket, és "rárepültem" egy következő mentorra. Aztán néhány alkalom után rájöttem, hogy ez még így is munkás és ráadásul csak hozzávetőleges, szubjektív benyomásokhoz jutok a révén. Mindenesetre néhány értékes infóra így is szert tettem a tapasztalatok megosztásának köszönhetően, és így már megalapozottan vissza lehetett kanyarodni az "elmélethez", ami adott egy eléggé biztos módszert arra, hogy mentorok és "műcsibéik" irányítottan találjanak egymásra.

  A rendszer tehát mi alapján rendel egymáshoz - alapvetően 3 szempont érvényesül (jelenleg, a legutóbbi javítás óta - és részben a játékleírás, részben "kísérleti és felmérési" tapasztalataim szerint):

  1. A csibének aktívnak kell lennie. Aktívnak nem attól számít, hogy milyen zöld a hőmérője, hanem hogy aktuálisan be van-e jelentkezve.
  2. A mentorjelölteket a rendszer érkezési sorba állítja, vagyis az a mentor kap először csibét, amelyik régebb óta kérte (és persze épp szintén online - offline állapotban nem lehet csibéhez jutni).
  3. Az egymáshoz rendelendő mentorokat és csibéket egyazon nyelvi közösségből válogatja a rendszer (nyilván a kommunikáció előmozdítása érdekében).

  Ez alapján pedig már csak logika kérdése annak kitalálása, hogy miként maximalizálható annak az esélye, hogy egy mentor előzetes megbeszélés alapján együttműködő, haladni kész csibéhez jusson, rendkívül jó esélyekkel (nálam azok a próbálkozások, amikor az előfeltevéseim szerint jártam el, nem pedig az ellenkezőjét teszteltem, 100%-ban működtek - de persze 10-nél kevesebb próbálkozásról beszélünk, és a módszer még nem látott nyilvánosan napvilágot - és utóbbi tényező bizony nem közömbös...):

  Tehát a "know-how":

  1. Az egymásra találni igyekvő csibe és mentor legyen egyszerre aktív.
  2. A mentor a párhuzamos aktivitás előtt minél több idővel (minimum 3-4 óra, de inkább több) kérjen csibét, és/de ennek megtörténtével lépjen ki a játékból és időközben már ne lépjen újból vissza (hogy ne kapjon másik csibét).
  3. A párhuzamos aktivitásra egyeztessenek olyan időpontot, ami átlagos napi rutint alapul véve kevéssé forgalmas, "holtidő", hisz így lesz minimális a "rivális" online mentorok és csibék száma. Objektíve: ez alapvetően közép-európai játék és nem véletlenül szokták a VV-ben az évszakos óraátállításokat hajnali 2 és 3 közé időzíteni, tehát nyilván ez az ideális, de végül is megteheti más olyan minél inkább kitolt idősáv is, ami farmos aktivitás elején/végén van (ha vki koránkelő, akkor kora reggel, ha későn fekvő, akkor késő este - énnálam a nem sokkal éjfél utáni idősáv is bevált).
  4. A csibe mentorrendszerbe való jelentkezése és a mentor csibekérése egyazon nyelvi platformról belépve történjen (ez a megszokott hazai belépési oldalon is a jobb fölső sarokban megváltoztatható), és válasszanak olyan nyelvet, ahonnan kevesen játszanak, hisz így tovább szűkíthető az a kör, amiből a rendszer merít. Hogy ez milyen nyelv legyen? Hát alapul lehet venni a CIA World Factbook népességi adatait is, de ha vki bizalmatlan a CIA-val, akkor "speciális szakismereti" tekintetben még ennél is megbízhatóbb következtetéseket lehet levonni a különböző nyelvű hivatalos Farmerama-fórumok látogatottságából (ha a nyelvi beállítást megváltoztatjuk, az adott ország fórumára mutat a belépési oldal jobb alsó sarkában lévő Fórum-link, a fórumok pedig minden országban ugyanazon sémára épülnek - tehát nyelvismeret vagy fordítószoftver nem szükséges ahhoz, hogy megtudjuk, amit akarunk -, és a jobb felső sarokban mutatják a tagok és a hozzászólások, sőt az aktuálisan aktív tagok számát is). Amikor én megnéztem, egy eventkezdés előtti napszakban, "referenciaértékként" a magyar adatok a következőek voltak: 352782 hozzászólás, 129851 tag, 421 online tag; a legmagasabb számok a németeknél voltak (rendre: 1516226/147730/1506), a legalacsonyabbak pedig a svédeknél (rendre: 3797/721/5). Iszonyatos nagyságrendbeli eltérés - ami nyilván nem feletethető meg a ténylegesen játékban lévők számával, de mégis iszonyatos esélybeli eltérést produkál mentor-csibe párosítás tekintetében (és a svéden kívül van még jónéhány náció (minimum 6-8), ami ilyen szempontból messze kedvezőbb adatokat mutat a magyarnál)...!

  És még egy pozitívum a nyelvváltás mellett: ha vki adott idegen nyelven kér csibét, majd utána azonnal kilép, és anyanyelvén lép vissza újból, akkor a rendszer nem keres neki csibét (hiszen nem regisztrálja a kérését a saját nyelvén), de visszalépve a kérés nyelvére az infralámpák égnek - vagyis anélkül lehet jóelőre csibét kérni (és ezzel előre állni a sorban), hogy kockáztatnánk időközben egy idegen inaktív csibe hozzánk kerülését vagy félnapokat kéne offline töltenünk csak emiatt akkor is, amikor amúgy szeretnénk belépni...8)

  Leírva bonyolult, de megcsinálni nem az - és kidolgozni sem az, csupán kellett hozzá egy hirtelen ötlet, miután összeraktam azokat az infómorzsákat, amik a hivatalos játékleírásból és/vagy a "kísérleteimből/felmérésemből" eleve rendelkezésemre álltak.

  Még egyszer: nem rendeltetésszerű, de nem is szabálytalan: nem erre találták ki, de amire kitalálták, azzal sajnos nem működik; márpedig azt nem tiltja egy szabály sem, hogy ne lehetne másik farmunk és azt ne fejleszthetnénk föl 40. szintig, és hát az ellen sem lehet mit tenni, hogy a rendszer kit sorol mellénk mentornak (hogy érte lehet tenni, az már egy másik kérdés:p) - főleg ha mindeközben sem a mentor nem küld terméket (sőt: akár napi ajándékot sem!) a csibének, sem a csibe semmit a mentornak (még csibepontot sem!), akkor tényleg nem lehet benne kivetnivalót találni (már csak azért sem, mert a tutit még ilyen körülmények közt is a rendszer mondja meg, mi csak az esélyeket növeltük standard beállítások célzatos megválasztásával)...8)
  Szóval a "műcsibénk" vagy épp a "vadászmentor" félre is csúszhat - de ha vki beszél az adott nyelven vagy netán pl. angolul, akkor akár még az sem kizárt, hogy hús-vér svéd/norvég/finn/török/olasz/ausztrál/portugál/bolgár/görög ismerősökre is szert tehet - hisz ez egy NEMZETKÖZI játék, és annak egyik előnyös velejárója...!

  Remélem, a fenti módszer alkalmazása másnál is beválik, és sok vesződéstől-bosszúságtól kíméljük meg magunkat és egymást, és sokunknak értelmet nyer a mentorrendszer... Bár hozzáteszem: a Sárkánytojást megszerezni "hasznos" dolog, hasítani a szinteken át meg "élvezetes", de azért az igazi csibéknek van egy sajátos bája, amiket ez a fajta "teljesítményorientált" "játékélmény" nem helyettesít, ezért mindenkit arra biztatok, hogy ha ki is práblja a fentieket, egyszerre akár több "műcsibével" is, minimum 1 helyet a "fészekaljban" tartson föl "igazi" csibék számára is; csibeként pedig - hogy ne vehesse senki "visszaélésnek" - javaslom, hogy ha nem ahhoz kerülünk, akivel megbeszéltük, idegen mentornak is lépjünk egy 20-25 pontot (hisz tudjuk, milyen mentorként inaktív csibék szériáival szembesülni!), sőt ha netán pont "keresztbe rak" vkivel a rendszer, akkor akár végig is mehetünk más párosításban is...:)

  ÜDV Mindenkinek: Pharmer

  Ui.: És a kutakodás során néhány olyasmire is rábukkantam, ami hibásan szerepel a játékleírásban:
  1. A rendszer nemcsak a naptári napi 1. mentorlevél után ad csibepontot.
  2. A csibepontszámlálót nem csak max. 30-szor, hanem korlátlan számban le lehet szedni (legalábbis énnekem még nem sikerült elérni a korlátot, pedig egy csibét megtartottam pont ennek kikísérletezésére, és már 100-nál többször leszedtem az elmúlt hetekben).
  3. A leírás szerint mindig az adott szint alatti mentorpontok járnak a szintlépésért - ez alapján a 40. szint alatt logikai képtelenség is, nem szerepelhet már pont, hiszen a 41. szintre lépésért már nem jár - valójában a leírás szerinti 30 pontot megkapjuk, de a 39. szintnél, és az az alatt jelzett 25 pont nem íródik jóvá (így módosul, hogy: 1 csibéről nem max. 530, hanem 505 pontot lehet gyűjteni 2-39.)...
   
  Fätum, vm68, SZERENCSELOVAG és 28 más kedveli ezt.
 3. patakvera

  patakvera Fórum félistene

  Köszönöm szépen az összesítőt! Én is nagyon gondolkodom a kiváltásán! Sajnos nekem mindig hiányzik 20-40 felreppenő! :sleepy:
   
 4. -BombadilToma-

  -BombadilToma- Mindentudó orákulum

  Szerintem az az 1% erre nem sok hatással lesz. Sokkal jobban jársz, ha
  a) az eventgaz letermelése után/közben, a következő géphez jutáshoz igazítva a lehető leghosszabb érésidejű növényeket ülteted, illetve a lehető leghosszabb érésidejű ólakat teszel ki. A fák a tapasztalatok szerint szánalmasan adják a felröpit;
  b) érdemes 1-2 kört akár az eventnövényből is komfort talajban termelni a szokásos 1x1 helyett, az több felröpit ad. Főleg akkor, ha nem is tudsz olyan sűrűn belépni, mint ahogyan aratni kéne, vagy ha a szupertrágya-készleted megengedi;
  c) de leginkább: nemesíts!!!! Ha kinemesíted a rózsánál a 2, 3, 6, 7-es bónuszokat, komfort talajon, vízzel-trágyával-szupertrágyával (és az azt gyorsító két termékkel) 31 és fél perc az érésidő (a virágos felhővel 28:26, a gesztenyéssel pedig 0:00). A hiányzó 20-40 felröpi egy kör alatt megvan, és csak 44 szupertrágyát használsz el rá - ez pedig jutalmakból többszörösen megvan.
   
  g.bella, z2856, patakvera és még 1 ember kedveli ezt.
 5. patakvera

  patakvera Fórum félistene

  Értem. A rózsám ki van nemesítve-a többi dolog is rendben nálam. Gesztenyésem az nincs! Mindent így teszek,ahogyan leírtad,de mostanában 20-40 felröpim mégis hiányzik....:sleepy:
   
  -BombadilToma- kedveli ezt.
 6. missuzy_53

  missuzy_53 Fórum admirálisa

  Sziasztok!
  Jottem elmeselni a sztorimat.
  Meg egy hettel ezelott kaptam egy uj csibet akinek megirtam a levelemet , majd o is irt nekem . Orultem nagyon majd megirtam a csibepontot, kerdezte hol talalja , elmagyaraztam es vartam . Majd masnap megyek, hogy a napi ajandekot elkuldjem es latom kidobott a csibem :( Egy level fogadott, hogy koszi a segitseget megtalaltam a csibepontokat es el is kuldtem ,irta a csibem . Vissza irtam, hogy edes vagy de engem kidobtal :D Szegeny veletlenul rossz gomra kattintott es repultem. Persze en kerestem masik csibet :) Par nappal kesobb irt egy levelet, hogy legyszi vegyel vissza legyek a mentora stb . Irtam neki, hogy a rendszer kuldi es nem en valasztom oket ;) Igy jartam pedig szorgos kiscsibe volt :( Azt is megirtam, hogy majd biztos kap egy jo mentort, ne buslakodjon ;)
   
 7. kpkkpk

  kpkkpk Utánpótlás-írogató

  Gratulálok!!:) Hogyan csinálod? Ötleteket szívesen veszek
   
 8. hagymácska44

  hagymácska44 Fórum félistene

  Sziasztok!

  A tegnapi mentorom 97-es szinten volt. Hozzá kerültem 3 napja, se egy levél, se semmi, tegnap kértem tőle egy tojástojót, visszaírja, hogy nincs cserenap. Ne csak a kis csibéket szidjuk a mentorok is tudnak ám produkálni. Remélem a mostani mentoromtól kapok egyet, bár Ő sem üdvözölt, de bízom benne.
  A csibéknek ajánlom a búzát, mindig eladható jó áron.

  Jó játékot!
   
  g.bella, Matold, patakvera és 13 más kedveli ezt.
 9. Samborg

  Samborg Fórumfelvigyázó

  Szervusztok!
  Ma én is megváltam egy csibétől ismét. Mióta megkaptam nem volt aktív. Ha már valaki többedik farmját regisztrálja legalább annyi tisztesség legyen benne, hogy a 40. szintig vigye el. Nem olyan nehéz.
  A másik csibém nagyjából 4000 pontra van a következő szinttől napok óta. Lehet elkényeztettem sütivel és arra vár? Ne én toljam már a szintlépését. Legalább írna.
  Nem ártana azért ha a játék a csibeszobánál is jelezné hogy üzenetet kapott a csibe. Lehet nem tudja, hogy üzenetet kapott ha nem kattint rá a térkép táblán ülő szárnyasra.
  Üdv. jó játékot!
   
  Utoljára szerkesztett: 3.2.16
  Gio, vje0315, Magdusnéne és 3 más kedveli ezt.
 10. tappancs

  tappancs Fórum mestere

  Szia! Pontosan így jártam én is! Talán az "Elküldtem" megtévesztő eleinte, helyette mást kellene oda!
  Aztán kaptam másik csibét, semmi: se levél, se csibepont. Közben egy szorgalmas csibém elérte a 40-es szintet: elköszönt!
  Helyette jött még egy "se levél, se csibepont" csibe, de nem is játszott napokig. Pár nap után elköszöntem tőlük, s lássunk csodát: mindkettőt visszakaptam! Ma ismét útjukra bocsátottam őket, de a kapott két új csibe közül az egyik olyan piros, de olyan!!!! Valahogy nem jó ez így!
   
  Cyra65, vje0315, Magdusnéne és 4 más kedveli ezt.
 11. _Cygnus_

  _Cygnus_ Fórum elő legendája

  Szia!

  Ne kérj tojástojót és főleg ne tedd ki a farmra.
  Figyeld meg, a tojástojó a táp mellett 3 tyúkot is megeszik és 24 óra múlva ad 1 tojást.
  A tyúk ára az én piacomon 400 csp, a 3 tyúk 1200 csp. A tojás ára 275 csp, ha eladod a 3 tyúkot az árán legalább 4 tojást vehetsz és a tojástojó helyébe kitehetsz egy másik ólat vagy 4 fát. Mindig figyelj oda a piac mozgására, nagyon sok esetben azért nem érdemes ólat kint tartani, mert az állat olcsóbb mint a táp.
   
  Cyra65, steve223, -gyöngy-581 és 13 más kedveli ezt.
 12. times84

  times84 Törekvő

  Sziasztok!
  Me.tor lettem--eddig öröm :) Olvasgattam a "régi" me.torokat, így már előre tudtam mi vár rám :) .em ír.ak és .em külde.ek csi.epo.tot az már szi.te természetes, de az már picit dühít, hogy küldöm a .api ajá.dékokat, írok--így is csurra..a-cseppe..e .émi po.tocska--de és itt jö. a ha. a totá.----ha összegyűlik az 50 po.t akkor kapom meg a .ó.uszt----már a 3. csi.ém lök ki amikor 40-et már összekapartam :)))))))))) .em lehet.e .apo.ta megkap.i????

  ui.... az írásom legalá.. olya. fifikás mi.t Jó.ás apó feladvá.yai...kérdés---melyik .etűt .em írja a gépem?? :p
   
 13. csi48

  csi48 Törzsjátékos

  Tudod Te azt, hogy melyiket! Ha nem, akkor írom: n, t, b. Csak azt nem tudom, helyette a pontokat melyiktek rakja be a szövegbe: Te, vagy a gép? :pxD
   
  HéricsBáró, Magdusnéne és times84 kedveli ezt.
 14. times84

  times84 Törekvő

  .em jó a válasz---eviszed így a tö..ieket az erdő.e :p
   
  HéricsBáró kedveli ezt.
 15. missuzy_53

  missuzy_53 Fórum admirálisa

  Sziasztok!
  Mar megint hogy jartam. Nem ertem a csibeket :music: A multkori csibem kidobott veletlenul,utanna konyorgott, hog vegyem vissza:( Az uj csibem ma kuldott kosarkat nekem , erre irtam neki levelet amiben csak annyi volt , hogy koszonom , erre o valasz , szivesen es milyen ajandekot kuldjon mondjam meg :) erre en , hogy csibepontot. Mi tortent ??? par ora mulva tagra nyilt szemekkel nezem , hogy miiii? Kidobott! :( Ennyi !
  Nem piszkaltam, nem irogattam, ha o ma nem kuldi az ajit, eszem agaba sincs haborgatni , hozza teszem szorgalmas csibe ....volt .... es a 12 vagy 17 szinten volt, most nem is tudom , a csibe neve vmatyi0682, szoval akihez kerul ne eirja a csibepontot :) Irtam neki, hogy mi tortent , hogy kidobott? nem valaszolt .
  Nem ertem az egeszet :(
   
 16. Trace76

  Trace76 Törekvő

  Valaki mondja el nekem legyszives hogy mit jelent az hogy 0 perces noveny?! Egy par helyen belefutottam itt a forumon ebbe es elkepzelni se tudom mit jelenthet :) kb egy evig nem jatszottam nereg tertem vissza! Koszonom!
   
 17. bogisaci60

  bogisaci60 Fórum hercege

  Sziasztok,
  Nekem az is gondot okoz, amit már többen írtak, hogy a rendszer megengedi több farm regisztrálását ugyanolyan néven. Ilyenkor van az, hogy a csibének írt levél másnak megy. A csibeszobás ajándékot vajon megkapják? Akkor igazán rossz ez, amikor a csibe egyébként dolgozik, halad, és nem tudsz neki segíteni.
  Van több csibénk, akikkel nem tudjuk tartani a kapcsolatot, mert nem lehet neki írni. Ők persze azt hihetik, hogy a mentor nem ír egy szót sem.
  Ma az egyik írt, hogy venne tőlem tápot, persze válaszoltam, még akkor is, ha valaki másnál landol a levél.
  Ja, és még nem olvastam, hogy bárkinek írt volna az, aki megkapja ezeket a téves leveleket.
  Szóval, nem jó ez így :cry:
   
  Lizikertje kedveli ezt.
 18. Laboviti

  Laboviti Fórum elő legendája

  HéricsBáró kedveli ezt.
 19. Laboviti

  Laboviti Fórum elő legendája

  HéricsBáró kedveli ezt.
 20. Laboviti

  Laboviti Fórum elő legendája

  Szia!
  Ezzel a hibával összefüggésben már jelzéssel éltünk a központba.
   
  HéricsBáró, Pharmer500#2 és Gio kedveli ezt.